Wereldtemperatuur | update december 2011

Weer een jaar voorbij. Weer een jaar verloren.
Maar hiet toch gewoon weer de maandelijkse update van de wereldtemperatuur. Het effect van La Niña laat zich nog steeds voelen bij de korte termijn indicatoren. De 11-jaars trend stijgt echter gewoon door. Januari kon nog wel eens een steviger dip laten zien. Voer voor discussie. Straks nog wat meer over La Niña, eerst het overzicht.


La Nina drukt de gemiddelde temperatuur wereldwijd altijd wat. Het lijkt dan soms op een trendbreuk. Maar 2011 als La Niña jaar bevestigd eigenlijk de opgaande lijn. Het is namelijk het warmste La Niña jaar sinds het begin van de satellietmetingen.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuur afwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

 1. 4

  Help me weer even.
  De temperatuuranomalie is de afwijking van het lopend gemiddelde?
  Dat lopend gemiddelde stijgt, het is dus te verwachten dat de temperatuuranomalie constant wordt of afneemt?

 2. 5

  de verwachting of voorspelling is altijd lastig, maar de conclusie van de observatie is toch wel dat er een opgaande trend is
  wel grappig, we hebben een absoluut nulpunt, het kan volgende week niet zoo koud worden dat die trend in een plateau fase komt

 3. 6

  De anomalie is voor iedere reeks (het zijn er 6) de afwijking van het gemiddelde van de voor die reeks gebruikte referentieperiode. Voor UAH is dat bijvoorbeeld 1981-2010, maar voor GISS is dat 1951-1980.
  Je kan uit de grafiek dus op geen enkele wijze een absolute stijging ten opzichte van een lopend gemiddelde of zo aflezen. Het enige wat je kan aflezen is de trend.
  En als je dan bijvoorbeeld het meest recente 11 jaars gemiddelde aftrekt van dat van 20 jaar geleden en dat vermenigvuldig je met 5, heb je een indicatie van de huidige lange termijn trend vertaald naar een eeuw.
  Oftewel, als de donkerrode lijn doorzet, is het tegen 2100 1,4 graad (we hebben van deze eeuw al 11 jaar gehad) warmer dan nu. Gemiddeld over de hele wereld dan.
  (het gaat overigens iets genuanceerder, maar dat dient alleen het signaal van ruis onderscheid)

  IPCC geeft echter aan in een aantal scenario’s dat bij doorstijgende CO2 concentraties ook de opwarming nog zal versnellen. Je kan dan die 1,4 graden als ondergrens zien dus.

 4. 7

  Nee, maar bij deze :-)
  Dit zijn de eeuwtrendwaardes die beschikbaar zijn (als je een 11jaars gemiddelde gebruikt, verlies je 5,5 jaar voor en achter en dan heb je nog eens 20 jaar ruimte ertussen nodig. Ergo, nog niet veel punten.
  Door jouw vraag ontdekte ik overigens wel een constructiefout in de calculatie. De hele reeks komt daarom wat hoger te liggen nog! We zitten nu al op 1,58.

 5. 10

  @Steeph: nog een kleine aanvulling op de discussie over de ENSO-variaties.
  Tijdens El Nino’s (1998, 2010) is de zeewatertemperatuur verhoogd en de Outgoing LW Radiation rond de evenaar verlaagd.
  Tijdens La Nina (2008) bij een koeler zee-oppervlak is de Outgoing LW Radiation juist verhoogd.

  Je zou het omgekeerde verwachten: warm oppervlaktewater straalt meer LW Radiation uit.
  Er is dus iets anders aan de hand.
  Extra waterdamp in de atmosfeer tijdens El Nino die de LW Radiation absorbeert? Een toename van de hoge bewolking? Afname van de lage bewolking?

  Ik kijk nu al uit naar je temperatuursupdate van januari 2012 ;-)

 6. 17

  Waarom kun je geen grafiek laten zien van de bron? In de legenda van je eerste grafiek staat niet vermeld dat het om de equator gaat. Maar dat is allemaal bijzaak. Je haalt alleen je materiaal -wederom- van ontkennerssites.

  Vervelender is dat je rare vragen stelt. “Toename in OLR leidt tot afkoeling” Oh ja? Jij hebt al een verband vastgesteld, zonder dat je een mechanisme nodig hebt, gebaseerd op het kijken naar een grafiek, waarvan te betwijfelen is of ‘ie eerlijk is. Wat is de correlatie over die meetperiode, Hans? Is die significant (95% of hoger)? First things first.

 7. 18

  Dank! Maar inderdaad nogal korte looptijd om er zinnige conclusies uit te trekken lijkt me (over trend van de trend is niks zinnigs te zeggen?).

  Het dipje tot april 2010 relativeert fijn de recht stijgende lijn van de afgelopen 20 maanden… ;-)

 8. 20

  De uitleg van NCDC, waar je naar verwijst, verduidelijkt een hoop. Omdat de lucht tijdens El Nino warmer is, stijgen de wolken hoger op en daardoor zijn ze kouder.
  Het is wel een effectieve negatieve feedback: hoe warmer de atmosfeer, hoe hoger de wolken opstijgen. En hoe hoger de waterdamp condenseert, hoe makkelijker de condensatie warmte kan ontsnappen aan de atmosfeer.

 9. 24

  zegt:Ik onetotmte Frits bij de Verkenners van de St.Tarcisiustroep in Den Bosch. Later onetotmte ik hem in Maastricht waar ik als novice op Probatie was. Daarna heb ik hem niet meer ontmoet, hoewel hij vaak in mijn gedachten was. Het is een groot mens, groot man en groot Jezuiet. Hij leeft in ons voort. Wens de familie en zijn medebroers veel sterkte.Antoine van den Wildenberg