Doet Belastingdienst aan etnisch profileren?

De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst. De fiscus bezit gegevens over de tweede nationaliteit van mensen en gebruikt die om te bepalen wie er gecontroleerd wordt bij de kinderopvangtoeslag, blijkt uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt dat het in bijna alle gevallen verboden is om bijzondere gegevens omtrent ras en etniciteit vast te leggen of te verwerken.

In aanvulling op het verhaal in Trouw schreef ook Peter Klein van RTL Z zijn ervaringen op.

Open waanlink

Komiek ingezworen als president Oekraïne, stuurt meteen parlement naar huis

Meteen bij zijn installatie als president, stuurt Volodymyr Zelenskiy het parlement naar huis. Dat wordt namelijk gedomineerd door de partij van zijn voorganger. Met snelle verkiezingen hoopt hij de volksvertegenwoordiging naar zijn hand te kunnen zetten (voordat zijn populariteit in harde aanvaring komt met de realiteit, maar dat zei hij er niet bij).

Open waanlink

Laatste prognose voor uitslag verkiezingen EP

Politico’s voorspelling voor de zetelverdeling in het nieuwe Europarlement.

EPP en S&D hebben samen geen meerderheid meer. ALDE, ENF (Salvini) en EFDD winnen. Greens een beetje.

De socialisten hopen een coalitie te kunnen vormen zonder de EPP, met ALDE, de Greens en GUE/NGL. Philippe Lamberts, co-voorzitter van de groene fractie in reactie tegen Politico:

“We, as Greens, will be no one’s instrument, neither the Socialists nor [French President Emmanuel] Macron. We are an autonomous force. We are neither on sale nor for rent.”

 

 

Open waanlink

Kabinetscrisis in Oostenrijk na zoveelste FPÖ-schandaal

De conservatieve Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz wil zijn vice-premier Heinz-Christian Strache (FPÖ) lozen, nadat die gisteren te zien was in een filmpje waarin hij politieke gunsten beloofde in ruil voor geld van een Russische oligarch, wiens nichtje in werkelijkheid niet diens nichtje was. De warme banden tussen Rusland en de FPÖ leidden er eerder al toe dat Kurz alle contacten met de inlichtingendiensten naar zich toe trok.

Open waanlink