Akkoord over Oekraïne

De Volkskrant:

Oekraïne, Rusland, de VS en de EU hebben vandaag in Genève een akkoord bereikt dat de rust moet helpen herstellen in Oekraïne. Volgens de afspraken moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

De partijen zijn het verder eens zijn dat ‘de-escalatie’ nodig is in het conflict over Oekraïne. In hun verklaring roepen de deelnemers aan het topoverleg op tot een ‘nationale dialoog’ in Oekraïne. Er moet een herziening van de grondwet komen. Moskou wil dat meer rekening wordt gehouden met de rechten van de Russischtaligen in Oekraïne.

Klinkt als goed nieuws, maar Obama zet nu al vraagtekens bij het akkoord:

‘Ik hoop dat de daad bij het woord wordt gevoegd’, zei Obama enkele uren nadat functionarissen uit de VS, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne tot een vergelijk waren gekomen in Genève. ‘De vraag is nu of ze hun invloed, die ze tot dusver op een verstorende wijze hebben aangewend, gaan gebruiken om de orde te herstellen.’

Open waanlink

 1. 3

  @2: verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is.
  Een geschoten huid zit vol met gaten en dat verkoopt niet best.

  /zeurpiet

 2. 4

  @2, ik snap je teleurstelling dat de door jou vurig gewenste heilige oorlog tegen de Europese Amerikaanse en de Joodse fascisten even wordt uitgesteld in jouw ogen.

 3. 5

  Oud-minister Ben Bot noemt de Russische tactiek de zogenaamde Byzantijnse methode: drukken, drukken, drukken. Net zolang tot het omvalt.

 4. 6

  Rusland heeft meer inwoners nodig, inwoners die ook trouw zijn aan de Russische regering, als het een grootmacht wil blijven in de toekomst. Op de Krim, in Oost-Oekraine, Transnistrie en Wit-Rusland wonen miljoenen potentiele trouwe Russische onderdanen, dat gekoppeld aan het feit dat de Russische regering (de inner circle van Poetin) een afleiding voor binnenlandse problemen nodig heeft en constant de confrontatie moet aangaan met het Westen om geloofwaardig te blijven in de ogen van hun nationalistische aanhangers zorgt ervoor dat Rusland echt niet zomaar Oost-Oekraine zal opgeven. Dus wordt vervolgd…

 5. 8

  @7

  Om eerlijk te zijn was het vaak de keuze tussen de kogel of overlopen (en veel aanmoediging was trouwens niet nodig gezien de manier waarop de Sovjets hun eigen soldaten behandelden). Wel opmerkelijk dat de man terugkeerde naar de Sovjetunie en daarna niet geexecuteerd of naar Siberie gestuurd is.

 6. 10

  @6:
  Vertel eens @Derpjan: Wie van ‘de inner circle van Poetin’ heeft zulke ‘grote binnenlandse problemen’, dat hij/zij expres deze internationale rel in Oekraïne veroorzaakt?

 7. 14

  @10

  Geen enkel individueel persoon heeft die problemen. De Russische regering heeft die problemen en de Russische regering = Poetin’s inner circle.

  Enkele van de problemen zijn: hoge en groeiende economische ongelijkheid, de oorlog in Tsjetsjenie en Dagestan, extreem veel corruptie, verregaande economische afhankelijkheid van olie en gas export, de opkomst van ultranationalistische/extreem-rechtse groepen die zelfs Poetin een watje vinden, de rest van de politieke oppositie.

 8. 18

  @13: Jij kan helemaal niet stellen dat het flauwekul is.

  De bewuste flyers zijn aantoonbaar verspreid alleen degene die daar volgens/in de flyer voor getekend had ontkend nu dat hij dit gedaan heeft. Een bankovervaller die ontkend is ook niet per definitie onschuldig. Wie er wel achter zit is onbekend maar er zijn aanwijzingen die wel wijzen naar het Russische blok.

  Mocht jij sluitend bewijs hebben wie de flyer geschreven en verspreid heeft maak dan die stelling van flauwekul eens hard. Staan een hoop mensen op te wachten.

  Je wekt bij mij enigszins een pro Putin indruk, klopt dat?

  @15: Nee su dat zie ik niet. Ik lees veel bronnen die ik tegen kom en The Guardian komt daarbij ook af en toe voorbij waaien. Uit wat ik wel lees komt niet echt het beeld van Putin’s propaganda machine. Westerse media ging in de Krim wel mee met de Putin propaganda door de groene mannetjes Pro-Russisch te noemen terwijl al lang vaststond dat dit Russische militairen waren wat nu ook door Putin (zie @9) is erkend.

  @17: Dat is een opiniepagina waar een breed spectrum aan mensen zijn gekleurde visie mag plaatsen. John Pilger staat synoniem voor anti VS propaganda. Opinie is leuk en soms stof tot nadenken maar daar houd ook alles me op.

 9. 19

  @18:
  Gast, ik hoef helemaal niets!
  Als jij debiele suggesties (Denis Pushilin liegt, is een ontkennende bankovervaller)maakt, maak die dan zelf hard ipv loze beschuldigingen uiten.

 10. 20

  @14:
  Je noemt een heel hoop binnenlandse problemen.
  Zo heeft Nederland die bv ook. Maar om nu de ‘inner circle van Rutte’ te beschuldigen van de toestanden in Oekraïne is bizar.

  Kom eens met iets concreets Derpjan!

  @18 “Je wekt bij mij enigszins een pro Putin indruk, klopt dat?”

  Ik zie een folk uit Krim een referendum houden waar 97% voor aansluiting bij Rusland stemt. Wat ik daar van vind is voor hún niet van toepassing.

 11. 21

  @20

  De regering van Poetin heeft een sterke hand in de gebeurtenissen in de Oekraine, ik heb nooit gezegd dat ze alles 100% regisseren (het begon uiteindelijk met de binnenlandse problemen van de Oekraine zelf). De agressieve buitenlandse politiek is echter wel grotendeels bedoeld om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden, daarin is Rusland niet anders dan Israel, Iran, Pakistan, een hele rits Arabische landen of de VS onder Bush jr. Dat dat in Nederland anders ligt komt omdat a) onze cultuur daar momenteel niet voor openstaat en b) omdat onze politici niet zo afhankelijk zijn van een status quo die juist de binnenlandse problemen veroorzaakt (Rusland kan niet veel aan de corruptie doen omdat de leiders afhankelijk zijn van die corruptie) en c) omdat onze binnenlandse problemen niet zo ernstig zijn als in die andere landen.

 12. 23

  @18: ”John Pilger staat synoniem voor anti VS propaganda.”

  Correctie: gelauwerde “anti VS propaganda” …
  —–
  Prijzen:
  -Twice awarded Britain’s Journalist of the Year Award
  -1990 Richard Dimbleby Award for factual reporting, BAFTA Awards[7]
  -Many honorary doctorates.[7]
  -2009, the Sydney Peace Prize[75] The jury’s citation reads as follows:
  “For work as an author, film-maker and journalist as well as for courage as a foreign and war correspondent in enabling the voices of the powerless to be heard. For commitment to peace with justice by exposing and holding governments to account for human rights abuses and for fearless challenges to censorship in any form.”[75]
  -2008, One World Media Awards: TV Documentary Award for his ITV1 film The War on Democracy (2008)[76]
  -2011, Grierson Trust Award, UK [77]
  Kudos:
  -Anthony Hayward wrote, “For half a century, he has been an ever stronger voice for those without a voice and a thorn in the side of authority, the Establishment. His work, particularly his documentary films, has also made him rare in being a journalist who is universally known, a champion of those for whom he fights and the scourge of politicians and others whose actions he exposes.”
  -Noam Chomsky said of Pilger: “John Pilger’s work has been a beacon of light in often dark times. The realities he has brought to light have been a revelation, over and over again, and his courage and insight a constant inspiration.”
  -According to Harold Pinter, Nobel Laureate and member of the Stop the War Coalition, “John Pilger is fearless. He unearths, with steely attention to facts, the filthy truth, and tells it as it is… I salute him.”
  -Martha Gellhorn, the American novelist, journalist and war correspondent, said that “[John Pilger] has taken on the great theme of justice and injustice… He documents and proclaims the official lies that we are told and that most people accept or don’t bother to think about.”
  -John Simpson, the BBC’s world affairs editor, has said, “A country that does not have a John Pilger in its journalism is a very feeble place indeed.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Pilger#Praise_and_criticism

  (en de kritiek die hij krijgt is zo mogelijk nóg vleiender … )

 13. 24

  @18 Jij zegt: De bewuste flyers zijn aantoonbaar verspreid alleen degene die daar volgens/in de flyer voor getekend had ontkend nu dat hij dit gedaan heeft.

  In het stuk van The Guardian valt te lezen:

  When seen by the Guardian on Friday, several aspects of the document immediately called into question its legitimacy. Pushilin is officially the chairman of the temporary government and has avoided being labelled its governor or leader. Also, the Donetsk People’s Republic stamp shown there is poor quality and a different size than normally used, and the order is not signed.

  Hmm, wie zal ik nu geloven: een gerenommeerd nieuwsbron, of de knee-jerk reactie van een poster?

 14. 25

  @joop
  “Oud-minister Ben Bot noemt de Russische tactiek de zogenaamde Byzantijnse methode: drukken, drukken, drukken. Net zolang tot het omvalt.”

  Drukken? Laat dat maar aan de westerse banken (het westen) over haha.

 15. 27

  @24: Su ik vind je heel lief hoor maar nogmaals; het is niet bekend wie er achter zit. Zolang dit niet bekend is kan je niet stellen dat iets flauwekul is of niet tenzij je bewijs hebt van het tegendeel. Je zoekt iets dat er niet is.

 16. 28

  @27 Oh, nu weten we het niet zeker? Toen ik laatst zo’n twijfel uitte erover werd ik meteen uitgemaakt voor antisemiet en Putin lover. Go figure.

 17. 29

  @28: Ik heb jou nergens antisemiet genoemd, dat is wat jij er van maakt. Ik heb gezegd dat jij beweert geen partij te zijn maar dat jouw reacties toch verdacht veel pro Putin zijn zoals het continu stellen dat Maiden extreem rechts is en het ontbreken van kritiek op Putin waarbij de banden met extreem rechts alom bekend zijn.

  Hier een andere bron en lees ook even het stukje over Aleksander Kriakov:

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/17/jews-in-east-ukraine-are-being-threatened-but-by-whom.html

 18. 30

  @29 Je probeert het wel mooi te spinnen, maar laat ik je aan je eigen woorden herinneren:

  De bewuste flyers zijn aantoonbaar verspreid alleen degene die daar volgens/in de flyer voor getekend had ontkend nu dat hij dit gedaan heeft.

  Jij bent hier degene die met stelligheid beweert dat de afkomst van de pamfletten bekend is. En probeert het mij nu in de schoenen te schuiven alsof ik de stellige positie inneem. Dat zijn geen leuke taktieken, maat.

 19. 31

  @30: Su ik beweer nergens dat de afkomst van de pamfletten bekend is en ik heb nu al 3 keer aangegeven dat de afkomst van deze pamfletten onbekend is.

  Ik heb wel aangegeven dat de verspreiding van de pamfletten een bewezen feit is en dat staat ook niet ter discussie:

  A few community members were smoking outside when a car pulled up, five men in masks got out, and handed them pieces of paper.

  Identical leaflets appeared under the windshield wipers of cars parked on Artur Avenue in the middle of town on Wednesday night

  He pointed out where one of the leaflets had been left on a tree outside his synagogue on Oktiabskaya Street.

  Bron staat bij @29 en volgens deze bron was het pamflet wel degelijk getekend:

  The leaflet was stamped by the Donetsk People’s Republic and signed: “Your People’s Governor Denis Pushilin.”

  Later Pushilin publically denied that he had ever signed such a letter, and indeed it could have been the work of provocateurs hoping to discredit the pro-Russian movement.

  Er is geen hard bewijs naar wie dan ook, er zijn wel aanwijzingen die wijzen naar het Russische blok, ik heb nergens in dit draadje iets anders beweerd en ik schuif jou niets in jouw schoenen.

 20. 32

  @31:
  Ben je nu nog steeds aan het zemelen over die Hoax Ghb – Kun je geen genoeg krijgen van je propaganda?

  Wat eigenlijk nog veel stuitender is: Wat voorgesteld wordt in dat pamflet – registreren van etnische minderheden – gebeurt hier in Nederland al jaren.
  Ook de opgelegde boetes als in het pamflet, speciaal voor deze etnische minderheden, zijn ook hier al voorgesteld door een volksvertegenwoordiger: Kopvoddentax!

  Vreemd dat daar geen wereldwijde verontwaardiging door is ontstaan. Joden zijn mèèr mens dan Moslims?

 21. 35

  Joden zijn mèèr mens dan Moslims?

  Die vraag kan jij beter aan jezelf stellen.

  Stalin heeft de oorspronkelijke moslim bevolking van de Krim gedeporteerd en 75% daarvan uitgemoord. Dat in dezelfde tijd als die van een ander conflict waar jij geen regel kan typen zonder de term oorlogsmisdaden. Op de Krim praat jij zonder enige kritiek de annexerende dader van genocide met een nep referendum goed. Dan heb jij een uiterst merkwaardig moreel kompas, zit een vies bruin luchtje aan.

 22. 36

  @35:
  Tsja referendums/verkiezingen ongeldig verklaren omdat de uitslag je niet aanstaat, daar kennen we er meer van…

  Het Krim volk heeft zich uitgesproken en erna geacteerd. Dat jij of de rest van het Westen de uitslag niet aanstaat – of zelfs ontkent, hoe kan zijn dat een folk zich bij die verschrikkelijke Poetin willen aansluiten hè – hebben ze daar in Krim geen ruk mee te maken. En terecht lijkt me ook!
  Rusland en Krim erkennen het referendum wel en dat is genoeg.

  Daarbij, de exitpolls gaven ongeveer een zelfde uitslag: 97% is voor aansluiting bij Rusland.
  Daarbij, de 135 verkiezing-waarnemers uit 23 verschillende landen hebben geen enkele ongeregeldheid aangetroffen bij het referendum.

  Maarja, de uitslag hè. Die is Bah dus ongeldig – zo rollen we in het ‘vrije westen’.

  Waarom jij er Staling bij wil betrekken ontgaat me totaal.

 23. 38

  @37:
  “He said that some ethnic Russians had asked Crimean Tatars “When are you leaving? ”

  Wooh, klinkt bijna als: “Willen we meer of minder Marokkanen – Minder – Minder – Minder”

  Het-houdt-maar-niet-op-hè… Je propaganda machine!

 24. 40

  @39 Nergens in de media wordt er gerapporteerd over verkoolde lijken. Gast, je maakt jezelf ongeloofwaardig met je ge-papagaai van propagandakanalen. Laten we het voorlopig op onbekende aanvallers houden en afwachten wat er in de komende dagen naar voren komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren