Chinese staatsolie maatschappij wint rechten olievelden in Noord-Afghanistan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Bismarck

Ik ben benieuwd of de Chinezen aanslagen weten te voorkomen, of dat de naburige Oeigoeren de Afghani toch genoeg aan het hart gaan om ook Chinese installaties de lucht in te laten gaan.

#2 Wobbe

China verlegde deze maand ook zijn westelijke grens richting van Afghanistan. Het verwierf 1.158 vierkante kilometer land in het Pamir gebergte van Tadzjikistan, en schoof daarmee een stukje op in de richting van Afghanistan. De feitelijk overdracht van het gebied vond op 20 september plaats tijdens een ceremonie waaraan weinig ruchtbaarheid werd gegeven, zelfs niet in de Chinese pers.

#2.1 Wobbe - Reactie op #2

Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van 401,4 vierkante meter. 1.158 vierkante kilometer land komt precies overeen met de grootte van de staat Pennsylvania. Vergelijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_oppervlakte

#2.2 Wobbe - Reactie op #2.1

Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km²

#2.3 Wobbe - Reactie op #2.2

Border Delineation between China and Tajikistan has completed, 1158 square kilometers of land returned to China.
http://www.thechinatimes.com/online/2011/10/1468.html

http://english.peopledaily.com.cn/90001/90776/90883/6966645.html

#2.4 Bismarck - Reactie op #2

Het gaat om 988 vierkante kilometer. Oorspronkelijk claimde China meer dan tien keer zoveel, maar in 2002 (of 1999, afhankelijk van de bron) kwamen ze de huidige ligging overeen. Blijkbaar heeft de ratificatie nog tot nu op zich laten wachten. Het zit er trouwens dik in dat de regering op Taiwan dit verdrag niet erkent, en nog steeds heel Oost-Badakhshan claimt.

#3 Yevgeny Podorkin

In contradictie met dit: China & India will become climate leaders, determined to dominate all clean technology areas, putting lots of money into wind, solar, electric vehicles and battery storage…

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/oct/05/malcolm-turnbull-china-india-climate

Voorlopig is er nog teerzand en de diepzee en gooide crisis ook nog eens roet in het eten. Tijdrit vandaag in Peking gezien? Was net herfst…tegen welke olieprijs?

#4 piet de nuttige idioot

wat ik ervan begrepen heb: normaal gesproken is het aandeel voor de olie-firma’s gerelateerd aan het risico, toegankelijkheid, hoe meer problemen en hobbels hoe groter het aandeel voor de exploitant. Daar is van afgeweken, ‘onze’ exploitanten zijn afgehaakt en toen zijn de Chinezen in dat gat gesprongen.
Is daar van afgeweken om nobele motieven, om de Afghanen gunstig te stemmen, zijn er geheime deals met China? Hebben de Amerikanen überhaupt geen enkel vertrouwen in welke ontwikkeling van Afghanistan ook? Nemen ze genoegen met de pijplijnen voor het gas uit noordelijker gelegen landen?
Ik weet niet hoe dit te duiden, wel dat het een interessante ontwikkeling is, en dat het niet het laatste Chinese kunstje is.
Ook niet het eerste, in Afrika is het al jaren volop aan de gang.

Kort door de bocht gezegd zijn de VS-militairen een soort huurlingen voor de Chinezen (en NL-‘politietrainers)?

wordt vervolgd…

#5 Hans Verbeek

Zalmay Khalizad, vazal van Bush, is laaiend.
Shit happens.
Wanneer halen we onze F16’s terug? 2014?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*