1. 2

  Obama, een onvervalst linkse president

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahhahahahhahahahahahha..

  Goh, wat was dat lachen zeg..

 2. 4

  Onbegrijpeljk idd dat het geraaskal van Dirk-Jan van Baar een plek krijgt in de Volkskrant.

  (niet dat er niets te zeggen zou zijn over valse romantiek rond Cuba, dat nu ‘verpest’ gaat worden door het kapitalisme. Maar van Baar ziet dat niet, want hij is zelf verblind door zijn rechtse koude-oorlog romantiek).

 3. 6

  Zelf vind ik het nogal meevallen, beetje provoceren op een slappe manier, daar maak ik me niet druk om. Er zijn en blijven altijd vraagtekens over Cuba.

 4. 8

  Voor extreem-rechts is natuurlijk zo’n beetje alles links wat het niet 100% eens is met jou. Kwestie van perspectief en referentiekader.

 5. 10

  Een artikel waarin de woorden ‘links’ of ‘rechts’ worden gebruikt om de conslusie te ondersteunen, kun je volgens mij zowieso beter overslaan, zeker als het in de titel vermeld wordt.

 6. 11

  Mooi toch, zo’n “ik wil geen nieuwe complottheorie toevoegen” gevolgd door “Maar het blijft opvallend hoeveel lijntjes er van Oswald naar Cuba lopen. De man was Castro-aanhanger en communist, heeft als Amerikaan in de Sovjet-Unie gewoond en had in Mexico contact met Cubaanse ambassademedewerkers. Hoeveel aanwijzingen moeten er eigenlijk zijn om van een connectie te mogen spreken? “, daarna “Evenmin is het een geheim dat Robert Kennedy, de jongere broer en minister van Justitie onder JFK, die in 1968 werd vermoord vlak nadat hij in Californië een belangrijke voorverkiezing had gewonnen, op Castro joeg.” en “Dan ga je toch denken dat Castro hen te vlug af is geweest”, om dat vervolgens zelfs te gebruiken als bewijs voor “Het laat zien dat de Cubaanse Revolutie geen spelletje was”.

 7. 13

  Wie iets van dit incoherente gebazel snapt, mag het zeggen.

  Volgens Van Baar is het een linkse mythe dat Cuba economisch zo in de prut zit door de handelsboycot die de VS het land opgelegd heeft, en komt het helemaal door een zelfverkozen isolement van Castro.

  Zijn voornaamste argumenten daarvoor zijn dat Mexico zich nooit wat aangetrokken heeft van de handelsboycot en dat Nederland ontwikkelingshulp stuurde naar Cuba.

 8. 14

  @13: “Cuba economisch zo in de prut zit”

  Dat vind ik dan op zichzelf alweer een aardig stukje mythevorming. Cuba staat er economisch het beste voor van de grote Antillenstaten (Behalve Cuba zijn dat Jamaica, de Dominicaanse republiek en Haïti) en kan zich qua GDP/capita ook prima meten met de meeste Midden-Amerikaanse staten.

 9. 15

  @14 Tja, punt is dat Van Baar zich niet uiteenzet met concrete economische gegevens, maar met leuzen en beeldvorming.

  Dat maakt het tot een stukje fact free opinievorming, waar je niets wijzer van wordt.

 10. 16

  @14: Dat verbaast me wel enigszins. Wordt Cuba niet al sinds de jaren 60 geboycot door hun buurland de kampioen van de vrije handel? Je weet wel het land van de vrijheid waar het roken van sommige sigaren strafbaar is.

 11. 18

  @17: Ook op dat gebied doet Cuba het beter dan gemiddeld voor een Latijns-Amerikaans land (en dan sommige EU-lidstaten).

  @16: Er zijn meer afzetmarkten voor Cubaanse waren (Nederland is bv. een belangrijk exportland), al zal de economie ongetwijfeld profiteren van de opening van zo’n grote markt direct naast de deur.

 12. 20

  Het is vooral een slecht stuk omdat de schrijver ons laat gissen naar wat hij precies onder die ‘linkse mythe’ verstaat, niet onderbouwd welke acties en uitlatingen aantonen dat die mythe er ooit was en nog altijd is, en geen feiten op tafel legt die aantonen dat die mythe inderdaad een verkeerd beeld geeft.

  Dit artikel bevat geen informatie (behalve een voor mij nieuwe complottheorie voor de moord op JFK) en maakt mij niet duidelijk welke van mijn meningen ik moet herzien. Nutteloos als achtergrondartikel en nutteloos als opinierend stuk dus.

 13. 21

  @20:

  en nutteloos als opinierend stuk dus.

  Het stuk dient er alleen maar voor om rechtse warhoofden in hun warhoofdigheid te bevestigen. Wat verbanden suggereren hier, wat hoog van de toren blazen daar. Gaat erin als koek bij de doelgroep (rechtse warhoofden dus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren