1. 1

  Terwijl de meeste zorgkosten het gevolg zijn van ouderen die meer zorg vragen*, en er steeds meer ouderen zijn. Maar we kannibaliseren de zorg voor de rest van nederland want stel je voor dat we iemand op z’n 85e eens een beroerde maand doorleven met chemotherapie ontzeggen. Dat moeten we niet willen.

  *Repeat: er zijn twee momenten in je leven dat je veel zorgkosten hebt: als je kinderen krijgt, en in de periode voor je doodgaat. En je hebt incidenteel wat pechvogels die chronische zorggebruikers zijn. Daar betaal je de bulk van je zorgpremie voor. Niet voor jezelf. En da’s prima, maar dan moet je daar snijden waar de meeste kosten gemaakt worden, niet op dit soort neuzelkosten.

 2. 4

  Ah. De PvdA. Bestaat die nog jah?

  Die Ypma die wordt genoemd, die is PvdA-woordvoerder op het gebied van Jeugdzorg. Bij de standpunten op dat gebied staat op de PvdA-website het volgende:

  Een eigen bijdrage binnen jeugdzorg accepteren we niet.

  Maar dat is dus gewoon gelogen want in Joop zegt ze toch echt letterlijk wat Menno Oosterhoff aanhaalt:

  Alle ouders hebben een wettelijke onderhoudsplicht voor hun kind. Als een kind niet thuis woont of een deel van een dag elders verblijft, maken ouders (flink) minder kosten voor levensonderhoud als eten en drinken. De kosten voor het kind zijn dus lager, terwijl de ouders wel in aanmerking komen voor kinderbijslag. Daarom wordt aan deze ouders gevraagd mee te betalen aan het levensonderhoud van hun kinderen in de instelling. Dit is niets nieuws, het geldt al jaren voor ongeveer 35.000 kinderen in de jeugdzorg en gaat nu ook voor de naar schatting 5.000 kinderen in de jeugd GGZ gelden.

  http://www.joop.nl/opinies/detail/browse/6/artikel/30351_ouderbijdrage_in_de_jeugdzorg_is_evenwichtig/

  Als u dat leest, lees ook vooral de brief met de vragen en stel vast dat er op walgelijke wijze om de kern van de vragen heen wordt gedraaid door die leugenachtige mevrouw Ypma.

 3. 5

  jahoor, wat is in hemelsnaam het verschil met USA waar je moet meebetalen voor een chemotherapie? Sterker nog met Obamacare is het misschien wel beter geregeld dan hier

 4. 6

  @4: Wel raar dat de kinderbijslag als argument wordt aangehaald voor deze bijdrage, maar dat de bijdrage dus hoger kan uitvallen dan de kinderbijslag.

 5. 7

  Ik vraag me af waarom dat meisje zelfmoord wil plegen. Is ze er soms ook achter dat je alleen maar hoer of huisvrouw mag worden. Want zo gek ben je dan namelijk niet. Dat lijkt me eerder een volstrekt normale reactie.

 6. 8

  Afschuwelijk. Hoe durft ze het te zeggen. Laten we hopen dat het snel voor het Europees Hof komt, en dat die regel volstrekt vernietigd wordt – en Ypma erbij. Een mooie verplichte vrijwilligersbaan als opvang bij psychotische jongeren lijkt me passend. (Nou ja, je kunt het de kinderen niet aandoen natuurlijk. Maar het lijkt me prima dat ze de stress daarvan eens even feilloos ervaart.)

  Nog een artikel: http://www.volkskrant.nl/opinie/ouders-van-kind-in-psychiatrisch-ziekenhuis-sparen-helemaal-niets-uit~a3823928/

 7. 10

  @7 Uhm, wat? Waar slaat dit op? Betwijfel je of kinderen/pubers überhaupt suïcidaal kunnen zijn, of vraag je je oprecht af of ze denkt dat ze alleen maar hoer of huisvrouw kan worden?

  @8 Ik moet hierin wel iets van ironie lezen. Zeer pijnlijke ironie:

  Tenzij… je kind psychotisch is, anorexia nervosa heeft, of suïcidaal is. […] Het argument van staatssecretaris Van Rijn: Ouders sparen uit omdat ze niet thuis voor hun kind moeten zorgen. Ze moeten minder boterhammetjes, groenten en vlees kopen en ze hoeven niet in bad.

  @0 BAH!

 8. 11

  Folkward, waar je “bah” is me wat cryptisch. En inderdaad zeer pijnlijke ironie.

  Goh, voor 12 Euro kan ik lid worden van de PvdA. Zal ik het eens doen om lekker te keer kunnen gaan op een algemeen ledenvergadering en voor het oog van de camera mijn lidmaatschapskaart te kunnen verscheuren? Die van Rijn spoort echt niet (en die heks ook niet, en die kale ook niet, en die Regent ook niet, en, en ……)

 9. 13

  Ik zou mijn walging vooral richten op de grote graaiers in plaats van de messenger van slecht nieuws. Ik merk om mij heen steeds meer suicidale mensen en dat er een sterke samenhang zit tussen hun psychologische toestand en de uitzichtloosheid van hun financiële situatie.

  Ik vind het vreselijk dat er mensen suicidaal zijn maar ik vind die mensen die suicidaal zijn, lang niet altijd gek.
  Hoe erg ook, das volstrekt “normaal” in tijden van crisis.
  http://www.forbes.com/fdc/welcome_mjx.shtml
  http://www.dailymail.co.uk/health/article-2655170/The-financial-crisis-caused-10-000-suicides-Europe-North-America-study-shows.html
  Sterker nog, je ziet dat de suïcides, hoe paradoxaal dit ook klinkt, juist oplopen net voordat het weer aan gaat trekken.

  Het is dan ook zo ontzettend belangrijk dat we allemaal gaan inzien dat geld niet alles is. Dat we niet allemaal miljonair kunnen worden en dat je dat ook helemaal niet moet willen zijn. Je hebt geen geld en geen baan en geen vriendin maar wel leuke vrienden en een goede tijd en een mooie telefoon. En ja dat is makkelijk gezegd door de mensen die veel geld hebben en het zijn ook altijd de mensen die dat zeggen die veel geld hebben. Neem het dus vooral aan van mij, want ik heb helemaal geen geld en ik ben ook maar aan het afwachten tot de economie weer wat aantrekt.

  Hou gewoon in de gaten wie er ordinair loopt te flessen en te beroerd is om iets met een ander te delen.

  Het wordt heus ook weer financiëel beter.

 10. 16

  @13
  In armere landden plegen mensen minder zelfmoord dan in Nederland, het lijkt mij dus niet dat zelfmoord kan worden toegeschreven aan toenemende armoede in Nederland.

  Wat ik vermoed is dat alle aandacht voor geestelijke stoornissen zelfmoord juist aanmoedigt, er zijn meer zelfmoorden onder mensen die van alle kanten psychiatrische zorg krijgen dan onder arme, ongelukkige, gestoorde mensen die wars zijn van hulp.

 11. 18

  @16 dat zei ik ook niet. Suicide wordt voor een belangrijk deel verklaard door de crisis. Niet door armoede.

  Armoede is namelijk heel goed mee te leven. Zeker met structurele armoede. Kinderen spelen dan met blokken en flessendoppen maar ze spelen gewoon, en ze eten dan wel alleen maar krackers met kaas maar ze eten gewoon.

  Met bang worden dat je binnenkort heel veel armer wordt, valt veel minder goed te leven. Net als met het vermoeden dat je rijk was als die en die maar dood was. Of met de hoop dat het goed zou gaan met de economie als die en die maar niet op hun bergen geld zouden zitten. Dat is allemaal het gevolg van een crisis. Dat zou allemaal prima te voorkomen zijn als je genoegen nam met minder. Maar dat doen er maar weinig. En meestal studeren ze eerder wiskunde dan bouwrecht.

 12. 20

  @16

  Niets mis mee om je vermoedens gewoon voor je te houden.

  Feit blijft dat financiële misère voor sommigen doorslaggevend kan zijn om er een einde aan te maken. En dan niet alleen 1 persoon, maar soms ook het volledige gezin (of daar onderneemt men een poging toe).

  …en in deze situatie gaat het om een meisje van zestien die veel hulp nodig is. Lees het artikel nog eens, vooraleer je met nog meer feitenvrije bagger op de proppen komt.

 13. 22

  @19, maar als ik het goed begrijp zijn psychische / psychiatrische problemen geen ziekte of handicap meer, daarom vallen ze niet meer onder de gezondheidszorg. Tenminste, als je jonger dan 18 bent. (Geen idee waar het wel onder valt, obstructie ofzo?)

  Wie het weet mag het zeggen.

 14. 23

  Volgens mij komt het erop neer dat gemeenten dat nu moeten doen. En dat overigens massaal niet doen.

  Bij een op de twintig kinderen is ADHD, autisme of een andere stoornis vastgesteld. Vanaf januari zijn deze kinderen aangewezen op hun gemeente, die professionele psychische hulp voor hen moet inkopen.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/27/gemeenten-missen-opnieuw-deadline-voor-jeugdpsychiatrie/
  Iets waar psychiaters overigens massaal de noodklok over luiden en niet gehoord worden.

 15. 24

  En hier nog even over hoe onverantwoord het is om zomaar over te dragen aan de gemeenten:

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/jeugd-ggz-naar-gemeenten-wetenschappelijk.9195379.lynkx

  Volgens de KNAW is de maatregel wetenschappelijk onverantwoord omdat kinderpsychiatrie onlosmakelijk is verbonden met de reguliere psychiatrie. Alle aandoeningen die vallen onder de volwassen psychiatrie, zoals angststoornissen, depressies en schizofrenie ontstaan in de pubertijd, schrijven de wetenschappers.

  Petitie
  De wetenschappers scharen zich met de brief achter de petitie jeugd-ggz die een groep hoogleraren, kinderartsen en kinder- en jeugdpsychiaters is gestart. Zij zijn het niet eens met de plannen van het kabinet voor jeugdzorg. Ruim 85.000 mensen hebben de petitie ondertekend. De Eerste Kamer buigt zich momenteel over de wet.

 16. 25

  Ik denk dat mijn oog wat eerder op de financien had moeten vallen:

  ‘Nou’, haast ik me te zeggen, ‘ik was nog niet uitgesproken. Die 132 euro is … eh … dus eigenlijk… kuch … een bedrag per maand.’

  ‘Per maand?!’, brengt de vader verbijsterd uit. ‘Maar dan kan het per jaar oplopen tot …1320 plus … 264 , dat is …..1500, nee bijna 1600 euro?! Dokter, onze dochter is toch ziek?’

 17. 27

  @23 de deadlines zijn met hangen en wurgen min of meer overal gehaald. Je links in @23 en @24 komen dan ook van (begin) 2014. Veel interessanter is hoe e.e.a. Nu gaat. Weinig over bekend nog, hoewel er wel wat eerste dingen naar voren zijn gekomen:
  http://www.volkskrant.nl/politiek/gemeenteraden-buitenspel-bij-inkoop-zorg~a3830270/
  En diverse meldingen van “vergeten groepen” bij de inkoop van zorg door de gemeente, zoals medisch specialisyische zorg voor kinderen met ADHD.

  Overigens hangt de eigen bijdrage voor uitwonende kinderen niet perse samen met de overheveling naar de gemeente. Het is een van de bezuinigingsmaatregelen van de regering, die zorgt dat er minder budget aan de gemeenten toegewezen hoefde te worden voor zorgtaken.

 18. 28

  Noortje @27, dank je wel voor e nuancering en informatie. Ik probeer ook een beeld te krijgen hoe het er nu voor staat, maar de stilte in de pers is oorverdovend.

  Een deel van de problemen wordt nog een jaar vooruitgeschoven omdat veel arrangementen voor 2015 alsnog gegarandeerd zijn en dat de (tegenvallende) rekening in de loop van dit jaar komt. Een deel van de problemen (bv ontslagen bij jeugd GGZ) zullen gaan doorwerken in oplopende wachtlijsten en slechtere begeleiding die ik nu al om me heen zie.

  Zodra je meer stukken tegenkomt waarin de gevolgen van deze stelselwijzigingen en bezuinigingen duidelijk worden dan hoop ik dat je die zult posten, jij zit duidelijk goed in de materie.

 19. 29

  @frankw Er zijn idd verschillende oorzaken waarom we nu niks horen:
  1. Een deel van de problemen zijn puur financieel. Die komen ten laste van de gemeente en eventueel zorginstellingen, en horen we later over.
  2. Eer deel van de problemen zal liggen in onduidelijkheid en eventueel schrijnende gevallen die naar boven komen. Dat duurt nog even voor we die horen. Schrijnend duurt even voor het ontstaat.
  3. Een deel van de problemen zijn min of meer verborgn. Denk aan passend onderwijs: bij lang niet alle gemeenten is duidelijk hoe het geld over scholen verdeeld gaat worden: de scholen staan dan een tijdje stil. Hetzelfde gekdt voor wachtlijsten: die ontstaan langzaam.

  Over een maand of 6 tot 12 kunnen we de balans op gaan maken.

 20. 35

  @29: Ja Noortje, over een jaar kunnen we de balans op maken, en wat gaat blijken: alles koek en ei, want met boekhoudkundig truuks en met de nodige newspeak wordt alles recht geluld tzt. In 2016 zijn weer verkiezingen dus ik vrees dat we dan van de huidige coalitie partijen alleen maar lof zang horen over deze “hervormingen”….

 21. 36

  @35
  Ik denk het niet. De gemeenten zullen gaan piepen om te weinig geld. De schrijnenden gevallen zullen in Hart van Nederland komen en de wachtlijsten zijn in veel gevallen openbaar.
  De lobby en invloed op de pers van regering en zorgverzekeraars is echter vrij sterk. Zeker in vergelijk met de “slachtoffers” (patienten, zorgverleners en zorginstellingen). De enorme ontslagen in de zorg in 2014 hebben ook eigenlijk maar weinig roering gegeven (http://www.ontslagenindezorg.nl).
  Ik moet zeggen dat ik dit huidige kabinet wel extreem goed vind in de boel sussen en vervolgens een geheel afwijkende eigen koers varen. Foutjes zoals bij de vrije artsen keuze in de 1e kamer zijn uitzondering. Leegte in de trein geeft een mooi inkijkje in hoe dat spelletje werkt.
  Hm, deze lijn volgend moet ik “ik denk” vervangen door “ik hoop”. Bah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren