In de eeuwige discussie over wat nu een beter model is, worden de VS en Europa regelmatig tegenover elkaar gezet. Daarbij geven de aanhangers van de VS vaak aan dat Europa misschien wel lief is voor zijn mensen, maar daardoor wel een hoge werkloosheid kent.
Dat laatste kan in de discussie nu even niet meer opgevoerd worden. Met ingang van de maand maart namelijk, is de werkloosheid in de VS officieel hoger dan in de 27 landen van de EU gezamenlijk. En naar mijn weten is dit nog niet eerder voorgekomen. Ik heb met opzet gewacht op de cijfers over april (sinds eergisteren bekend) om te zien of het geen toeval was. Maar nee, de trend zet door.
Leek me toch wel een aardige mededeling op de dag van de Europese verkiezingen.
Reacties (30)
@Carlos
Dan heb je het over de cijfers die door de overheden naar buiten worden gebracht. Dan is het raadzaam om ook eens naar de definitie van werkloosheid te kijken. In de VS is een groot deel van de mensen verkapt werkloos vanwege het terugbrengen van de uren van 40 naar bv 20. Deze mensen zijn dan niet geheel werkloos en komen niet in de cijfers voor, echter hebben niet genoeg inkomen om van te leven. Als je deze erbij telt, dan komt de werkloosheid eerder in de buurt vd 13-14%.
@1: dat geldt natuurlijk ook voor EU-landen. Hoe strikt hanteer je b.v. WAO-regels.
Overigens mbt grafiekje: werkEloos?
Verder lijkt mij de stijging van de VS boven die van de EU eerder een aankondiging van verder stijgende werkloosheid in de EU. De cyclus van de VS loopt wat voor. Dus de cijfers van volgend jaar maar eerst eens afwachten… Tot slot: wat is een tijdelijk betere score waard als het langjarige gemiddelde van de VS beter is?
Per abuis stond hier auteur Carlos, dit postje is echter geschreven door Steeph. Alle credits en kritiek die kant op svp.
@VastGoed: Oeps met die extra E. Pas ik vanavond even aan.
@JK: Het blijft een discutabel getal, ook in Europa. Maar bij gebrek aan andere, geaccepteerde, normen, hanteer ik deze.
@VastGoed: Geen uitspraken over de lange termijn van mijn kant. Heel duidelijk ook in de tekst. Alleen een opmerkelijke gebeurtenis die volgens mij nog niet eerder was voorgevallen. Dat is op zich ook al noemenswaardig. Er zijn namelijk meer crises geweest waar dit niet gebeurde.
@He Steeph check je @sargasso.nl eens.
Een ander interessant cijfer lijkt me de gemiddelde duur van werkloosheid. Werkeloosheidspercentage is een standcijfer, maar het maakt veel uit of je na 2 maanden alweer een baan hebt, of na 9 maanden.
Het is typisch in benadering voor linkse kerkgangers om de kracht van de economie te meten naar de niet-werkenden, ipv naar het aantal werkenden. Ideologisch heb ik me altijd verbaasd dat de arbeiderspartijen partijen zijn verworden voor niet-werkenden.
CBS 2008
Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen: 842000
WW: 174000
Bijstand: 299000
AOW: 2695000
US Labor Force Participation May 2009: 65.8 (voor de laatste 10 jaar ligt deze stabiel rond de 66/67%)
Arbeidsparticipatie CBS 2008 (bruto/netto): 62/59
Het is een verschil van inzicht natuurlijk dat slechts ideologisch kan worden genoemd. Maar ik sta in deze aan de kant van de werkenden.
Tussen de ‘employment rate’-s voor de EU en de VS zit bovendien ongeveer 10% verschil, respectievelijk rond de 66% en 75%.
Goeie link voor Amerikaanse data, BUreau for Labor Statistics:
http://www.bls.gov/data/
@8: Maar hoeveel daarvan is dan weer verborgen werkloosheid (schoenenpoetsers, groeters, tasinpakkers en andere mensen die in feite overbodig werk doen)?
http://www.monthlyreview.org/nfte090401.php
@Bismarck: typisch om dergelijk werk overbodig te noemen. In mijn beleving dragen dat soort laaggeschoolde banen juist uitermate bij aan de service, sociale samenhang en onafhankelijkheid van de arbeider in Amerika (doormen, tasinpakkers, schoenenpoetsers, krantuitdelers, poetsers, parkschoonmakers), het zijn sociaal uitermate nuttige banen. Maar jij hebt liever dat die mensen hun hand ophouden bij de overheid en dan verbitterd SP stemmen voor meer sociaal werk?
Door de hogere lonen in de VS sparen veel arbeiders een buffer, die hen door periodieke werkeloosheid moet leiden. Veel hoogopgeleide werkelozen hebben buffers van een jaarsalaris, en krijgen daar dan nog eens $400/week bij aan WW, plus het is makkelijker om overbruggingskrediet te krijgen, alles met gevolg dat ze wel ingeschreven staan als werkeloos, maar geen werk zoeken. Veel ontslagen gaan bovendien gepaard met severance pay, ontslagregelingen. Al dat soort maatregelen zitten niet in dat werkeloosheidspercentage, maar dragen wel bij aan de kracht van de economie. Het is geen goede maatstaf om de algemene kracht van het systeem aan af te meten, maw. Die U6 definitie is daar al helemaal geen goede maatstaf voor, omdat de economische kracht van Amerika juist is dat individuen voor zichzelf kunnen zorgen, en niet naar de staat rennen. Die part-timers onder de U6 regeling kunnen nog steeds prima voor zichzelf zorgen bijvoorbeeld, simpelweg omdat de lonen (inclusief minimum loon en de armoede grens) vaak al veel hoger liggen in de VS.
Ik blijf erbij dat de arbeidsparticipatie een veel betere graadmeter is. In feite is die U6 een slechte negatieve versie hiervan.
@11: “In mijn beleving dragen dat soort laaggeschoolde banen juist uitermate bij aan de service, sociale samenhang en onafhankelijkheid van de arbeider in Amerika”
Geloof je je eigen woorden? De lonen die ze ervoor krijgen, nopen hen gewoonlijk minstens twee van deze banen te combineren, waardoor er geen tijd meer is voor eigen opleiding, laat staan een goede opvoeding of sociale controle van de kinderen. Opwaartse mobiliteit bestaat er daardoor voor deze groep nauwelijks, waardoor een sociale onderklasse ontstaat die op den duur juist een totale sociale ontwrichting tot gevolg heeft, waardoor je in hetzelfde land bijvoorbeeld ook “hekwijken” ziet, waar de sociale bovenklasse zichzelf insluit, met een eigen beveiligingsdienst om zich te beschermen tegen deze onderklasse.
De arbeidsmarkt in de VS is vele malen flexibeler dan die in Europa. Mensen worden daar sneller in dienst genomen, maar bij tegenslag ook sneller ontslagen. gemiddeld is de werkeloosheid in de VS daardoor lager, hier denken wergevers wel 10x na voordat ze iemand in vaste dienst nemen. Je zal straks ook zien wanneer de economie weer gaat stijgen dat de werkeloosheid in de VS veel harder daalt dan hier. Daarbij speelt nog mee dat de klap in de VS is begonnen en daar zowiezo harder is aangekomen.
“VS en Europa regelmatig tegenover elkaar gezet” dat snap ik niet, ik kijk niet zo op de dingen, wie dan wel?
@bismarck: het minimumloon in New York is meer dan $7/uur, tel daarbij dan de tips voor dat soort banen (10-15%) en je zit al snel op $8-9/uur.
De reden waarom mensen meerdere banen hebben is omdat hun consumptiepatroon boven hun inkomen ligt, niet omdat er slecht betaald word. Dat kan te maken hebben met redelijke kosten zoals gezondheidszorg in dat geval gaat het om mensen met middeninkomens, niet dit soort banen.
Die sociale onderklasse waar jij het over hebt moet je maar eens definieren, want volgens mij is het loze praat. De opleidingskansen middels studiebeurzen voor die klasse, en affirmative action, zijn vele malen groter in de VS dan in Europa. Als je naar de elite in Amerika kijkt zitten daar juist heel veel mensen uit de lagere en middenklasse in, bovendien is de stap vanuit de onderklasse naar de middenklasse heel makkelijk, maar je moet wel hard werken. Misschien heb je het over de zwarte onderklasse, maar daar spelen sociaal-culturele en historische factoren een grotere rol dan de economische mogelijkheden.
Je daardoor-redenering is zo verschrikkelijk vaag en abstract, en rammelt aan alle kanten. Je eigen rhetoriek komt misschien overtuigend over voor jezelf maar feitelijk bewijs bestaat er daarvoor niet.
Volgens mij lul je maar wat, tenzij je met betere feitelijke argumenten komt, geloof ik mijn eigen woorden vooralsnog.
Sterk Caprio, behalve het “ik geloof in mijn eigen woorden”, dat zijn woorden toch..verbale luchtstootjes vanuit het eigen brein.
Ik vermnoed dat na het verdwijnen in de coulissen van Bush er hier en daar nog een gewenning nodig is.
Gipslanders vanuit de burostoel hè.
@caprio “Door de hogere lonen in de VS sparen veel arbeiders een buffer, die hen door periodieke werkeloosheid moet leiden. ”
amerikanen die sparen. laat me niet lachen. hoeveel huizen worden er nu wel niet gedwongen verkocht omdat de eerste periode van rentekorting afloopt op de hypotheek. de kosten gaan even omhoog en hop honderduizenden amerikanen kunnen hun lasten niet meer opbrengen.
vanaf de jaren 80 zijn amerikanen minder en minder gaan sparen. de jaren voorafgaand aan de crisis deden ze dat eigenlijk helemaal niet meer.
http://www.p2p-loans.com/uploaded_images/SavingsRateChart-715075.gif
@caprio “Door de hogere lonen in de VS sparen veel arbeiders een buffer, die hen door periodieke werkeloosheid moet leiden. ”
amerikanen die sparen. laat me niet lachen. hoeveel huizen worden er nu wel niet gedwongen verkocht omdat de eerste periode van rentekorting afloopt op de hypotheek. de kosten gaan even omhoog en hop honderduizenden amerikanen kunnen hun lasten niet meer opbrengen.
vanaf de jaren 80 zijn amerikanen minder en minder gaan sparen. de jaren voorafgaand aan de crisis deden ze dat eigenlijk helemaal niet meer.
Leuk die united colors of kim Yong-il
@7: “Het is typisch in benadering voor linkse kerkgangers om de kracht van de economie te meten naar de niet-werkenden, ipv naar het aantal werkenden”
Nou weet ik niet of ik mijn eigen landje goed ken, maar ik dacht dat alle partijen wel met met werkeloosheidcijfers schermen om het economisch klimaat te duiden.
Zi is bijvoorbeeld de PvdA niet de enige die in banenplannen denkt. Ook de VVD laceerde er in 2007 eentje.
@16: “het minimumloon in New York is meer dan $7/uur, tel daarbij dan de tips voor dat soort banen (10-15%) en je zit al snel op $8-9/uur”
En hoeveel uur moet je daar dan werken om normaal eten, kleding, huisvesting, zorg en onderwijs te kunnen betalen?
@caprio
Ziektekostenverzekering gezin VS: $1400 per maand. Appartement NY Bronx $1000. En dan nog even eten kopen van je twee salarissen.
Hogere salarissen: average household income 50,233 (2007)(wiki)
Nederland 200: 50.000 euro (cbs)…
Tja die hogere salarissen…. Hier valt nog een stuk meer aan toe te voegen, maar lees je eerst maar eens in zou ik zeggen.
Los daarvan heb ik er gewoond en de upward mobility is een typisch geval van een Amerikaanse droom. Of liever gezegd voor velen een nachtmerrie…
(Edit: dat wonen is natuurlijk een zwaktebod, maar laat ik zeggen dat ik vaak in het ghetto kwam. Bij hardwerkende mensen, die toch geen kans zagen en overigens nog steeds niet zien om eruit te komen.)
1 op de 9 amerikanen heeft voedselbonnen nodig:
http://news.yahoo.com/s/nm/20090603/us_nm/us_food_usa_stamps
Nee, het zit wel goed met die “buffer” van de Amerikanen.
De VS zit nu op 9,4%. Stijging van een half procent in 1 maand:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/story/2009/06/05/ST2009060501126.html
Toetje om nog een luchtballon door te prikken:
http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/06/05/bankruptcy.medical.bills/
@Hal Incandenza
Verzekering Blue Cross In New York State voor $ 800,-, gezin met twee kinderen, self employed.
Werknemers zijn via werkgever via verzekerd (verplicht).
Double sleeper condo in Hicksville, Long Island, nette buurt, $ 450,-
Losers heb je overal,ook in Nederland en ook in de Bronx
@Peter
40 uur, belastingen zijn laag en ja, you don’t pay taxes on minimum wages, dus je verdient al gauw $1400 tot $1600 netto.
Word je niet rijk van, maar een geschoolde fabrieksarbeider in Chrysler New Jersey Plant verdient al gauw 65000 tot 80000 per jaar.
Een Toll Both Operator op een Pikeway doet in onregelmatige diensten ca $ 58000 per jaar.
En dan transportkosten, $ 1,- voor waar je maar wenst te zijn met de subway in Manhattan, je wilt daar trouwens niet rondrijden met je eigen kar. Auto’s, ook zo leuk, maar aangezien US burgers zo kritisch als de pest zijn, bargain deals only, dus koop je een Toyota Avalon, 2 jaar oud, 20000 miles on the clock voor $ 15.000,-. Consumentenbescherming geeft je het recht op volledige garantie gedurende de eerste 7 jaar van een auto, zonder verplichting om je auto bij de leverancier te onderhouden.
O ja, ook zo leuk in de VS: retailer is verplicht om alle aankopen tot 30 dagen na aankoop terug te nemen, ongeacht de staat van de goederen en of verpakking. Heel interessant om bij de Ikea bij de retourenafdeling te kijken, half afgebouwde kasten, vloeren, ondergekotste tapijten etc. Of neem de Walmart, pure humor wat je daar ziet.
En dan die prijzen voor kleding en voedsel, zal die Nederlanders aanspreken. Tommy Hilfiger polo in de outlet voor $ 11,-. Levis Jeans incl. belt voor $ 23,-. Stop’n Shop (albert heijn!), wat een mooie groente en fruit afdeling, en goedkoop!
Een ding is jammer, de Liquor Store, de standaard alcohol trap, altijd politiewagen voor de deur (bijna dan) en dan koop je 30 blikjes bier (11 fluid ounces) en alleen als een bargain deal voor $ 36. Flesje wijn, vanaf $ 9.- Geef mij dan maar weer Holland.
Als je in de VS je geld niet kunt verdienen, dan kun je het nergens!
Was laatst in Frankfurt-Offenbach, Duitsland en toen door naar Rotterdam-Beverwaard, voelde me niet helemaal happy meer in die buurten.
@Harry
In Nederland betaal je ook nauwelijk belasting als je het minimumloon verdient, zeker niet als je huurtoeslag, zorgtoeslag etc meetelt. Al met al zijn belastingen in de VS niet substantieel lager. Lees voor een goed overzicht: Going Dutch (artikel in de NYtimes). Daarbij is het gemiddelde inkomen in de VS dus niet echt hoger meer dan hier. Mee eens, dat het makkelijk geld verdienen is in de VS, maar wel jammer dat naar schatting 25+% van de kinderen in armoede opgroeit. Maar ja dat heb je met ouders die losers zijn…
Jammer overigens dat ze bij Chrysler geen mensen meer nodig zijn ;).
Trouwens over health care in de VS:
Active debate over health care reform in the United States concerns questions of a right to health care, access, fairness, efficiency, cost, and quality. The World Health Organization (WHO), in 2000, ranked the U.S. health care system as the highest in cost, first in responsiveness, 37th in overall performance, and 72nd by overall level of health (among 191 member nations included in the study). Tja…