D66 wil bijstandsuitkering tijdelijk maken

NIEUWS - In Arnhem heeft D66 voorgesteld om bijstanduitkeringen slechts tijdelijk te verstrekken.

Maak uitkeringen tijdelijk. Als iemand zich bij de gemeente meldt voor bijstand, schat dan in hoelang het duurt voordat hij of zij weer werk kan vinden en verstrek alleen voor die periode een uitkering.

De groei van het aantal bijstandsuitkeringen moet een halt toe worden geroepen vindt D66 in Arnhem. Maar heeft D66 wel stil gestaan bij de volgende vragen:

 • Hoe komt het dat het aantal bijstandsuitkeringen is gestegen? Hint: heeft het misschien iets te maken met een economische crisis?
 • Hoe groot is de kans op een baan? Hint: tel even het aantal passende vacatures in Arnhem en omgeving.
 • Als na afloop van de uitkeringsperiode er nog geen werk is gevonden, waar gaan die mensen dan van leven? Hint: een kat in het nauw maakt rare sprongen.

En zo zijn er vast nog wel een paar kritische vragen te bedenken. Het lijkt er in ieder geval op dat D66 de VVD voorbij streeft in asociaalheid.

Open waanlink

 1. 3

  D66 stemmers komen niet in de bijstand, dus is zo’n voorstel heel goed te verdedigen. Van wat zo’n steuntrekker kost, kan je een nieuwe keuken en auto, plus verre reis en nog wat leuks kopen. Tijd dus om te besparen op die potverteerders.

 2. 6

  Dat ideetje kan in de top 10 meest loze kreten uit verkiezingscampagnes. De bijstand wordt immers altijd al verstrekt voor de periode dat de werkloosheid van betrokkene duurt. En betrokken moet regelmatig opdraven om te horen of de uitkering wordt verlengd of niet.

 3. 7

  Echt, ik stemde ooit D66, maar die partij schuift met een noodgang naar rechts. Of ik naar links, maar ik denk niet dat ik vier jaar geleden dit voorstel wel een goed plan gevonden zou hebben.

 4. 9

  @5: Ja, ik sta al lang nergens meer verbaasd van,

  zelfs niet van het feit dat je tegenwoordig Europese rechtsinstanties moet aanroepen om schendigen van de rechten van de mens in Nederland te laten veroordelen,

  waar ze dan vervolgens ook nog eens geen boodschap aan blijken te hebben,

  het is gewoon surrealistisch om te zien.

 5. 13

  @11

  En dus kan de gemeenteraad van Arnhem niet iets ingrijpends als de lengte van de bijstandsuitkering veranderen en is er ook weinig precedent voor om dat in de toekomst wel mogelijk te maken.

 6. 14

  Vergelijk deze passage:

  Als iemand zich bij de gemeente meldt voor bijstand, schat dan in hoelang het duurt voordat hij of zij weer werk kan vinden en verstrek alleen voor die periode een uitkering.

  Dat is een van de voorstellen die D66 Arnhem doet in het banenplan ‘Werkwoorden’.

  Met deze:

  “Belangrijkste oogmerk van ons plan is werk bovenaan de politieke agenda te krijgen. Het plan bevat geen concrete targets of streefcijfers”, zegt Giesing. “dat schept alleen verwachtingen, zoals we hebben gezien met het mislukte 1.100-banenplan van wethouder Van Wessem. De gemeente is geen banenmachine, kan alleen maar voorwaarden scheppen voor werkgelegenheid.

  Ofwel: wij (de gemeente) zijn hulpeloos, maar u (de werkzoekende) hebt uw lot in eigen hand.

 7. 16

  Ik vraag me in gemoede af of die doldrieste D66 -er zich eigenlijk wel realiseert wat hij heeft gezegd .
  Als ik het goed gelezen heb is hij van mening dat een ambtenaar aan het loket van de UWV of wat voor sociale uitkeringsinstanties dan ook, in staat is in te schatten of iemand binnen een bepaalde termijn weer een baan heeft.

  En dat terwijl de banenmachine van Rutte op volle kracht achteruit slaat.

  Ik mag hier niet vloeken, maar gotallemachtig, als je DAARMEE de verkiezingen wilt winnen ben je ziek.

 8. 18

  Nee, doodsbedreigingen mogen alleen door D66-raadsleden worden uitgebracht tegen de randcriminelen die systematisch weigeren werk te vinden, nou goed…

 9. 19

  Iemand die het normaal vind dat mensen letterlijk zonder inkomen komen te zitten dus een huis verliezen en niet kunnen eten geen zorg meer krijgen immers ook daar moet je tegenwoordig voor betalen vraagt erom om met de dood bedreigt te worden immers iemand die zonder inkomen komt te zitten gaat ook dood .Zal ook niet voor mijn zelf instaan als iemand mij dat aandeed
  Zijn jullie nou helemaal gek geworden denken jullie soms dat we ons zelf even rustig dood laten gaan vul zelf maat in wat er dan gebeurt

 10. 20

  Het is niet te geloven.
  O.a. Amsterdam had een peperduur project, waarbij circustenten buiten de stad waren opgesteld, en speciale bussen reden, om alle bijstands’genieters’ persoonlijk te laten verschijnen, om te kijken of ze konden werken, en hen te bemiddelen. Ik weet niet of ik met het aantal opgeroepenen goed herinner, ik meen 30.000.
  Twee of drie werden aan een baan geholpen, ook nog tijdelijk.
  Het is nu één keer zo dat in onze gecompliceerde maatschappij velen niet inzetbaar zijn voor betaald werk.
  Maar ach, dat de Pechtold fans geen idee hebben, mij verbaast het niet.
  Er zijn meer waanideeën in het Haagse, naar mijn mening wordt Diederik over vier weken aan de kant gezet, maar de man denkt de komende tweede kamer verkiezingen nog te kunnen leiden.
  Timmermans denkt de Russische Federatie te kunnen dwingen.

 11. 21

  Sneue populistische kneuzen als piterfries denken dat ‘de politieke ellende’ wordt veroorzaakt door individuen als Samsom. Domme Piterfries heeft zeker nog nooit een pvda-congres meegemaakt, waar tientallen tom van dormaals elkaar met steeds wolliger taal de loef af proberen te steken. Het ligt niet aan samsom. Of aan Bos. Of aan Kok. Het ligt aan de partij, de partijstructuur en aan de kaderleden. Want de principes van een partij als de pvda klinken best redelijk, maar de manier waarop ze worden uitgevoerd: man, man, man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren