CDA: Wilhelmus zingen bij inburgeren…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (49)

#1 Bismarck

Achmejee, Van Haersma Buma gaat op de conservatief nationalistische toer. What’s next, verplicht de Nederlandse vlag uithangen op alle feestdagen? Kan iemand die man de weg naar TON vertellen?

#2 KJ

“Als geintegreerde Turk ken ik noch het Wilhelmus noch Istiklal Marsi van Turkije.”

Way to be proud man. Bah.

#3 Olav

Fuck het Wilhelmus. Het voorstel alleen al. Doet me echt het ergste vrezen:

#4 majava

Het CDA doet aan voorspel. Da’s ook een eerste!

@KJ: Niks Bah. Ook het Wilhelmus is van Pierre Kartner, dus geheel terecht dat zoveel mogelijk mensen daar niks van moeten hebben.

#5 KJ

@majava; *wel* bah ! Je laten voorstaan op je onwetendheid is altijd bah !

#6 su

Ik ken ‘m wel, maar ga lekker niet inburgeren, *njanjanjanjanja*..

#7 Bismarck

@2: Lijkt me inderdaad iets om trots op te zijn, zorgen dat je niet geïndoctrineerd bent door de propagandaliedjes van de Oranjes en van Ataturk.

#8 Migchiell

Ik vind het toch wel een rare stap hoor, van het leren van het volkslied van het land waarin je wilt wonen naar fascistische colonnes startroopers marcherend door de straten.

Een volkslied hoort natuurlijk bij een inburgeringscursus. Of je nou daarop iemand wilt laten zakken voor de cursus vind ik ook weer wat ver gaan; dan lijken praktische zaken als jezelf verstaanbaar kunnen maken en informatie over de gebruiken van het land me belangrijker.

#9 KJ

@Bismarck; Ik ben overtuigd atheist, maar ik heb wel de bijbel gelezen. Dat had ik niet moeten doen, zeker ? Nu ben ik immers geindoctrineerd.

Gelukkig is er in jouw hoofd vast alleen maar plaats voor relevante informatie die jou uitkomt, op het moment dat het jou uitkomt.

#10 Bismarck

@9: Er is een verschil tussen gelezen hebben en uit je hoofd kennen. Misschien is die nuance wat moeilijk voor je, maar ik zal het even proberen aan de hand van het voorbeeld Wilhelmus: Ik heb het Wilhelmus wel eens gelezen en juist daarom vind ik het niet zo’n goed idee dat dat er bij mensen ingetimmerd moet worden.

#11 Taco Zip

@8: Kun jij je nog je lessen ‘vlag, volkslied en vaderlandse trots’ van de basischool herinneren? Nee, vast niet. Waarom niet, omdat ze nooit bestaan hebben vanwege de absolute onzinnigheid ervan.

Hoe beledigend is het om serieuze inburgeraars lastig te vallen me ceremonieële onzin waar autochtonen al totaal geen interesse in hebben.

Kamerleden die met dit soort flauwekul aankomen zouden direct hun zetel op moeten geven. Kan dáár geen wetsvoorstel over ingediend worden?

#12 BP

Na de machtsovername door de PVV en het CDA worden kinderen verplicht om dagelijks het nieuwe Volkslied te zingen: http://alturl.com/mm7w

#13 Migchiell

@10: wat lees jij voor vreemde dingen in het Wilhelmus dan?

#14 Taco Zip

@13:
Maer God sal mij regeren
Als een goet Instrument,
Dat ick zal wederkeeren
In mijnen Regiment

Die vroom begheert te leven
Bidt Godt nacht ende dach,
Dat hy my cracht wil gheven
Dat ick u helpen mach.

etc.

#15 Migchiell

@11: het volkslied en de vlag zijn behandeld bij geschiedenis. Of we daarna vaderlandse trots voelden mochten we zelf bepalen.

Vind jij onderwijs in de geschiedenis van Nederland onzinnig? Ik vind het niet meer dan normaal dat dat op scholen wordt onderwezen, en dat er in inburgeringscursussen aandacht aan wordt besteed.

@14: niet dat ik daar nou iets heel raars in zie staan (of je moet dit zien als een poging om inburgeraars te bekeren tot het christendom, wat mij nogal vergezocht lijkt), maar dat couplet wordt ook helemaal niet behandeld, alleen het eerste couplet en eventueel het zesde. Er zijn ook maar weinig Nederlanders die meer dan het eerste couplet kennen en nog minder die ook een idee hebben van waar het over gaat.

#16 Olav

Migchiell, het bijschrift onder de marcherende colonne in het plaatje lijkt me helder.

Waar het Van Haersma Buma om gaat is eenvormigheid creëren. Onderwerping aan centraal gezag aanmoedigen. Dit door middel van mythes zoals verwoord in het Wilhelmus, het lied over die grote held waar we allemaal zo dankbaar voor moeten zijn.

Fuck it. Fuck Willem van Oranje. Fuck “vaderlandsliefde”, patriottisme, nationalisme of hoe je het ook allemaal wil noemen. Waar het toe leidt hebben we al te vaak gezien. Het is verderfelijk.

#17 Spuyt12

Als iemand die couplet 1 en 6 van buiten kent, op de basisschool en middelbare school erin gestampt, moet het van m’n hart dat het me werkelijk geen reet kan schelen of iemand het Wilhelmus kent.

Frans Bauer, dat is een ander verhaal.

#18 KJ

@Olav; nee want we hebben allemaal kunnen zien waar internationalisme en multiculturalisme toe hebben geleid. Go ahead. Blame the doctrine.

Wat een afkeer, jongens. Wat een afkeer. Wat een rare afkeer van een kort, onschuldig liedje dat toevallig ook van belang is voor je eigen vaderlandse geschiedenis. Ik ben er echt niet zo van om dit soort dingen te zeggen, maar wat bevalt je wel aan dit land ?

#19 Cabron A

van haersma buma speelt leentjebuur bij de amerikanen hierbij. maar die zingen dat prachtige lied van ze zowat bij elke garage sale – wat, moet ik toegeven, wel wat heeft.

maar mensen please. deze gozer is ijverig een voorschot aan het nemen op een PVV-kabinetsdeelname. een soort van omgekeerde dhimmi.

#20 majava

KJ (5), wie heeft het over onwetendheid? Het is net wat Bismarck zegt. Die man kent zeer waarschijnlijk beide liedjes maar al te goed. Ooit hebben ze voor mij, als Neerlands Kampioen in iets, het Wilhelmus door een hoempapa band laten spelen. Prima! Leuke ceremonie. Dat hoort zo te zijn; een Wilhelmus waar je aar luistert, zonder woorden. Laat anderen maar zingen (deed niemand overigens…)

#21 Taco Zip

@15: dit gaat niet over historische kennis maar over een agendapuntje waarin we bij inburgeraars een loze vorm van loyaliteit en nationale trots proberen af te dwingen.
Verplicht ‘Nederland Oh Nederland’ van Hazes meeblaten zou dan logischer zijn.

Het is uit historisch oogpunt wellicht reuze interessant om iets over t Wilhelmus te weten maar het is verder tamelijk onbelangrijk. Neem nou “Wilhelmus van Nassouwe Ben ick van Duytschen bloet”. Are you kidding me?
Je zegt het al, Nederlanders boeit het ook niet. Val anderen er dan ook niet mee lastig, da’s wel zo beleefd.

#22 Cabron A

@KJ: ik vertelde laatst dat ik trots was op mijn woonplaats. het gezelschap vroeg meewarig wat ik met verdonk had. hell nee!

het probleem is: al die neo-symbolistisch-rechts-nationale types claimen EN reduceren met dit soort bullshitvoorstellen de rijke, veelvormige en soms aansprekende identiteit van (de) nederland(en).

jouw move: ‘wat bevalt je wel aan dit land’, alleen maar omdat er een paar mensen buma’s voorstel geklets vinden, past geheel in de stijl van het moment.

als je niet voor Ons bent, ben je tegen Ons.

#23 Cerridwen

@KJ:
Een zeer treffende quote die jij aanhaalt, het is me niet duidelijk of je hem wel begrijpt.

De quote geeft commentaar op het feit dat Nederlands hun eigen volkslied slecht kennen. In juni mogen we dat weer meemaken in diverse voetbalstadions. De doorsnee autochtoon kent zowel het wilhelmus als het turkse volkslied niet.

Daar zit de onzinnigheid. Iets verplichten aan nieuwkomers wat
a. triviaal is
b. de autochtonen ook niet veel interesseert
voldoet wel aan die term.

Ik zing zelf ook niet altijd uit volle borst mee. Aardige melodie voor een volkslied, maar die tekst roept toch niet echt nationalistische gevoelens op. (van duitschen bloed, koninck van hispanje)

#24 Bismarck

@18: Zo onschuldig was dat liedje niet. Het heeft in ieder geval tot eeuwen van onderdrukking geleid.

#25 KJ

@majava; als die meneer beide liederen maar al te goed kent, dan moet ‘ie zich verdomme onthouden van valse koketterie. Het is die mentaliteit die ervoor zorgt dat de beta wetenschappen ondergeschoven kindje blijven, bijvoorbeeld. Da’s ietwat gechargeerd misschien, maar het doen voorkomen alsof je iets dommer (en daardoor iets toffer) bent dan je bent, is mij iets te bon ton.

@Cabron A; het feit dat ongure types het volkslied ook claimen is niet a) mijn probleem, of b) het volkslieds probleem. Nogmaals – het gaat er niet om of het je een traan in je ooghoeken geeft als je het hoort – dat moet je zelf weten. Het gaat erom dat je het kent en je niet dommer voordoet dan je bent door te pretenderen dat je het niet kent ‘want hier is de crowd anti-nationalistisch’.

@Cerridwen; welke quote ?

#26 KJ

@Bismarck; heb je het nou over de tachtigjarige oorlog ofzo ? Wat zijn jullie allemaal vaag en ongesubstantieerd mannen – is het tijd voor siesta ?

#27 Horst Grogmuller

Volgens mij zijn een aantal reaguurders hier die zich al verlekkeren aan de verschikkelijkheid van dit voorstel en de eventueel nog veel verschrikkelijkere gevolgen die het zou kunnen hebben.

Ik zie werkelijk niet in wat de enorm schadelijke gevoelens van het kennen van het volkslied zijn (en het trots zijn op het niet weten snap ik al helemaal niet). Maar goed, misschien ben ik toch een latente conservatief.

#28 Cabron A

@KJ25: dank voor het illustreren van mijn punt. je hebt geen idee over nationalistische gehalte van de crowd hier, omdat je het afmeet aan de mate waarin ze het uit-het-hoofd-kennen van het wilhelmus als voorwaarde zien om in te burgeren. Ik ben trots op Nederland en vind VHB’s voorstel (misschien wel daarom) volkomen kut. Maar ja, of je schaart je aan de kant van volksmenners-on-the-cheap, of aan die van de pluizige linkse kerkgangers. Ik zie beide niet zitten. Past dat, in joe frame?

En als dat past, mogen we dan van onze nieuwe Nederlanders wel vragen of zij als ultieme test dat lied uit het hoofd leren in ruil voor een verblijfsvergunning?

Zouden er nog andere manieren zijn om nieuwelingen te betrekken bij ons leven hier?

#29 majava

KJ: “het gaat erom dat je het kent.”

Waarom is dan het lezen (interpreteren) en luisteren en op die manier ‘kennen’ niet genoeg? Wat gaat het stampen van de woordjes van het lied ons meer opleveren bij de ingeburgerde mens?

Laat mij die inburgeringsexamens maar afnemen. Dat wordt dan met een klasje naar Oranje-Portugal kijken van het WK ’06 en dan de sentimenten meten. Wie Figo geen smerige rat vindt, mag naar het herexamen uitkijken. Extra punten zijn te scoren met een dorst naar bier en trek in nootjes. Ja , dat klinkt misschien onwerkelijk en majava zit natuurlijk weer te grappen, maar een oranjegevoel als dat is wat autochtone Nederlanders bindt. Niet dat volkslied.

KJ, je antwoord op waar het Wilhelmus stampen goed voor kan zijn, gaat waarschijnlijk klinken als ‘daarom’, vrees ik.

#30 Stickmeister

@1

Jep en het publieke bestel van omroepen wordt afgeschaft. Voorts zal er nog maar één publieke omroep bestaan die bij deze spruitjeslucht past: TROS.

ps: De heren van het voetbalelftal mogen hun borst natmaken! Eerst een maandje de lyrics uit het hoofd leren voor WK2010.

#31 Leven

Het hele volkslied is niet nodig. Couplet 1 is voldoende volgende Buma. En oja, misschien coupletje 6:

Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer. Dat ik doch vroom mag blijven, Uw dienaar t’aller stond, de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.

bah bah

#32 Cerridwen

@KJ:
Deze quote:
“Als geintegreerde Turk ken ik noch het Wilhelmus noch Istiklal Marsi van Turkije.”

Ik zie dat die van Gul uit Amsterdam komt. Gezien de teneur van de overige reacties leg ik hem denk ik goed uit.

Overigens genoeg bewijs voor mijn stelling dat autochtonen het wilhelmus ook niet kennen in de reacties van de Telegraaf (!).

#33 Horst Grogmuller

@32

We kunnen toch in elk geval wel de intentie hebben om inburgeraars te verheffen naar een niveau hoger dan dat van de gemiddelde telegraafreaguurder?

#34 Cerridwen

@33: helemaal mee eens, maar met ons volkslied? Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik me het tafereel voorstel.

#35 Cabron A

o damn, HG33!

volgens mij hadden we het over dwingen om iets uit het hoofd te leren. over de intenties en de verheffende werking van het wilhelmus van buiten kennen gaat de discussie.

#36 su

@24: Ach, jullie hoeven ten minste niet te zingen: “long to reign over us..”

#37 Migchiell

@16: het zingen van je volkslied maakt je een fascist?

@KJ 18/25: volkomen eens.

@21: juist als je denkt dat nationale symbolen als vlag en volkslied gekaapt worden door nationalisten zou je de nieuwkomers daarover moeten vertellen. Terugkapen/terugneuken, zeg maar.

Maar als je trots bent op Nederland, wat wij beiden zijn, wat is dan het probleem om het volkslied te behandelen in de inburgeringscursus? Heb je dan een hekel aan het volkslied, of aan het fenomeen volkslied, of aan de betekenis die sommige onfrisse lui er wellicht aan toekennen?

@31: die nieuwkomers hoeven de tekst (+ historische achtergrond, mag ik toch hopen) alleen maar te leren, ze hoeven het er niet mee eens te zijn.

#38 Bismarck

@26: De 80-jarige oorlog duurde geen eeuwen. De onderdrukking van de katholieken in Nederland wel (namelijk tot diep in de 19e eeuw).

#39 Olav

Migchiell: “@16: het zingen van je volkslied maakt je een fascist?”

Kortheidshalve, want ik moet ergens heen: ja.

Niet in één stap natuurlijk, maar het is wel degelijk zo’n klein “onschuldig” stapje dat in die richting gaat.

Nationalisme op zich is walgelijk (om allerlei redenen), het Wilhelmus als lied is walgelijk (om allerlei redenen) en dit willen opleggen aan mensen is daarom even walgelijk.

#40 Migchiell

@39: wist je dat alle alcoholisten zijn begonnen met het drinken van melk?

Maar serieus: klopt mijn indruk dat jij eigenlijk tegen het verschijnsel natie gekant bent, en daarom ook tegen de bijbehorende geschiedenis en symbolen?

#41 Sigi

Het Wilhelmus is geschreven tussen 1568 en 1572.
Het lijkt me zinniger mensen te laten inburgeren in de wereld van 2010.

#42 majava

Migchiell, je stelt een hoop vragen, maar zeg nu eens wat je er zelf van vindt. Waarom is het belangrijk dat het Wilhelmus een prominente plek in de inburgering krijgt?

#43 Hemaworstje

KJ, mijn kids kennen het volkslied niet
( alleen het deuntje ) en ik weiger ze het te leren, mocht het verplicht worden krijgen ze toestemming om de klas te verlaten.
Het Twents volkslied ( prioriteit 1 )leert men wel op de tribunes.

Openbaar onderwijs behoort vrij te zijn van welke buitenaardse invloeden dan ook.

Een volkslied is gemaakt voor en pas nuttig in tijden van oorlog.
Pas dan weet je wie je ware vijand/volk is en ben ik wellicht genegen een deuntje mee te zingen.

#44 parallax

Hej de pruttel al van de hooizolder voor die stroom Marokkanen?

#45 Hemaworstje

Die komen hier gek genoeg haast niet voor parallax, die prefereren de stad met al hun zondes.
Heb meer last van de nordic wandelende ANWB 50 plussers die denken dat ieder bospaadje openbaar natuurterrein is en zich gedragen als een stel lompe hangjongeren met een grote bek en een troep achterlaten.
De asbakken legen op de parkeervakken is standaard bij dat volk.

#46 migchiell

Majava: als je staatsburger wilt worden van een land, dan vind ik het een goed idee om een basiskennis te hebben van de ontstaansgeschiedenis, van de bepalende figuren in die geschiedenis en van de nationale symbolen zoals volkslied en vlag. Nou hebben wij de mazzel dat ons volkslied meteen een belangrijk figuur en een belangrijke periode uit de geschiedenis behandelt… drie vliegen in één klap dus.

Het hoeft geen prominent onderdeel te zijn van de cursus, maar ik vind wel dat tenminste behandeld hoort te worden. Uit het hoofd leren lijkt me overbodig, tenzij je als inburgeraar een glanzende sportcarrière nastreeft. Wat ik al eerder zei: praktische zaken als taalbeheersing en hoe werkt zo’n ov-chipkaart eigenlijk lijken me belangrijker.

Dat veel Nederlanders nog geen Eerste van een Tweede Kamer kunnen onderscheiden en denken dat de Gouden Eeuw de bloeiperiode van Ajax in de jaren 70 was lijkt mij geen goede reden om dan ook van onze nieuwkomers niet te vragen om enige interesse te tonen in hun land, eerder een reden om dat des te meer te doen.

#47 majava

Goed migchiell, zijn we daar ook uit. Ze hoeven het volgens jou dus ook niet uit hun kop te leren en zingen. Zelfs niet couplet 1 en 6. Ik hoop alleen wel dat je wat meer inzicht hebt gekregen dat en waarom er autochtone Nederlanders zijn die het volkslied maar weinig interesseert en dat het voor hen weinig of niets te maken heeft met hun identiteit als Nederlander. Accepteer dat dan maar.

#48 parallax

Ik doe wat ik wil zolang dat binnen de wet is, en zolang dat moreel enigzins acceptabel is.
Dat is wat ik eis van nieuwkomers. Verder niks.

Vaderlandslievendheid en kennis over de ontstaansgeschiedenis is onzinnige aanstelleritis opgelegd door mensen die perse iets willen beslissen over nieuwkomers.

Despotisch gelul.

#49 Shy boy

Net als in de VS bij de staatsscholen vlag hijsen en het volkslied. Dan kan het nationalisme aangewakkerd worden, en kunnen ze gemakkelijker sterven in verre gebieden voor het vaderland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*