‘Anti-terroristische operatie’ in Oost-Oekraïne

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus het NRC:

Een ‘anti-terroristische’ operatie gaat van start in Slavjansk, in het Oosten van Oekraïne. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt.

En dit zou wel eens het begin van escalatie kunnen zijn. Buitenlandredacteur Hubert Smeets:

Rusland heeft gezegd dat Oekraïne zich niet met gewapende hand mag bemoeien met de situatie. Met andere woorden: Rusland heeft Oekraïne het recht ontzegd wapens te gebruiken. Dat gebeurt nu wel. Als Rusland woord houdt, heeft het een reden om iets te doen.

“De vraag is dus: gaat Rusland iets aan het gewapende ingrijpen van Oekraïne doen, of blijft het op de lijn zitten dat het ‘lokale bezorgde burgers’ zijn die gebouwen in het oosten bezetten? Het is ook de vraag hoe zwaar bewapend die zogenoemde ‘groene mannetjes’ zijn – de pro-Russische demonstranten in groene uniformen zonder insignes. Ze hebben kogelvrije vesten, helmen en automatische wapens, maar we weten niets over bijvoorbeeld gepantserde voertuigen.”

Open artikel

Reacties (12)

#1 Bolke

Als die groene mannetjes inderdaad Spetznatz zijn dan hoop ik voor de Oekraïners dat ze voldoende bodybags meenemen, die lui werden al in de vorige koude oorlog gevreesd door het westen en de Oekraïners zijn dus kansloos.

#2 Joost

Heerlijk. Rusland zet zelf bewapende infiltranten in, en roept vervolgens dat de Oekraïne zich niet mag verdedigen. Een win-win voor Rusland.

Als Oekraïne zich afzijdig houdt wordt Oost-Oekraïne losgeweekt, als Oekraïne ingrijpt kan Rusland zelf ook ingrijpen.

#3 Cerridwen

Zie dit live blog voor nieuws

http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-54-gunmen-storm-police-buildings-in-east-ukraine/

Deze acties zijn door Rusland aangestuurd, het gaat waarschijnlijk zelfs om Russische soldaten, dat mag ook wel vermeld worden.

De meerderheid van de bevolking wil helemaal niet bij Rusland, getuige ook het grote pro-Oekraïense protest in Kharkiv van gisteravond, vele groter dan al die pro-russische bezettingen.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8aKI6cDT8zA

Volg ook Olav Koens, die is nu bijna in Slavyansk:
https://twitter.com/obk

#4 weerbarst

Killed and wounded on both sides in Slavyansk security op – acting Interior Minister

#5 weerbarst

(VICE) Simon Ostrovsky ‏@SimonOstrovsky 1h
All quiet near police HQ in Sloviansk. Report of an operation to take it back untrue. Why is the Ukrainian Interior minister talking bull?

https://twitter.com/SimonOstrovsky

#6 Bolke

@3:

De meerderheid van de bevolking wil helemaal niet bij Rusland, getuige ook het grote pro-Oekraïense protest in Kharkiv van gisteravond

Die zelfde meerderheid wil echter ook niks te maken hebben met het huidige regime in Kiev (en diezelfde meerderheid steunde de maiden protesten ook niet).

Dus wat nu?
Oost- en West-Oekraïne dan maar oprichten.

#7 gbh

Russian soldiers stopped in Donetsk. Soldiers. Not “Pro-Russian activists”

https://www.youtube.com/watch?v=LYvfON_ZGds&feature=youtu.be

Die bias kan ook de prullebak in.

Idem Krim:

http://www.pravda.com.ua/photo-video/2014/04/12/7022225/

#8 gronk

@7: Uit de comments:

Ukrainian media at its best. On 0:30 this guy clearly said “You came here from Dnepropetrovsk. You have no right to do that” and they translated this as “You are in Dnepropetrovsk”. Another load of crap for the foreign media and their watchers since they don’t know russian language. In fact these guys are local army, who were stopped by Ukrainian people. There’s another video Новое. У Нацгвардии отобрали оружие. Артёмовск. 12.04.2014. Local people disarming another group of these reservists from Dnepropetrovsk and this group is wearing St. George ribbon – a well known symbol of the federalization supporters. So, maidan liers just trying to convince us that pro russian activists (since federalization supporters are mostly pro-russian) disarmed russian troops? Srsly? Anyone wanna take this crap from maidan thugs?
Thumb up if you don’t like when someone is trying to bullshit you.

#10 gbh
#11 De Conservatief

De helden van rechts

Onzin. Ik heb de memo niet binnengekregen en stond vanaf november vorig jaar achter de Euromaidan; en er zijn ook genoeg aan de linkerkant die voor de Russische separatisten zijn. Je mening over wat er nu in Oekraïne gebeurt is niet in te delen in een links-rechtsspectrum.

#12 su

Het enige links geluid in dit conflict komt van de Charkiv Maidan waar ze de neonazis hebben geweerd. Voor de rest zijn het reschtsnationalisten tegen rechtsnationalisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*