Bendeoorlogen en verkrachtingen schering en inslag in Duitslands grootste asielzoekersopvangcentrum

Zesduizend mensen op een kluitje, dat pakt niet zo best uit.

In Duitslands grootste asielzoekersopvangplek in Giessen zijn bendeoorlogen tussen Albaniërs en Somaliërs aan de orde van de dag, schrijft Wierd Duk vandaag in het Algemeen Dagblad. De Albanezen zouden uitgesproken racistisch zijn en niet met zwarten onder een dak willen leven.

Vier vrouwen- en gezinsorganisaties hebben bovendien een brandbrief geschreven waarin ze de noodklok luiden over de vele verkrachtingen in het kamp.

Vrouwen zouden bang zijn ’s avonds de toiletten te bezoeken, ook zou er dwangprostitutie voorkomen. De vrouwen doen bijna geen aangifte, uit angst en schaamte.

De autoriteiten zouden absoluut geen greep hebben op de situatie binnen het kamp.

Duk laat de psychiater Klaus-Dieter Grothe aan het woord, die met de vluchtelingen werkt en het opvangkamp goed kent:

Dit komt overal voor waar vrouwen en mannen, die elkaar niet kennen, dicht op elkaar zitten.

Ook in Nederland staat een mega-opvangkamp in de planning, meldt Duk, die plaats moet bieden aan 3000 asielzoekers.

Misschien wel verstandig dat op z’n minst in een gezinslokatie, een lokatie voor alleenstaande vrouwen en een lokatie voor alleenstaande mannen op te delen.

Open waanlink

 1. 1

  Misschien wel verstandig om veel camera’s op te hangen en mensen achter hand te houden om dit soort ongewenste vreemdelingen (degenen die zich misdragen dus) linea recta Europa uit te zetten.

 2. 2

  De Albanezen zouden uitgesproken racistisch zijn en niet met zwarten onder een dak willen leven.

  Na een half jaar van mijn leven in Kosovo gespendeerd te hebben kan ik volmondig beamen dat Albanezen heel erg racistisch zijn (en lui).

 3. 4

  Wellicht is het nòg beter de vluchtelingen terug te sturen, en dit soort mega-kampen (maar dan nog een slagje groter, in de regio op te zetten.

 4. 5

  Ik snap niet waarom er geen aanhalingstekens rond de titel staan. Want dit is typische Telegraaf-stijl, wat hier normaal vanwege de ‘hopeloze nuancering’ niet gebeurt. Want de vluchtelingen worden op deze manier sterk gecriminaliseerd.

 5. 6

  @5 Ik heb kritisch gekeken naar dat stuk van Wierd Duk, en dat zit journalistiek doortimmerd in elkaar. Die vrouwenorganisaties schrijven niet voor niets een brandbrief. Hij heeft meerdere geloofwaardige bronnen die dit beeld bevestigen, heeft hoor en wederhoor gepleegd.

  Wat wil je dan? Het onder de pet houden? Het verbloemen? Ja, het zou wel zo kunnen zijn, maar pas op, voordat je het weet ontketen je een hetze… Alsof de ongemakkelijke waarheid daarmee verdwijnt dat dit op grote schaal voorkomt.

  Sterker nog het is een argument tegen opvang in de regio, want daar is men helemaal aan de willekeur overgeleverd.

  Verder is de vaststelling dat als je 6000 man in een tentenkamp bijeenzet en zich dan maanden laat vervelen, er dit soort gedrag ontstaat voor niemand criminaliserend. Behalve dan voor de beleidsmakers die hier geen rekening mee houden/oog voor hebben.

 6. 7

  @4 De opvangkampen in de regio hebben het budget per vluchteling de afgelopen maanden meer dan gehalveerd gezien wegens geldgebrek bij de UNHCR.

  Typisch voorbeeld van dat we pas in opvang in de regio geïnteresseerd zijn als die faalt en de mensen hierheen komen.

 7. 9

  Het probleem is dat je met de immigranten het conflict mee importeert, de immigranten komen namelijk van alle strijdende partijen en die zal je hier ook uit elkaar moeten houden. Ik neem toch aan dat Merkel hier over heeft nagedacht toen ze heel Syrië uitnodigde in Duitsland te komen wonen. De Duitsers hebben zat capaciteit, geld en organisatietalent om orde en gerechtigheid te houden binnen zo’n kamp , dus dat moet het probleem niet zijn.

 8. 10

  Een oude schoolvriendin van mij werkt in Ter Apel. Het is echt verontrustend wie en welke hoeveelheden er binnen worden gelaten.
  Ik ben helemaal geen hater, maar dit gaat zo verontrustend en ontwrichtend worden voor Nederland en de Nederlandse cultuur/identiteit. Ik ben r van overtuigd dat deze situatie voor geweld gaat zorgen in de toekomst. De tweedeling in Nederland gaat velen malen ernstiger worden.

 9. 12

  @6: de term “schering en inslag” suggereert dat het dagelijkse kost is voor de bewoners van het vluchtelingenkamp.
  Het is een beetje raar dat het AD daarvoor wijst op het aantal baby’s.

  10% van de baby’s in Giessen is van een vluchteling, terwijl vluchtelingen 7% (6000/86.000) van de populatie uitmaken.
  Dan zou je schatten dat 3% van de baby’s in Giessen het gevolg van verkrachting zijn.

  In Giessen (80.000 inwoners) zullen zo’n 67 kinderen per jaar geboren worden, want het geboortecijfer in Duitsland is 8,4 per duizend inwoners per jaar.
  http://www.indexmundi.com/map/?v=25&r=eu&l=nl
  Op zulke kleine aantallen zegt een verschil van 3% (oftewel 2 kinderen) niets: zo’n schommeling is normaal.

  Je moet bij zulke cijfers natuurlijk ook kijken naar de bevolkings-samenstelling (als in het hele kamp maar 8 vrouwen wonen, is 7 kinderen natuurlijk wel veel, en als ongetrouwde vrouwen zwanger zijn, is dat ook een aanwijzing voor een verkrachting).

  Maar “schering en inslag” lijkt mij overdreven.
  (volgens mij komt de term van een weefgetouw: een schering lijkt mij een verticale draad, en een inslag een horizontale draad of zoiets. In een meter stof zijn dat er een paar honderd.).

 10. 15

  @9:

  De Duitsers hebben zat capaciteit, geld en organisatietalent om orde en gerechtigheid te houden binnen zo’n kamp , dus dat moet het probleem niet zijn.

  én ze hebben zich al bewezen wat kampen betreft.

  sorry maar dat was een inkoppertje hoor!

 11. 16

  @6

  Verder is de vaststelling dat als je 6000 man in een tentenkamp bijeenzet en zich dan maanden laat vervelen, er dit soort gedrag ontstaat voor niemand criminaliserend. Behalve dan voor de beleidsmakers die hier geen rekening mee houden/oog voor hebben.

  De asielzoeker blijkt dus een wezen te zijn dat bij verveling en vrouwen in de nabijheid aan het verkrachten slaat, waarbij de schuld net als bij valse honden niet ligt aan het beest zelf, maar aan de eigenaar.

  Ach, diversiteit in beschavingsniveau hoort natuurlijk ook bij het diversiteitsideaal dat links voor ogen heeft.

 12. 18

  Ja, dat de doorgeslagen bedrijfseconomische efficientie zelfs vluchtelingen betreft is een gotspe. Het COA wil vooral grote opvanglocaties, ivm het begeleidend personeel, hetgeen resulteert in een zo laag mogelijke cost per refugee.

 13. 21

  @20: Dat stuk van Wierd Duk is inderdaad helemaal niet zo goed doortimmerd. De rekensommen die Co Stuifbergen en ook ik hebben gemaakt heeft Duk niet gemaakt en niet aan de werkelijkheid getoetst.

  Als er 10 aangiftes van verkrachting zijn, zou je een theoretische schatting van het werkelijke aantal kunnen maken.

  Als je niet uitzoekt wat de verhouding mannen vs vrouwen in de opvangkampen is en hoe de leeftijdsamenstelling is, kun je moeilijk gaan roepen dat vrouwen massaal zwanger zijn.

  Ook worden geboortes en zwangerschappen door elkaar gebruikt, het zou dus best zo kunnen zijn dat er een golf aan geboortes aankomt, maar dat kun je uit het artikel niet halen.

  Hoelang de vrouwen daar al zitten wordt ook niet verteld. De uitspraak dat vrouwen die op de vlucht zijn, niet massaal kinderen krijgen zou kunnen kloppen, maar vrouwen die al een paar maanden in een opvangkamp zitten zijn gewoon niet meer op de vlucht, die komen, mag ik hopen, enigszins tot rust. Ter illustratie, tijdens WO2 groeide het aantal jaarlijkse geboortes in Nederland gewoon stug door, m.u.v. 1944.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren