Driemaal daags een pijnschaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de Groene Amsterdammer van deze week (8.12.2016) een artikel over de bureaucratie in de zorg. Het blijkt dat de voornaamste oorzaak daarvan is de liberalisering en de invoering van marktwerking in de zorg. Het is toch wonderlijk: door het “bevrijden” (a.k. liberaliseren) van de zorg is de zorg meer dan ooit door bureaucratie geknecht en ingeperkt. Welkom in de wonderlijke wereld van het neoliberalisme.

Hier wat langere quote omdat het artikel achter een betaalmuur zit:

De voornaamste reden voor die exponentiële vermenigvuldiging is de marktwerking binnen de Nederlandse gezondheidszorg, constateert Roland Bal, hoogleraar en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit. ‘Hierdoor zijn heel veel partijen zich met de zorg gaan bemoeien. De roep om transparantie is heel groot, waardoor een onstilbare vraag naar informatie is ontstaan. Er komen steeds meer lijstjes met indicatoren bij zonder dat de bestaande vervallen’

Open artikel

Reacties (1)

#1 rongvk

Ik heb volgens mij een jaar of 10-15 geleden al gelezen dat dit tevens een uitkomst was van ‘Thatcherism’: je kunt kwaliteit pas meten als je maatstaven en statistieken hebt, dus zat iedereen constant bedden e.d. te tellen, en gingen ziekenhuizen kijken hoe ze binnen deze spelregels het beste uit de bus konden komen.

Het is tragisch hoe iedereen elke keer het wiel opnieuw probeert uit te vinden en steevast tegen dezelfde problemen aanloopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*