‘Darfur is nog steeds de hel op aarde’

Aldus Trouw:

Wie dacht dat het rustig is in Darfur, heeft zich laten bedotten door de propaganda van president Omar al-Bashir die Soedan nog steeds stevig in een wurggreep houdt. Uit een rapport dat Human Rights Watch gisteren in New York uitbracht blijkt dat de hel op aarde nog bestaat.

Eind oktober en begin november heeft het Soedanese leger met honderden mannen drie avonden lang ruim 200 vrouwen en meisjes in het stadje Tabit verkracht – een oorlogsmisdaad.

Een getuigenverklaring uit een rapport van Human Rights Watch:

Een veertiger vertelt hoe zij en haar drie jonge dochters, twee onder de elf, thuis werden aangevallen. De soldaten zeiden direct: “We zullen jullie de echte hel laten zien”. Ze sloegen en verkrachtten het viertal. “Sommigen hielden mijn dochter vast op de grond vast, terwijl een ander haar verkrachtte. Dat deden ze om de beurt.

Onderdeel van een brede, deels racistisch-geïnspireerde reeks conflicten (van Mali, Noord-Nigeria, de CAR en Soedan) tussen Arabische of gearabiseerde stammen en hun zuidelijke, zwarte buren.

Zie bijvoorbeeld abeed en Janjaweed voor meer achtergrond.

Open waanlink

  1. 1

    Het is zo verdrietig dat we hier, gezien het ontbreken van plusjes en reacties, klaarblijkelijk geen fuck meer om geven /pun intended. De hel van Darfur is vreselijk. Dank voor het posten en reminden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren