Eerst de val, dan de nuance

NIEUWS - Staatssecretaris Mark Harbers is opgestapt zijn om een lijst die in details niet transparant genoeg zou zijn.  Maar hij kan niet verweten worden moorden verdoezeld te hebben, want die waren er simpelweg niet.

Het AD deed nader onderzoek en kwam er achter dat “het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), door de rechter werd gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken.”

Eerder deze week schreef de Volkskrant al dat de 31 registraties van ‘doodslag en moord’ geenszins gelezen mogen worden als zijnde een kwart van de 108 moorden die vorig jaar zijn gepleegd.

Open waanlink

Kantar voorspelt winst voor VVD, PvdA, FvD en GL

Uit de slotpeiling van Kantar (v/h Nipo) blijkt dat de PvdA ook mee doet voor de grootste delegatie naar het Europarlement.

In totaal heeft Nederland 26 zetels in het Europees Parlement. Op basis van deze laatste peiling gaan er daarvan 5 naar de VVD, maar lijken er ook 5 naar de PvdA te gaan. Frans Timmermans, Europese ‘spitzenkandidat’, lijkt de PvdA uit een diep dal te trekken. Volgens veel respondenten is hij met zijn ervaring de beste keuze voor een Nederlandse vertegenwoordiging in Europa. Ook het FvD lijkt zich met 4 zetels duidelijk te (gaan) manifesteren.

[persbericht Kantar]

Open waanlink

Productie Duitse kolenstroom daalt

NIEUWS - De productie van Duitse kolenstroom is in het eerste kwartaal van 2019 met 19% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2018. De daling doet zich zowel voor bij steenkoolcentrales als bij bruinkoolcentrales. Een van de oorzaken is de hogere productie van groene stroom, net name door meer windenergie, in het eerste kwartaal van 2019.

De elektriciteitsproductie door steenkoolcentrales daalde met 23% van 24,8 TWh naar 19 TWh. De elektriciteitsproductie door bruinkoolcentrales daalde met 16% van 38,2 TWh naar 32 TWh. De daling past in een langere trend, waarbij de elektriciteitsproductie van steenkoolcentrales sinds 2006 daalt en die van bruinkoolcentrales sinds 2012 langzaam daalt.

Grafiek ontwikkeling stroomproductie Duitsland

Bruto stroom productie in Duitsland 1990-2018 naar bron. Bron: Clean Energy Wire.

Open waanlink