Wilders’ grootste angst wordt bewaarheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Geert Wilders is Scarface (Beeldbewerking: Jaco Kazius)

Wilders is woest. Nu er daags na de affaire Eric Lucassen in de vorm van PVV-kamerlid James Sharpe wéér een lijk uit een kast valt, moet het afgelopen zijn. De geloofwaardigheid van de PVV staat op het spel; de door Wilders zo gevreesde vergelijking met de LPF steekt de kop op, en dat vijf maanden voor de zo belangrijke Statenverkiezingen.

Wilders weet één ding: als je eenmaal een bepaald stigma opgeplakt hebt gekregen, is het duivels moeilijk dat weer weg te poetsen. Daarnaast weet Wilders ook dat vertrouwen te voet komt, en te paard vertrekt.

Daarom moeten de fractieleden nu met de billen bloot. Na Dion Graus, Hero Brinkman, Melony Hemert, Arjan Brogt en Gidi Markuszower (allen opgestapt), Jhim van Bemmel, Marcial Hernandez en Eric Lucassen, valt nu dankzij James Sharpe wéér een walmend lijk de openbaarheid binnen. (Zie voor een korte impressie van de struikelende PVV’ers dit overzicht op HP/DeTijd.) En Wilders heeft er nu schoon genoeg van. Hij wil volledige openheid: wie had last van gaten in het geheugen tijdens de sollicitatiegesprekken? Wat moet er nog gemeld worden?

Maar Wilders heeft een ander probleem: de buitenwacht begint te reageren op het gerommel bij de PVV, en dat leidt onherroepelijk weer tot meer gedonder binnen de fractie.

Acht mannen en één vrouw is nog te behapstukken voor een control freak als Wilders, die alle touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen wil houden en loyaliteit eist. Maar een kippenhok met 23 leden, dat is andere koek. Zeker nu die fractieleden dankzij de zaak Lucassen zullen inzien dat ze heel wat macht hebben. Wilders kon Lucassen niks maken toen die dreigde met afsplitsing, ofwel vertrek uit de PVV met behoud van zijn zetel. Dat zou, zonder de officiële steun van de SGP, de minderheidscoalitie van VVD en CDA ten val gebracht kunnen hebben.

Dat inzicht moet de wat onafhankelijker ingestelde geesten binnen de PVV-fractie aan het denken hebben gezet. Vooral onder de vijftien nieuwe Kamerleden die na 9 juni in de fractie kwamen en die niet eerst jaren lang een loyale relatie opbouwden met Wilders. Het feit dat Eric Lucassen plompverloren dreigde met afsplitsing moet Wilders tot razernij hebben gedreven, omdat zo heel pijnlijk duidelijk werd dat de loyaliteit aan hem niet vanzelfsprekend is.

Juist voor control freak Wilders moet het extra moeilijk te verteren zijn geweest dat hij op de knieën moest voor Lucassen, in plaats van de man met een ferme schop de partij uit te bonjouren nadat die zijn dreigement uitte. Eigenlijk chanteert Lucassen zijn fractievoorzitter nu.

Zoiets schaadt het vertrouwen en de vraag is dan ook hoe Wilders nu tegen zijn nieuwe collega’s aankijkt. Zij veroorzaken nu immers de problemen.

Hoe staat hij daar nu in? Steekt het wantrouwen de kop op? Dat is meestal niet bevorderlijk voor de sfeer in een fractie, en daar staat en valt veel mee, zo bewezen de perikelen bij de geïmplodeerde LPF. Niets is verwoestender dan factievorming binnen een fractie.

De komende weken zal bezien moeten worden of het Wilders lukt de controle over zijn fractie te behouden, in de wetenschap dat zijn fractiegenoten nu heel goed snappen dat zij macht over hem hebben, indien zij dat willen. Waren ze van Wilders afhankelijk om in de Kamer te komen, de tovenaarsleerlingen in het klasje hebben nu zelf een toverstafje waarmee ze kunnen dreigen.

Mondige fractieleden met macht. Daar zal Geert Wilders aan moeten wennen.

[kaj]

(fotobewerking: @jkazius)

Reacties (17)

#1 johannes

de PVV fractie moet beoordeeld worden op haar daden, niet op haar verleden: als je ziet wat ze in korte tijd al presteerden dan zouden die lui die alleen langs de zijlijn lopen te roepen wel wat stiller mogen zijn en zelf eens wat aanpakken!!!

 • Volgende discussie
#2 Joost

Moeilijk, moeilijk. Op het moment dat ze iets doen is het per direct alweer in het verleden, waarna we ze daar niet meer over mogen beoordelen.

Zullen we ze dan maar gaan beoordelen op toekomstige politieke daden? Oh nee, dat doen we al.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jan

Ook u wordt naar LPF-achtige omstandigheden verwezen. Dat is niet juist: LPF-ers maakten met elkaar ruzie (PVV-ers (nog) niet) LPF-ers werden niet beschuldigd van het rommelen met ondergeschikten of bedriegelijk handelen met foto’s van vrouwen. Kortom de LPF was fatsoenliker dan de PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Teun

”Mondige fractieleden met macht. Daar zal Geert Wilders aan moeten wennen.”
De ironie is dus dat de magere basis van het kabinet dat Wilders coute-que-coute wil steunen een pseudo-democratisering in eigen gelederen bewerkstelligt… Aan de andere kant: Geert is nog steeds de Grote Leider en kan over vier jaar (als ze dat halen) zo weer een nieuwe lijst samenstellen.

[email protected] Dat interview met de Mos waarin hij zichzelf ‘schooldirecteur’ noemt is trouwens van vorige week…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Chris

@1

“als je ziet wat ze in korte tijd al presteerden”

Nou, wat heeft de club dan zoal gepresteerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sleutelfiguur

Wilders pleit voor het door de knie schieten van moslims die een scheve schaats rijden, ik vraag me af wie Lucassen en Wilders nu door de knie schiet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jonas

@1. Tromgeroffel voor het uitzetten van 15 christenen naar Irak waar ze zeker geen goede toekomst hebben. Dat zijn de daden van deze partij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lucia

Als Lucassen verstandig is, stapt hij uit de kamer.
Nu blijft dit hangen en dit is zeker niet goed voor de PVV.
Die moet toch al op zijn tellen passen, want ze worden goed in de gaten door de linkse partijen. Iedereen die leugens vertelt en zaken achterhoudt, kan en mag niet in de kamer zitten en ons land vertegenwoordigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Erik

@8: Hoezo is het voor Lucassen verstandig om te doen wat goed is voor de PVv? Ik krijg meer de indruk dat Lucassen kijkt naar wat goed is voor hemzelf.

Overigens, nadat Pechtold gisteren in het debat Wilders geplaagdgetroost had dat hij gelukkig al ervaring had al het werk maar met twee kollega’s te moeten doen, antwoordde Wilders: “Ik hoop er ook een meer dan twee over te houden, moet ik u bekennen, maar, ehm, ook dat zullen we moeten afwachten.”

Zowaar een voorbeeld van oprechte zelfspot bij Wilders; nog niet vaak op kunnen betrappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 sandokan

Ik ben met een Hongaarse getrouwd (ruim 33 jaar) en ik beschouw Hongarije als mijn vaderland. De mensen daar zijn trots op hun land en dat kan je van Nederlanders niet (meer) zeggen. Het bedrijfje van Sharpe ontwierp sites voor opdrachtgevers en een daarvan heeft dating-mogelijkheden aangeboden. Onjuist beeldmateriaal is hierbij aangeleverd en op de site geplaatst geworden – meer niet!
Als HP/De Tijd met een opsomming komt dan veeg ik mijn achterste daarmee af want waar was Wakkere Henkie toen links de zaak belazerde en nog belazert? Kijk eens naar de film die Hempie Falsema met haar vriendje Robert Oey heeft gemaakt – uiteraard gesubsidieerd, dus op onze kosten reclame gemaakt voor haar partijtje! Kijk eens naar die Elatik in Amsterdam die naast 300.000 (huur boot) ook nog eens € 30 miljoen liet verdwijnen. Zomaar wat voorbeelden die in het ‘vergrijp’ van Sharpe in het niets laten verdwijnen. Tsjonge, wat een land is dit en wat voor mensen die zich met spiegeltjes en kraaltjes laten belazeren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jan

Ze passen bij Wilders. Zoals Wilders liegt over de Qoer’aan en Moesliemahs onderdrukt, zo gedragen zijn partijgenoten en aanhangers zich tegenover hun medeburgers en landgenoten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Ernest

Je bent aardig coulant voor Wilders. Je doet alsof hij zelf dit soort mensen ook liever kwijt is. Maar dat hoeft toch niet? Hij is zelf toch ook een botte hark die lak heeft aan andere mensen? Laten er nu wat halve criminelen bij zijn fractie zitten, ik kan me niet echt voorstellen dat hij er mee zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Guido

@12: Als hij de ambitie heeft werkelijk ooit nog de macht te pakken is dit een grote tegenslag. Het gedrag van de PVV’ers wordt ook Wilders aangerekend. Dit kost hem stemmen.

@10: Zijn Nederlanders ooit “trots” (in de zin van patriotisme) geweest op ons land? Ik neem aan dat je daar op doelt? Ik geloof dat dat hoogstens is als het Nederlands elftal het weer eens goed doet in een EK/WK.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Joost

@10: Sorry, maar dat lijkt me totale onzin. Het bedrijf was geen webbouwer, en ik denk dat de Hongaarse mededingingsautoriteiten niet gek zijn en het verkeerde bedrijf beboeten. Of wel, denk je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bas
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Anselm

En tóch gaf Maxime Verhagen de voorkeur aan dit ietwat voorspelbare feuilleton boven een centrumlinks kabinet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 alida

Teun
Mos zegt hij heeft zijn diploma’s voor schooldirecteur,hij kan er zo mee aan de slag,mag je dat ook al niet meer zeggen.
Sleutel figuur.
Nu je zou haast zeggen ,doe dat maar,als zelfs de politie de wijk niet meer indurft.
Jonas
Dat lieg jij,Wilders wil die christenen juist hier houden,je zegt maar wat.Zeg maar wat over die vieze vervuilde grond die Pechthold verdonkere maant heeft,daar heeft hij mensen met kinderen op laten wonen,dat ismenen en kinderen vergiftigen.

 • Vorige discussie