Duitse diplomatie met Poetin volledig vastgelopen

Zo meldt Reuters:

Ahead of a summit of G20 leaders in Australia, Merkel resolved to confront Vladimir Putin alone, without the usual pack of interpreters and aides.

Instead of challenging him on what she saw as a string of broken promises, she would ask the Russian president to spell out exactly what he wanted in Ukraine and other former Soviet satellites the Kremlin had started bombarding with propaganda.

On Nov. 15 at 10 p.m., a world away from the escalating violence in eastern Ukraine, the two met on the eighth floor of the Brisbane Hilton. The meeting did not go as hoped.

For nearly four hours, Merkel — joined around midnight by new European Commission President Jean-Claude Juncker — tried to get the former KGB agent, a fluent German speaker, to let down his guard and clearly state his intentions.

But all the chancellor got from Putin, officials briefed on the conversation told Reuters, were the same denials and dodges she had been hearing for months.

“He radiated coldness,” one official said of the encounter. “Putin has dug himself in and he can’t get out.”

En dus:

Now, German officials say, they have run out of ideas about how they might sway the Russian leader. The channels of communication with Putin will remain open, but Berlin is girding for a long standoff, akin to a second Cold War.

“I think we need to prepare ourselves for a prolonged conflict in which Russia will use all the means at its disposal,” Norbert Roettgen, chairman of the foreign affairs committee in the German Bundestag and a member of Merkel’s conservative party, told Reuters.

“We are essentially in a waiting game,” said another German official, who requested anonymity because of the sensitivity of the matter. “All we can do is keep an eye on the violence in eastern Ukraine and be prepared to react to it.”

Met andere woorden, Poetin weigert simpelweg te onderhandelen of te bewegen richting een politieke oplossing.

Tegelijkertijd kosten de westerse sancties de Russen – naar eigen zeggen – 32 miljard euro per jaar. Ook is Poetin van plan de Russische economie overeind te houden door een plan tegen corruptie te lanceren dat tientallen miljarden moet opleveren.

Van zo’n plan weet je natuurlijk al bij voorbaat dat het kansloos is.

Maar Poetin is vooralsnog bereid alle economische schade voor lief te nemen. Het lijkt er dus op dat een Koude Oorlog 2.0 onvermijdelijk is.

Tenslotte nog een aardig detail:

German media have been complaining for months about their news sites being bombarded with pro-Russian comments. German security sources say they are part of an organized offensive steered from the Kremlin.

h/t Arjan

Open waanlink

 1. 1

  Dat valt me hier ook op, al die pro-russische commentaren onder elk nieuwsbericht in elke krant. Maar ik heb niet de indruk dat dat het resultaat is van een georganiseerde Russische aktie. Dat lijkt me wel wat erg veel eer.
  De reden erachter is simpeler: het domrechtse wereldbeeld gaat uit van het principe “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”. In de opinie van domrechts is de EU de vijand, en DUS is Poetin de vriend, de held die opstaat tegen deze potentaten, en die in een moeite door ook staat voor zijn volk, en luistert naar wat zijn volk wil.
  Ondertussen even vergetend dat je gewoon een aantal jaren in de goelag door kunt brengen als je alleen maar een liedje zingt over de grote held. Of neergeknald wordt als je wat te kritisch schrijft.

  Maar ja, wat kun je anders verwachten van de opinio communis van een land waar de PVV inmiddels de grootste partij is. Ik denk er serieus over om maar te emigreren.

 2. 2

  De reden erachter is simpeler: het domrechtse wereldbeeld gaat uit van het principe “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”. In de opinie van domrechts is de EU de vijand, en DUS is Poetin de vriend, de held die opstaat tegen deze potentaten, en die in een moeite door ook staat voor zijn volk, en luistert naar wat zijn volk wil.

  De steun voor Poetin komt zeker niet alleen van ‘domrechts’, het aandeel vanuit ‘domlinks’ is minstens zo groot, duidelijk te zien op Sargasso. Kijk ook naar de opstelling van partijen als Die Linke in Duitsland en de SP in Nederland. Het is dus geen rechts-links discussie; rechts machtsdenken en links mensenrechten denken trekken samen op rond de Oekraïne en Poetins ambities.

  Overigens geloof ik niet dat de pro-Poetin brigade op Sargasso daarvoor betaald wordt; ze lopen daarvoor te lang hier rond. Ook is er van echte liefde voor Putin zelden sprake; het is meer anti-anti-Poetin, waarbij wel veel van Poetins argumenten en ‘feiten’ worden overgenomen, terwijl berichtgeving die daar tegenin gaat wordt verworpen. Dit is uiteraard het gevolg van de aardig succesvolle Russische propaganda campagne, die een stuk verfijnder is dan mensen zich realiseren, en die ook met groot gemak in onze open Westerse mediaomgeving weet door te dringen, zowel online als offline.

  Overigens is het behoorlijk beangstigend dat juist de Duitsers bovenstaande conclusie trekken; juist Duitsland heeft/had uitstekende banden met Rusland.

 3. 3

  @2: Eens met je kritiek: domrechts is te kort door de bocht. Ook domlinks heeft hier last van. Dat type dat vroeger altijd overal de schuld van het grootkapitaal in zag. Wat niet wegneemt dat mijn analyse overeind blijft: ook bij die groep ligt de achterliggende sympathie voor Poetin geworteld in de anti-EU-houding.

  Je term anti-anti-Poetin beschrijft de aard van het fenomeen perfect.

 4. 5

  Met andere woorden, Poetin weigert simpelweg te onderhandelen of te bewegen richting een politieke oplossing.

  Dat is dan knap laat dat de Duitsers daar achter komen, Poetin roept al jaren dat dergelijke zaken voor hem niet onderhandelbaar zijn, misschien een schock voor al die politici dat er dus nog steeds staatshoofden zijn die hun principe’s belangerijker vinden dan de economie.
  Je kan het eens of oneens zijn met putins visie en daden maar hij heeft wel een ruggegraat in tegenstelling tot onze politici.

 5. 6

  @2:

  Overigens is het behoorlijk beangstigend dat juist de Duitsers bovenstaande conclusie trekken; juist Duitsland heeft/had uitstekende banden met Rusland.

  Welnee, de banden tussen Rusland en Duitsland waren al aan het verslechteren ruim voor de crisis in Oekraine, alleen hadden de Duitsers dat niet echt door.

  Maar goed, Koude Oorlog 2.0 is een feit en we zullen er mee moeten leren leven, gaat wel een jaar of 20 duren deze crisis.

 6. 7

  @0:

  Maar Poetin is vooralsnog bereid alle economische schade voor lief te nemen. Het lijkt er dus op dat een Koude Oorlog 2.0 onvermijdelijk is.

  Die is niet onvermijdelijk, die is al begonnen alleen komt dat hier niet echt in het nieuws, zo zijn de laatste berichten dat Rusland de grens heeft gesloten voor alle (personen) voertuigen en goederen uit Litauen, geen enkel staatsbedrijf in Rusland mag nog voertuigen en/of andere technische apperaten aanschaffen die gemaakt worden door bedrijven uit landen die aan de sanctie’s mee doen, hint Rusland er ondertussen op dat de bedrijven die nu door de russische tegensanctie’s getroffen worden (landbouw e.d.) nooit meer welkom zullen zijn in Rusland ook al worden de sanctie’s opgeheven.
  De export van Duitsland naar Rusland is ondertussen al met meer dan 30% gedaald omdat russische banken geen leningen meer mogen verstrekken aan bedrijven die uit de sanctie landen komen.

  Dus ja Koude Oorlog 2.0 is ondertussen al een feit alleen hebben wij hier in het westen dat nog niet echt door.

 7. 8

  Anderzijds hoef je het woord Israel maar te laten vallen (zou het nu ook werken? ) en de hordes pro-israel commentators komen aangesneld. Met Rusland is er nu een beetje hetzelfde aan de hand.

  Kijk trouwens voor de grap op twitter eens bij de reacties op vrijwel elke tweet van @kyivpost (https://twitter.com/kyivpost) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren