DEFEMBER: GeenStijl begint privacy-oorlog

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ELDERS - Tot het Kerstreces (20 december) is het #DEFEMBER op GeenStijl. Keywords: privacy, vrijheid en een open internet. Iedereen mag meedoen. Experts uit het veld. Boze burgers. Stuurlui aan wal. Journalisten die bang zijn dat hun bronnen en tipgevers onbeschermd zijn (en daarom zwijgen). Advocaten die vrezen voor de rechten van hun cliënten. Forumbeheerders die de privacy van hun gebruikers niet kunnen garanderen. Bits of Freedom, de Piratenpartij, Stichting Privacy First en de Privacy Barometer. Meesters in het ICT-recht. IT’ers die ‘RCX’ in hun Twitternaam mogen dragen. Hackers (white & black hat), torrentboeren, programmeurs en Brenno. Of gewoon de luitjes van Retecool en Sargasso, als ze ook eens een groot publiek willen bereiken.

Open artikel

Reacties (27)

#1 Christian Jongeneel

Yeah right

#2 qwerty

Haha, ze zullen een verzoek hebben gehad om de gegevens van hun reaguurders op te sturen naar hun vriendjes van de NSA en AIVD/MIVD. Elke reactie pluggen ze direct door en je komt te boek te staan als verdachte reactionist, potentiële revolutionair enz.

Verraad van hun klanten aan hun vriendjes.
Fascistoïde praktijken.
Vertrouwen? Nee dus.

Te ver gezocht? Misschien. Is Sargasso te vertrouwen?

#3 Gladiool

Maar bij GS hebben ze toch niets te verbergen?

#4 NietJezus

Elke website die meedoet heeft zijn eigen gekkies. Als al die gekkies – dus ook u, en ik – nu eens gaan samenwerken i.p.v. elkaar afzeiken dan komen we misschien nog eens ergens want met de doelstelling is niks mis:

Voor we het weten wordt straks elke scheet die je laat digitaal geregistreerd onder het motto ‘u heeft toch niks te verbergen’. Nu kunnen we er nog iets aan doen.

#5 Joost

Ik heb wat moeite met GS en privacy. Het interesseert ze namelijk geen hol als ze naar de NAW van mensen linken waar ze het mee oneens zijn. Net zoals de vrijheid van meningsuiting lijkt privacy vooral op hen van toepassing en wat minder op anderen.

Begrijp me goed, ik vind het een goed initiatief, maar of dit nou door GS moet worden gedaan…

#6 Krekel

Ik vind het ook een goed initiatief.

#7 gbh

@5: De NSA begint morgen ook een actie voor het behoud van privacy.

#8 Andy Cap

@5: “maar of dit nou door GS moet worden gedaan”

Als je niet uitkijkt dan loopt binnenkort de PVV ermee weg, dus als linkse mensen nou verstandig zijn, dan zijn ze die vóór.

Hoe harder je ze nu toejuigt, des te beter kun je ze in de toekomst aan hun woord houden. (Hebben ze niet,
maar bij wijze van spreken)

#9 Anton

Beetje zure reacties zo hier en daar. Punt wat GS maakt is echter in ons aller belang dus aansluiten. Bovendien, niets wat zo verbroedert als een gemeenschappelijke vijand. Roze en groen door elkaar, wat voor kleur wordt dat :-)?

#10 hansje ter horst

Geen Stijl, is dat niet dat clubje dat ongevraagd ongeweigerd bij iemand aan de bel trekt om vervolgens de meest impertinente en persoonlijke vragen aan hun slachtoffer te stellen?
En die blijven doorzeiken ook wanneer de persoon in kwestie dat soort vragen weigert te beantwoorden?
Om vervolgens hun eigen suggestieve conclusies over die persoon de wereld in te schetteren?

Ah, ja, juist, ja.

Tot zover de privacy-gevoeligheid van Geen Stijl.

#11 freddeaap

@9: Pijnlijk is wel dat er in andere media weinig aandacht voor is (althans, ik zie het (te) weinig).
De site is gewoon ook puberaal en heeft laten zien zich weinig van privacy aan te trekken. Maar de boodschap is gewoon belangrijk, te belangrijk om aan PVV stemmers en reaguurders over te laten.

#12 Olav

@11:

Maar de boodschap is gewoon belangrijk, te belangrijk om aan PVV stemmers en reaguurders over te laten.

Precies daarom is het ook zaak om NIET aan deze hypocriete zelfpromotieactie van Geenstijl mee te doen. Fuck them.

#13 Bismarck

@8/11: Ik ben benieuwd waarom jullie denken dat de PVV hier mee weg zou lopen. Die partij hoort bij het peloton van privacyhaters als het op hun stemgedrag aankomt en gaf ook niet thuis toen er eerder over willekeurig internettappen gesproken werd in de 2e Kamer.

#14 Fons

De vijand van mijn vijand is mijn vriend.

Gewoon meedoen!

#15 kevin

Ik weet het niet… GeenStijl heeft twee gezichten, dit is niet nieuw. Volgens mij geloven ze echt in privacy en burgerrechten, maar tegelijk verspeel je die rechten erg snel als je iets doet wat men niet aanstaat. Ik denk dat het voor GS voornamelijk iets is van overheid versus burger: burgers onderling mogen elkaars privacy schenden, de overheid moet zich erbuiten houden.

Deze campagne is het volgens mij wel waard om te ondersteunen. Wij zijn toch slim genoeg om te weten dat we daarmee niet ineens BFF zijn van GS? Deze campagne is in ieder geval goed.

#16 kevin

Beste redactie [van GS],

Hoe valt de DEFEMBER-actie te verenigen met privacyschendingen van Geenstijl? Het is een goede actie, maar het is toch hartstikke hypocriet om net te doen alsof je zo voor privacy bent, terwijl ondertussen op Dumpert allerlei filmpjes staan die de privacy van mensen schendt?

Met Majesteit hebben jullie alle geloofwaardigheid verloren om een actie te beginnen voor de privacy. Nu jullie aangeven toch voor de privacy te zijn, gaan jullie dan ook Dumpert filteren op filmpjes die de privacy schenden, of moeten mensen daarvoor nog steeds naar de rechtbank?

Groetjes,

Kevin

#17 Gladiool

Beetje megalomaan is het wel van GS dat ze denken via hun website een aktie van formaat te kunnen starten. Misschien gokken ze erop dat EenVandaag, PowNews en Nieuwsuur er over zullen berichten? Nou ja, dat hoop ik dan maar. Wellicht zou het bij GS handig zijn wat linkjes naar andere blogs permanent aan te maken over dit onderwerp zodat de GS-fans ook inhoudelijk geïnformeerd kunnen worden. Trouwens, waar bestaat die aktie uit? Beetje miepen over kabinetsplannetjes? Gaat niet helpen denk ik.

#18 Gladiool

Wat ook niet gaat helpen maar als aktie wel ludiek is (en een beetje fysiek):

Heden ten dagen bezitten veel mensen een draadloos modem. Ieder modem (netwerk) heeft naam om in te loggen. Verander die naam van je modem in een protestregel. Op iedere draadloze laptop e.d. die zoekt naar netwerken om in te loggen krijgt in die lijst dus ook die protestregels te zien. Hoe meer mensen een protestregel zien, hoe vaker ze eraan herinnerd zullen worden (ook politici). Lets go viral!

En misschien wel leuk voor Sargasso om dan een draadje te starten waarin men de gevonden protestregels optekent.

#19 pedro

Hahaha. Die grappenmakers. Hebben ze de steun van Bits for Freedom, de Piratenpartij, Stichting Privacy First en de Privacy Barometer dan nog niet? Hebben ze zich helemaal niet voorbereid op dit stukje?

Het is vast lastig voor ze, want ze hebben nooit serieuze contacten met deze groepen willen hebben. Als ze nu eerst eens laten zien, dat zij het werkelijk menen en niet alleen proberen aan de gegevens van allerlei mensen te komen, waar ze normaal tegen ageren, dan maken ze misschien een kansje. Tot op dat moment denk ik dat alle privacy minnende mensen zich beter ver van GS kunnen houden, en zeker hun gegevens niet achter laten bij GS. De registratie van onze gegevens is misschien bij de overheid niet altijd veilig, maar bij GS heb ik daar nog minder vertrouwen in.

#20 Joost

@Kevin: Ik heb je vraag voorgelegd aan de GS-redactie in de persoon van Pritt. Antwoord:

#21 Niels Scholten

@10: Nee, dat is Powned. Daar gaat je betoog.

#22 Joost

@21: Dat is óók GS.

#23 Krispijn Beek

Tjonge, had het kunnen weten. Privacy en duurzaamheid, beide onderwerpen waarop je eerst een heilige boon moet zijn voordat je iets mag vinden van een ander.

Wie snel wil reizen gaat alleen, wie ver wil reizen gaat samen. Ik denk dat de reis om het ongelimiteerd aftappen door de overheid aan te pakken een lange reis is. Ik ga zelf dus liever samen. Sargasso de inhoud, GeenStijl de bewustwording bij de massa. Want ten aanzien van ongericht afluisteren van burgers door de overheid is er volgens mij weinig tot geen verschil van mening.

#24 Mangler

@23: Privacy en duurzaamheid, beide onderwerpen waarop je eerst een heilige boon moet zijn voordat je iets mag vinden van een ander

Niks heilige boon. Enkel niet hypocriet.
Deze actie van GS steunen is hetzelfde als het steunen van een notoire kinderverkrachter die de sloop van een speelplaats probeert te voorkomen.

#25 Micowoco

Ach ja, oproepen tot oorlog, dat doet het altijd goed in het rechtse kamp. Zeker een borrel teveel op. Lekker kansloos: de techniek die voor de burger te koop is, loopt 20 jaar achter op wat de NSA/het leger in huis heeft.

#26 Folkward

@23 Eerste alinea sla ik -toch- maar even over. Je tweede alinea vind ik perfect verwoord!

#27 pedro

@23: je hoeft geen heilige boon te zijn. Als GS werkelijk wat wil doen op privacy gebied, moeten zij zich aansluiten bij Bits for Freedom en soortgelijke clubs, in plaats van verongelijkt huiliehuilie te laten doen door haar aanhangers, die we hier anders nooit zien, wanneer blijkt dat heel veel mensen GS helemaal niet vertrouwen. Vooralsnog lijkt deze GS actie meer op een actie voor meerdere eer en glorie voor de eigen site dan op een actie tegen privacyschendingen. ‘Die met ons mee’… Net alsof zij al jaren een voortrekkersrol op privacy gebied spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*