Wetsvoorstel Iran: doodstraf op bloggen

“Don’t be upset, we’ll execute you legally.”

In Iran bespreken parlementariërs een wetsvoorstel dat de doodstraf op webloggen zou kunnen zetten. Alles wat de “mental security in society” bedreigd zou namelijk harder moeten worden aangepakt aldus het Iraanse wetsvoorstel. Hieronder valt ook “het opzetten van websites en weblogs die corruptie, prostitutie of geloofsafval” promoten. Bovenstaande cartoon is een van de reacties in regio op deze verontrustende ontwikkeling. Zouden de postjes van Onze Man In Teheran ook onder deze toekomstige wet vallen of valt Onze Man onder Hirsch Ballin?

[Dit is een door Carlos opgepimpte Waanlink van Steeph, geplaatst onder ‘De Redactie’]

 1. 1

  Mag ik hier nog even een relativerende parallel trekken met de Zaak Nekschot? Of word ik door de (ultra)rechtse goegemeente dan weer direct mijn Ivoren Toren in gebonjourt?

 2. 2

  Ik vind de kop nogal overtrokken.

  De zinsnede “prevent to disturb mental society” is slechts de motivatie voor de nieuwe wet als ik het goed lees.

  De voorgestelde straffen voor corruption, apostasy & adultery zijn helemaal niet nieuw. Het zo zwaar bestraffen van het aanmoedigen tot deze zaken is dat echter wel.

  Betekent wel, dat je bijbeltje meenemen naar Teheran, voorheen licht bestrafd met inbeslagname, nu le-vens-ge-vaar-lijk gaat worden.

 3. 4

  We zullen het zien. Zelf gok ik erop dat de zin in de post “Hieronder valt ook” onjuist is. Ik zou zeggen: “Het gaat om”.

 4. 5

  Wat bedoel je met “We zullen het zien.”?
  Trouwens, toen je je eerste comment plaatste stond er zo een zin [Hieronder valt ook] niet. Je plaatste je comment toen het nog een Waanlink was.

 5. 6

  De echt interessante vraag is natuurlijk of Carlos nu, na deze licht kritisch noot (‘verontrustend’) door Iran aangeklaagd kan worden en er een internationaal arrestatiebevel tegen hem kan worden uitgevaardigd.

 6. 7

  Ik heb ook van dit wetsvoorstel gehoord,maar er zijn vele wetsvoorstellen in Iran en sommige blijven jaren liggen. Ik weet niet of ik hier als nederlandse bloger/journalist in Iran onder val, een testcase.

  Ook interessant, het nieuwe NL verbod van bepaalde studierichtingen en lokaties (mbt atoomstudies) voor Iraniers, zelfs als ze in Nederland geboren en getogen zijn en een NL paspoort hebben. Is dat geen precedent voor veel mensen met een dubbele nationaliteit in nederland?

  Bij mijn weten is het de eerste keer dat de NL regering een tweede nationaliteit van Nederlandse staatsburgers zwaarder laat gelden dan het Nederlanderschap.

  Graag inhoudelijke bijdragen van de sargasso experts op mijn site, mocht iemand daar interesse in hebben.

 7. 8

  @MT

  We zullen het zien = afwachten maar.

  Ik ben blij met die verduidelijking van de kop want zo kon ik hem beter bestrijden.

 8. 10

  @onzeman Een Neder-Iranier kan formeel zonder problemen lid van de 2e Kamer worden, en minister van BuZa zelfs. Weegt dat niet op ?

 9. 11

  @onzemanintehheran, volgens mij is het wetsvoorstel in kwestie met 180 stemmen voor en 29 tegen naar de tweede ronde gegaan.

 10. 12

  @MT. Ja maar in Iran moeten wetten ook nog worden goedgekeurd door de Raad van de Hoeders van de grondwet, een club van geestelijken en juristen met vetorecht. Al met al is het een lang en ingewikkeld juridisch traject.

  Ik zeg niet dat dit geen zorgwekkend wetsvoorstel is, want dat is het, maar er worden wel vaker uitzinnige dingen voorgesteld in het Iraanse parlement die het uiteindelijk niet halen. Wellicht is dat nu ook het geval, wellicht ook niet.

 11. 13

  “Ja maar in Iran moeten wetten ook nog worden goedgekeurd door de Raad van de Hoeders van de grondwet, een club van geestelijken en juristen met vetorecht.”

  Nee, dat is een hele geruststelling.

 12. 16

  Open uw ogen dames heeren ook..naast me op m’n parttime plek zit een dame uit Iran. Haar make-up is in Teheran paar jaar geleden door de uitvoerders van de hoeders, stante pede op de Pasdaran avenue (n.b: betekend zoiets als “bewakers”) met schuurpapier 100 korrels per inch, verwijderd.

  Hoeder zuigen…zo ook “die” 180 zuigers.

  Ik neem stelling momenteel, het werd tijd.

 13. 18

  het was OF, ik moest dit postje in een paar minuten schrijven want moest daarna snel weg (naar het volgende schuiladres) en had geen tijd voor een check.

 14. 19

  Wat zal erger zijn? Onder de duidelijke (=dodelijke) wetten vallen of de verborgen wetten, mannipulaties en trucs van Hirsch Ballin.

 15. 20

  Beste Zwartkijker, u meent dit serieus? Zeg mij alstublieft dat dit gewoon een grap is om te lachen, dan doe ik graag mee. Dan kan ik daar weer overheen met de opmerking of de Glenn Mills school tegenwoordig misschien wel erger is dan Auschwitz destijds?

  Zijn we nu allemaal ZOT geworden? Waar is het perspectief? Eén nachtje in de cel tbv van een onderzoek omdat je jaar-in-jaar uit cartoons tekent waarin je moslims en negers uitmaakt voor luie, verradelijke randdebielen staat tegenwoordig gelijk aan de doodstraf vanwege webloggen in een theocratie? Get alive.

 16. 21

  @20 het is uitermate hip om onrealistisch veel kritiek op je eigen land te hebben. Helaas voor 19 is niet elke situatie even geschikt voor zo’n poging.

 17. 22

  Overigens: het is een bewerkte Cox&Forkum cartoon uit 2004, naar aaleiding van een LittleGreenFootballs post. Het origineel zegt in de tekstballon: “… and THIS is how we handle sassy teenage girls.”.

  http://www.coxandforkum.com/archives/000399.html

  Cox&Forkum: daarbij vergeleken is Nekschot een wonder van nuance. Sorry Carlos, ik zal het netjes opschrijven: je bent me compleet & volledig kwijt.

 18. 24

  Shake hands @Carlos 20. Ik durf mij momenteel niet zo sterk uit te laten wat ik wel verontrustend vind..sign of the times ?…slapjanus dat ik ben ;)