Weten de cultuur en horeca dat ze snel weer open kunnen?

Dossier:

COLUMN - Na anderhalf jaar persconferenties, coronadebatten, discussieprogramma’s, opiniestukken en andere meningen, is de scherpte wel een beetje weg. En daarom lijkt iedereen over de eenvoudige oplossingen heen te kijken. Een week geleden moesten horeca en cultuur weer grotendeels dicht. Terwijl het niet zo moeilijk is ze ook snel en veilig weer open te laten gaan.

Velen denken nu dat die drie weken niet genoeg zijn en zes weken worden. En dan drie maanden. En voor je het weet is het weer voorjaar voor we weer naar een concertje, een debat, een theatervoorstelling of het restaurant kunnen. Maar met eenvoudige middelen die voor handen zijn kunnen we dat voorkomen.

Vorige week meldde de Volkskrant dat er in Denemarken dagelijks 300.000 testen worden afgenomen. Bij ons neemt de GGD er dagelijks rond de 100.000 af. Als we in staat zijn in verhouding evenveel testen te doen, dan moet dat kunnen worden opgevoerd naar dagelijks een kleine miljoen. Maar ook met de helft komen we al een heel eind. En als we dat op korte termijn naar een schamele 200.000 dagelijkse testen kunnen opvoeren (20% van Denemarken) dan kan er ook weer wat open.

Hoe dan?

Gewoon alle bezoekers testen dus.

Wederom testen voor toegang, maar niet op zo’n manier dat je ook na vaccinatie al naar binnen mag. Want we weten al even dat ook gevaccineerden het virus doorgeven. Wel kun je een verschil maken in de geldigheidsduur van een negatieve test, om mensen toch te stimuleren zich te laten vaccineren. Laten we veilig beginnen. Iedereen die niet gevaccineerd is mag na een negatieve test 1 dag met een groen vinkje naar binnen. Gevaccineerden 3 dagen. Dat helpt ook het testen een beetje te spreiden.

Praktische zaken

Daar moet natuurlijk wel iets voor gebeuren. Want voor het opschroeven van die testcapaciteit is met name personeel nodig. En dat lijkt bij de GGD nu juist een probleem te zijn. Maar we kunnen het natuurlijk ook weer door commerciële aanbieders laten doen. Als er voor wordt betaald dan moet die capaciteit snel omhoog kunnen. In Denemarken lukt het ze ook! Verder moet de corona-app een update krijgen om ook een code te genereren voor gelegenheden waar je alleen na een negatieve test naar binnen komt.

Hoe ziet dat er dan uit?

Stel, met de eerste extra 100.000 testen maken we het openen van de cultuur mogelijk. Theater, muziek, debat. Dat laatste is ook best relevant met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht. En met de volgende 100.000 extra testen mogen de restaurants weer open. Zij hebben dan dagelijks 200.000 potentiële klanten. Dat lijkt me voor die ondernemers enig soelaas bieden. En ook voor de bezoekers, die niet nog een winter binnen willen zitten. Hoe sneller we de testcapaciteit vergroten, hoe meer er veilig (!) open kan.

Als alle cultuurmakers en de horeca zich zouden verenigen om dat in Den Haag te bepleiten, dan kan dat georganiseerd worden. En van de horeca moet dan verwacht worden dat ze wel iedereen controleert.

Dan kunnen we ook even de ingewikkelde politieke discussie waar Den Haag zich in heeft vastgedraaid, over 2G en een vaccinatieplicht, laten rusten. Met het oog op de polarisatie die dat teweeg brengt en de vele grondrechten die daarbij in het geding zijn, is het niet zo’n slecht idee daar de tijd voor te nemen.

Dan voeren we nu eerst iets in dat werkt en dat ons publieke leven de winter door helpt.

Reacties (9)

#1 Hans Custers

Ik interpreteer dat Volkskrant-artikel en het cijfer van 300.000 testen per dag anders. De Deense deskundige zegt:

Het probleem in Nederland: het inconsistente coronabeleid. Als ik in Nederland ben, kan ik nauwelijks volgen welke regels er gelden. Het ene moment moeten er strengere maatregelen komen, het andere moment hamert het OMT weer op gedrag. Ze willen dat Nederlanders weer afstand houden, mondkapjes dragen én dat ze zich gaan testen als ze klachten hebben. Maar dat laatste is niet eens mogelijk: er is niet genoeg testcapaciteit in Nederland. Zo’n oproep is dan volstrekt onbegrijpelijk.’

Iets later staat dan dat er in Denemarken 300.000 mensen per dag worden getest, maar niet dat dat over testen voor toegang gaat, of zoiets. Het zou ook kunnen betekenen dat Denen zich vaker laten testen bij lichte klachten, of voor bron- en contactonderzoek.

De Deense deskundige heeft prima door wat het echte probleem in Nederland is: het wanbeleid van de Nederlandse regering. Laten we alsjeblieft vermijden dat dat incompetente zootje voor de zoveelste keer gaat denken dat er een makkelijke uitweg is. We hebben geen makkelijke oplossingen nodig, maar crisismanagers die in staat zijn om verder dan een week of twee vooruit te kijken. Het is duidelijk dat ze dat in Denemarken wel voor elkaar krijgen.

  • Volgende discussie
#1.1 Ad van der Stok - Reactie op #1

Die 300.000 testen haal ik louter aan om te laten zien dat het mogelijk moet zijn om veel meer te testen dan we nu doen. En daarmee wil ik niets afdoen aan het verdere oordeel van jou of die Deense deskundige, integendeel. Overigens denk ik dat het kabinet zich al zo heeft vastgedraaid in dat 2G, dat het ontzettend ingewikkeld voor ze zou zijn om zich met, om het even wat voor andere oplossing te kunnen vereenzelvigen.

#2 KJH

Over een jaar of twee, als ze inmiddels bij de Omega-theta variant van het virus zijn aangeland, en Rutte ons verzekert dat we nu ‘echt elke dag’ een nieuw kabinet kunnen krijgen, dan.. dan krijgen we nog steeds meer van dezelfde halfbakken shit van de afgelopen tijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

” Want we weten al even dat ook gevaccineerden het virus doorgeven.”
Dat geldt net zo goed voor mensen die negatief testen (en al zeker drie dagen verder).

“Maar we kunnen het natuurlijk ook weer door commerciële aanbieders laten doen.”
Dat is wel haast vragen om fraude en dus nog meer mensen met negatief testbewijs die het virus doorgeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Ad van der Stok - Reactie op #3

Eens, het is niet waterdicht, maar wel een stuk waterdichter dan gevaccineerden helemaal niet testen.

En natuurlijk kan er, als de overheid het niet goed regelt, gefraudeerd worden. Dan moet ze dat beter regelen…

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Hans Custers - Reactie op #3

Voor zover ik weet is testen voor toegang altijd al door commerciële bedrijven gedaan. En voor zover ik weet zijn daar amper problemen geweest met de testcapaciteit.

De krapte in Nederland zit ‘m in de pcr-tests die door GGD”s worden gedaan en niet in de sneltest die voor testen voor toegang worden gebruikt. Ik denk dat het aantal van 100.000 per dag dat die Deense expert noemt alleen over de pcr-tests gaat. De capaciteit voor sneltests lijkt me redelijk eenvoudig op te voeren (je hebt er geen lab voor nodig, of veel deskundigheid), maar voor prc-tests veel lastiger. Maar pcr-tests zijn wel een stuk betrouwbaarder.

  • Vorige reactie op #3
#4 lmgikke

Alle bezoekers testen. 300.000 testen per dag in Denemarken. 100.000 per dag in Nederland

Laten we even wat gaan rekenen. De eerste 100.000 extra testen per dag zijn voor cultuur. M.a.w. 700.000 mensen mogen per week van cultuur genieten.

Nog eens 700.000 mensen mogen uit eten per week. En alleen dan als de extra testen per dag er zijn.

Wat een onzinnig voorstel, tenzij je uitgaat van een elite in Nederland die mag genieten en de rest mag krom gaan liggen om dat te faciliteren en bekostigen.

Geen haalbaar voorstel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Ad van der Stok - Reactie op #4

Laten we even wat gaan rekenen.

Als er totaal 300.000 testen per dag zouden zijn, waarvan 250.000 negatief, dan kunnen er per week, 7 x 250.000 = 1.750.000 mensen uit eten en daarna ook nog naar een voorstelling, een film, of een debat. 10% van de Nederlanders elke week. De cultuur en de horeca zouden daar waarschijnlijk heel blij mee zijn en die mensen ook.

elite

* gaap *

#4.2 lmgikke - Reactie op #4.1

elitair uitgaan dus. helder. centraal geregeld neem ik aan?

elke Nederlander mag vijf keer per jaar uit eten. gezinnen half jaar vooraf reserveren?