Willemstreepjealexander

COLUMN - Willem-Alexander. Hij was jong toen ik jong was. Hij studeerde in Leiden. Wij, zijn generatiegenoten uit de culturele onderbuik van Amsterdam, vonden hem zo’n typische corpsbal. Hij datete met Emily Bremers, ook zo’n kleurloze corpsbal, getver. Je praatte er niet over. Hij was te min. Hij was dommig en dikkig, met zo’n fletse aardappelgezicht. We schaamden ons voor hem. Beatrix, iedereen was hartstikke links dus tegen haar en wat ze voorstelde, maar ons schámen voor haar? Never. Ze was een dijk van een koningin. Daar kon je mee voor de dag komen. Hoe kon zo’n briljante persoonlijkheid zo’n debielig zoontje hebben geworpen? Lijken op zijn pa deed hij evenmin, die goeie ouwe Claus – God hebbe zijn ziel. Ook niet op zijn oma, die alomgeliefde Juul, of, Allah oeh ekber, zijn opa, die de boel aan alle kanten magistraal had weten te fletsen flessen.

Willem-Alexander sleet dus betrekkelijk onopgemerkt de dagen van zijn volwassenheid in wording. Tot hij op een mooie ochtend in de jaren nul terug kwam uit het verre buitenland met een vakantieliefde aan zijn arm. Die hij patsboem aan het volk presenteerde als zijn toekomstige vrouw. Onze monden vielen open van verbazing. Hoe. Kon. Dat. Een schoonheid! En slim! Gevat! Grappig! Zij was blind, en doof, dat kon niet anders. Maar out of the blue hoorde wij haar opmerken over iets wat haar aanstaande had gezegd: ‘Een beetje dom.’ Ze wíst dus dat W.A stupiede was! En toch trouwde ze met hem. Wij wisten niet meer of wij ons nog harder moesten schamen of dat wij eerbied moesten koesteren voor zijn meesterlijke schaken van de mooiste prinses van deze aardkloot.

Nu wordt deze prinses onze koningin. ‘Niet de ECHTE koningin,’ haast zich Willem-Alexander te benadrukken ‘niet koningin als in “Koningin Beatrix” in ieder geval. Want die is ook koning, en de koning, dat ben ik straks, niet Màxima. Die word dus koningin, maar geen koning. Gesnopen?’

De stakker.

 1. 4

  Ik vraag me ook af of die Prince William Kate Middleton aan de haak zou hebben geslagen als hij GAMMA-filiaalmanager was geweest in plaats van (ws.) de toekomstige Britse koning.

 2. 6

  @3
  Als we toch bezig zijn, het is “zo’n flets aardappelgezicht”. Ik weet niet wat je hebt met dat woord.

  Leuk stukje verder :)

 3. 11

  @9: Tja, de foto’s die je vindt als je op Google afbeeldingen zoekt zijn inderdaad flatteus, maar de tegenargumenten zijn dan dat hij (vooral op latere foto’s) saai kan ogen, kalend is en een paar nogal uitgesproken gelaatstrekken heeft rond wangen en mond die je onaantrekkelijk zou kunnen vinden. Maar ik geef ook eerlijk toe dat ik mijn oordeel misschien heb laten beïnvloeden door jaloerse Amerikanen. Ik geef me in deze discussie dan ook gelijk gewonnen.

 4. 12

  Wat dat betreft een goede afspiegeling voor de gemiddelde Nederlandse man, die waarschijnlijk zo met hem van plaats zou willen ruilen. Wat kan er immers misgaan met zo’n geweldige vrouw aan je zijde? Een gebrek aan smaak kan hem wat dat betreft in ieder geval niet worden verweten :D

 5. 15

  @14:

  De combinatie met bleekheid moet je niet willen denk ik. Volgens mij kom je daar alleen mee weg als je heel rijk of heel gespierd bent.

  En als dat er niet inzit zou je als uiterste redmiddel nog een persoonlijkheid kunnen ontwikkelen. Een paardenmiddel, ik weet het, maar het werkt vaak wel.

 6. 16

  @4: Nee, natuurlijk niet. In die contreien trouw je niet buiten je stand. Dus alleen met een GAMMA-filiaamanager die op Eton gezeten heeft.

 7. 18

  825000 per jaar, belastingvrij, met daar boven op nog een ruime onkostenvergoeding. Dan kun je ook wel wat nadeeltjes op de koop toe nemen…

 8. 19

  @1:

  Zou ook zomaar een familietrekje kunnen zijn.
  Als eenmaal de kinderen de deur uit zijn gaat ze geheid Hekking- gedrag vertonen, afijn…kijk maar naar de foto.

  WA is alleen dom in de zin dat ie zich nauwelijks lijkt te kunnen inhouden ongezouten meningen te ventileren. Ruttiaans snel intelligent…maar daarnaast een (korps)braller. Dat moet op termijn gaan knellen (w.s. daarom zou ie het helemaal niet erg vinden als het Koningshuis alleen een ceremonieel karakter krijgt). Sportief imago WA overigens is volgens mij altijd een wassen neus geweest (Elfstedentocht: nooit de volledige 200 km gereden en tijdens een schaatsgala in Thialf schoof ie als een vetgemeste zeeleeuw op het droge onderuit…)

 9. 22

  Tsjonge, de aversie zit diep blijkbaar. Ik vind WA ok, ik vind Maxima ok, ik vind het zelfs ok dat er toch nog een aparte stroming is die hier en daar de waan van de dag wat kan temperen. Het koningshuis is in de verste verte niet wat de democratie op dit moment het meest bedreigt. Ga dan liever Teeven afzeiken ofzo, en bankiers.

 10. 25

  Als je de vergelijking wilt treffen tussen wat latere beroemdheden waren, of leken, en hun jeugd, kun je een doos van Pandora open trekken.
  Churchill, ‘redder’ van het empire, een zielig jochie op een public school.
  Roosevelt, ‘redder’ van de democratie, lievelingszoontje van een vrouw opgevoed in kloosters, etc.
  Adolf Hitler, zoon uit het tweede huwelijk van een kleine Oostenrijkse ambtenaar.
  Stalin, mislukt op een priesteropleiding.
  Mao, iets soortgelijks.
  Juliana werd gered door Bernhard, hoe onze Willem zich zal ontwikkelen, afwachten.
  Ik ben blij niet in een republiek te leven met een gekozen president, een ellebogenwerker.

 11. 29

  Minder navelstaren op de eigen culturele onderbuik en meer met de aardkloot/corpsballen/eierstokken/zeikwijfonderdelen die daar nog onder bungelen denken, en het is allemaal al een stuk minder verbazingwekkend.

 12. 31

  Ach, Poetin duikt antieke vazen op, heeft een wasbordje (op sommige foto’s dan), en schiet op beren (da’s stoerder dan zwijnen).

  Laat onze Willem dan een elfstedenkruisje vangen.

 13. 32

  Eens met #22.

  De monarchie is bovendien op zichzelf helemaal geen kwaal, maar slechts een symptoom. Of niet eens dat zelfs, eigenlijk meer een litteken, aangezien de kwaal waar de monarchie symbool voor staat (een rigidige standenmaatschappij gedomineerd door een militaire aristocratie) allang niet meer bestaat, of tenminste is gemuteerd tot een nieuwe kwaal (een iets soepelere standenmaatschappij gedomineerd door een economische elite).

  Een koningschap laten vervangen door een presidentschap is dus slechts het veranderen van een symbool, dat van de vorige kwaal in dat van de actuele.

  En trouwens, ook als je de economische standenmaatschappij in meer of mindere mate omarmt (wat uiteraard wel voor de meeste mensen geldt, ook hier) is er een goede reden om je juist niet aan het koningschap te ergeren. De tegenstanders van het huidige (kapitalistische) systeem zijn immers erg snel geneigd hun tijd en energie te verspillen aan het protesteren ‘tegen de monarchie’. In de V.S., waar men zijn tijd niet verkwist aan het protesteren ‘tegen de republiek’, worden wat dat betreft ook veel meer spijkers met koppen geslagen (in de vorm van relevante kritiek, die gericht is tegen de staat en dus niet de staatsvorm.

  Daarnaast lijken Willem-Alexander en Máxima me inderdaad wel redelijk fatsoenlijke mensen, en dat kan ik niet van alle presidenten zeggen die ik uit mijn hoofd kan opnoemen … Amerikaans, Russisch, Chinees of anderzijds.