DATA - Het is een jaar met veel extremen. Zelfs binnen 1 land. In de VS branden aan de westkust nog de bossen terwijl in het midden extreme kou inzet en de sneeuw vroeg valt plus dat in het zuiden nog even een orkaan aan land ging.
Maar al die uitschieters doen niets af aan de onderliggende trend. 2020 is hard op weg om minimaal het op een na warmste jaar sinds start metingen te worden. Afhankelijk van de eindsprint zit de eerste plaats er ook nog in.
Maar goed, onze maandelijkse update ziet er dus weinig verrassend zo uit:
Voor Nederland gaat 2020 ook minimaal een top5 jaar zijn. Momenteel (tot en met 29 oktober) staat 2020 nog stevig op de tweede plaats.
Door die andere crisis verder weinig nieuws kunnen vergaren.
Deze maand was er wel nog een keer een warmste dag, 21 oktober dit keer. Tiende keer dit jaar, terwijl er nog geen een keer een koudste dag (laagste maximum temperatuur) gemeten is. Laatste keer dat dit gebeurde was op 6 oktober vorig jaar….
Zijn er toch nog klimaatontkenners die in aanmerking komen voor de Gouden Hockeystick? Stuur uw nominaties in vòòr 14 november.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).
Reacties (4)
Ho wacht even.
Het is Corona-jaar, weet je nog ?
Met in Q2/3 een DALING van wereldwijde productiviteit van -25%.
En vliegverkeer wereldwijd terug met -75%.
Enkele spots die niet ECHT worden gemeten maar berekend ?
Of terug naar de tekentafel ?
@1,
De door jouw genoemde vermindering en van economische activiteit leiden niet alleen tot verminderde CO2 emissies maar ook tot verminderde luchtvervuiling. De atmosfeer wordt schoner met als gevolg dat een groter percentage van de beschikbare zonne-energie het oppervlakte weet te bereiken. Daardoor wordt het juist weer warmer. Dus is de kans vrij groot dat 2020 alsnog een recordjaar gaat worden. We gaan in elk geval in Europa de 2e lockdown in.
@1: het effect van zulke relatief kleine fluctuaties voor korte tijd zijn voorlopig niet zichtbaar in de klimaattrend. Dit is geen thermostaatknop waar je nu aan kunt draaien en de volgende dag een andere temperatuur hebt.
@1: 25% minder productiviteit is niet automatisch 25% minder CO2 uitstoot. En de productie van CO2 is ook iets anders dan de reeds opgebouwde concentratie van CO2 in de atmosfeer die gewoon iets minder hard stijgt, voor korte tijd.
https://www.bbc.com/news/science-environment-52485712