Deel thuiszorgers in Rotterdam vervangen door bijstandsgerechtigden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Een deel van de thuiszorgwerkers in Rotterdam die volgend jaar door bezuinigingen hun baan verliezen, worden vervangen door bijstandsgerechtigden. In Rotterdam worden bijstandsontvangers zonder zicht op een baan ingezet als vrijwilliger, vanaf volgend jaar ook in de thuiszorg.

Open artikel

0

Reacties (19)

#1 Bismarck

Als die daarvoor nog een conform loon zouden krijgen oké, maar dit lijkt me een klusje voor het Directoraat-generaal Mededinging van de EU.

#2 NietJeZus

Dan kan het management ook wel vervangen worden door mensen die een uitkering ontvangen.

#3 Cor Mol

#1 De Nederlandse regels zijn voldoende:
• Het mag niet om beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten gaan
• Er mag geen sprake van concurrentie- of subsidievervalsing
• Het mag niet tot verdringing van gewone betaalde banen leiden
• Het vergroot voor u de uitstroomkansen naar een betaalde baan
• Het vrijwilligerswerk mag uw arbeidsinschakeling niet in de weg staan

Gewoon de wet ontduiken. Een core competency vam PvdA-wethouders.

#4 P.J. Cokema

@1: Plus!
@2: Wie stapt al eerste naar de rechter? Volgens het artikel is het al een tijdje aan de gang. Waarom maken de vakbonden hier geen werk van?

Ben ook benieuwd hoe “vrijwillig” dat vrijwilligerswerk is. Vooraslnog is er juris predentie dat reïntegratiewerkzaamheden i.h.k.v. de bijstand geen dwangarbeid is. Wel moet het werk reëel bijdragen aan het ontwikkelen van vaardigheden om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Voor hoeveel van dïe “vrijwilligers” zou dat gelden?

Gezien de bezuinigingsplannen voor de thuiszorg en het daarmee te verwachten banenverlies, biedt dit vrijwilligerswerk minimaal kans op betaald werk. In alle opzichten dus een zeer slecht beleid van de gemeente Rotterdam.

#5 Inca

Hoog tijd om de verplichting van ‘vrijwilligers’werk ook wat meer aan banden te leggen. Onaanvaardbaar. Verdringing van werk is niet het enige probleem: het is ook onacceptabel dat mensen verplicht worden om werk te doen zonder een positie als werknemer te krijgen.

#6 McLovin

Begint verdacht veel op vorm van middeleeuwse horigheid te lijken

#7 wiedan

Dit stuk geeft een goed beeld wat er momenteel in in het welzijnswerk gebeurd:
http://www.doorbraak.eu/?p=12266

De afgelopen maanden zijn bij de welzijnsorganisatie waarvoor ik al jaren vrijwillig vrijwillig, bijna alle mensen op de werkvloer ontslagen. Het resterende werk zal, voor zover nog niet gebeurd, worden aanbesteed. Daarbij zullen alle activiteiten en ook het beheer zullen door vrijwilligers moeten worden uitgevoerd. Voor de activiteiten is geen budget meer.

#8 Inca

@Wiedan, hartverscheurend dat artikel.

#9 kevin

@3

Gewoon de wet ontduiken. Een core competency vam PvdA-wethouders.

Waar slaat dat nou weer op.

#10 pedro

De werkverschaffing is weer terug. Maar waarom denken mensen toch, dat wat de vorige eeuw niet gewerkt heeft, in de Sovjet Unie niet werkte (verborgen werkloosheid), en nog nooit ergens gewerkt heeft, nu wel werkt?

#11 frankw

/cynicus aan
vrijwilligers erin
welzijnwerkers eruit en naar de bijstand
exwelzijnwerkers in de bijstand als nieuwe vrijwilligers
een kostenreducerende operatie brom ik
/cynicus uit

#12 Cor Mol

#9 Hierop:

“In een maand waarin weer een met uitzetting bedreigde asielzoeker zelfmoord pleegde en de Nederlandse staat zonder wettelijke basis mensen met een erkende asielstatus gevangen zet in het kader van een eufemistisch genaamde ‘gesloten opvangcentrum-procedure’, moet misschien erkend worden dat morele verontwaardiging het vaak aflegt tegen het ongemak van een slecht geweten.”
Ido de Haan in NRC
(1) De PvdA-wethouders zijn in het college van BW van de grote gemeentes collectief mede verantwoordelijk voor dit gevoerde beleid. Waarschijnlijk om “erger te voorkomen”

Bij aan bestedingen door gemeenten wordt op grote schaal cao-regelingen buiten werking gesteld en worden arbeidsvoorwaarden systematisch verslechterd.
Als (1)
Q.E.D

#13 Ernest

@12: Welke NRC, Cor? Ben het met je eens overigens.

#14 Cor Mol

# 13 het is even zoeken:
http://www.nrclux.nl/wij-weten-niets-van-hun-lot-bart-van-der-boom/nl/product/865573/

Click op tab “besproken in NRC” en dan onder aan de pagina. (4-5-2012 – Ido de Haan – Angst dicteerde Jood en niet-Jood)

#15 Martijn

Florijn is een eikel, maar er zitten wat haken en ogen aan. De gemeente Rotterdam zit diep in de financiële stront en moet draconische bezuinigingsmaatregelen doorvoeren. De voorganger van Florijn, Dominic Schrijer, vond dat hij een a-sociaal beleid moest uitvoeren en stapte op. Enter Marco Florijn, jong, snel, arrogant. Echt zo “dat we fixen we wel even” mannetje. Eerst ging hij de bijstandstrekkers wel even de kassen inschoppen. Dat werkte niet. Voorspelbaar, want de meeste verstokte bijstandstrekkers hebben gewoon problemen. Ze zijn bv net niet klinisch gek, maar wel raar of ze hebben een alcohol- of drugsprobleem. Tuinders zeiden dus tegen Florijn: “Bedankt, wij nemen liever gezonde Polen en Bulgaren die keihard werken om te sparen voor eigen bedrijf.”

Poging twee van Florijn is dit project met de thuishulpen. Dan blijven die mensen wel in de bijstand, maar Florijn kan wel zijn WMO-bezuiniging zo minder pijnlijk laten zijn. Dat gaat niet werken, want als die mensen al niet geschikt zijn om tomaten te plukken, kan je ze al helemaal niet in huis laten bij hulpbehoevende oude vrouwtjes.

De “maar” is hier dus dat de hulp die de bijstandstrekkers gaan leveren sowieso voor het grootste deel wegbezuinigd is als betaalde hulp. De keuze is dus minder hulp of een deel van de hulp door een “vrijwilliger” laten doen.

#16 analist

@15: Rotterdam kan ook minder uitgeven aan het ambtenarenapparaat of kunst- en cultuur. Deze maatregel klinkt alsof het meer kost (wat betreft thuiszorg) dan wat het oplevert (wat betreft besparing op loonkosten).

#17 Inca

@15, inderdaad een vrij complexe situatie die blijkbaar niet aan de gemeente overgelaten kan worden. Des te meer reden voor de rechters om in te grijpen (het vervangen van betaald werk door bijstandsgerechtigden lijkt mij juridisch echt niet houdbaar) en voor de vakbonden om veel aandacht te vragen hiervoor. Maar dergelijke nieuwe horigen kunnen we als maatschappij toch niet tolereren.

#18 HansR

En niemand heeft het hier over de slachtoffers : wilt u thuis verzorgd worden door een onopgeleide, ongemotiveerde uitkeringstrekker?

Alleen de kosten tellen nog.
God wat een ellende, hoe zijn we hier verzeild geraakt?

#19 kevin

@18 Zijn die uitkeringsgerechtigden die aan het werk worden gezet niet óók slachtoffers? Ze zijn geen werknemers, hebben ook niet de conforme rechten en verdienen minder. Er wordt ze verteld dat ze dit werk moeten doen omdat ze kostenbesparing opleveren. Lees: uitgebuit worden en daar niet over mogen klagen. Allicht dat je daar niet gemotiveerd door raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*