Een pluim voor nu.nl

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Niet dat ze die van mij nodig hebben, maar dit vond ik ronduit verfrissend:

Premier Mark Rutte is niet bekend met de cijfers uit het antisemitismerapport dat deze week naar de Tweede Kamer is gegaan. Daaruit blijkt dat 40 procent van de autochtone jongeren ‘niet zo positief’ is over Marokkanen.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Uit het rapport blijkt dat 9 procent van de Nederlands-Marokkaanse jongeren ‘niet zo positief’ is over joden in Nederland, terwijl uit datzelfde onderzoek blijkt dat 40 procent van de autochtone jongeren ‘niet zo positief’ is over Marokkanen.

“Dat tweede onderzoek ken ik niet”, zei Rutte desgevraagd. “Ik heb alleen de mediaberichten gezien.”

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei deze week zich ernstig zorgen te maken over de houding van moslimjongeren tegen joden. Over de andere uitkomsten van het onderzoek hield het kabinet zich stil.

Je verwacht het eigenlijk niet eens meer dat een gevestigd medium niet meehuilt met de wolven in het bos.

Wel weer mooi hoe Rutte het wist te vermijden zich over discriminatie door autochtonen te moeten uitlaten…

Open artikel

Reacties (7)

#1 Samsun

En dat gejank van Asscher….stuitend was het. De ergste haat zit in de autochtone bevolking. Deze politici die kunnen lezen en schrijven maar een onderzoek naar waarde interpreteren…ho maar.

#2 Diener

Onder het motto: als je het niet kunt weglachen, moet je wegkijken. Respect inderdaad voor nu.nl dat ze daar niet aan mee wensen te doen.

#3 Grolschje

Wat is eigenlijk precies het probleem met “niet zo positief” zijn over iemand zijn geloof/ideologie/nationaliteit ?

#4 Donutz

@3: ze konden bij dit onderzoek kiezen uit 3 antwoorden: niet zo positief, neutraal, redelijk positief (de exacte bewoording weet ik niet zo uit het hoofd). Dat zijn natuurlijk te weinig opties, gebruikelijker is “heel erg mee eens, beetje eens, neutraal, beetje oneens, heel erg oneens, weet ik niet/geen mening”. Met dan vragen als “Ik denk positief over de …” of “Ik denk negatief over …”. Dat hadden natuurlijk betere vragen geweest.

Iemand kan “niet zo positief” zijn over een groep maar er niet heel negatief of zelfs maar haatelijk over denken. Dat x aantal jongeren niet zo positief zijn over Joden/moslims/Israëlis/Marokanen betekent niet dat ze haat hebben naar die groep of dat ze de hele groep zeer wantrouwen of hebben opgegeven. Daarnaast is het natuurlijk dom om in groepen te denken, iemand kan zeggen zich zorgen te maken over de Marokaanse jeugd maar prima contact heeben met individuele Marokanen.

#5 Mario

“Dat tweede onderzoek ken ik niet”, zei Rutte desgevraagd. “Ik heb alleen de mediaberichten gezien.”

Nee, dat heeft de wegens racisme veroordeelde Rutte niet. Anders had hij namelijk gezien dat in nagenoeg alle berichten in de media tevens werd opgemerkt dat het percentage onder de autochtone bevolking extreem hoog is.

Het kan natuurlijk zijn dat Rutte in een stuip schoot vanwege het eerst geplaatste en nogal benadrukte gedeelte over moslims en antisemitisme. Oost-Indisch lezen, zeg maar.

Rutte praat peop.

#6 Grûtte Pier

Rutte over racisme:
Tegen de 9 procent van de Nederlands-Marokkaanse jongeren zegt Rutte dat
voor racisme en discriminatie “als zodanig geen ruimte is in dit land”

Tegen de 40 procent van de autochtone jongeren:
Gevoelens die daarmee gepaard gaan wegdrukken of ongepast verklaren, is “het laatste wat we moeten doen.”

WTF

#7 Mario

@6

“als zodanig”, geen ruimte voor geen ruimte voor racisme.

Die mag Rutte eens fijn gaan duiden. Als zodanig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*