De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) voerde een analyse uit op basis van de aandeelhouders van de 10 grootste AEX-bedrijven en de bilaterale belastingafspraken. Voor afschaffing van de dividendbelasting werd al langer gelobbied:
De afschaffing stond niet in de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen, maar vormt wel al ruim 8 jaar een vast onderdeel van de lobby vanuit de Amerikaanse kamer van koophandel (AmCham), VNO-NCW en een handvol Nederlandse multinationals.
De conclusie van het onderzoek:
SOMO ziet voornamelijk een verschuiving van belasting die in Nederland wordt afgedragen naar belasting die in het buitenland wordt afgedragen. Netto betekent dit een verlies voor de Nederlandse schatkist, zonder dat Nederlandse aandelen aantrekkelijker worden.
Reacties (11)
Beschamend ook om te zien hoe het kabinet deze maatregelen probeerde te verdedigen in het debat vandaag.
@1: helaas correct
Dit ruikt naar steekpenningen.
Ik verbaas me wederom dat politici (die toch ook niet echt dom zijn) weigeren te luisteren naar wetenschappers maar wel naar lobby-isten en partijen met overduidelijke eigen belangen.
@3 @4 Dit is gewoon ideologie gedreven, net zoals bij de Britse Tories. Het is echt niet alsof het eigenbelang van de Shells en Aholds van deze wereld tegen het VVD gedachtegoed indruist of zo. Dit past allemaal prima in het riedeltje van vestigingsklimaat en trickle-down. Dat laatste is ook een volhardend gedachtegoed was aantoonbare onzin is.
Achteraf gezien blijkt, bijvoorbeeld uit bovenstaand onderzoek, dat Nederland er waarschijnlijk niks mee opschiet. Maar voor de VVD is de keutel intrekken een te groot gezichtsverlies en voor de coalitiegenoten is het onbespreekbaar te tornen aan een regeerakkoord dat na zoveel bloed zweet en tranen tot stand is gekomen.
Lex Oomkes noemt het in zijn column in Trouw terecht een cadeau voor links. Die kunnen framen en ze boeken iedere keer winst in een volgende discussie als ze iets leuks of sociaals willen voor Nederland. Het kabinetsbetoog dat daar geen geld voor is heeft nu immers geen waarde meer. Rechts wint ook. Je hoort niemand meer over de veel meer geld kostende beoogde verlaging van de vennootschaps- en inkomstenbelasting.
Het rare is natuurlijk dat het plan moet worden verklaard uit de Britse belastingmaatregelen waarmee ze na de Brexit met de EU-landen willen concurreren als vestigingsland. Daar moet je niet op reageren met meedoen in de race naar de bodem maar met klassieke importheffingen waarmee weer een level playingfield wordt gecreëerd. https://www.volkskrant.nl/politiek/brexit-bracht-afschaffing-dividendbelasting-op-tafel-coalitie-niet-van-plan-dat-terug-te-draaien~a4539162/
Het jaarlijkse “netto” effect is 1.4 miljard, maar als je een gewone discounted cash flow opstelt is dit dus een bedrag van 30-40 miljard dat wordt weggesmeten (een “gok” noemde Dijkhoff het).
Aangezien die 1,4 miljard door het bedrijfsleven moet worden betaald (aanscherping renterichtlijn) is het een “cadeautje” van Nederlandse aandeelhouders aan buitenlandse aandeelhouders.
Nooit meer D66, dat weet ik wel. Democratie is dood, en D66 is medeplichtig.
@5:
Het is in zoverre waar dat de douceurtjes aan de dividenduitkeerders terug vloeien in de vorm van aantrekkelijke aanbiedingen ná de politieke carrière. Alleen ’trickelen’ die aanbiedingen niet ‘down’ op iedereen die heeft meebetaald aan dat douceurtje.
Ik denk niet dat de belastingdienst erin meegaat dat ik alles dat mijn eenmanstoko me oplevert vanaf nu als dividend wens te beschouwen.
@10: Sinds Pechtold een keertje mee mocht bilderbergen is hij veranderd, en -in democratische zin- niet ten goede.