DATA - Hopeloos verlaat hier alsnog de update voor maart (!) 2019. Dat kwam doordat MetOffice een database aan het migreren was waarin hun klimaatdata stond en dat ging… oh verrasssing… niet in een keer goed. Dus ze hadden een paar weken extra nodig om de spullen weer op orde te krijgen. Zou dus zomaar kunnen dat we volgende week alweer een update hebben.
Maar goed, die van maart 2019 willen we u niet onthouden. Want het is in onze reeks de op 5 na warmste maand sinds begin 1979. En dat zonder een significante El Nino.
Dan nog wat alarmistisch nieuws. Het is misschien toch verstandig om met meer stijging van de zeespiegel rekening te houden. En wat inzicht uit een ver verleden over het effect van een veel warmere aarde. Intussen is het aandeel CO2 in onze atmosfeer door de 415ppm grens heen gegaan afgelopen maand.
Als toetje een grafiek met de gecentreerde 30-jaars gemiddelden van de afwijking voor alle bekende klimaatdatasets. Let op, ze hebben verschillende referentieperioden. Maar de onderliggende trend is bij alle reeksen gelijk. Zelfs UAH loopt maar nauwelijks uit de pas.
Volgende maand vervangen we de Era Interim dataset door de nieuwe Era5 dataset, ook van Copernicus. De Interim, zoals de naam al doet vermoeden, stopt in augustus met updates.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (5)
Ja, lekker, zulk alarmistisch nieuws.
“Intussen is het aandeel CO2 in onze atmosfeer door de 415ppm grens heen gegaan afgelopen maand.”
Niets aan het handje toch?
Waarbij ik vergeet te danken voor de update.
En misschien ook wel een lijst te maken over de eindeloze commentaren.
Maar ja, we weten wat er zal komen.
Ik heb wel een persoonlijke anekdote: een ex schoonvader, een ’the economist’ lezer. En ongetwijfeld Elsevier ook. Die mij erg lang een idiote alarmist noemde. Best vervelende discussies wanneer ik de energie ervoor had. Blijkt nu dat die blaadjes nu ook een beetje door krijgen dat er iets aan de hand is, en misschien zelfs dat het iets met de homo sapiens te doen heeft. Dus opeens moet het over opwarming gaan. Ha, gvd. 25 jaar? (ik weet, het is langer bekend, maar persoonlijke anekdote hier).
Beetje laat jongens, is er kans dat het nu echt in de portemonnee gaat raken?
Bedankt voor de update,
Twee digen;
1. Als je de tijdreeks van Metoffice weglaat zo dat een groot verlies zijn voor het algehele beeld van wat de tijdreeksen weergeven?
2. Het tweede plaatje geeft veel inzicht in wat anomalieën voorstellen. Je moet heel goed in de gaten houden wat de referentieperiode is anders zou je toch zo tot het idee komen dat de Japanse reeks(JMA) de opwarming van de Aarde zo onderschatten. Ze hebben waarschijnlijk gewoon een andere referentieperiode gebruikt.
Zo leer je iedere dag weer wat bij.
@3: Bij het tweede punt, hier een pagina waarin alle klimaatreeksen visueel staan met (in grijs) de referentieperiodes.
https://datagraver.com/case/well-known-climate-data-set-visualized-and-allways-updated
@Steeph,
Bedankt.