Wereldtemperatuur | Update april 2020

Serie:

DATA - Terwijl hier eindelijk weer wat neerslag valt na een schijnbaar eindeloze periode met stralend blauwe luchten kom ik weer toe aan het maken van de maandelijkse update. De Britten leveren hun deel van de data in tijden van Corona nog later aan dan al gebruikelijk, vandaar.
De eerste drie maanden van 2020 waren bijzonder warm, globaal gezien. Alleen de eerste drie maanden van 2016, het recordjaar tot nu toe, waren warmer. Maar toen was er een El Nino. Nu gaat het vanzelf.
Hier weer het bijgewerkte overzicht van de gecombineerde metingen en de onderliggende trends.


Weinig nieuws te melden wederom, doordat veel aandacht gaat naar het virus. Alleen dit onderzoek naar de impact van opwarming op de biodiversiteit.

We zijn naarstig op zoek naar (lopende) onderzoeken naar de korte termijn impact van de schone luchten. Na 9/11 is dit een van de weinig momenten waarop eindelijk weer eens gemeten kan worden wat het effect is van een atmosfeer zonder vliegtuigsporen en stofdeeltjes (of in ieder geval aanzienlijk minder). Tips welkom.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (10)

#1 majava

CO2 in de atmosfeer, gemeten in Mauna Loa bereikte de 418 ppm afgelopen dagen. Is gewoon (weer) een record. Het is nu de piek van het jaar en vorig record van -duh- een jaar terug stond op 415.

Voor mij geen nieuws, maar er zijn voldoende mensen die dachten en verwachtten dat het nu wel zou afvlakken met zoveel minder uitstoot agv de coronatijd. Vaak dezelfde personen die denken dat door je eigen gedrag wat aan te passen, je de hele CO2 problematiek kunt oplossen. Lachwekkend.

  • Volgende discussie
#2 Raymond Horstman

Het effect van de schonere lucht door corona is het zelfde wat men ook wel brightening is gaan noemen. Door een reeks van maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan werd de lucht, in elk geval in de westerse landen, een stuk schoner. Het gevolg is dat een hoger percentage van de hoeveelheid zonne-energie die op de top va de atmosfeer voorhanden is het oppervlakte bereikt. Overdag leidt dit tot extra opwarming. “s-nachts leidt dit er toe dat meer warmte van het oppervlakte weet te ontsnappen. Dit zou dan moeten leiden tot meer afkoeling ‘s-nachts. Het gevolg is dat het verschil tussen dag en nacht toeneemt. Dit zijn denk de dingen waar je op moet letten in de periode van corona maatregelen van zo ongeveer maart tot en met mei. Dit zou je dan dienen te vergelijken met een basisperiode. Misschien dat er iets uitkomt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 majava

@2: Ja dat klopt op zich wel. Wat ik in #1 heel erg impliciet schreef (“voor mij geen nieuws”) is dat lagere productie, minder verkeer op de weg/water/lucht meteen hun invloed laten zien op zaken die je noemt, maar nog geen deuk in een pakje boter slaan, omdat alle manieren waarop er nog wel geproduceerd en vervoerd wordt, bijgestaan door energie productie, nog net zo fossiel zijn als er voor.

Ik ben er om die reden wel blij mee dat nu is aangetoond dat mensen die lopen te verkondigen ‘neem toch vaker de fiets en laat je auto staan’ eigenlijk gewoon zichzelf en de rest lopen te belazeren*. Want hoeveel mensen krijg je zover dat -zoals nu- de wegen er half verlaten bij liggen en het fileprobleem oplost? Dat lukt je inderdaad nooit en je ziet wat het uitmaakt voor de atmosfeer: niks.

Dit zijn denk de dingen waar je op moet letten in de periode van corona maatregelen van zo ongeveer maart tot en met mei. Dit zou je dan dienen te vergelijken met een basisperiode. Misschien dat er iets uitkomt.

Besef wel dat dit heel erg moeilijk is. Op die korte termijn (maanden) is de interne variabiliteit enorm groot voor de T op aarde. Er zal ongetwijfeld later wel het e.e.a. over geschreven worden, omdat het interessant blijft.

(*)ik zeg dat zelf ook, maar niet als fopspeen-maatregel. Het mag niet in plaats komen van de eis om af te stappen van fossiel, voor welke activiteit dan ook. En dat laatste kan ikzelf niet doen, maar wel afdwingen via de politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: Ik kan je volgen, maar het is wel erg kort door de bocht. De concentratie CO2 op de top van Mauna Loa wordt niet beïnvloed door de uitstoot van de afgelopen paar maanden, maar door die van de afgelopen paar decennia. Zo’n korte uitstootreductie kan daar per definitie geen grote indruk achterlaten, laat staan zo snel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 majava

@4: Jawel, dat kan wel. Maar met seizoensinvloed en natuurlijke invloeden is het beter het hele jaar af te wachten. Een goed artikel is hier te lezen:
https://www.carbonbrief.org/analysis-what-impact-will-the-coronavirus-pandemic-have-on-atmospheric-co2

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 majava

@6: Dude…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

@7: Ja zeg, let op de timestamps!
Ik moest hem opzoeken en had toen niet nog een keer een refresh gedaan :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

@5: Oké dat noem jij dus een grote indruk:
“This would reduce the annual increase in concentrations by 0.32ppm, putting it at 2.48ppm (±0.57).”
Tenzij we vanaf nu permanent(!) nog veel harder gaan lockdownen, blijft de CO2 concentratie gewoon oplopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Raymond Horstman

@9
Een crisis is nu eenmaal niet erg geschikt om problemen als veel te hoge CO2-emissies op te lossen. Dat is ook in het verleden keer op keer bewezen. In de Blog Klimaatveranda.nl is een interessant artikel opgenomen over dit vraagstuk: https://klimaatveranda.nl/2020/03/21/corona-covid-19/
De CO2-emissies kunnen alleen blijvend worden verlaagd na een reeks van kleine stappen die als eindresultaat een forse vermindering kunnen geven. Het zou al veel helpen als CO2-emissies altijd geld zouden kosten voor iedereen en in iedere situatie. Als we maar geld kunnen besparen en dus verdienen kost het ons geen enkele moeite om de emissies omlaag te krijgen.

  • Vorige discussie