1. 3

  Mooi gedaan. Ik mis alleen de pijl van Indonesië terug naar Madagaskar. Toch één van de vreemdere situaties in de verspreiding van de mens: dat Madagaskar niet primair door Afrikanen werd bevolkt maar door Aziaten en inmiddels een mengelmoes.

 2. 7

  @4 volgens mij is de animatie gebaseerd op wereldwijd DNA-onderzoek, waarmee de verspreiding van bepaalde markers kon worden gevolgd. Is vorig jaar vrij prominent in de aandacht geweest bij National Geographic (link).

  Ik weet niet hoe keihard je je bewijs wilt hebben, maar het verhaal is dus niet zomaar uit de duim gezogen, zoals het (overigens mooie) bijbelverhaal over het ontstaan van de mens.

 3. 8

  Overigens is de bijbelse verstoting uit het Hof van Eden waarschijnlijk wel op een bepaalde waarheid gebaseerd. Het betreft hier niet zozeer een geografische verstoting, maar eerder de overgang van jager/verzamelaar naar landbouw/veehouderij cultuur. Deze nieuwe methode zorgde weliswaar voor een forse bevolkingsexplosie, maar ging ook gepaard met een verlies aan gezondheid en levenskwaliteit voor het grootste deel van de mensheid (en een overgang naar de klassenmaatschappij).

 4. 9

  @8: waarom levert de overgang van jager/verzamelaar naar landbouw/veeteelt een verlies aan gezondheid en levenskwaliteit op?

 5. 10

  @9: Van de ene kant omdat het kan (een sedentair hoeft minder gezond te zijn om te blijven leven), van de andere kant door veranderingen in het dieet dat veel eenzijdiger wordt (voor een groter deel uit koolhydraten bestaat). Misschien zijn er ook nog wel andere hypothesen (waarom denk jij dat er een verlies van gezondheid is opgetreden)?

 6. 11

  @8 ik acht de kans vrij klein dat die overgang niet met spanningen gepaard is gegaan. Wat de H.B. al zegt. Zowel ideologisch als sociologisch en dien tengevolge ook geografisch.

 7. 12

  En overigens is het bijzonder jammer dat de verspreidingsanimatie stopt bij 8000 BC. En dat Neanderthal-bruut/HomoSapiens-mens nergens is te vinden.

 8. 13

  Dacht ik eindelijk verlost te zijn van het stigma af te stammen van een geborneerde aapachtige lepralijer uit Oost Afrika…

  Stond de hond opgewekt te kwispelen om te worden uitgelaten.

 9. 14

  Donders toe the point. Die aapachtige lepralijer uit Oost-Afrika komt dan wel niet helemaal maar toch wel behoorlijk dicht in de buurt van de prachtige bladzijden en tekeningen van Doctor A. Melchior, Schoonheid en bijgeloof in Oost-Afrika. Ben nu zelf op blz. 104: Negerleven.

  En jij ?

  Terzijde, de geweldige dr. Melchior was de klasseverrader die de feodale misstanden op de Willem Barentsz – die rare walvisvaardersbevlieging uit 1947 – openbaar maakte. We zijn nu toch wel 2000 mijl verder, gerekend in gezondverstand.

 10. 15

  In het kader van de, mij ook onbegrijpelijke, soms um sonst opwellende ritmische bewegingen van mijn onderlichaam die bij omstanders een aanval van epilepsie doen vermoeden en daarnaast een voorliefde voor opzwepende negers met saxofoons en trompetten die door kenners gebruikelijk als “jazz” wordt gekenmerkt kan ik mij verder in niets-maar-dan-ook-niets vereenzelvigen met het door u in al uw haast geschetste “Negerleven”…mescaline.

  Maar moet e.e.a. w.s. nog even laten rijpen.

 11. 16

  Vragen staat vrij. Morgen ben ik alweer een stukje verder en (misschien)in staat om het Negerleven door te geven.

 12. 18

  @13: Helemaal duidelijk is de animatie daar niet over. Die laat na Toba rond 52k BP Een peil uit Afrika en één uit Zuid-Azië bijeenkomen in Arabië, om daarna gezamenlijk richting Europa te marcheren.

  @17: Of varen? Volgens de animatie voeren ze ook naar Australië in 65k BP.

 13. 19

  Leuk maar inderdaad beetje oud. En als ze het nou echt mooi zouden maken, hadden ze ook de beweging van de continenten erin meegenomen. En ik mis de reis van indonesie e.d. naar de eilandjes in de stille oceaan.

 14. 20

  @19: Ik denk dat de beweging van de continenten niet echt op zou vallen op die tijdschaal. Verder maak je het wel heel ingewikkeld als je doorgaat nadat het grootste deel van de wereld bevolkt was. Dan moet je als je volledig wil zijn ook migraties, genocides ed. gaan meenemen. Ik mis bijvoorbeeld al wat migratiegolven van oude naar nieuwe wereld (de animatie houdt het bij twee, terwijl linguïstisch bewijs op minstens 3 wijst, die van AD niet meegeteld).

 15. 21

  @20: oh ja, stom. Ik had met mijn lekenhoofd even niet door dat het hier om wel flink verschillende tijdsperiodes gaat. *heeft niet voor niets aardrijkskunde lang geleden laten vallen*

 16. 23

  saaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!