Wereldtemperatuur | update februari 2012

Het venijn van deze La Nina zat hem in de staart. Een stevige dip dus. De cijfers van maart lijken te duiden op het einde van deze La Nina. Maar dat hebben we eerder geroepen.
Dit is mogelijk het laatste overzicht waarin we gebruik maken van Crutem3. Er is een Crutem4 inmiddels. Waarschijnlijk komende dagen de actuele maandgegevens ook daar.Het overzicht van de wereldwijde temperatuur afwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

 1. 2

  Wel een risico, zo’n nieuwe versie van de methoden. Geeft “sceptici” weer munitie om te schieten met “jullie lopen met de data te knoeien”. Vervolgens kunnen eventueel gemeten volgende temperatuurstijgingen weer een paar jaar genegeerd worden.

 2. 3

  Ja. En een krankzinnige contradictie ook. Sceptici roepen vaak dat het aantal meetpunten afneemt (selectief) en dus de waarde van de metingen. En dan voegen ze er nu een stevig aantal toe (mn poolgebied) en dan zal het weer niet goed zijn.

 3. 5

  Vergeet niet het urban heat island effect. Ontkenners denken dat ze daarmee de ultieme stok hebben om de hond te slaan, terwijl allang bekend is dat daarvoor gecorrigeerd wordt. Corrigeren is aanpassen, dus de ontkenner wederom in alle staten… En precies hetzelfde als men het meetstation verplaatst, of de meetapparatuur vernieuwd. En al helemaal als een station gehomogeniseerd wordt om in een globale dataset te worden opgenomen, want metingen representatief te maken voor een groter gebied, mag niet.

  Wat zijn het toch een stel fraudeurs, niet? En geen enkele ontkenner die het vreemd vind dat ze met al die verfoeilijke correcties alles nog steeds niet zo hebben zitten aanpassen zodat de laatste 2 decennia wat sneller aan het opwarmen lijken. Nee, dat ontgaat ze dan.