Corona maatregelen opgeschaald

Dossier:

NIEUWS - Corona maatregelen zijn opgeschaald. Iedereen met neusverkoudheid, hoestklachten, keelpijn of koorts wordt geadviseerd thuis te blijven en sociale contacten zo veel mogelijk te mijden tot ze weer beter zijn. De aangescherpte maatregelen die tot vandaag alleen golden voor Noord-Brabant worden uitgebreid naar het hele land, zo maakte zorgminister Bruins vanmiddag bekend in een persconferentie.

Op de website van de Rijksoverheid zijn de nieuwe maatregelen vermeld:

De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie aangevuld en worden de vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus aangevuld.

Open artikel

Reacties (52)

#1 gbh

Zo bericht het buitenland:

How Dutch false sense of security helped coronavirus spread

The case of the Netherlands shows how a flawed belief about transmission filtered down throughout society, enabling the virus to spread. It also makes for a grand experiment in what happens when a country takes a relaxed approach to the virus, placing the maintenance of normality, personal responsibility and individual freedoms first.

https://www.irishtimes.com/news/world/europe/how-dutch-false-sense-of-security-helped-coronavirus-spread-1.4199027

#2 Le Redoutable

@1 Ik zat al te wachten op complottheorieën die het klimaat de Joden en het (neo)liberalisme erbij zouden halen, maar je hebt dat laatste al gevonden zie ik!

#3 Hans Verbeek

Het besmettelijke virus biedt sommigen de mogelijkheid om dingen door te drijven, die ze al enige tijd van plan waren.

De detailhandel dringt nog meer dan voorheen aan op pinnen omdat contante betalingen extra besmettingsrisico betekenen.
https://www.foodpersonality.nl/cbl-pinnen-om-besmetting-coronavirus-voorkomen/
Zieltogende bedrijven kunnen dankzij het virus rekenen op overheidssteun (belastingverlaging, deeltijdWW). Zo wil president Trump de zwaar getroffen schalie-olie-bedrijven een handje helpen.
https://www.forexlive.com/news/!/white-house-is-likely-to-pursue-federal-aid-for-shale-companies-20200310

#5 Lmgikke

@4 yep

Medische microbiologen: ‘Informatie RIVM loopt achter en is incompleet’ – https://nos.nl/l/2326881

en in Breda zit ziekenhuis in fase rood. IC vol.

ik houd mijn hart vast. Tilburg zal denk de volgende zijn. en dat met zo’n klein percentage besmet en al niet meer in te dammen.

#6 gbh

In Den Haag zijn ze wel zuinig op zichzelf:

BREKEND – Eerste Kamer gaat twee weken op slot.

https://twitter.com/HaagseInsider/status/1238174970477494272

@5 Dat indammen lukt in Korea wel:

https://twitter.com/MaxCRoser/status/1237797642152919041

#7 beugwant

@6: die komen toch alleen op dinsdagmiddag bij elkaar?

#8 P.J. Cokema

Waarom wordt het debat in de 2e Kamer niet op een van de publieke omroepen uitgezonden?
https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/plenaire-zaal

#9 Emile M

Ok. Het kabinet roept op om de drukke treinen in de spits te mijden zodat de mensen niet meer zo dicht op elkaar staan. De NS reageert onmiddellijk door treinen in de spits te schrappen omdat ze minder reizigers verwachten.

#10 gbh

@2: Wat dacht je hiervan?

”De corona is een biologische oorlogsvoering wapen gemaakt in een laboratorium van Wuhan en de World Health Organization is al op de hoogte.”

https://www.tgcom24.mediaset.it/mondo/coronavirus-lesperto-americano-di-bioterrorismo-creato-in-laboratorio-unarma-da-guerra-biologica_14365117-202002a.shtml

https://greatgameindia.com/transcript-bioweapons-expert-dr-francis-boyle-on-coronavirus/

@7: Yeb.

#11 Co Stuifbergen

Volgens deze auteur moet het indammen meteen gebeuren, want als de symptomen optreden, zijn al te veel mensen besmet.

De grafieken zijn indrukwekkend

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

#12 Co Stuifbergen

@2: Ik denk dat u de complottheorie nog niet gevonden heeft.
Of de Nederlandse aanpak laks geweest is, zullen we binnenkort merken in de statistieken.

#13 gbh

Ondertussen in corona is hoax Trumpland:

BREAKING: #Ohio’s top health official: “At the very least 1% of our population is carrying this virus…We have 11.7 million people.”

That’s 117,000 (!) people with #coronavirus.

https://twitter.com/DrDenaGrayson/status/1238218894776639488

#14 Frank789

@11: [ De grafieken zijn indrukwekkend ]

Misschien wel als de link clickable was?

#15 gbh

@14: Dat komt omdat sargasso niet met links met @ overweg kan. Ik had voor Joost ooit een reguliere expressie gemaakt zodat dit wel werkte maar die is met één of andere update weer verdwenen.

Als je alles selecteert na _blank”> ben je er ook.

#16 Hans Verbeek

@14: weet je nog dat je hier gewoon indrukwekkende grafieken in de reacties kon plaatsen ;-)
En dat sommige mensen daar heel zenuwachtig van werden.

#17 beugwant

België gaat nog een stap verder met de maatregelen. Zelfs de stamineekes moeten dicht!

#18 Anoniem

De Nederlandse regering lijkt vanaf het begin niet echt te hebben begrepen wat het plan van de rest van de wereld is met dit virus.
Doel was zo mensen met de griep snel mogelijk te isoleren en verspreiding te voorkomen zodat het virus uitgeroeid kan worden voordat dat onmogelijk wordt doordat het virus al te ver verspreid is.

Wat Nederland doet is het aanpakken zoals een gewone griepepidemie: zorgen dat het niet teveel impact heeft op de economie (zo veel mogelijk door laten gaan), de rest van de gezondheidszorg ontlasten (mensen uit verdachte gebieden niet testen! niet met de dokter bellen!) en zorgen dat kwetsbare groepen zo min mogelijk worden blootgesteld (extra maatregelen bij bejaarden). Een prima aanpak als je het bestaan van corona accepteert zoals het bestaan van griep ook geaccepteerd is en je toch de schade wat probeert te beperken.

Uiteindelijk is dat misschien wat de rest van de wereld ook gaat doen als blijkt dat isoleren en uitroeien onmogelijk blijkt. Maar daar is de rest van de wereld nog niet.

En dat is logisch: griep is misschien redelijk onschuldig in de zin dat het niet de hele maatschappij ontwricht, maar het richt toch ongelofelijk vele schade aan. Wereldwijd sterven er jaarlijks 650.000 mensen aan, en de wereldwijde schade aan arbeidsproductiviteit en gemiste levensvreugde jaar op jaar is enorm. Als we kunnen voorkomen dat een tweede virus dat elk jaar doet (zelfs nog wat dodelijker, iig aan het begin) dan is dat een enorme winst. Dat is de reden waarom er zulke extreme maatregelen worden getroffen in de rest van de wereld, ondanks dat het virus niet zo supergevaarlijk is.

Met dat doel maakt het ook niet zoveel uit wie de risicogroepen zijn: als je het virus nog uit wil proberen te roeien moet je verspreiding bij alle groepen voorkomen.

En Nederland volhard zelfs nu nog in haar eigen visie en ondermijnt daarmee de aanpak in de rest van de wereld: door de scholen open te houden en minder treinen te laten rijden zodat mensen dichter bij elkaar moeten zitten garandeer je makkelijke verspreiding door het hele land. En dan weer naar het buitenland, de aarde rond, overzomeren in het zuiden en dan net ietsje gemuteerd terug voor het volgende coronaseizoen.

#19 Cerridwen

@18: Dit gevoel krijg ik ook. Maar Nederland staat hier niet alleen in, andere Europese landen reageren precies hetzelfde, en overal zie je de besmettingen dan ook oplopen. Bij de discussie in het VK zie je precies dezelfde zaken voorbij komen als in Nederland:

https://www.theguardian.com/world/live/2020/mar/13/coronavirus-live-updates-uk-us-australia-italy-europe-school-shutdown-share-markets-sport-events-cancelled-latest-update-news

#20 McLovin

Duitsland begint ook scholen te sluiten…

#21 Cerridwen

Hier wel een mooie analyse over het virus en de maatregelen daartegen:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

#22 Frank789

@18: Uitroeien is allang geen optie meer, daarvoor is het te besmettelijk. Merkel zei niet voor niets dat 60-70% besmet kan worden. Dat wil niet zeggen dat iedereen ook ziek zal worden.

Uitroeien was al geen optie meer nadat het virus de grenzen van China was overgestoken.
Het enige doel is de ziekte te vertragen zodat de ziekenhuizen niet overvol raken.

#23 gbh

@22: Toch vreemd dat het in China en Korea wel lukt met heel veel testen. Kennelijk hebben ze in Den Haag te weinig wattenstaafjes.

Meest vreemde is dat het officiële sterftecijfer in Italië rond de 8% ligt.

#24 Jos van Dijk

@23: De sterftecijfers kunnen verschillen door verschillende meetmethodes. In Italië test men ook post-mortem op het coronavirus. Het is dan niet duidelijk of de dood aan dat virus te wijten is of (mede) aan andere oorzaken. In elk geval zijn de cijfers zo niet vergelijkbaar met landen waar alleen doden geteld worden die oorspronkelijk zijn geregistreerd als besmet met het coronavirus.

#25 Frank789

@23: [ dat het in China en Korea wel lukt ]

Wat lukt daar? In ieder geval niet het uitroeien van het virus.

#26 Cerridwen

@25: China en Korea lijken de uitbraak onder controle te krijgen/houden, evenals landen als Singapore, Taiwan en Hong Kong.

Hoe houdbaar dit is, is natuurlijk de vraag, want als het virus in de rest van de wereld volledig uit de hand loopt, zoals nu lijkt te gebeuren, heb je hier uiteindelijk niets aan.

Waarom Korea duizenden tests per dag kan uitvoeren en Nederland niet (dat dit zo is, is duidelijk), heb ik nog geen goede verklaring voor gezien.

#27 Lmgikke

het lijkt er op dat landen met socialistische of communistische roots de klap van dit virus laat opvangen door de economie ten bate van de volksgezondheid, haar burgers.

bij de westerse meer kapitalistische, liberale samenleving zie je meer dat men de klap van dit virus laat opvangen door de bevolking ter faveure van de economie…

#28 Hans Custers

@27

Nee, er is een ander verschil. Meer autoritair aangelegde leiders proberen vooral krachtdadigheid uit te stralen en nemen maatregelen die daarbij passen. Terwijl er elders meer rationeel aan crisisbeheersing wordt gedaan.

Overigens heeft China mogelijk juist de kans laten liggen om de pandemie de kop in te drukken toen dat (mogelijk) nog had gekund. En houdt met name China de omstandigheden in stand waarin zo’n virus makkelijk kan overspringen van dier naar mens.

Het simpele feit is dat die virus ondertussen over de hele wereld is verspreid. Het is totaal zinloos om mensen en middelen in te zetten om te proberen het virus uit te roeien. Dat zal niet gebeuren. We zullen dus collectieve immuniteit op moeten bouwen (door mensen die ziek worden en genezen of besmet worden en amper last krijgen). En zolang die collectieve immuniteit er amper is de meest kwetsbare mensen zo goed mogelijk beschermen.

#29 Lmgikke

@28 exact mijn punt. jouw zienswijze kan ik volgen. maar met de IC vol, en exponentieel toenemend aantal patiënten kan ons systeem het niet aan. we zullen het gaan meemaken. daarmee zit dus in huidige aanpak verscholen dat je nu dus wellicht honderdduizenden Nederlanders afschrijft.

want met 2000 IC plaatsen en mogelijk 10.000.000 besmettingen zullen naar verwachting 1M mensen zo’n plek nodig hebben voor week of twee. snel sommetje leert me dat je dan per jaar 26*2000 kan helpen. dat zijn 52.000 patiënten. de piek afzwakken tot een duur van 20 jaar is onrealistisch.

kort gezegd, we gaan hier vele doden krijgen. niet alleen ouderen.

m.a.w. wat is belangrijk, nu stoppen ten koste van economie of een slachting om de boel draaiend te houden.

de WHO voorzitter roept landen op dit te benaderen als end-of-government situatie….

#30 Hans Custers

@29

Wat zou er volgens jou dan wel moeten gebeuren? De boel platleggen en maar zien wat ervan komt? Met als voorspelbaar gevolg dat de bevolking het op een bepaald moment niet meer pikt en de toestand helemaal onbeheersbaar wordt?

#31 Lmgikke

@30 isoleren. verspreiding stoppen. quarantaine. kijk naar china en Hongkong. draconisch? ja . nodig ? ja.

wel of de bevolking pikt het, of we gaan met zijn allen heel veel verdriet hebben. dit gaat hele grote gaten slaan in samenleving

#32 Frank789

@31:
[ verspreiding stoppen ]
Laten we een muur bouwen… Om Brabant heen.
Voordat je muur klaar is, is heel NL al besmet. Mensen gaan niet vrijwillig blijven zitten te midden van de zieken, afgesneden van familie die net buiten Brabant woont, zie Italië toen het reisverbod in Noord Italië afgekondigd werd.

#33 Lmgikke

@32 de rest van Nederland is net zo ziek als Brabant vorige week.

iedereen binnenblijven. vitale infrastructuur in stand houden.

iedereen veel succes, veel gezondheid.

#34 Hans Custers

@33

Tuurlijk, gewoon de hele bevolking tot na de zomer binnenhouden. Of nog langer.

#35 Frank789

@33: [ iedereen binnenblijven. vitale infrastructuur in stand houden. ]

Dat spreekt elkaar tegen.

#36 Joostdev

@35: Als je de contacten vermindert dooft de ziekte uit. Hoe sterker de reductie hoe sneller we uit de ellende kunnen komen.

Kijk naar China daar lijkt het te lukken.

#37 Frank789

@36: [ dooft de ziekte uit. ]

Je lijkt te zeggen dat die dan is uitgeroeid.
Maar dit is net als de griep, die gaat niet meer weg. Mocht die bij warm weer sterk verminderen, dan komt die bij koud weer weer terug. En net als bij de griep verwacht men dat het virus gaat muteren en er elke winter een nieuwe variant opduikt.

#38 gbh

@37: Dat kan je niet zeggen: SARS is ook uitgeroeid en komt niet elke winter gemuteerd terug.

#39 Frank789

@38: “Maar ook het RIVM houdt er inmiddels rekening mee dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren Covid-19 krijgt, zegt directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel. „Dat gebeurt niet in een paar maanden, maar we zitten nu wereldwijd in een pandemie. Het virus zal bij ons blijven, we zullen dit als maatschappij moeten doormaken.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/13/rivm-baas-helft-nederlanders-zal-uiteindelijk-virus-krijgen-a3993743

Sars was veel minder besmettelijk:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200307_04880349

#40 majava

@33:

de rest van Nederland is net zo ziek als Brabant vorige week.

Onmogelijk. ;)

#41 Bismarck

@17: Als de Ronde maar doorgaat!

Edit: AAAAAAH!!!

#42 Bismarck

@24: En omgekeerd telt Italië positief geteste mensen zonder symptomen niet mee in de officiële cijfers en test het (net als Nederland) al lang niet meer alle mogelijke besmette mensen (inclusief mensen die vrijwel zeker besmet zijn door familie en die wel in quarantaine moeten blijven) en niet getest = niet in de cijfers. Daarnaast speelt natuurlijk mee dat circa de helft van de besmette mensen geen symptomen heeft en dus nooit getest wordt. Gevolg is dat de officiële letaliteit veel te hoog uitvalt (en trouwens ook dat de epidemiologische wetenschap weinig wijzer wordt van de Italiaanse cijfers), waarmee de paniekbestrijding overigens helemaal niet gediend is (en ja van die regeringsoproepen niet te hamsteren helpen ook niet, want als een Nederlander niet hamsteren hoort, wat gaat ie dan doen?).

#43 Hans Custers

@42

dat circa de helft van de besmette mensen geen symptomen heeft

Weet jij hoe zeker dat percentage is? Ik las ook ergens dat het misschien wel 80% kan zijn.

#44 Bismarck

@43: Sorry, ik zei het wat stellig, want we weten het niet precies. Maar dat waren de percentages die ongeveer tevoorschijn kwamen op de Diamond Princess en in Italië toen nog wel vrij algemeen getest werd.

#45 Hans Custers

@44

Duidelijk, dank je. Waarschijnlijk zijn er relatief veel ouderen op zo’n cruiseschip en vrij weinig kinderen, dus ik zou me voor kunnen stellen dat het percentage nog wat hoger is bij een “normale” bevolkingssamenstelling. Of is dat wensdenken?

#46 gbh

Coronavirus: China’s first confirmed Covid-19 case traced back to November 17

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3074991/coronavirus-chinas-first-confirmed-covid-19-case-traced-back

The director general of the World Health Organization, Tedros Adhanom Ghebreyesus, has said Europe is now at the centre of the global coronavirus outbreak. In a press briefing at the WHO headquarters in Geneva, Switzerland, on Friday, he said Europe had more cases and deaths than the rest of the world combined apart from China

https://www.theguardian.com/world/video/2020/mar/13/who-director-general-europe-centre-coronavirus-pandemic-video

#47 gbh

Number of Coronavirus cases, deaths and tests performed in two democracies with similar populations: South Korea (pop: 51 million) vs Italy (pop: 60 million).

https://twitter.com/simongerman600/status/1238787463470026752

#48 Hal Incandenza

@29
Er zijn maer 1147 ic-bedden in Nederland, waarvan normaal gesproken maar 200 in isolatie. Dus het gaat nog sneller mis dan dan in je berekening…

#49 joostdev

@48: Het heeft zeker zin om contacten binnen Nederland te minimaliseren om tijd te winnen.

Door het veel te late ingrijpen van het kabinet zitten we komende dagen nog met de gevolgen van een veel te snelle verspreiding die in de afgelopen week heeft plaatsgevonden. Reken maar dat het aantal IC bedden ook in Nederland de komende dagen snel op zal zijn.

Geneesmiddelen zijn in ontwikkeling, toevallig hadden onderzoekers hier in Rotterdam een potentieel antilichaam in de vriezer liggen.
In China is de eerste testkit al geproduceerd en als de eerste proeven positief verlopen kunnen ze op grote schaal worden geproduceerd.

Het antivirale middel laat hopelijk ook niet al te lang op zich wachten. Het zal een kwestie van maanden worden, een verstandige overheid vordert nu al productiecapaciteit om het middel ook op grote schaal te produceren.

Het uitbannen van het gevaar van virus is geen kwestie van jaren, maar van maanden.

Verder is het maar de vraag hoe groot de financiële schade zal zijn van het stil leggen van veel van de economische activiteiten. Het zou me niets verbazen als heel veel mensen na deze crisis tot het besef komen dat ook de de angst voor maatregelen die nodig zijn om de afbraak van onze ecosystemen te stoppen zwaar overdreven blijkt te zijn.

#52 Lmgikke

Bulgarije neemt het serieus. Dit is een ander soort leiderschap dan Rutte. Engels ondertiteld.

https://m.youtube.com/watch?v=IW8Nq8cgm04

straf op overtreden quarantaine: 25.000 euro boete en/of vijf jaar cel…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*