1. 4

  Nuance is natuurlijk dat dit grotendeels afstammelingen zijn van vroege immigranten zijn die al naar de VS verhuisden voor Duitsland in 1871 echt één land werd. Dit zijn dus de “echte” Amerikanen, wat ook te zien is aan hun verspreiding over met name de plattelandsgebieden.

  Ze hebben wel vrij massaal hun achternamen ver-Engelst (van Schmidt (DE#2) naar Smith (US#1), van Müller (DE#1) naar Miller (US#6), want in de lijst met veel voorkomende achternamen in de VS is het tevergeefs zoeken naar Duits gespelde varianten.

 2. 5

  @1:
  Vanaf 1980 werd het in Duitsland bij wet verboden te schrijven dat Duitsers twee maal slachtoffers waren in wereldoorlogen.
  Over het Duitse slachtofferschap van de eerste wereldoorlog bestaat geen enkele twijfel sinds Trotzky in 1917 de in de tsaristische archieven gevonden geheime overeenkomsten tussen Britten, Fransen en de tsaar publiceerde.
  Na de tweede wereldoorlog werd de zaak beter aangepakt, revisionisme werd identiek met leugen, toch bleek er nog een wetje nodig.

 3. 7

  De Duitsers hebben zich al eeuwenlang, het verenigde Duitsland van 1870 bestond toen nog niet, over werelddelen als Europa, Afrika, en Amerika verspreid en daar hun eigen cultuur en koloniën opgebouwd. Zo las ik ooit een oude ‘Kijk’ uit de jaren ’70 van de 20ste eeuw dat er een bepaalde Duitse geloofsgroep in de VS bestond die wars waren van modernisatie, een grote en onderlinge saamhorigheid kenden en vooral goed voor elkaar zorgden. Mark Twain had schijnbaar aan deze geloofsgroep als inspiratiebron zijn beroemde roman ‘Tom Saywer’ ontleed. In sommige Amerikaanse actiefilms dragen veel actrices typische Duitse achternamen hoewel een beroemde filmproducent als Walt Disney meer Franse/Ierse voorouders had.
  De meest bekendste Volksduitsers zijn echter vooral degenen die zich decennia’s lang in Oost-Europa vestigden en hun taal, kunst, cultuur, bouwstijlen etc. daar introduceerden. Vooral in Rusland hebben miljoenen Volksduitsers gewoond (Oekraïne, Baltische Staten, de Krim en bij de Wolga) die aan het einde van de 19de eeuw wantrouwen, vervolgingen en deportaties op hun dak kregen van de Russische autoriteiten omdat het verenigde Duitsland steeds meer als een bedreiging werd beschouwd. Na WO I en voor WO II zouden talloze Volksduitsers, door toedoen van de tiran Jozef Stalin, worden verbannen uit Rusland richting het westen of worden gedeporteerd naar Siberië (de Wolga-Duitsers)! Dat zorgde er helaas óók voor dat honderdduizenden Volksduitsers uit Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Joegoslavië, Oekraïne, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland en de Krim een gruwelijke haat kregen tegen het communisme en zij gingen collaborateren met hun “broeders” uit Nazi-Duitsland! Tienduizenden Volksduitsers namen dienst in de Wehrmacht, de Waffen-SS of de Einzatsgruppen en hielpen hen fanatiek mee om miljoenen Polen, Russen, joden e.v.a. bevolksingsgroepen af te slachten!
  Natuurlijk waren er eveneens Volksduitsers die tegen Adolf Hitler en het nazi-regime waren en collaboratie afwezen maar daar zijn ook teveel onschuldigen het slachtoffer van geworden toen in 1945 zeker 14 miljoen Duitsers en Volksduitsers voor de Russen op de vlucht sloegen. En volgens schattingen zijn daarbij 1,8 miljoen van hen omgekomen door moordpartijen, honger, ziektes, kou en deportaties!

 4. 8

  Rond Tennessee heerst kennelijk zoveel inteelt dat de eerste bewoners afstamden van hun latere kleinkinderen of iets dergelijk. Ze geven aan dat hun voorouders ‘American’ zijn.

  Generatio spontanea.

 5. 9

  @8: Ik heb ergens gelezen dat “American” voorouders vaak hetzelfde is als Schots-Ierse voorouders, wat weer hetzelfde is als protestants-Noord-Iers. Vraag me niet waar ik dit heb gelezen en waarom die mensen zich “American” noemen en niet Schots-Iers, of Protestants-Iers, maar wellicht heeft het te maken dat die ethnische groep al relatief lang in Amerika leeft.

 6. 10

  Ja, inderdaad. Waarschijnlijk gaat het om mensen met voornamelijk Britse (ook Engelse) voorouders die tijdens de Revolutie al op het continent woonden. Aangezien de grootste kerk de Southern Baptist Church is (met koloniale wortels) valt daar iets voor te zeggen. Dan is het op zich wel begrijpelijk dat ze zichzelf al enkele generaties niet meer als ‘Brits’ of in elk geval niet meer als ‘Engels’ aanduiden. Beetje dat “1776 will commence again!”-sentiment. (Jones is een oer-Engelse naam, mind you.)

  Dit is wat het artikel erover zegt:

  19,911,467 Americans
  The surprising number of people across the nation claiming to have American ancestry is due to them making a political statement, or because they are simply uncertain about their direct descendants. Indeed, this is a particularly common feature in the south of the nation, where political tensions between those who consider themselves original settlers and those who are more recent exist.

 7. 11

  Dat gebiedje rond Holland, Michigan, is trouwens toch maar mooi van ons. Jeuj! …

  (niet dat het om wiet rokende, seksshop uitbatende, Spinoza waarderende voorstanders van het homohuwelijk gaat, overigens)

 8. 13

  In het Nederland van de 1850’er jaren dan, ik las toevallig laatst iets over het gebied. De stad is gesticht door ene Albertus van Raalte, een Nederlandse pastoor die met zijn gemeente in 1846 uit Nederland vertrok vanwege ‘religieuze geschillen’ met ofwel de staat, ofwel de rest van de kerk.

  Precieze details over dat geschil ken ik overigens niet, maar gezien de tegenwoordige opvattingen aldaar (het is een conservatief-christelijk bolwerk) lijkt het me waarschijnlijker dat ze het in Nederland té vrijzinnig vonden worden dan niet vrijzinnig genoeg.

 9. 14

  @11: Ga eens aan iemand op straat vragen wat ie aan Spinoza waardeert. De kans is groter dat je een klap krijgt dan een zinnig antwoord.

 10. 16

  @14: Net gedaan. Maar zoals bij eigenlijk alles wat ik aan de mensen op straat vraag is het antwoord bij de vrouwen meestal dat ze met me willen trouwen, en bij de mannen dat ze graag een biertje met me zouden drinken. Het zal aan mijn knappe kop liggen. (Ik durf overigens niet te speculeren over waarom ze jou een klap verkopen als je ze een doodnormale vraag stelt.)

  Maar goed, waar ik eigenlijk op doelde was niet zozeer een waardering voor de werken van Spinoza an sich, maar voor de waardering van de (in elk geval ogenschijnlijke) religieuze tolerantie in het westen; waaraan Spinoza, als ik het allemaal goed begrepen heb, in redelijk sterke mate heeft bijgedragen.

  Ik heb de indruk dat die waardering in plaatsen als Holland, Michigan, wat minder groot is … bedoelde ik er dus eigenlijk meê te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren