1. 7

  Niemand (een paar Amerikaanse mafkezen daargelaten) zou zonder die aanslag ooit van die hele film gehoord hebben. Nu wordt het ineens een bastion in de strijd om de vrijheid van meningsuiting. Ze weten wel hoe ze hun vijanden op de kaart moeten zetten, die jihadisten.

 2. 11

  Je vraagt je af hoe ze dat daar eigenlijk überhaupt te horen krijgen. Ik wist in ieder geval van het hele bestaan van die film niet af. Waarom is men in Libië en Egypte beter geïnformeerd dan hier in Nederland?

 3. 13

  Als ik het goed begrepen heb zijn er delen van de film met arabische ondertitels op internet geplaatst, en samen met de boodschap dat hier twee Koptische Christenen (ui de VS) bij betrokken zouden zijn heeft dat de rellen in Egypte en later Libië veroorzaakt.

  Overigens is er gisteren bij de brand in de ambassade 1 medewerker omgekomen, de ambassadeur is vandaag omgekomen toen hij een kijkje kwam nemen en zijn auto onder vuur werd genomen.

 4. 14

  Het consulaat in Benghazi is een uitvloeisel van de Libische revolutie van 2011 uiteraard, waarbij de Amerikanen vanaf een vroeg stadium de opstandelingen steunden. Daar hoort een ambassade bij.

  Hoe groot de bende in Libië is is nog niet zo makkelijk te beoordelen. Mijn begrip van de situatie is dat het over het algemeen vrij rustig is, maar dat de zwakke overheid gecombineerd met de ruime beschikbaarheid van wapens er voor zorgt dat een klein groepje kwaadwillenden uit het niets een enorme puinhoop kunnen veroorzaken. Zie de verwoestingen van Sufi heiligdommen vorige maand, en de plundering van het consulaat nu. In beide gevallen gaat het om vrij kleine groepen salafisten.

 5. 15

  Als Obama niet met geweld reageert op deze aanslag dan kan dat Obama wel eens de verkiezingen kosten wegens te slap optreden, Romney zal Obama dan 24/7 op dat punt gaan aanvallen en wegzetten als slapjanus.

 6. 17

  Dan zijn die Arabieren wel erg gevoelig voor manipulatie. Als ik een film in het Arabisch* zie, kan men mij met een ondertiteling alles wijsmaken. Voor het zelfde geld zit daar iemand voor te lezen uit een verhaal van Dikkie Dik, terwijl in de ondertiteling staat dat men morgen een atoombom op mijn dak komt gooien. In iets minder extreme mate is zoiets al gebeurd met toespraken van oa. Bin Laden en Ahmedinejad. Toen heb ik toch maar even niet de ondertiteling op het woord geloofd en ben dus niet naar de Afghaanse cq. Iraanse ambassade getogen.

  *Of andere taal die ik niet begrijp.

 7. 18

  Ah, kijk:

  The first two Youtube clips of the 14-minute trailer were posted by “sam bacile”, a user said to be based in the US, on 1 and 2 July. Sam Bacile has described himself as an Israeli citizen; however, According to media reports, Sam Bacile is an Israeli national living in the United States who produced the film.

  One clip was headlined “The Real Life of Muhammad” and had been viewed just over 9,000 times by 12 September.

  The second clip, posted on 2 July, had received over 11,000 hits and was called “Muhammad the movie trailer”. Underneath the video player, a line in Arabic says “the great scandal of Islam”.

  Egyptian religious al-Nas TV’s Sheikh Khalid Abdallah, the controversial presenter of the Masr al-Jadida talk show, dedicated his edition of 8 September to “The Copts of the diaspora and humiliating the Prophet”.

  This two-hour show included a few selected scenes from the trailer, dubbed into Arabic. A Youtube video of the talk show received 2,684 hits by 12 September.

  A seven-minute clip from the talk show including scenes from the trailer was posted by “elmokhalestv7” (Arabic for “the saviour”) on Youtube on 9 September. This clip has received more than 300,000 hits since it was posted. The user appears to run a website “under the supervision” of Sheikh Muhammad Abdelmalik al-Zughbi, an Egyptian Salafi cleric.

 8. 19

  Maakt niet uit, gewoon een paar Libische veehoeders met drones bombarderen en je persvoorlichter met een stalen gezicht laten zeggen dat het leden waren van de groep die verantwoordelijk was voor de laffe aanval op de ambassadeur.

 9. 27

  Volgens de BBC zeggen Arabische functionarissen dat die terroristen al lang voor die film dankzij die Egyptische talkshow op Youtube bekend werd begonnen waren met het voorbereiden van de aanslag. Dus gewoon het smoesje van de dag.

 10. 30

  Die Arabische Lente begon in december 2010. Als jij iets wat nu net gebeurd is de ‘eerste vruchten’ daarvan noemt dan heb je bijna twee jaar onder een steen geleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren