Blijvende toestroom zorgt voor permanente massawerkloosheid

Hoogleraar Harry Verbon trekt lekker van leer in de Volkskrant: die continue instroom aan asielzoekers zal voor permanente massawerkloosheid zorgen op de arbeidsmarkt voor laag-opgeleiden. Een aanbodschok, noemt hij het.

Het valt op dat er in het hele artikel geen getal genoemd wordt. Lekker fact-free en getallenloos angsten voeden. Het minste wat Verbon had kunnen doen was ons vertellen hoe groot die arbeidsmarkt voor laag-opgeleiden is, en hoeveel toestroom hij verwacht – zodat we inderdaad kunnen beoordelen of er substantiele hoeveelheden bijkomen. Maar helaas, van Verbon zullen we dat niet horen.  Als hoogleraar doe je kennelijk niet aan kwantitative analyse.

Open waanlink

 1. 1

  Ik wilde zeggen dat je een beetje streng was maar na het lezen van het artikel heb je het nog aardig geformuleerd. Totale luchtfietserij. Dat zo iemand nog koffie durft te halen op de universiteit Tilburg na het insturen van zo’n stuk is schaamteloos. Dan te bedenken dat deze hoogleraar aan studenten academische standaarden behoort bij te brengen zoals argumentatie, onderbouwing en voetnoten.

 2. 5

  Morgen verwacht ik een ingezonden brief in de VK, wat precies weergeeft wat hier boven in de reacties staat vermeld. Tevens kan natuurlijk de meneer zelf worden benaderd, wellicht dat hij ergens de cijfers nog heeft liggen.

 3. 6

  Ik begrijp de reacties hier niet, dit is een visie op de toekomst, uiteraard zijn er dan geen cijfers beschikbaar. Dit is een opinie met als basis de feitenkennis van het verleden. Het staat nota bene boven het stuk OPINIE.

 4. 7

  @6: Een opinie kun je sterker neerzetten door het in de realiteit te ankeren en het te staven met getallen. Doe je dat niet dat blijft het geroeptoeter; kroegpraat.
  Je hebt toch als hoogleraar op z’n minst cijfers over het huidige aanbod aan banen voor laagopgeleiden? Er zijn ook cijfers beschikbaar over de huidige instroom, en Europa heeft afspraken gemaakt over de toekomstige instroom. Daar kun je op z’n minst mee aan de slag. En dan kun je nog een scenario uitwerken voor als het allemaal nog 5 x zo erg wordt.
  Allemaal dingen die ik zou verwachten bij een onderbouwde opinie van een hoogleraar. Maar er wordt zelfs niet een enkel getal genoemd.

 5. 8

  Harry Verbon heeft er al veel langer een handje van over allerlei zaken feitenvrij te roeptoeteren. Tot een paar jaar terug kreeg hij daar op Joop een podium voor.

  Hij trok daar nogal eens van leer tegen de Palestijnen. Israël kan in zijn optiek weinig fout doen, bezetting is kennelijk oké, het ligt gewoon allemaal aan die bloeddorstige Arabieren. Als die nou maar voor rede vatbaar zouden zijn… Nou ja, u snapt wel, hier is een deskundige aan het woord, die van de hoed en de rand weet.

  Tegenwoordig neemt Joop die stukjes niet meer af (gek hè?), en beperkt Verbon zich doorgaans tot zijn eigen blogspot.

 6. 10

  Aangezien wij momenteel zelf 1.3 miljoen werkelozen hebben is de vraag op de arbeidsmarkt duidelijk lager dan het aanbod. Dat betekend dat elke immigrant in principe een werkeloze erbij is. Hooguit dat hij iemand anders kan vervangen, maar dan is die weer werkeloos, heel moeilijk rekenen is dat niet.Tenzij hij iets geniaals kan, wat geen van die 1.3 miljoen kunnen, maar die kans lijkt me vrij klein.

  http://www.werkloosheidsmeter.nl/

 7. 14

  @4: Leuk dat je die noemt. Het optrekken van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 zorgt volgens dezelfde redenering als bovenstaand voor een massawerkloosheid waarbij die van de asielstroom verbleekt: Het gaat om meer dan 400.000 mensen, die aan de potentiële beroepsbevolking worden toegevoegd.

 8. 15

  @10: Dit soort rekensommetjes zijn dus onzin, he. De vluchtelingen die binnenkomen, moeten worden opgevangen, ze moeten eten, ze krijgen kleren enzovoorts. Dat is dus allemaal extra werk. Het kost geld, ja, maar het levert ook werk op.

  Je kan niet zomaar zeggen: 1000 mensen erbij = 1000 werklozen.

  Iedere euro in de economie is in de praktijk MEER dan een euro. Want de bakker die het brood levert, gebruikt die euro om weer spullen / diensten voor zijn zaak of voor zichzelf te kopen. Het is dus een cyclisch gebeuren.

 9. 19

  @18: Ik kan ook een link sturen met bericht dat middenklasse in knel komt te zitten tussen nu en heel snel en dan roepen dat de Syrische vluchtelingen juist goed opgeleid zijn en feitelijke gegoede middenklasse burgers zijn en dan concluderen dat de toestroom van deze de situatie gaat verergeren.

  Ik kan ook een stuk aanhalen waaruit blijkt dat migratie uiteindelijk in de meeste gevallen voordeel opleverde voor het ontvangende land, of het nu hoog of laag opgeleiden waren.

  Dit soort “wetenschap’ is altijd zo lekker subjectief, net een foto-opname, zelfs als je die niet photoshopt hangt het er maar net vanaf vanuit welke hoek je wat fotografeert en vooral wat je uit beeld laat. MAar de kijker krijgt er nooit een volledig beeld van de werkelijkheid waarin de fotograaf zich bevond.

 10. 20

  Misschien is het niets meer dan een onderbuikgevoel, maar ik heb het idee dat een groot deel van de asielzoekers voor het leven werkloos zal blijven en dat de volgende generatie oververtegenwoordigd zal zijn in de misdaadstatistieken.

  De Marokkanen en Somaliërs (om maar iets te noemen) zijn ook al zo’n verrijking voor ons land…

 11. 21

  ..zal voor permanente massawerkloosheid zorgen op de arbeidsmarkt voor laag-opgeleiden. Een aanbodschok, noemt hij het.

  I’m shocked, I tell ‘ya!!1!

  Hallo, vergrijzing! Neuk meer, dan hoef je ook niet zo op ‘zullie’ te wijzen. Ahum.

 12. 22

  @20

  ..maar ik heb het idee dat een groot deel van de asielzoekers voor het leven werkloos zal blijven en dat de volgende generatie oververtegenwoordigd zal zijn in de misdaadstatistieken.

  Het zijn toch ook net ‘echte mensen’, zoals ‘wij’.

  Net Henk en Ingrid! Of niet dan!

  /opendeur

  (om maar iets te noemen)

  Dat ‘maar’…alweer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren