Bosma winkelt selectief in historische bronnen

Bram Vermeulen (voormalig Zuid-Afrikacorrespondent) laat in NRC (betaalmuur) zien dat Martin Bosma in zijn Cassandralied over Zuid-Afrika de mythes voor zoete koek slikt van surpremacistische blanke Afrikaners uit het extreem-rechtse milieu waar ook de beruchte leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging, Eugene Terre’Blanche, toe behoorde.

Volgens Bosma koloniseerden de blanken een onontgonnen gebied in Zuid-Afrika, waar af en toe een paar nomadenstammen voorbij kwamen. Pas toen de blanken het land opbouwden en voor werkgelegenheid zorgden, immigreerden er drommen zwarten naar Zuid-Afrika, die de oorspronkelijke bevolking (de blanke ‘Afrikaners’) verdrongen.

De leeg-landtheorie is populair in extreemrechtse kringen in Zuid-Afrika om de claim van blanken op het land te legitimeren. Hij wordt ondermeer gebezigd in Orania, een dorpje van 900 uitsluitend blanke inwoners. Zwarten zijn in het dorp niet welkom. Bosma ontving in 2013 een delegatie uit Orania.

Vermeulen merkt snedig op dat de aanhang van Terre’Blanche en de AWB snel slonk toen zijn voorspellingen dat blanken massaal afgeslacht zouden worden als het Apartheidsregime afgeschaft zou worden en het ANC aan de macht zou komen, niet uitkwamen in 1994.

Vermeulen verwijst naar History Today, dat een pagina heeft over de mythe van het lege land. Daar wordt een plethora aan archeologisch aangevoerd, dat Zuid-Afrika al lang en breed bewoond werd, voordat de Portugezen in 1448 aanmeerden bij Kaap de Goede Hoop.

Serieuze historici moeten dan ook niet veel hebben van dat idee dat het land leeg was, aldus Vermeulen.

De grote Bantu-migratie vanuit het noorden (Zimbabwe) vond plaats in de twaalfde eeuw, ruim 350 jaar voor de Portugees Vasco da Gama als eerste Europeaan om de Kaap zeilde.

Toen Jan van Riebeeck in 1652 aanmeerde in de Kaap moest hij direct onderhandelen met de lokale Khoisan om zijn ,,Fort ende Tuyn” te mogen bouwen, zoals hem door de VOC was opgedragen. Vijf jaar later kwamen de Khoisan voor het eerst in opstand omdat de Nederlanders boerderijen wilden bouwen op het land waar de Khoisan hun vee lieten grazen. Van Riebeeck bericht daarover in zijn logboek.

In de tweede helft van de 17e eeuw volgden er meerdere oorlogen tegen de Khoisan (met name tegen de Zuid-Afrikaanse herdersvolken, de Khoikoi). Toen de blanke kolonisten ertoe overgingen iedere Khoi die ze konden vangen te deporteren naar Robbeneiland, vluchtten de Khoisan naar Namibië en Botswana, aldus Vermeulen.

De Britten zouden in de 19e eeuw oorlogen uitvechten met grote groepen Xhosa in de Oost-Kaap.

Open waanlink

 1. 1

  Wat is dit nou, gaan we nog serieus dat flutboekje van die pseudo-Goebbels bediscussiëren? De PVV-eenhersencelligen kun je toch niet overtuigen met feiten, en de rest veegt ongezien zijn reet af met dit stukje Mein Kampf.

 2. 2

  @1 Tja, en daar ben ik het dus niet mee eens.

  Bosma mocht in het praatprogramma Pauw onweersproken zijn praatjes verkopen.

  Sterker nog, hij kreeg van de presentator medegedeeld dat men Jan Pronk het boek had laten lezen en dat die had laten weten er feitelijk niets tegen in te brengen te hebben – een pluim die Bosma natuurlijk maar wat graag in zijn poepertje liet inbrengen.

  Welnu, heel veel mensen, ook hogeropgeleiden die wel meningen over van alles en nog wat hebben, maar niet de tijd of de zin om al die dingen uit te zoeken, kijken daarnaar.

  En die denken dan: ‘Goh, nou ja, als Jan Pronk er van zegt dat ‘ie er niets tegen in kan brengen en de presentator doet dat evenmin, dan zal het verhaal wel grotendeels kloppen.’

  Daarom is het dus belangrijk Bosma’s fabeltjes níet onweersproken te laten. Ja, jíj weet dat hij én een propagandist is én niet-integer, maar heel veel mensen zittend op het hek gaan wel degelijk denken dat er wat inzit als je Bosma hiermee laat wegkomen.

 3. 3

  Ik heb het boek net uit. Schokkend om zo gedeailleerd gedocumenteerd beeld te zien van de vernietiging van een eens welvarende samenleving. Hoe het kritiekloos ondersteunen van links van het ANC geboefte op basis van een, overigens terechte, afwijzing van apartheid heeft geleid tot verval, corruptie en meer rascisme dan ooit tevoren is een reglrechte waarschuwing voor het hier en nu.

  Blijft toch intrigeren waar het anti Westerse sentiment bij dom links toch vandaan komt. Een sentiment wat klaarblijkelijk zo sterk is dat dom links gaarne bereid is typische Westerse vervorvenheden als vrijheid, welvaart voor iedereen en mensenrechten ervoor op te offeren.

 4. 4

  @2: Bloody hell, dat wist ik niet, dat dat soort figuren een mainstream-podium kregen bij de publieke omroep. Zal wel iets met de angst te maken hebben om niet elitair en anti-volks over te komen; elke hersenscheet van Wilders/de PVV moet breed uitgemeten worden, want de stem van de onderbuik moet gehoord worden. Misschien gaan we daar wel aan kapot, niet aan de nieuwe NSB’ers, maar aan de angst dat men niet durft te zeggen dat het domme volk en types als Bosma en Wilders die daarop parasiteren gewoon eens ff hun bek moet houden. En we weten allemaal wat er is gebeurd in de jaren 30 bij onze Oosterburen als je dat soort types een podium geeft…

 5. 5

  @3: “typische Westerse vervorvenheden als vrijheid, welvaart voor iedereen en mensenrechten ervoor op te offeren.”

  OLO, het eerste wat er gebeurd als types als Bosma aan de macht komen, is dat Prediker en ik in een heropvoedingskamp verdwijnen, moslims en andere niet-Westerse niet-blanken als derderangs burgers zonder burgerrechten worden weggezet, en de welvaart zich nog meer concentreert bij de elite. Daar ga je met je vrijheid, welvaart en mensenrechten. Fantasie? Nee hoor, zie wederom onze Oosterburen in de jaren 30/40.

 6. 6

  …dat dom links gaarne bereid is typische Westerse vervorvenheden als vrijheid, welvaart voor iedereen en mensenrechten ervoor op te offeren.

  Even zo wat PVV-voorstellen uit mijn hoofd hoor:

  – Tuigdorpen voor asocialen/ongewensten
  – Knieschoten voor relschoppers
  – Deportatie van tientallen miljoenen moslims uit heel Europa
  – Nederlanderschap van niet-Westerse allochtonen voorwaardelijk maken.
  – ‘Kopvoddentax’
  – Moskeestop
  – Koranverbod

  Het lijkt me dat het xenofobe sentiment onder domrechts dus blijkbaar zo sterk is, dat het gaarne bereid is typisch Westerse verworvenheden als vrijheid, welvaart voor iedereen* en mensenrechten ervoor op te offeren.

  * Domrechts zou het liefste de verzorgingsstaat enkel in stand houden voor blanke Nederlanders, en kleurlingen daarvan uitsluiten.

 7. 7

  @5:

  OLO, het eerste wat er gebeurd als types als Bosma aan de macht komen, is dat Prediker en ik in een heropvoedingskamp verdwijnen¨

  Welnee, jullie gaan naar een werk Goelag in de Weerribben ;-)

 8. 8

  @5: De ontwikkelingen in de jaren 30/40 zijn zeker iets om in het achterhoofd te houden. Daarbij is het goed om je te realiseren waar die S in NSDAP ook al weer voor stond.

 9. 10

  @2: Je constateert inderdaad een opmerkelijke ontwikkeling. Ik heb de staatsomroep in H’sum nog nooit op iets van journalistieke integriteit kunnen betrappen. Tot op heden bestond de productie van uit H’sum vooral uit linkse smurrie. Dat Bosma nu bij Pauw zijn verhaal kan doen is een teken aan de wand.

 10. 12

  @8: Daarbij is het goed om je te realiseren waar die S in NSDAP ook al weer voor stond.¨

  Die S had dezelfde lege symbolische waarde als waar één van de V´s in PVV voor staat…

 11. 13

  @8

  Daarbij is het goed om je te realiseren waar die S in NSDAP ook al weer voor stond.

  Ja, voor hetzelfde als de C in CP, de D in CD en de laatste V in PVV. Domrechts een fabel voorhouden. En instinken dat ze er doen, Herr Anton.

 12. 14

  @Prediker: “… welvaart voor iedereen* en mensenrechten ervoor op te offeren.”
  De welvaart met iedereen delen, dat willen mensen niet want dan wordt de spoeling te dun, vreest men.

  Bij iedere vluchteling die voet aan Europese wal zet erodeert de steun voor de mensenrechten beetje bij beetje weg. Het westen raakt zijn dominante positie steeds meer kwijt. Velen hebben het gevoel dat de vluchtelingenstromen oncontroleerbaar zijn. Gastvrijheid, als die er niet werkelijk is, kun je niet lang veinzen.

  Het hele mensenrechten-model is niet robuust en niet duurzaam.

 13. 15

  en beide V’s in VVD, het is immers geen volkspartij maar een elitaire partij en ze voeren nooit vrijheids verhogende wetten in, alleen vrijheidsbeperkende wetten. Om misselijk van te worden, al die autoritaire partijen.

 14. 17

  @14, wonderlijk is dat. Terwijl onze economie meer een soort stofzuiger is die de welvaart van onder naar boven zuigt, en het geld met miljarden via belastingsconstructies aan onze samenleving wordt onttrokken, blijven we maar denken dat het de vluchtelingen zijn die ertoe doen. En dat rekenen we bovendien de vluchtelingen aan, en niet alle overige factoren in de onbalans.

 15. 18

  Het hele mensenrechten-model is niet robuust en niet duurzaam.

  @14 Het hele economische model van (1) Afrikaanse bodemschatten voor een appel en een ei te laten leegroven door Westerse bedrijven teneinde (2) de rente op leningen terug te kunnen betalen aan het IMF en de Wereldbank; (3) gesubsidieerde Amerikaanse en Europese landbouwproducten op de Afrikaanse markt te dumpen en (4) wapens te verkopen aan krijgsheren die strijden om de commissies op te strijken van de vergunningen voor exploitatie van bodemschatten is niet duurzaam, zul je bedoelen.

  Westerse bedrijven vissen de wateren van Afrika leeg. Waar gaan de Afrikaanse vissers (en de industrie die daaraan vast hangt) hun boterham zoeken als er lokaal voor hen niets meer te verdienen valt, denk je?

  De VS dumpt massaal landbouwoverschotten als rijst, graan en mais in Afrika. Is toch een verliespost voor die Amerikaanse agrobedrijven, beter kun je er nog een paar centen op verdienen dan niets. Daar kunnen Afrikaanse boeren niet tegenop concurreren, dus die trekken eerst naar de grote steden en dan verder op zoek naar werk.

  Tja, als het Westen eigenhandig Afrikaanse economieën om zeep helpt en de opbouw van landen effectief frustreert, moet je niet janken als er een paar hondderdduizend mensen per jaar jouw kant op komen op zoek naar een beter leven.

 16. 19

  @Prediker: dumping is onaardig, maar Amerika heeft eerder een handelstekort dan een handelsoverschot. China heeft veel meer een handelsoverschot. En zelfs al zouden we ons helemaal niet bemoeien met Afrika, dan zijn er altijd nog de Chinezen die ook dol zijn op grondstoffen.

  We missen gewoon de gastvrijheid, ook al omdat eerdere migratiestromen niet goed geïntegreerd zijn. Als westerse bedrijven zich misdragen en misdroegen dan wordt Europa daar niet opeens gastvrijer van. Overigens begrijp ik de motivatie van de vluchteling.

 17. 20

  @19 Je draait weer slim om de hete brei heen.

  De stelling waar ik op reageer is dat het Westerse, humanistische mensenrechten-model niet duurzaam is en op langere termijn onhoudbaar (“niet robuust”).

  Ik werp daar op tegen dat wat werkelijk niet duurzaam is, en op langere termijn onhoudbaar en wat de migratiestromen veroorzaakt, de wijze is waarop Westerse bedrijven en internationale instituties Afrikaanse grondstoffen en economieën exploiteren.

  Daar liggen belangrijke oorzaken voor veel economische en sociale ellende in Afrikaanse landen.

  Zeg jij: ja, maar dat maakt de facto weinig uit, want als wij het niet doen zouden de Chinezen het wel doen.

  Ja, zo werd de transatlantische slavenhandel ook goedgepraat: als wij het niet doen, doet een ander het wel. Dat deugt al niet, maar je kunt dan natuurlijk al helemaal niet klagen dat er zoveel Antillianen en Surinamers in Nederlandse steden rondlopen!

 18. 21

  @11: Diefstal van grond = ontginnen, modern kolonialisme = organisatievermogen, diefstal van grondstoffen = verwaarden van anderzins waardeloze troep. Inderdaad Westerse vervorvenheden die, zelfs nadat ze het goede voorbeeld hebben gezien, door de schobbejakken van het ANC niet in de praktijk worden gebracht.

  Meest opmerkijke blijft toch dat het nepotisme, de corruptie en het racisme van het, door links zo bejubelde, ANC kennelijk geen woord van afkeur waardig is.

  Onderstreept nog maar eens de subtitel: hoe progressieve strijd ontaardt in genocide en apartheid.

 19. 22

  @Prediker: Op één punt zou je best gelijk kunnen hebben. Dat de manier hoe westerse bedrijven te werk gaan in Afrika niet duurzaam is. Overigens bestaat de mogelijkheid dat bedrijven aangeklaagd worden mochten ze over juridische grenzen gaan.

  Het wordt vaak als een excuus (jullie met jullie bedrijven) gebruikt door vluchtelingen (het is prettig om een zo’n excuus te hebben omdat het voor henzelf enige legitimiteit schept waarom ze hier zijn), maar Europa wordt daar niet gastvrijer door. Het voelt eerder als een vorm van chantage.

  Ook lijkt het niet eerlijk dat er weinig mensen naar China vluchten, terwijl dat land wel een steeds grotere rol krijgt in Afrika.

 20. 23

  Was het kolonialisme, met al haar narigheden werkelijk zo slecht en nieuw voor Afrika? Ging het voordien zo veel beter?
  Krijg soms het gevoel of men doet of Europese landen een soort van Paradijzen koloniseerden en de mensen aldaar van onmetelijke rijkdom beroofden. Ook nu westerse bedrijven zijn kennelijk zwaar crimineel bezig in Afrika. Zou het zonder die bedrijven dan zo veel beter gaan?
  En tja slavernij? Nee dat kwam in het geheel niet voor zekers. Uitgevonden door kolonialen. Net of het destijds en daarvoor abnormaal was slaven te hebben. Nederland heeft in ieder geval haar ex slaven ruimschoots gecompenseerd.

 21. 25

  @2: Bram Vermeulen laat zien dat de leeg-landtheorie die Bosma aanhangt niet klopt. Ben nu benieuwd naar een inhoudelijke respons op de rest van het boek. Spelen op de man (Bosma is een nare rechtse vent) is nooit een argument. Zijn boek zal ongetwijfeld een rol gaan spelen in de beeldvorming over ANC, links Nederland en de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het is dan inderdaad goed om er zakelijk en met kennis van zaken over te kunnen discussiëren.

 22. 26

  @23: tjezus, verdiep je eerst eens in de materie. Nee het waren geen paradijzen maar ook geen achtergebleven randgebieden zoals vele geloven. Het was zoals het was, en de westerse mogendheden hadden er niks te zoeken. En ja, er zijn enorme hoeveelheden rijkdom geroofd, goud, zilver, menselijk kapitaal, landbouwgronden gebaseerd puu op westerse behoeften, later rubber,olie etcetcetc
  En het argument dat slavernij al bestond in Afrika wil nog niet zeggen dat het ok was voor Europeanen om mee te doen. Het argument dat dat toen gewoon was is ook onin. In Europa was slavernij allang afgeschaft, en vanaf begin af aan was al twijfel of het moreel wel ok was, hele debatten werden er gevoerd om te bepalen of het moreel te verantwoorden was maar uiteindelijk was er geld mee te verdienen. En tot slot; die compensatie valt ook wel mee hoor.

 23. 27

  @8: Je bedoelt net als de 2e D in DDR voor democratische stond? Er is echt geen gore leugen te groot voor jou he? Of ben je echt zo intens dom dat je gelooft wat zegt?

 24. 28

  : @23: Nederland heeft in ieder geval haar ex slaven ruimschoots gecompenseerd.

  ????? De slavenhouders zijn gecompenseerd, niet de ex-slaven. Gecompenseerd uit de opbrengsten van het cultuurstelsel.
  Trouwens de Nederlanders zijn de enigen die slaven hebben gebracht naar Afrika ; uit Azië : De kaapmaleiers. Daarom zijn er ook moslims in Zuid-Afria. Zij spreken Afrikaans. Daarom is er voor een van de eerste gedrukte boeken in het Afrikaanse gebruik gemaakt van Arabische letters.

 25. 29

  @26: Voor de periode van kolonisatie was overheersen of overheerst worden de norm sinds de mens de oorlog kent. Kolonisatie is niets anders dan overheersing. In Europa kon je de meeste mensen evengoed als slaaf, horige zien.
  Ik geloof zeker niet dat Afrika voor de komst van Europa een leeg gebied was, wel achtergebleven. Wat ik ook zeker geloof is dat het aldaar net zoals hier, ook was overheersen of overheerst worden. Zwarten hielden en verkochten zwarte slaven. Zwarten verdrongen zwarten. Wellicht minder grootschalig omdat men zich moest behelpen met meer primitieve middelen. Is het beter dat Bantu stammen de eerdere bewoners van ZA verdreven, dan dat blanke stammen dat deden?

  Vrijwel de hele wereld is kolonie geweest van Europa. De reden is dat Europa op dat moment de sterkere macht was, met mogelijkheden de hele wereld te onderwerpen. Daarvoor waren de Ottomanen, Mongolen, Chinezen, Romeinen, Arabieren, degenen die op dat moment de sterkste macht waren aan het overheersen/ koloniseren. Ze hebben net zoals de Europeanen gehaald en gebracht. Slechte dingen en goede dingen.

  Hoe zou Afrika er nu uit hebben gezien zonder inmenging van Europa? Beter of slechter, maar niet relevant.

  Suriname en prachtige tropische eilanden en heel veel geld er wat van te maken vind ik meer dan genoeg compensatie.

 26. 30

  @petervdp: “Bram Vermeulen laat zien dat de leeg-landtheorie die Bosma aanhangt niet klopt.”
  Bosma gebruikte het woord nomaden. Dat is wat anders dan leeg.

 27. 31

  @30 Tja, de Indianen van Noord-Amerika waren ook nomaden. Net als de aboriginals van Australië.

  Van die continenten kun je ook zeggen dat ze grotendeels leeg waren.

  Maar het zou desondanks nogal vreemd zijn om de Noord-Europese kolonisatoren daarom als de ‘oorspronkelijke bevolking’ aan te duiden, vind je zelf ook niet?

  Vermoedelijk bedoelt Bosma specifiek het gebied dat ooit Oranje Vrijstaat was. Dat gebied schijnt inderdaad dunbevolkt te zijn geweest toen de boeren zich daar in de loop van de 19e eeuw vestigden, vanwege een serie genocidale stammenoorlogen tussen 1815 en 1840; maar dan nog kun je de Boeren niet beschouwen als de ‘oorspronkelijke bevolking’ van dat land.

 28. 32

  Belangrijk dat hij op feiten wordt tegengesproken. Knap als mensen dat kunnen. Het is met wel meer meningen van bosma. Intens gevaarlijk maar ook vreselijk oninteressant juist omdat je al weet dat er geen kant van zal kloppen.
  Als politici met geschiedschrijving gaan bemoeien om gebeurtenissen als het ware te corrigeren, dat is sowieso een totalitaire waarom in vredesnaam waard.

 29. 33

  Nieuwe geschiedschrijving. Er zal wel weer uit politiek correcte hoek worden gezegd dat het revisionistisch is (synoniem voor fout). Nou, ik denk dat het goed is dat alles eens van de andere kant wordt bekeken.

  Koloniseren en uitmoorden hoort bij de geschiedenis van de mensheid. Vanaf het begin tot op de huidige dag worden genocides gepleegd. Van volk op volk.

  Zaken zijn niet meer terug te draaien. Gebeurt is gebeurt. Wen er maar aan. Nostalgische goedmakerij is een zwaktebod, niet realistisch in deze wereld.

 30. 34

  @33: Nou, ik denk dat het goed is dat alles eens van de andere kant wordt bekeken.

  Ongeacht of het klopt met feiten. Maar feiten zijn maar irritante details die je mening niet in de weg moeten zitten.

 31. 35

  @21: Weet je wat jij je eens moet afvragen?
  “Hoe zou ik het vinden als een stel buitenlanders hier in ons mooie nederland zou komen om onze gasbaten te ontginnen en daar geen cent belasting voor te betalen?”
  “Hoe zou ik het vinden als de EU of een andere grootmacht ons met allerlei maatregelen verarmd? Ons verplicht om onze cultuur te verloochenen voor staatsleningen?”
  “Waarom ben ik zo bezorgd over racisme tegen witte mensen terwijl witte mensen zonder problemen de hele wereld over kunnen, daar tegen een habbekrats grond kunnen kopen van boeren die de vruchten van hun arbeid voor een appel en een ei moeten verkopen omdat ze anders niet kunnen concurreren tegen de westerse voedselproducenten, omdat die zo zwaar gesubsidieerd worden?”
  “Waarom maak ik me wel druk om een mini-samenlevinkje “die door zwarten is kapotgemaakt”, maar maak ik me geen zorgen als het andersom gebeurd?”
  “Wat is er met me aan de hand, dat ik enerzijds de ideologische slachtofferrol neem, “ahw wij westernaren zijn zielig want we worden gepest”, en anderzijds vindt dat westerlingen helden zijn?”
  Kortom: “Hoe komt het nou dat ik zo een onbeholpen schimmelig vaginaal slijmsliertje ben geworden?”

  @23: Goed dat je niet ontkent dat het kolonialisme is, jammer dat je het “geven van landen” zoals suriname en de tropische eilanden ziet als iets wat uit goedheid is gedaan. Uit “compensatie”. Nederland heeft zijn overzeese gebieden niet afgestaan uit liefdadigheid, maar omdat het niet meer houdbaar was. De bevolking pikte het niet meer. Wat dat geld betreft, wat er volgens jou in kruiwagenladingen heengegaan is: dat komt niet dankzij types als jij. Dat is niet van jou kant van het politieke spectrum gekomen, dus dat mag jij niet als onderbouwing van jou stuk gebruiken, jij zou daar destijds tegen zijn geweest.

  @33: Met jou instelling komen we er. Geef me je adres, dan kom ik je huis leegroven, dan kom ik je vrouw verkrachten en maak ik jou tot mijn slaaf. Als je je verzet zet ik een geweer aan je hoofd en niet zeiken want roof, verkrachting, slavernij en geweld horen bij de geschiedenis van de mensheid.
  Als ik je vervolgens uit “goedheid van mijn hart” ooit zal vrijlaten, dan zal ik niet van je verwachten dat je van me zal eisen dat ik het op enige wijze probeer goed te maken, want “nostalgische goedmakerij is een zwaktebod en is niet realistisch in onze wereld”.
  Dan rest je nog één ding: me proberen te straffen, maar dat zal je niet lukken, want de rechters zijn mijn rechters, je wapens zijn mijn wapens en ik heb oneindigveel meer geld dan jij hebt omdat ik je alles ontnomen heb wat je had en jou arbeid gebruikt heb om mezelf te verrijken. Slaap zacht.

 32. 36

  Het flinterdunne gebabbel van Martin Bosma is eerder vermakelijk en heeft bij vlagen ook iets aandoenlijks. Waar ik me meer aan ergerde, was dat het overbetaalde stuk vreten dat de naam Jeroen Pauw draagt, andermaal geen enkele vraag van belang wist te stellen, laat staan dat hij kritisch doorvraagt. HIj heeft natuurlijk nauwelijks een letter van Bosma’s vod gelezen, want geen tijd. Zal best. Maar waarom nodig je dan zo iemand uit? Ik krijg de indruk dat het hem en zijn lamlendige redactie er vooral om gaat dat ze een PVV’er voor het programma hebben weten te strikken. Goed dat dat deze slappe hap nu met zomerreces is.

 33. 37

  @36 Die redactie werkt gewoon door hoor. Alleen nu aan Jinek.

  En inderdaad, men had de inhoudelijke kritiek uitbesteed aan Jan Pronk, maar die kon kennelijk niet ofzo.

  Zoek dan iemand die wel wil, denk ik dan. Haal Stephen Ellis en nog wat andere Zuid-Afrika-experts in huis, en bespreekt dan waar Bosma een punt heeft, waar hij zaken verdraait, en waar hij lariekoek verkoopt.

  Trek daar een half uur voor uit. En structureer dat gesprek (maar ja, dat vereist inhoudelijke kennis…)

 34. 39

  “Daarbij is het goed om je te realiseren waar die S in NSDAP ook al weer voor stond.”

  Echt, wie geeft er een plus aan zo’n opmerking?

 35. 42

  @39: Mensen met iets meer historisch besef dan de gutmensch.

  Mensen die zien dat het antisemitisme bij links tot op de dag van vandaag virulent rondwaart:
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2015Z09123&did=2015D18637

  en die moeten constateren dat links, ondanks de goed gedocumenteerde waarschuwingen in het boek van Bosma, onverkort kritiekloos achter foute organisaties aanloopt:

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/5/Hamas-gebruikte-zomeroorlog-om-af-te-rekenen-met-vijanden-1767592W/?masterpageid=158493

 36. 43

  @42 Ja hoor Anton, ‘links’ loopt achter massaal achter Hamas aan; inclusief Amnesty International dat met dat superkritische rapport komt. Vandaar dat Hamasleiders hier ook regelmatig worden ontvangen om lezingen te geven en prijzen in ontvangst te nemen…

  In welke waanwerkelijkheid leef jij eigenlijk?

  De framing van Van Klaveren/Moszko heb ik hier reeds gefileerd.

  Paarlen voor de zwijnen werpen dit, maar goed…

 37. 44

  Net zoals het vorige boek over Drees, de linkse kerk, enz. zal Bosma wel anderen inspireren om een beter beargumenteerd boek te schrijven .Want zeg zelf, dit is geen academisch niveau. Wel als er straks publicaties, dissertaties en andere academische uitgaven zullen verschijnen waarin de periode 1960-2000 op een geheel andere manier zal worden beschreven.

  Bijvoorbeeld titels in de trant van ‘Hoe dromen nachtmerries worden.’ Enzovoort. De tijd wordt er steeds rijper voor. De eerste bekende Thierry Baudet is al flink bezig aan de weg te timmeren.

 38. 45

  @Prediker ” Maar het zou desondanks nogal vreemd zijn om de Noord-Europese kolonisatoren daarom als de ‘oorspronkelijke bevolking’ aan te duiden, vind je zelf ook niet?”
  Nee.

  Het is maar net hoe je je referentiepunten kiest in de discussie.

 39. 46

  Toch jammer dat Anton, Joop en Dante zo laf zijn dat ze niet op @35 in willen gaan. Stuk voor stuk blaaskaken, die van onderwerp veranderen zodra ze in het nauw gedreven zijn. Kom op stelletje toetsenbord kruisvaarders! Dien mij van repliek!

 40. 47

  46.
  Die dingen gebeuren nu eenmaal. Kunnen jij en ik niets aan doen. Dat is de mens. Het minder mooie van de mens. Die uit is op winst, de beste en de sterkste worden. En het niet kan schelen of anderen daar onder lijden. Teveel begaan zijn met de medemens kan je eigen ondergang betekenen. Heb je bijvoorbeeld wel eens van Arnon Grunberg De Asielzoeker gelezen?

 41. 48

  Er zitten blijkbaar wel wat meer fouten in Bosma’s boek, zoals citaten die geen citaten blijken te zijn.

  @41 Ja, behalve dat die Ellis zelf ook niet meer precies blijkt te weten wat hij nu wel en niet gezegd heeft. Zo is er een ingezonden brief van hem in de New York Review of Books van 2013 waarin hij schrijft:

  More prosaically, the ANC has degenerated into what one senior member recently described to me as “a criminal enterprise.”

  Kortom, als hij zegt dat hij het ANC nooit een criminele organisatie heeft genoemd, dan is ‘ie blijkbaar niet op de hoogte van zijn eigen uitlatingen. Dat kan, het geheugen is elastisch, maar hij maakt geen beste beurt zo.

  Ook blijkt hij die pagina op zijn eigen boek niet goed gelezen. Bosma gooit een paar dingen op één hoop en vergist zich daarbij in het jaartal, maar in Ellis’ boek valt te lezen dat ANC-kopstukken wel degelijk op verscheidene momenten China en Moskou bezocht, alleen dat laatste niet toen Stalin nog leefde (niet onbelangrijk – Bosma wil hen neerzetten als stalinisten). En dat van die 30.000 dollar staat ook in het boek van Ellis.

  Kortom, Ellis maakt er in zijn reactie zelf net zo goed een potje van. Dat is niet sterk als je op dit niveau mee wilt spelen in de opiniebeïnvloeding.

 42. 49

  @46: Ik ben niet verantwoordelijk voor wat jou en mijn verre voorouders eventueel hebben uitgespookt. De lieden die nu het ANC vormen zijn wel verantwoordelijk voor hun corruptie, nepotisme en racisme. Even als de linkse rakkers die dit laakbare gedrag mogelijk (hebben) gemaakt en zelfs nu nog verdedigen.

  Het bloed van Willemientje kleeft ook aan jullie handen.

 43. 50

  @43: Goed om te lezen dat je de boevenbende van HAMAS als een probleem beschouwd. Eerste maatregel: stoppen met ‘ontwikkelings’ geld aan ze over maken.

  Akkoord?

 44. 51

  Ach ja, Jan Kuitenbrouwer zei het 5 jaar geleden al n.a.v. zijn “De woorden van Wilders:” Wilders heeft goed gekeken naar Republikeinen in de VS: Houd de boodschap simpel; speel in op de emoties; dwing de ander jouw thema’s over te nemen. Wilders doet uitspraken doet die een succesvol effect hebben op het limbische systeem. En meer specifiek op de amygdala. Daarvoor moet je iets over de discussie over amygdala vs. neocortex van Drew Westen e.a. weten. (Simpele words probably activate our limbic system more readily than complex words that get entangled in the filter of our neocortex. Kopvoddentax, knettergek, minderheid in eigen land, etc. etc. etc. ad infinitum) Het is hoe de Republikeinen politiek bedrijven: inspelen op onbewuste angsten. Dat kan je als opponent zijnde tackelen door er ‘begeerte’ voor in de plaats te bieden. (Zie Jan Kuitenbrouwer). Wilders en Bosma profileren zich aan werkelijk alles wat vreemd is waarbij de achterban vanzelf dronken wordt van wat er uit de angstige en vaak xenofobe tap komt. Holland op zijn best pffff …

 45. 52

  @48: Lees dat citaat dan zelf nog maar eens. Jij bent het die je vergist: Niet Ellis, maar een ANC lid noemt het ANC “a criminal enterprise.”. Daarnaast kun je je niet vergissen in een jaartal als je citeert, een citaat is immers een woordelijke overname. Ellis vermeldt overigens zelf ook het bezoek aan China, dus vergeet niets. Het is Bosma, die het geschrevene verdraait naar iets dat hem blijkbaar beter bevalt. Wellicht kan Anton, die Bosma’s boek blijkbaar in bezit heeft, eens wat meer citaten en verwijzingen natrekken op deels aan Bosma’s fantasie onttrokken “citaten”.

 46. 53

  @4: @4: wat een domheid en wat een discriminatie.Als een deel van het volk zich anders uitspreekt dan u lief is, dan is dat deel dom en is haar mening “onderbuik”. Dat zeiden de plantage bezitters in de VS indertijd ook over de negerslaven.

 47. 54

  Niet Ellis, maar een ANC lid noemt het ANC “a criminal enterprise.”.

  @52 Ja, behalve dat Ellis door de zinsconstructie zijn instemming met die inschatting betuigt. Als je, zoals Ellis, namelijk zegt…

  More prosaically, the ANC has degenerated into what one senior member recently described to me as “a criminal enterprise.”

  .. dan neem je die kwalificatie namelijk net zo goed voor je eigen rekening:

  “Het ANC is verworden tot…” is immers een kwalificatie van Ellis zelf. Het voorname ANC-lid functioneert hier als autoriteitsargument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren