“Winning venusschelpen toch niet schadelijk”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nederlandse milieuactivisten voeren een soort ´jihad´ tegen alles wat met schelpdiervisserij te maken heeft, zowel in Nederland als daarbuiten. Hierbij worden voortdurend feiten verdraaid en valse beschuldigingen geuit. Maar hun ideaal mag niet ten koste gaan van de waarheid, noch van de economische ontwikkeling in een van de armste landen van West Afrika. (Ad Corten in VisserijNieuws)

venusschelpen.jpgVisserijbioloog Ad Corten haalt hard uit naar de Nederlandse natuurorganisaties die protesteren tegen de plannen van Holland Shellfish om venusschelpen voor de kust van Mauritanië te exploïteren. Het beeld van kokkelvissers uit de Waddenzee die zijn uitgekocht en zich nu roekeloos storten op het volgende te plunderen ecosysteem is volgens hem onjuist. Corten ziet geen ecologische problemen ontstaan in Banc d’Arguin National Park omdat de venusschelpen ver buitengaats liggen op 20-30 meter diepte, de schelpen zijn geen voedsel voor vogels.

Bovendien heeft Corten een groot vertrouwen in de Mauritaanse overheid wat betreft de handhaving van wet. Toch is het gerucht dat je in Nouakchott het huis van de minister van Visserij kan herkennen aan de dure suv’s nog steeds hardnekkig… Volgens Corten, die als consultant visserijonderzoek zowel voor de Nederlandse als de Mauritaanse overheid werkt, levert de exploitatie van de venusschelpen juist de broodnodige werkgelegenheid op in Mauritantië. Hier in Nouadhibou is het overgrote deel van de bevolking werkloos en leeft onder de armoedegrens. Nouadhibou was tot voor kort het vertrekpunt van de bootvluchtelingen die proberen de Canarische eilanden te bereiken, omdat er in Afrika geen werk te vinden is. Voor Mauritanië, en vooral voor Nouadhibou, is de visserij praktisch de enige bron van werkgelegenheid. Hoe kunnen wij Europeanen, vanuit onze comfortabele situatie, de straatarme Mauritaniërs verbieden om een natuurlijke hulpbron te ontwikkelen die een aanzienlijke bron van werkgelegenheid kan gaan vormen? (Visserijnieuws.nl)

Extra tegenlinks:
Kokkel gered, venusschelp de klos (Volkskrant)
Stichting Wad
www.geennederlandsekokkelvissersinmauritanie.com
Extragratis informatieve eigenspam: Coupplegers Mauritanië zijn pro-frans

Reacties (34)

#1 SciInv

Corten ziet geen ecologische problemen ontstaan omdat de venusschelpen ver buitengaats liggen op 20-30 meter diepte, de schelpen zijn geen voedsel voor vogels.

En bijvoorbeeld krabben lusten die schelpen absoluut niet? Maar dit is wel waar, weet ik als moleculair bioloog die te maken krijgt met de leugens en overdrijvingen van de milieubeweging over gentechnologie:

Nederlandse milieuactivisten voeren een soort ´jihad´ tegen alles wat met schelpdiervisserij te maken heeft, zowel in Nederland als daarbuiten. Hierbij worden voortdurend feiten verdraaid en valse beschuldigingen geuit.

 • Volgende discussie
#2 jb

Men heeft mogelijk wel wat gelijk, alleen hoe zo gaan die straatarme mauritaniers hun natuurlijke hulpbronnen ontwikkelen? De situatie is toch wel iets anders, de nederlandse ondernemingen op dit gebied zijn hier uitgevist (dankzij de milieubeweging waardoor niet alles mag wat zou kunnen), en nu zoeken zij andere exploitatiegebieden. Dat is natuurlijk hun goed recht. Alleen doe nu niet alsof de mauritaniers daar zo veel beter van zullen worden, misschien iets, maar dat zal toch tamelijk beperkt zijn. Of gaat men de mauritaniers de vistechniek + leenschip aanbieden, zodat zij zelf inderdaad van hun natuurbronnen kunnen genieten in plaats van de aandeelhouders/managers van Holland Shellfish?
Ook dan is de milieubeweging overigens nodig om het bij die schelpen op 20-30 meter diepte te houden en niet verder te gaan.

Tenslotte, mogelik wordt de schade overdreven, maar men moet ook weer niet doen, zoals in deze post gesuggereerd wordt, alsof die schelpen in een vacuum leven en geen onderdeel zijn van een ecosysteem. Het zal wel degelijk enige invloed hebben. Het is alleen de vraag of dit zo erg is en of andere zaken daar niet tegen op wegen. De belangen van een straatarme bevolking wegen daar al snel tegen op, die van de genoemde firma heel wat minder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Dat ”vissen” op die schelpen gaat dan door Shellfish toch plaatsvinden m.b.v. die sleepnetten? Industrieel en alles op de bodem verwoestend? In tegenstelling tot voorheen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 larie

Evenwichtige benadering, weer iets opgestoken van iets waar ik niet veel besef van had..thx.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

jb
M.b.t werkgelegenheid. Neem aan dat die schelpen niet voor lokale markt zijn. En gaan direct dozen in met, neem aan, vliegtuig (snel bederf) rechtstreeks naar Fagel of den Blijker. ”Of Mauritaniers daar zo veel beter van zullen worden”?,. lijkt mij dus ook niet. Maar dan zou je die keten in kaart moeten brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Wat jb zegt, ik benieuwd hoeveel Mauritaniers er meevaren op de schepen van Holland Shellfish?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Lokale schelpenvissers werkeloos?, hier en daar wat inpakkers en verladers?, visserijrechten voor de overheid uiteraard…
Tja,…waarom denk ik dat dit ”gewoon” leegstropen is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 SciInv

Het economische effect zal toch wel gunstig zijn (in ieder geval op korte termijn). In Vietnam verdienen ze ook lekker aan de ecosysteem verwoestende king prawn kweek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 jb

Ik betwijfel sterk of er een significant economisch effect voor de mauretaniers is. Als we in procenten uitdrukken welk deel van het totale effect voor de Nederlandse firma en welk deel aan Mauretanie ten goede komt (en de straatarme bevolking, want dat wordt door de bioloog als argument gebruikt) dan zijn de verhoudingen vermoedelijk nogal scheef. Zeker als dit het effect zou hebben dat Mauretaniers zelf geen vis/schelprechten meer kunnen kopen omdat die firma toch altijd meer kan bieden (lange leve de martwerking). Daar weegt eventueel transport via dat land niet tegenop, misschien een verwerkende industrie (?).

Nog 1 ding, wat je veel vaker ziet: wetenschappers/deskundigen die hun boekje van deskundigheid te buiten gaan en zich daarmee alleen maar ongeloofwaardiger maken. Een bioloog is bij uitstek geschikt om te laten zien dat de milieubeweging bepaalde biologische gegevens in een verkeerd daglicht stelt. Alleen als diezelfde bioloog in 1 adem ook een heel ander argument noemt, dan is dat heel dubieus:

Maar hun ideaal mag niet ten koste gaan van de waarheid, noch van de economische ontwikkeling in een van de armste landen van West Afrika.

Dit heeft niets meer met biologie, verdraaiing van feiten te maken. Hier verlaat de bioloog zijn vakgebied en wetenschap.

Dat mag, alleen is het wel van groot belang om scherp in de gaten te houden wanneer dat gebeurt. De mening van de wetenschapper/deskundige is hier niets meer waard dan dat van een willekeurige burger.

De (bekende) natuurkundige die laatst in Nova zat (ik ben de naam kwijt) had dat gelukkig goed in de gaten en merkte dat ook op. Veel wetenschappers beseffen dat niet of volstrekt onvoldoende (bijvoorbeeld Piet Borst met meta-uitspraken over wetenschap). Maar dat is eigenlijk een ander onderwerp en een apart stukje waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Ik heb uit een interview met John Le Carré alleen ”Congo” vervangen door Mauritanië en heel lichtjes aangepast:

”Een Mauritanië dat niet functioneert, is net een karkas waar het Westen naar believen aan pikt. Het wordt een exploiteerbaar tragisch gebied. We gaan Afrika in, gaan ze redden, zetten een democratische structuur op….en kleden ze uit. Diamanten, goud enz.enz. maakt niet uit. Het bedrijfsleven wil geen democratie. Dat is maar lastig. Ze hebben graag te maken met bazen die de bevolking eronder kunnen houden. Een Nederlands visserijbedrijf die schelpen komt exploiteren wil geen democratische bezwaren horen. Die wil de juiste mensen afkopen en de zee leegvissen en mensen daar laten begaan: ‘Jammer, maar helaas.’ Ze vinden de corrupte mensen wel. Ze brengen hun lobbyisten mee, hun vleiers en charmeurs. En zo maken ze betreffende samenlevingen voor wat het al waard was totaal kapot. Niets anders dan verkapte kolonisatie.”

Hmm,….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 jb

En dat wordt dan ook nog verdedigd met:

Maar hun ideaal mag niet ten koste gaan van de waarheid, noch van de economische ontwikkeling in een van de armste landen van West Afrika.

Hhhmmmm…………

Ofwel: laat maar eens zien de economische ketens en contracten er uitgaan zien, dan kun je beoordelen of een tekst zoals die van Le Carré of het (niet biologische) argument van de bioloog van toepassing is. Gezien de situatie in vele andere landen in die regio vrees ik meer voor het eerste dan ik hoop op het laatste.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

Tja jb,…de vis wordt duur betaald…….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 larie

Aha, dus zo zie je eruit YP ;)

[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/1857/kniertjezr3.jpg[/IMG]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

Gna gna Larie…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 larie

(beetje melig helemaal oftopic) Zo YP, je bent dus in Burkina Faso geweest. Op die plek gnagna moeten de gemeente ambtenaren voor het werk voor kantoor staan zwaaien met de armen pour la sante, het gezang erbij is fantastisch! (La patrie ou la mort zingen ze dan)

Er is ook een heuse Italiaanse ijs salon (althans 10 jaar geleden) waar je binnen koel ijs kan eten terwijl tegen de deur neuzen staan gedrukt met bezweet voorhoofd vanwege de pakweg 45 graden…heel decadent maar wel lekker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

Nou,..fantastisch toch larie! En jij bent zo vaak te horen vaak in (die) diverse contreien geweest en zal daardoor best e.e.a. door andere bril kunnen bezien. Maarreh,..ik zit hier achter een computertje, die overigens nodig aan vervanging toe is, toch écht alléén maar vreselijke dingen te lezen over de zgn. ”goede bedoelingen” in onderhavige gebieden..

Weet jij of daar nog iets tegen te doen is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 larie

Beste YP, gnagna is een streek in dat land en dat was wat verder breien op je gna gna, een GRAPJE alweer..maar op Sargasso is daar wat minder ruimte voor momenteel denk ik?

Mijn computer zucht en steunt ook zelfs na de reparatie.

*ik wordt niet begrepen, zucht*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

Hoe moet ik dat nu weten!
[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/donkey2.jpg[/img]
Kop op larie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Yevgeny Podorkin

Larie: *ik wordt niet begrepen, zucht*

Waarom ”bundel” je dat soort uitspraken niet eens?,..’k leg dubbel….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 larie

Voor mijn luikjes dichtgaan, ik ben ook in Rotjeknor geboren en getogen en ken de stad als mijn broekzak.

trst

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Chinaman

Uitgebreide Wiki ook. Larie vult aan?

http://en.wikipedia.org/wiki/Gnagna

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 boog

Nederlandse milieuactivisten voeren een soort ´jihad´ tegen alles wat met schelpdiervisserij te maken heeft

Zie ik hier de islamitische Godwin geboren worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 JSK

@jb:

Dat is natuurlijk hun goed recht. Alleen doe nu niet alsof de mauritaniers daar zo veel beter van zullen worden, misschien iets, maar dat zal toch tamelijk beperkt zijn. Of gaat men de mauritaniers de vistechniek + leenschip aanbieden, zodat zij zelf inderdaad van hun natuurbronnen kunnen genieten in plaats van de aandeelhouders/managers van Holland Shellfish?

Wat denk je zelf jb, werken er Mauritaniers of Nederlanders op die vissersschepen bij Mauritanië? Zonder Holland Shellfish was er én geen werk én geen ‘vistechniek + leenschip’ die wel of niet aangeboden kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Yevgeny Podorkin

@ JSK
Op foto staat een, weliswaar oude, kokkelboot. Gaat alleen om grootte inzichtelijk te maken. Bemanning van hooguit 10 – 15 koppen. Ter vergelijking, een mijnenveger of torpedoboot, is plm. 1,5 groter, plm. 40 koppen(veel technisch/radar/geleiding e.d.). Alleen Japan, VS en Canada vissen met supertrawlers van dezelfde grootte (mijnenveger). Nederlandse baggerschepen in Nigeria, Hongkong e.d. werken met vrijwel uitsluitend Nederlanders (in shifts 6 u. op/ 8 u. af). Afhankelijk grootte 10 – 30 koppen. Allemaal hi- tech. Misschien een niet op loonlijsten voorkomend ”manusje-van-alles”,..en kapitein gooit wat knaken op de kade als de trossen gelost worden. Of soort van ”stukloon” her-en-der.
[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/kokkelvissersschip.jpg[/img]
Ik zal d’r niet ál te ver naast zitten. Maar gaat even om mogelijk aantal Maurtaniërs op die schelpenboten. Met 10 van die schepen kan je een gebied van honderden kilometers bevissen. In shifts. Kan me nauwelijks voorstellen dat het er meer zijn daar. Als er aan dek 3 – 5 lokalen schelpen sorteren is het veel. Direct in speciale kratten verpakken. Technisch bedienen van lieren/ pompen gebeurt allemaal door Nederlands personeel. Totaal 10 schepen, 30 – 50 man. Laten we heel gek doen 20 schepen, 200 man.

Op de stranden staan voor élk schip 100 werkeloze vissers treurig naar hun houten scheepje te kijken.

Hoe wil je dat (extra werk) in verwerkend/transport/opslag goedmaken. Ook gelet op #5: dingen moeten snel vers het land uit,…invriezen nee,..kratten snel met lier de kade op enz.enz.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 JSK

Mwah, minder anecdotes meer feiten graag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Yevgeny Podorkin

Ga maar googelen met de diverse typen bootjes dan….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 JSK

Em…

Hoe wil je dat (extra werk) in verwerkend/transport/opslag goedmaken.

Ja, you tell me. Jij gaat er vanuit dat de voedselverwerking de visserij niet goed maakt. Heb je daar nog enige feiten over of iets? (dit is trouwens een vraag aan iedereen die zich beklaagt hierover)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Yevgeny Podorkin

We hebben het hier toch over venusschelpen? Een delicatesse? Gaan aan boord in kratten met ijs? Met een lier de kade op in een vrachtauto naar vliegveld? Geef toe,..dit heb ik nog niet nagegeken. Kan me nauwelijks een andere ”verwerkende”’handelingen voorstellen. Mossels,..die gaan nog wel eens in een glazen pot. Kan me nauwelijks voorstellen dat e.e.a. significant extra werkgelegenheid biedt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 JSK

In de film Darwin’s Nightmare verschafde de verwerking van de Nijlbaars veel bedrijvigheid voor de bevolking rond het Victoriameer. Terwijl de ingevoren Nijlbaarsfilé als ‘delicatesse’ naar het Westen werd verscheept.

Tijdens de discussie met het panel volgend op de vertoning van de film, liep ook al zo’n fossiel te schreeuwen dat de kapitalisten die arme Afrikanen het brood uit de mond stelen. ;-)

Kortom, alleen omdat in jouw zwart-wit wereld de westerse kapitalisten de derde wereld landen leegplunderen, betekent niet dat dit ook daadwerkelijk gebeurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Yevgeny Podorkin

Neenee JSK,..niet gaan afdwalen en vingertje wijzen naar die in zwart- witte wereld levende *gnagna* ”fossielen”. Deze post over die schelpen! Al bestaat de bemanning van die trawlers op de kapitein na vollédig uit lokalen. Als ik Mauritaniër was en op het strand staande naast m’n houten notedopje zou zien dat een Nederlandse vissersboot mijn schelpen kwam opvissen,…zou ik er alles aan doen legaal of illegaal in Nederland te geraken,…naast jou komen wonen,..uitkering trekken,..zuipen,…vuilnisbak leeg,…én de hond verkrachten….

*bij wijze van dan…*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 JSK

Pff… wat een onzin. Zolang jij niet kan vaststellen dat de visserij helemaal geen werkgelegenheid in Mauritanië creeert, maakt het weinig uit of het Afrikaanse, Nederlandse of Buitenaardse visserschepen die schelpen oogsten. Die mensen hebben honger YP, iets wat jij achter je computertje niet kan voorstellen (ik ook niet, overigens).

Het verleden heeft uitgewezen dat buitenlandse ondernemingen in Afrika enige lokale werkgelegenheid hebben opgeleverd (zie: de Nijlbaars in het Victoriameer). Het is beter dan niks, en dat is wat die Mauritanische jeugd heeft: niks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Yevgeny Podorkin

D’r zal echt iemand met concrete(re) cijfers moeten komen dan. Persoonlijk denk ik dat de Mauritaniër er niets mee opschiet.
Overigens,..discussie of ”westerse kapitalisten de derde wereld landen wel of niet leegplunderen”,..as-a-whole,…moet weg,…iemand anders misschien?….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 su

@JSK 29:

Weet je zeker dat je Darwin’s nightmare als voorbeeld wil aandragen? Uit de Director’s Statement:

It is, for example, incredible that wherever prime raw material is discovered, the locals die in misery, their sons become soldiers, and their daughters are turned into servants and whores. Hearing and seeing the same stories over and over makes me feel sick. After hundreds of years of slavery and colonisation of Africa, globalisation of african markets is the third and deadliest humiliation for the people of this continent. The arrogance of rich countries towards the third world (that’s three quarters of humanity) is creating immeasurable future dangers for all peoples.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 JSK

Haha, de film was errug propagandistisch. Maar ik heb er zelf uitgehaald wat er in zat. Een armoedig gebied dat nog enige toekomstperspectieven kent doordat er buitenlandse ondernemers zitten.

Kortom, je zou em eens zelf moeten kijken. Ondanks de emotionele taferelen kan je er kritisch over nadenken.

 • Vorige discussie