Wie durft zich nog te vervelen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
In de hangmat (Foto: Flickr/wisemandarin)

Een reportage van het radio 1 journaal deze vrijdag. Op Schiphol is het de drukste dag van het jaar en een aantal reizigers wordt ondervraagd over vakantiestress, of ze alles wel bij zich hebben en waar de reis zoal heengaat. Kortom, de reportage van vorig jaar had zo van de plank kunnen worden gehaald. Maar dan meldt de verslaggever heel opgetogen dat er entertainment is voor de mensen in de lange rijen voor de incheckbalies. Entertainment! Op de achtergrond schalt “These boots are made for walking” uit iets wat klinkt als een goedkoop karaokeapparaat en een vrouw gilt uit de maat “mensen we gaan allemaal op vakantie en dat is leuk” of iets van die strekking.

Koude rillingen lopen me over de rug. Entertainment op het vliegveld, omdat je een half uurtje in de rij moet staan. Zijn we met z’n allen nou helemaal gek geworden! Kunnen mensen tegenwoordig niet eens meer gewoon in de rij staan? Gewoon, lekker even voor je uit staren, om je heen kijken, met je medereizigers praten, van de vakantievoorpret genieten? Of, o gruwel, niets doen?

Onlangs merkte ik dat bij mijn huisarts Sky Radio door de wachtkamer blèrt, bij de kapper modeshows op het plafond voorbijkomen als je haar gewassen wordt en de fysiotherapeute een televisie heeft opgehangen met non-stop RTL-Z. De beurskoersen terwijl je je gewoon verheugt op een ontspannende massage. Wat was er mis met ’s ochtends tijdens het spreekuur rustig wakker worden met een ouwe Libelle terwijl je probeert de blik te vermijden van die oude dame naast je, omdat je zeker weet dat je anders haar hele ziektegeschiedenis te horen krijgt?

Gek word ik van overal muziek, informatie, beeldschermen. Kunnen we ons niet meer vermaken? En nog erger, zijn wij de kunst van je even heerlijk vervelen aan het verleren? Op vakantie gaan is ook al niet meer wat het eigenlijk betekent: Vacare, vrij zijn van. Vrij zijn van drukte, lawaai, de dagelijkse hectiek. Nee, we moeten tot de nok toe vol met karaoke, abseilen, raften, schuimparties, ‘intense ervaringen’. En met al die opvulling wordt de mens steeds leger. Daarom: sta op en verveel je!

Reacties (5)

#1 Obscura

Je kunt de rij nog veel langer maken met potsierlijke voorbeelden van vermaak-terwijl-u-wacht. Op stations is dit al enige jaren gemeengoed met enorme tv’s vol reclame-diaree, en in de trams flitsen de oudbakken nieuwsflitsen over Paris Hilton sinds een jaar of vijf schaamteloos voorbij.
En dit terwijl er ook gratis prutkranten worden uitgedeeld om de verveelde reiziger eventueel te ‘informeren’, hoewel deze OFWEL op luide toon met een ongestelde vriendin wil bellen, OFWEL de I-pod aanzet en gaat gamen op de telefoon.

Er is wel een kanttekening bij te maken. Afgezien van de mobiele telefoon is er niet veel veranderd. Vroeger nam men het krantje mee van huis (een abonnement was toen nog heel gewoon), bij tandarts en kapper stond gewoon de tv aan en walkmans heb je ook al sinds de jaren tachig. Volgens mij is het vooral de enorme stroom aan reclame-uitingen die ons parten speelt en ons landschap vervuilt. Vooral op dat vlak zijn we in nog geen twintig jaar tijd afgezakt naar een uiterst bedenkelijk niveau.

  • Volgende discussie
#2 rgvk

Obscura was me voor, maar het leek mij ook duidelijk minder een geval van muziek en info als ongevraagd aangeboden service tegen verveling en meer een gevalletje bedrijven die de klant ongevraagd bombarderen met reclame om het salaris van het management op te kunnen hoesten..

Ik merk tegenwoordig dat zelfs de Macdonalds volhangt met tv’s met reclame.. ik heb echter weinig hoop dat ik nu korting krijg op m’n hamburger, in welk geval ik er geen bezwaar tegen zou hebben (duurder eten in rust vs. goedkoper met reclame boodschappen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

Ik vraag me eerlijk gezegd af of de huidige generatie nog in staat is om op wacht te staan. Jah, ’t lijkt mij ook vreselijk saai, maar aan de andere kant, wat heb je nou aan antiterrorismebestrijders die de krant lezen, of op hun mobiele telefoon lezen dat er zonet een bomaanslag is gepleegd op de ambassade die ze staan bewaken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Verbal Jam

Het is de schuld van de Chinezen! Die zijn volgens mij in een ver verleden begonnen met die jengelmuziek in hun restaurants. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Anne

@4

Om maar niet te spreken van ongevraagd Eros Ramazotti bij je pizza…

  • Vorige discussie