Bloedbad in Egypte. Al Jazeera: tientallen doden. Broederschap: honderden. Regering: niemand.
0
Reacties (27)
#1
L.Brusselman
Heb tot nu toe alle daadjes over Egypte overgeslagen.
Tijdens de euforie die er indertijd heerste over die zogenaamde revolutie was ik een van de weinigen die het somber inzag,als het leger blijft zitten kun je niet spreken van een machtswisseling.
Het leger dat in alle lagen van de Egyptische economie sleutelposities inneemt.Doet een beetje denken aan Indonesie
Zeker 149 doden, het tienvoudige aan gewonden, een avondklok en el-Baradei die de handen er van af trekt (waarschijnlijk omdat hij er geen invloed op heeft en gewoon een marionet van het leger was).
Vraag me af of er nog iemand is die nu nog gelooft in de goede bedoelingen van de putschisten,er waren in ieder geval heel wat naievelingen die ze verdedigden vlak na de staatsgreep.
#7
Bismarck
@5: En dat getal is dan nog van de regering, die lyrisch was over het “terughoudend optreden” van politie en leger. Het enige dat verder bloedvergieten door het leger kan voorkomen is als Obama eindelijk de werkelijkheid erkent, waardoor de Amerikaanse geldkraan naar de generaals dicht gaat.
#8
Tzoimbo
Dat vindt AIPAC niet goed. Einde discussie dus.
”
“We do not support cutting off all assistance to Egypt at this time, as we believe it could increase the instability in Egypt and undermine important U.S. interests and negatively impact our Israeli ally,” AIPAC said in a letter to Sen. Robert Menendez (D-N.J.), the chairman of the Senate Foreign Relations Committee, and Sen. Bob Corker (R-Tenn.), its top Republican.
The letter is the first public signal since the army coup that deposed Egyptian President Mohammed Morsi in early July that AIPAC is actively opposing efforts to cut aid to Egypt.
And McCain and Graham sided with AIPAC. The Senate killed Rand Paul’s bill to end aid to Egypt on July 31, with McCain and Graham harping on Israel:
De Franse revolutie begon in 1789, en was in 1848 afgerond.
Machtsverhoudingen laten zich niet van de ene op de andere dag veranderen.
Het door het westen gesteunde leger is niet van plan zomaar aan de kant te gaan.
Maar ik denk dat de geest niet terug gaat in de fles, Egyptenaren willen baas zijn in eigen land.
Vanaf 1880 waren ze dat niet, behalve misschien in de tijd van Nasser.
Netanyahu en Obama lijken nog steeds te denken dat de geest wel weer in de fles kan worden gedrongen.
#10
qwerty
De Franse revolutie begon in 1789, en was in 1848 afgerond.
De restauratie was afgerond.
De revolutie gaat nog steeds door.
Maar in principe heb je gelijk: die lente gaat nog jaren duren.
#11
Grûtte Pier
“De Egyptische militairen hebben hun verantwoordelijkheid genomen om verdere ontsporing van de Moslimbroederschap en hun voorman Morsi te voorkomen” – Aldus van Baalen (VVD)
#12
kevin
@11 Dat is een oude quote en de zaken stonden er toen anders voor. Laf om Van Baalen er nu mee om de oren te slaan. Wie weet hoe het was gelopen als Morsi was blijven zitten en hij zichzelf nog meer macht had toebedeeld? De legitimiteit van Morsi was zeer gering. Het is te makkelijk om het gebeurde af te doen als een militaire coup en verder niks: een groot deel van de burgerbevolking riep op tot ingrijpen van het leger!
#13
Grûtte Pier
@12: Echt oud is de quote nu ook weer niet – een maand. Daarbij, wat er nu gebeurd is niet meer dan een lopend proces – een militaire staatsgreep – waar van Baalen bij de start ervan zo verheugd reageerde.
“Wie weet hoe het was gelopen als Morsi was blijven zitten en hij zichzelf nog meer macht had toebedeeld”
Een totaal kul-argument!
#14
objectief
@12:
Niet ontkend kan worden dat Morsi democratisch aan de macht was gekomen, met een kleine meerderheid, maar dat is niets bijzonders.
Bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen kregen Hollande en Sarko elk iets van een 26 %, LePen 19 %.
Bij de tweede rond won Hollande nipt.
Ik zag net een Frans artikel wat hem uitroept tot slechtste president ter wereld.
Zijn homohuwelijk wet riep grote demonstraties op.
Vindt iemand dat het Franse leger nu de macht moet grijpen ?
Van Baalen, een Pro Patria corps bal.
#15
pedro
@6: Ah, de putschisten. Hadden alle putschisten slechte bedoelingen, of gooi je nu een heleboel zaakjes op één hoop?
#16
Bismarck
Het gaat inmiddels om zeker meer dan 400 doden. Voor de laatste stand in de tellingen en ander nieuws heeft al jazeera ook een live blog lopen.
#17
euro
@12:
… een groot deel van de burgerbevolking riep op tot ingrijpen van het leger!
@15: Degenen die zich achter het leger opstelden toen het een coup pleegde wel.
Ik vind mensen die een staatsgreep door het leger steunen per definitie fout.
#19
euro
Het Egyptische leger volgt dezelfde strategie als Asad in Syrië en Israël tijdens de laatste intifada: een politiek conflict militariseren. Bruut geweld toepassen om een gewelddadige tegenreactie van extremisten uit te lokken zodat achteraf gesteld kan worden dat er tegen “terroristen” gevochten wordt. Het Egyptische establishment wil in een klap afrekenen met de Moslimbroederschap.
#20
kevin
Zo, ik zie dat ik stroomopwaarts moet zwemmen vandaag. Toch ga ik graag in op de commentaren.
@13 Ik kan niet voor Van Baalen spreken, maar achteraf is makkelijk praten. Je kunt Van Baalen niet verwijten dat hij niet in de toekomst kan kijken. De situatie met Morsi was ook niet ideaal. Hij had 25% van de stemmen in de eerste ronde en toen hij president was, hoorde ik dat zelfs die aanhang snel slonk. Als je dan ziet dat hij de gerechtelijke macht uitschakelt en in zijn eentje alle touwtjes in handen neemt, dan concludeer ik dat zijn legitimiteit gering is.
@14 Het democratisch gehalte van deze verkiezingen trek ik in twijfel.
@17 Er hadden 22,134,465 mensen een petitie getekend. In het onderzoek waar je zelf naar verwijst, was één derde blijkbaar niet tegen. Het blijft een lastige kwestie om te bepalen of Morsi genoeg aanhang had om te spreken van een volksmandaat. Feit blijft voor mij dat het land als geheel niet achter de uitslag kon staan. Militair ingrijpen maakt dat natuurlijk niet beter, maar ik snap heel goed dat men nieuwe verkiezingen wil. Het winner-takes-all-karakter van de presidentsverkiezingen maakt dit natuurlijk ook een netelige kwestie.
@18 Had van jou Mubarak ook kunnen blijven zitten?
@19 Het lijkt erop dat je gelijk hebt, al was het geweld tot gisteren vrij beperkt. Het valt alleen nog te bezien of het Egyptische volk erin trapt. Iedereen ziet hoe het leger hier de boel laat escaleren, niet de Moslim Broeders.
Wat we gisteren hebben gezien is natuurlijk verschrikkelijk. Ik ben het er alleen niet mee eens dat, nadat de staatsgreep geconsolideerd is, meer geweld noodzakelijk volgt. Het leger kan wel degelijk het algemeen belang dienen, al weet je natuurlijk nooit hoe het uitpakt, en het was direct duidelijk dat het leger de macht weer wilde overdragen. Dat denk ik nog steeds, al hebben ze alle sympathie verloren nu ze zich intussen als beesten gedragen. Zeer triest.
Vóór het tweede militaire ingrijpen, vond ik dat Morsi het slecht deed. Met name vond ik het niet goed hoe het schrijven van de grondwet maar niet opschoot en hoe Morsi zichzelf immuun maakte voor gerechtelijke vervolging. Toen zwelde het protest tegen Morsi aan en maakte Morsi die ontzettend domme speech die hem zijn positie kostte. Dikke middelvinger naar iedereen. Op dat moment snapte ik het leger wel, al is het natuurijk niet fraai. Dat het uitdraaide op het bloedbad van gisteren, is afgrijselijk.
Al met al zijn er veel problemen en weinig oplossingen.
#21
L.Brusselman
@20: @18 Had van jou Mubarak ook kunnen blijven zitten?
Ja,dat vond ik al tijdens die zogenaamde lente.Ze hebben de bevolking een oor aangenaaid .Het leger was nooit van plan radicale hervormingen door te voeren,daarvoor hebben ze te veel economische belangen.
Als de legertop samen met Mubarak was verdreven dan was er kleine kans geweest dat er wat zou veranderen ,nu niet.
#22
kevin
@21 Als het volk tegen het leger én Mubarak in opstand was gekomen, dan hadden ze dus ook het leger tegen zich gevonden. Dan was het simpelweg niet gelukt. Wat voor scenario heb je in gedachten waarbij het volk wint?
@20: “Je kunt Van Baalen niet verwijten dat hij niet in de toekomst kan kijken.”
De analyse die je geeft is helemaal niet zo beroerd, maar dat is natuurlijk een stroman: Van Baalen wordt verweten dat hij zijn scheur weer eens veel te heeft opengetrokken in een poging om politieke munt te slaan uit een onzekere situatie.
Het is niet gemakkelijk om je een zuiver oordeel te vormen over wat leeft onder de bevolking van verweggistan, maar het is duidelijk dat wanneer met scherp wordt geschoten op een vreedzame demonstratie met 500 doden als gevolg, degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn elke legitimiteit hebben verspeeld.
En dat iedereen die doorgaat materiele en financiele steun te verlenen aan de daders zich daarmee medeverantwoordelijk maakt.
#24
pedro
@18: dat ben ik met je eens, maar in #21 lijk je te zeggen, dat je ook de originele demonstranten daar bij rekent. Of begrijp ik je verkeerd?
#25
L.Brusselman
@24: Niet degenen die in eerste instantie op het Tahirplein bijeenkwamen, degenen die zich later bij de beweging aansloten en de regie naar zich toe trokken wel.In zoverre er al van enige regie sprake was bij de eerste demonsrtaties/demonstranten.
#26
L.Brusselman
@14: Pro Patria gegooled,begrijpelijk dat je die naam noemde,verdachte organisatie en mi bijzonder reactionair,het verklaard waarom v Baalen zo’n voorstander van legeringrijpen is.
“Naast het beoefenen van de schietsport neemt Pro Patria jaarlijks deel aan legermanoeuvres, brengt het bezoeken aan verschillende defensieonderdelen, loopt een delegatie de Vierdaagse en levert het een bijdrage aan de erewacht op het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. Pro Patria doet tevens mee aan Veteranendag als ceremoniële wacht. Ook bij de trouw en rouw van leden van het Koninklijk Huis verricht Pro Patria ceremoniële taken, evenals bij bezoeken van de vorstin aan de Leidse Academie.”
Medewerkers van de Egyptische veiligheidsdiensten melden daarentegen dat de gedetineerden zijn gestikt nadat agenten traangasgranaten in de vrachtwagen hadden geschoten waarin zij werden vervoerd. De functionarissen spreken ook tegen dat alle arrestanten tot de Moslimbroederschap behoorden.
Uit het Handboek voor de Agent, Egyptische editie: Lees de verdachte zijn rechten voor, vertel wat de verdere procedure zal zijn, pak hem zijn telefoon af, vertel daarna dat hij gerust zijn advocaat mag bellen en schiet een traansgasgranaat in zijn cel.
Reacties (27)
Heb tot nu toe alle daadjes over Egypte overgeslagen.
Tijdens de euforie die er indertijd heerste over die zogenaamde revolutie was ik een van de weinigen die het somber inzag,als het leger blijft zitten kun je niet spreken van een machtswisseling.
Het leger dat in alle lagen van de Egyptische economie sleutelposities inneemt.Doet een beetje denken aan Indonesie
Dubbelpost?
@1 Er is een middenweg tussen euforie en defaitisme, Brusselman.
Dat het niet in één klap hemel op aard’ is, wil niet zeggen dat de revolutie geen zin heeft gehad. Dat vond ik niet en vind ik nog steeds niet.
Ik vind het nog te vroeg om te zeggen dat het helemaal geen zin heeft gehad. Maar het gaat bepaald niet de goede kant op.
Zeker 149 doden, het tienvoudige aan gewonden, een avondklok en el-Baradei die de handen er van af trekt (waarschijnlijk omdat hij er geen invloed op heeft en gewoon een marionet van het leger was).
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3492435/2013/08/14/Egypte-op-rand-van-burgeroorlog-zeker-149-doden-avondklok-ingesteld.dhtml
Gaat lekker daar.
Vraag me af of er nog iemand is die nu nog gelooft in de goede bedoelingen van de putschisten,er waren in ieder geval heel wat naievelingen die ze verdedigden vlak na de staatsgreep.
@5: En dat getal is dan nog van de regering, die lyrisch was over het “terughoudend optreden” van politie en leger. Het enige dat verder bloedvergieten door het leger kan voorkomen is als Obama eindelijk de werkelijkheid erkent, waardoor de Amerikaanse geldkraan naar de generaals dicht gaat.
Dat vindt AIPAC niet goed. Einde discussie dus.
”
“We do not support cutting off all assistance to Egypt at this time, as we believe it could increase the instability in Egypt and undermine important U.S. interests and negatively impact our Israeli ally,” AIPAC said in a letter to Sen. Robert Menendez (D-N.J.), the chairman of the Senate Foreign Relations Committee, and Sen. Bob Corker (R-Tenn.), its top Republican.
The letter is the first public signal since the army coup that deposed Egyptian President Mohammed Morsi in early July that AIPAC is actively opposing efforts to cut aid to Egypt.
And McCain and Graham sided with AIPAC. The Senate killed Rand Paul’s bill to end aid to Egypt on July 31, with McCain and Graham harping on Israel:
The floor debate was virtually everyone versus Paul. Sens. John McCain (R-Ariz.) and Jim Inhofe (R-Okla.) said cutting off aid to Egypt would also hurt Israel, a close ally.”
http://mondoweiss.net/2013/08/mccain-and-graham-flipflop-on-aid-to-egypt-after-aipac-speaks-up.html
De Franse revolutie begon in 1789, en was in 1848 afgerond.
Machtsverhoudingen laten zich niet van de ene op de andere dag veranderen.
Het door het westen gesteunde leger is niet van plan zomaar aan de kant te gaan.
Maar ik denk dat de geest niet terug gaat in de fles, Egyptenaren willen baas zijn in eigen land.
Vanaf 1880 waren ze dat niet, behalve misschien in de tijd van Nasser.
Netanyahu en Obama lijken nog steeds te denken dat de geest wel weer in de fles kan worden gedrongen.
De Franse revolutie begon in 1789, en was in 1848 afgerond.
De restauratie was afgerond.
De revolutie gaat nog steeds door.
Maar in principe heb je gelijk: die lente gaat nog jaren duren.
“De Egyptische militairen hebben hun verantwoordelijkheid genomen om verdere ontsporing van de Moslimbroederschap en hun voorman Morsi te voorkomen” – Aldus van Baalen (VVD)
@11 Dat is een oude quote en de zaken stonden er toen anders voor. Laf om Van Baalen er nu mee om de oren te slaan. Wie weet hoe het was gelopen als Morsi was blijven zitten en hij zichzelf nog meer macht had toebedeeld? De legitimiteit van Morsi was zeer gering. Het is te makkelijk om het gebeurde af te doen als een militaire coup en verder niks: een groot deel van de burgerbevolking riep op tot ingrijpen van het leger!
@12: Echt oud is de quote nu ook weer niet – een maand. Daarbij, wat er nu gebeurd is niet meer dan een lopend proces – een militaire staatsgreep – waar van Baalen bij de start ervan zo verheugd reageerde.
“Wie weet hoe het was gelopen als Morsi was blijven zitten en hij zichzelf nog meer macht had toebedeeld”
Een totaal kul-argument!
@12:
Niet ontkend kan worden dat Morsi democratisch aan de macht was gekomen, met een kleine meerderheid, maar dat is niets bijzonders.
Bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen kregen Hollande en Sarko elk iets van een 26 %, LePen 19 %.
Bij de tweede rond won Hollande nipt.
Ik zag net een Frans artikel wat hem uitroept tot slechtste president ter wereld.
Zijn homohuwelijk wet riep grote demonstraties op.
Vindt iemand dat het Franse leger nu de macht moet grijpen ?
Van Baalen, een Pro Patria corps bal.
@6: Ah, de putschisten. Hadden alle putschisten slechte bedoelingen, of gooi je nu een heleboel zaakjes op één hoop?
Het gaat inmiddels om zeker meer dan 400 doden. Voor de laatste stand in de tellingen en ander nieuws heeft al jazeera ook een live blog lopen.
@12:
… een groot deel van de burgerbevolking riep op tot ingrijpen van het leger!
Nee. Twee op de drie Egyptenaren was en is tegen de coup.
@15: Degenen die zich achter het leger opstelden toen het een coup pleegde wel.
Ik vind mensen die een staatsgreep door het leger steunen per definitie fout.
Het Egyptische leger volgt dezelfde strategie als Asad in Syrië en Israël tijdens de laatste intifada: een politiek conflict militariseren. Bruut geweld toepassen om een gewelddadige tegenreactie van extremisten uit te lokken zodat achteraf gesteld kan worden dat er tegen “terroristen” gevochten wordt. Het Egyptische establishment wil in een klap afrekenen met de Moslimbroederschap.
Zo, ik zie dat ik stroomopwaarts moet zwemmen vandaag. Toch ga ik graag in op de commentaren.
@13 Ik kan niet voor Van Baalen spreken, maar achteraf is makkelijk praten. Je kunt Van Baalen niet verwijten dat hij niet in de toekomst kan kijken. De situatie met Morsi was ook niet ideaal. Hij had 25% van de stemmen in de eerste ronde en toen hij president was, hoorde ik dat zelfs die aanhang snel slonk. Als je dan ziet dat hij de gerechtelijke macht uitschakelt en in zijn eentje alle touwtjes in handen neemt, dan concludeer ik dat zijn legitimiteit gering is.
@14 Het democratisch gehalte van deze verkiezingen trek ik in twijfel.
@17 Er hadden 22,134,465 mensen een petitie getekend. In het onderzoek waar je zelf naar verwijst, was één derde blijkbaar niet tegen. Het blijft een lastige kwestie om te bepalen of Morsi genoeg aanhang had om te spreken van een volksmandaat. Feit blijft voor mij dat het land als geheel niet achter de uitslag kon staan. Militair ingrijpen maakt dat natuurlijk niet beter, maar ik snap heel goed dat men nieuwe verkiezingen wil. Het winner-takes-all-karakter van de presidentsverkiezingen maakt dit natuurlijk ook een netelige kwestie.
@18 Had van jou Mubarak ook kunnen blijven zitten?
@19 Het lijkt erop dat je gelijk hebt, al was het geweld tot gisteren vrij beperkt. Het valt alleen nog te bezien of het Egyptische volk erin trapt. Iedereen ziet hoe het leger hier de boel laat escaleren, niet de Moslim Broeders.
Wat we gisteren hebben gezien is natuurlijk verschrikkelijk. Ik ben het er alleen niet mee eens dat, nadat de staatsgreep geconsolideerd is, meer geweld noodzakelijk volgt. Het leger kan wel degelijk het algemeen belang dienen, al weet je natuurlijk nooit hoe het uitpakt, en het was direct duidelijk dat het leger de macht weer wilde overdragen. Dat denk ik nog steeds, al hebben ze alle sympathie verloren nu ze zich intussen als beesten gedragen. Zeer triest.
Vóór het tweede militaire ingrijpen, vond ik dat Morsi het slecht deed. Met name vond ik het niet goed hoe het schrijven van de grondwet maar niet opschoot en hoe Morsi zichzelf immuun maakte voor gerechtelijke vervolging. Toen zwelde het protest tegen Morsi aan en maakte Morsi die ontzettend domme speech die hem zijn positie kostte. Dikke middelvinger naar iedereen. Op dat moment snapte ik het leger wel, al is het natuurijk niet fraai. Dat het uitdraaide op het bloedbad van gisteren, is afgrijselijk.
Al met al zijn er veel problemen en weinig oplossingen.
@20: @18 Had van jou Mubarak ook kunnen blijven zitten?
Ja,dat vond ik al tijdens die zogenaamde lente.Ze hebben de bevolking een oor aangenaaid .Het leger was nooit van plan radicale hervormingen door te voeren,daarvoor hebben ze te veel economische belangen.
Als de legertop samen met Mubarak was verdreven dan was er kleine kans geweest dat er wat zou veranderen ,nu niet.
@21 Als het volk tegen het leger én Mubarak in opstand was gekomen, dan hadden ze dus ook het leger tegen zich gevonden. Dan was het simpelweg niet gelukt. Wat voor scenario heb je in gedachten waarbij het volk wint?
@20: “Je kunt Van Baalen niet verwijten dat hij niet in de toekomst kan kijken.”
De analyse die je geeft is helemaal niet zo beroerd, maar dat is natuurlijk een stroman: Van Baalen wordt verweten dat hij zijn scheur weer eens veel te heeft opengetrokken in een poging om politieke munt te slaan uit een onzekere situatie.
Het is niet gemakkelijk om je een zuiver oordeel te vormen over wat leeft onder de bevolking van verweggistan, maar het is duidelijk dat wanneer met scherp wordt geschoten op een vreedzame demonstratie met 500 doden als gevolg, degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn elke legitimiteit hebben verspeeld.
En dat iedereen die doorgaat materiele en financiele steun te verlenen aan de daders zich daarmee medeverantwoordelijk maakt.
@18: dat ben ik met je eens, maar in #21 lijk je te zeggen, dat je ook de originele demonstranten daar bij rekent. Of begrijp ik je verkeerd?
@24: Niet degenen die in eerste instantie op het Tahirplein bijeenkwamen, degenen die zich later bij de beweging aansloten en de regie naar zich toe trokken wel.In zoverre er al van enige regie sprake was bij de eerste demonsrtaties/demonstranten.
@14: Pro Patria gegooled,begrijpelijk dat je die naam noemde,verdachte organisatie en mi bijzonder reactionair,het verklaard waarom v Baalen zo’n voorstander van legeringrijpen is.
“Naast het beoefenen van de schietsport neemt Pro Patria jaarlijks deel aan legermanoeuvres, brengt het bezoeken aan verschillende defensieonderdelen, loopt een delegatie de Vierdaagse en levert het een bijdrage aan de erewacht op het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. Pro Patria doet tevens mee aan Veteranendag als ceremoniële wacht. Ook bij de trouw en rouw van leden van het Koninklijk Huis verricht Pro Patria ceremoniële taken, evenals bij bezoeken van de vorstin aan de Leidse Academie.”
Medewerkers van de Egyptische veiligheidsdiensten melden daarentegen dat de gedetineerden zijn gestikt nadat agenten traangasgranaten in de vrachtwagen hadden geschoten waarin zij werden vervoerd. De functionarissen spreken ook tegen dat alle arrestanten tot de Moslimbroederschap behoorden.
Uit het Handboek voor de Agent, Egyptische editie: Lees de verdachte zijn rechten voor, vertel wat de verdere procedure zal zijn, pak hem zijn telefoon af, vertel daarna dat hij gerust zijn advocaat mag bellen en schiet een traansgasgranaat in zijn cel.
http://www.nu.nl/buitenland/3553219/gevangenen-egypte-omgekomen-tijdens-transport.html