Drie Amerikaanse moslims vermoord

Deah Barakat, zijn vrouw Yusor Abu-Salha, and haar zus Razan Abu-Salha zijn gisteren in Chapel Hill (North-Carolina) om het leven gebracht door een 46-jarige man, Craig Stephen Hicks, die zichzelf naderhand aangaf op het lokale politiebureau.

De drie slachtoffers waren studenten aan de universiteit van North Carolina, en leefden in een appartementencomplex in de buurt van de universiteit.

Opmerkelijke aan de zaak is dat de Amerikaanse media deze vooralsnog volledig lijken te negeren.

Open waanlink

 1. 2

  Opmerkelijke aan de zaak is dat de Amerikaanse media deze vooralsnog volledig lijken te negeren.

  CBS, Fox en ABC zie ik wel nu. Hun websites in elk geval, over hun stilte op tv zijn wel klachten.

  In hun koppen vermelden ze ook niet dat het om een aanval op moslims gaat, zoals de Engelse kranten wel allemaal doen.

  En wat #1 zegt …

 2. 3

  CNN meldt het wel nu.

  Maar moet je je even voorstellen dat een moslim drie blanke christenen had vermoord. Dan stonden er binnen een paar uur cameraploegen van alle landelijke Amerikaanse zenders in Chapel Hill.

 3. 4

  @3
  Dat is wel vaker zo. Elke door politie doodgeschoten ongewapende zwarte man is groot nieuws, elke door politie doodgeschoten ongewapende blanke man is geen nieuws.

 4. 7

  @5: Vreemd, die van NOS dook bij mij in elk geval niet op bij Google-nieuws (o.a. gezocht op ‘North Carolina’).

  (Die overige twee berichten zijn trouwens pas later dan #1 (en #2) aangemaakt …)

  @3: Dan zou iedereen die op de dader leek nu al afstand moeten nemen misschien …

 5. 8

  Grap is dan ook dat als je zoekt op Craig Stephen Hicks je heel weinig vindt. Mijn gok is dat het een fundamentalistische (evangelisch) christen is. Komt minder goed uit natuurlijk. En ik ben zonder twijfel bevooroordeeld. Jaja… Maar wie is hij nou?

  -edit- Ah, de independent weet als eerste te melden dat hij een atheist is. Dat had hij gezegd op zijn facebook. Maar waar is zijn facebook?

 6. 10

  @9: Haha… idd, zeer surrealistisch. Eigenlijk geloof ik er geen reet van maar ze willen gewoon niet toegeven dat hij een overtuigd christen is. Geloofsontkenning. Als je niet geloofd ben je geen deel van de samenleving.

  De atheïsten zijn de nieuwe terroristen!!
  Sargassanen hoort u dat?

 7. 12

  @9
  Heel goed, ik ben het met hem eens.

  Dat haatpredikers als Dawkins, Harris, Maher en Van Haersma Buma hier afstand van nemen kan inderdaad geen kwaad …

  Maar ik vind het waanzin om van de gewone Julius-met-de-Festivuspet te eisen dat hij hier afstand van neemt.

 8. 15

  Al gelezen dat het om een ruzie om een parkeerplaats ging?
  Als de media eindelijk eens terughouden reageren en wachten op meer info gaat de goegemeente zelf wel in het rond speculeren.

 9. 18

  Nu is het natuurlijk de vraag wat erger is: je dochter een kogel in d’r kop vanwege een parkeerplekruzie of vanwege haar Moslima zijn……..

 10. 21

  Is het ook niet zo dat atheïstisch extremisme in de VS veel meer voorkomt dan hier? In een maatschappij waar zelfs gematigde atheïsten stelselmatig worden gediscrimineerd, is het helemaal niet zo raar dat er af en toe eens een ontspoort en meent dat het gebruik van geweld gerechtvaardigd is om aandacht te vragen voor de achtergestelde situatie waarin atheïsten zich bevinden.

 11. 22

  @21
  Je vind het dus ook niet vreemd als een KKK-lid om zich heen schiet? Die worden namelijk een stuk meer gediscrimineerd dan atheisten.

 12. 24

  @22 Volgens mij mis je de ironische omkering in @21.

  Spam gebruikt namelijk moedwillig een argument dat veelal ter verklaring wordt aangevoerd om jihadisme te begrijpen (en begrijpen ligt verdacht dicht bij ‘begrip opbrengen voor’) en past dit toe op Amerikaanse atheïsten om te laten zien hoe potsierlijk de redenering eigenlijk is.

  Die atheïsten worden in ‘God’s own Country’ immers ook maatschappelijk met de nek aangekeken. Een goede Amerikaan gelooft in God en vaderland. Dan is het volgens dezelfde redenering die veelal op radicaliserende moslimjongeren wordt toegepast ook “helemaal niet zo raar dat er af en toe eens een ontspoort en meent dat het gebruik van geweld gerechtvaardigd is om aandacht te vragen voor de achtergestelde situatie waarin atheïsten zich bevinden”, toch?

  En dat ‘toch?’ moet je dus met een venijnige knipoog zien.

 13. 25

  @24: Ik lees dat niet in @spam zijn reactie. Elke maatschappij heeft een percentage gekken. Ook elke minderheidsgroep heeft die. Als je die groep discrimineert, achterstelt, etc. zitten daar ook gekken bij. En ja, in zo’n geval lijkt het mogelijk, en waarschijnlijker dan bij de “gemiddelde populatie” dat zo’n gek ontspoort en dit soort dingen gaat doen.

  Dat vind ik niet zo’n potsierlijke redenering. Zeker als er dan een paar niet-gekken zijn die de gekte voor eigen gewin proberen te kanaliseren.

 14. 27

  Met mijn telefoon onder de lakens tik ik maar:
  iemand van de atheists for equality schiet 3 mensen dood voor een parkeerplaats?
  Met parkeerplaatsen is het toch heel duidelijk: wie het eerst komt die het eerst maalt en opgestaan, plaats vergaan? t zou me wat zijn als iedereen recht heeft op het gelijkelijke aantal x parkeerplaatsen.
  Had je willen parkeren bij de Aldi? Sjonge, heb jij even pech. Jouw 2 parkeerplaatsen zijn voor je deur en bij het concertgebouw.

 15. 29

  De BBC is ter plaatse. De dader had eerder ook andere buurtbewoners (of in ieder geval meneer Michael Nam) impliciet met een vuurwapen bedreigd vanwege parkeerruzies, dus het was misschien sowieso een kort lontje. Dit weerhoudt de vader van twee van de slachtoffers er niet van om te speculeren over een motief: “This was not a dispute over a parking space; this was a hate crime“.

  Als we het toch over analogieën hebben; denk je dat als de slachtoffers inderdaad (á la #3) blanke christenen waren geweest en de dader een moslim waarvan alleen bekend was dat hij op facebook dingen had gezegd die volledig binnen de islamitische mainstream passen, dat de BBC (of een ander doorsnee nieuwsmedium) dan één van de nabestaanden aan het woord had gelaten om te speculeren over een jihadistisch motief?

 16. 30

  @prediker: Ja, ik lees het letterlijk. Of het nou wel of niet zo bedoeld is, de situatie van atheisten in de VS is niet heel lekker. Amerikanen zien bijv. liever een lesbische zwarte jodin als president dan een atheist.

  “Uit de kast” komen kost je niet zelden je baan, vriendenkring en familie. Er zijn niet voor niets zelfhulpgroepen.

 17. 31

  Je zou gelijk kunnen hebben hoor, maar dan moet je dus deze retorische vraag, waarmee @Spam opent, bevestigend antwoorden.

  Is het ook niet zo dat atheïstisch extremisme in de VS veel meer voorkomt dan hier?

  En volgens mij is het vrij evident dat atheïstisch extremisme (in de zin van: extremistisch geweld) in de VS helemaal niet “veel meer voorkomt dan hier”. Atheïstische gewelddadigheden komen ook in de VS niet of nauwelijks voor.

  Sterker nog, deze ‘hate crime’ van Craig Hicks is het eerste geval van geweld dat mogelijk gelieerd is aan iemands anti-theïstische denkbeelden.

  Omdat ik Spams vraag met “Nee” beantwoord, waar de retorische aard van de vraag een “Ja” zou veronderstellen, ben ik geneigd ook de rest van zijn post als een ironische omkering te zien.

 18. 32

  Als dit een complot (hahaha) was, dan is volgens mij de opzet ervan dat we moeten denken dat atheïsten ook niet superieur zijn en dat alle atheïsten solidair moeten zijn met de moslims,
  maar als atheïst sprekende, ik voel mij al absoluut niet verwant aan al die andere atheïsten, zeker niet als ze met wapens rondlopen en op moslims gaan schieten, opgetieft met die lui, geef mij maar wat christelijke naastenliefde.

  (Naastenliefde: Tot dat ze met de neus in mijn tieten gaan hangen, natuurlijk, dan begin ik een jihadkruistocht en kunnen ze oud-testamentair ervan langs krijgen met een ijzeren staaf. )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren