1. 1

  Dat had provocatiever gemogen: “Vlamingen twee keer zo vaak op verkeersovertredingen betrapt als Walen”, “Vlamingen dubbel zo hufterig in verkeer als Walen” of “Vlamingen hebben massaal schijt aan verkeersregels”, al naar gelang hoe eerlijk je wilt zijn.

 2. 2

  Dat heb ik ook wel eens gehoord van een Catalaan, in dat gedeelte hebben ze de meeste tolwegen en worden de meeste verkeersboetes uitgedeeld. Omdat Catalonië het rijkste gedeelte van Spanje is. De Catalaan dacht dat Barcelona en omstreken de economische drijvende kracht van het land was.

 3. 4

  Met rekenkunst heeft het uiteraard niets te maken, maar met het provogedeelte van Bismarck ga ik gaarne mede: waarom niet correcter “Vlamingen GEVEN twee keer meer verkeersboetes dan Walen”?
  Ik bedoel: een Waal heeft 2 x zoveel kans op een boete in Vlaanderen, een Vlaming twee keer minder kans in Wallonië. Want dat percentage pakken is niet per gepakte, maar per pakker…

 4. 5

  Je moet hier ook alles voorkauwen zeg.
  Goed, gaat ie:

  144 miljoen boete voor 6,1 miljoen vlamingen = 23,61 euro per vlaming
  210-144=66 miljoen boete voor 3,5 miljoen walen = 18,86 euro per waal.
  Niks twee keer zoveel. 20% meer, top.

 5. 6

  En dat verschil wordt nog kleiner als je het autobezit meeneemt: Vlamingen hebben meer auto’s dan de Walen. Dat verschil zit dacht ik ergens tussen 5 en 10%.
  Geinig voorbeeld van framing al met al!

 6. 7

  @3: Ik zie het al voor me: De Walen komen natuurlijk massaal de Vlaamse wegen onveilig maken, gewoon omdat het kan! Omgekeerd gaan Vlaamse levensmoeden in Wallonië zich doodrijden.

 7. 8

  WTF is er met jullie website gebeurd? Dit lijkt wel een of ander door aardstralen gestuurd quasi-spirituele vrijplaats van de astrologie? Of is dat de nieuwe koers van Sargasso? Van wetenschap naar ‘misschien’ wetenschap.
  Gecondoleerd met de nieuwe opmaak, ik hoop dat jullie snel door deze moeilijke fase kunnen komen.

 8. 9

  Als ik de oorspronkelijke cijfers goed bekijk, dan heeft in 2009 een Vlaming 25% meer aan boete betaald dan een Waal, maar de kans een boete te krijgen is voor Vlamingen 70 % hoger. Door de (politie-)rechtbank worden Vlamingen bijna drie keer zo vaak veroordeeld als Walen. Er zijn per Vlaming evenveel flitspalen in Vlaanderen als er per Waal in Wallonie zijn. Maar de Walen hebben 70% meer kans verkeersslachtoffer te worden als de Vlamingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren