DATA - De Britten waren weer eens laat met hun reeks, en nu is het Pasen, dus even weinig tijd voor een uitgebreide update.
Hier de reeks bijgewerkt tot en met februari 2018. De laagste afwijking sinds november 2014, voor wie zich tijdens deze dagen graag in slaap laat sussen.
En voor wie een paar minuten over heeft, hier een leuk filmpje waarin een fabeltje de wereld uit geholpen wordt. Het fabeltje van klimaatwetenschappers die omwille van het geld alleen maar de “gewenste” uitkomsten publiceren.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (10)
Tja Steeph, je ziet dat je meerjarige gemiddelden allemaal een knikje maken, die van 36 en 132 maanden gaan zelfs echt omlaag, omdat je nog steeds gebruik maakt van dat onbeholpen lopende gemiddelde. Ik trek uit die gemiddelden geen conclusies hoor, daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar misschien vind je het wel goed als ik je een beetje plaag door me hardop af te vragen: zou die neergaande trend sinds 2016 ook dóórzetten? En als dat gebeurt, wat dan?
Link naar het filmpje?
Misschien moeten we de Britse reeks maar laten voor wat het is.
@1: [ zou die neergaande trend sinds 2016 ook dóórzetten? En als dat gebeurt, wat dan ]
Waarom probeer je niet zelf eens verder te kijken dan je neus lang is? Na iedere (record-)uitschieter naar boven (’83, ’88, ’90, ’95, ’99, ’07, ’10 en ’16) volgen een aantal jaren met een neerwaartse lijn om vervolgens de opwaartse trend weer vol op te pakken. Het duurt alleen 10 jaar voordat dat duidelijk wordt in de grafiek. Dus kom in 2026 maar weer terug, dan kunnen we verder praten.
@4: De achtjarige cyclus met dalen in ’85, ’93, ’00 en ’08 verdween daarna en wie in 1999 had gezegd wat jij nu zegt, had in 2008 voor schut gestaan.
@5: Ik praat over dalen die na pieken volgen, niet over een cyclus.
@2 @3: sorry, het was nacht toen ik de post tikte. Bij deze alsnog de link:
https://www.youtube.com/watch?v=Iq8Jo9QN0qA&feature=youtu.be
@1: Als ik grafieken “lees” kijk ik niet alleen naar gemiddelden en ruis. Een interessante manier om een klimaatgrafiek te lezen is te zien waar de “dalen” zitten.
Het (#8) lijkt wel een technische analyse van de aandelenbeurs. En Kacebee wacht op de instorting en de crisis.
@9: Juist een lagere temperatuur is een crisis. Maar de volgende ijstijd komt heus wel, hooguit kunnen we die misschien een beetje uitstellen. Eigenlijk valt dat zelfs te hopen.