1. 1

  Het is mooi om te zien hoelang dit stencil doorsmeult en doorrolt en welke discussies het losmaakt. VOlgens mij is de eerste afbeelding anderhalf jaar geleden tegen de muur gegaan en ook toen al waren de reacties buitengewoon interessant.

  Het leukste vind ik nog het verschil in perspectief van de verschillende mensen:

  de een ziet het als een symbool van verzoening, de ander als een vorm van bijna-antisemitisme of holocaust verdraaiing.

  Ik wordt elke keer weer blij als ik haar ergens zie op een muur, of zoals nu in een krantenartikel.

 2. 5

  Lijkt me toch niet dat de maker Banksy is? De graffiti stencils werden door amsterdam verspreid namelijk… of woont hij in amsterdam?

 3. 11

  Makers van de poster vooral. Zag ze op tv. Brigit Schuurman en haar langharige, kunstzinnige, ongetwijfeld ‘maatschappelijk geengageerde'(kots) nietsnutvriendje. Het is gewoon hip om vooral voor de ‘Palestijnse Zaak’ op te komen, terwijl feitelijk de Palestijnen in Israel niet meer in de verdrukking zijn dan de Koerden in Turkije, de onaanraakbaren in India of (tot voor kort) de chinezen in Indonesië.

 4. 13

  F.W.I.W. wordt de Koerdische zaak al decennialang gesteund door progressief-links. Denk bijvoorbeeld aan de acties tegen de NF-5 straaljagers die Nederland aan Turkije hebben verkocht. Wat de maker van deze stencil ervan vindt kan ik niet opmaken uit de geboden berichtgeving.

 5. 15

  Overigens kun je natuurlijk op twee manieren naar de arabische sjawl kijken. Enerzijds kan ie de onderdrukte Palestijnen van vandaag de dag vertegenwoordigen, maar aangezien de afbeelding van Anne onlosmakelijk is verbonden met de tweede wereldoorlog zouden we ons wellicht eens kunnen afvragen wat de rol van die sjawl tijdens de tweede wereldoorlog was. Dan blijkt deze cartoon toch wel enigzins onsmakelijk. Overigens moet ik bekennen dat mijn historisch besef van deze materie bijna 0 is.

  (wat uit het verband gerukte fototjes)
  http://wehrmacht204.homestead.com/files/Arab2.jpg
  http://world.std.com/~camera/docs/alert/mufti.gif

  Om duidelijk te maken dat we de sjawl in de geest van vandaag moeten beschouwen en niet in de geest van de tijd waarin Anne Frank stierf, had men dan ook een kastanjeboom moeten afbeelden. Een gemiste kans!

 6. 17

  Ach kijk nou eens: Wij kunnen wel tegen een beledegingetje.

  Want Joden, die kun je beledigen. Want ze zijn toch allemaal slecht en te netjes om er wat van te zeggen. Joden schieten je niet dood als je er iets van zegt, dat helpt enorm als je wilt vrijheidsvanmeninguiten.

  En wij zijn zo beschaaft dat het niet uit maakt dat je joden kan beledigen. Want wij laten iedereen in zijn waarde. Zo zijn wij. Dat moet kunnen. Dat is hun cultuur.

  Maar als je iets over de palestijnen zegt, nou dan ben je een echte fascist.

  Want moslims zijn goed. Waren wij maar allemaal in de Allah, dan was het vrede.

 7. 18

  [ niet m’n gewoonte om het omtrent tik- en taalfouten te hebben, maar de “wij zijn beschaaft” wekt toch een onmogelijk te onderdrukken glimlach op, moet ik bekennen ]

 8. 21

  Een glimlach @Crachàt..het sterkste wapen ooit…..Vandaag bij de suup zei ik, na afrekenen bij de kassa, tegen de dame die m’n bonuskaart in ontvangst nam dat ze altijd zo’n kleine ingehouden glimlach op haar gelaat had en dat mij dat elke keer weer bij verlaten van de winkel zo vrolijk stemde.

  Haar ogen gingen glanzen..ik ging maar gauw weg…zo’n ogen-kontakt van een lach schiet door me heen en maakt m’n knieen slap.

 9. 22

  Hulde aan larie!

  Maar pas op hoor, voor je het weet sta je dagelijks smoezen te verzinnen om naar de suup te gaan. Of erger nog, je pakje peuken leeg te paffen zodat je zo snel mogelijk weer nieuwe kunt halen;-)

 10. 24

  Joodse gotspe?

  Die is nieuw.

  Of eigenlijk niet.

  Eigenlijk is dat al heel oud. Heel, heel heel erg oud. Maar iedere keer in een nieuw jasje.

  Maar het resultaat is altijd hetzelfde.

  Gek is dat.

  Vrede Met Allah

 11. 30

  maar goed, ik kan ook weinig met de hier de besproken cartoon.. * mijn geest blijft leeg * ( heb ik wel vaker btw)..misschien ben ik niet links genoeg?

 12. 33

  Mescaline,

  De moslims van nu zijn helemaal niet de joden van toen. Want Moslims worden niet vervolgd en niet gediscrimineerd. En ook niet in de gasoven gestopt. Daarbij hebben ze hun eigen staten, al duizenden jaren en zijn ze volwaardig partner op het wereld toneel.

  D’r is niemand die beweert dat [insert moslim staat] moet verdwijnen van de aardbol.

  Het feit alleen al dat je zo denkt, how twisted can you get.

 13. 34

  @Richard, tijdelijke aanval van Wildersmania, dat was het. Ik heb een grote hekel aan de Likoedmentaliteit aan beide kanten. En we kunnen een joods/palestijns peacesymbool eigenlijk best goed gebruiken. De reflex om daar meteen een belediging in te zien, daar denk ik het mijne van.

 14. 35

  De kamervragen zijn inmiddels gesteld vanwege onze romantisch liberale partij:

  2070809400
  Vragen van de leden Van Baalen en
  Teeven (beiden VVD) aan de minister
  van Justitie over het gebruik door
  Boomerang en een t-shirt-fabrikant
  van een beeltenis van Anne Frank
  met een «Arafat-shawl». (Ingezonden
  24 januari 2008)
  1
  Bent u op de hoogte van het feit, dat
  de beeltenis van Anne Frank met een
  «Arafat-shawl» door het Nederlandse
  bedrijf Boomerang en een
  T-shirt-fabrikant wordt gebruikt?1
  2
  Deelt u de mening dat een dergelijk
  misbruik van de beeltenis van Anne
  Frank voor commerciële en andere
  doeleinden krenkend is voor
  diegenen die in de
  Tweede-Wereldoorlog, net als Anne
  Frank, vanwege hun etnische
  achtergrond zijn vervolgd en voor
  hun nabestaanden?
  3
  Bent u bereid om aan het Openbaar
  Ministerie te vragen te onderzoeken
  of een dergelijk misbruik van de
  beeltenis van Anne Frank wettelijk is
  toegestaan dan wel strafbaar is?
  1 http://www.boomerang.nl/werk/redactie/
  banned-frank-by-t/

 15. 37

  Waar ik me druk om maak is dat het kennelijk wel ok is om anne frank met een fatah sjaal om te tekenen (seriously sick in its own mind), maar als je tekeningetjes van mohammed maakt, dan steken ze je ambassade in de fik. En als de moeftie van syrie (het grote democratische bolwerk waar nooit mensenrechten in de verdrukking komen) hier in het EP komt vertellen dat hij iedereen gaat vermoorden die iets terug roept, dan zeggen wij gedienstig: Dank U wel.

  Het is bon ton om apert anti semitiet te zijn en tegelijkertijd alles wat de islam verkondigd te vergoeilijken.

  Er wordt hier een partijtje met twee maten gemeten, dat is zum kotzen.

 16. 38

  @37: Doe meteen even nog wat van die leugens!
  -Die tekenigetjes van mohammed zijn hier niet verboden, noch enig kamerlid die dat heeft voorgesteld (itt van Baalen hier!).
  -Het CIDI en andere Israelische organisaties roepen nu ook brand en moord.
  -De moeftie van Syrie is niet in het EP komen vertellen dat hij iemand gaat vermoorden.

  Verder is het gewoon een mooie theedoek (of voor zoals arabieren zeggen: Keffiyeh) die Anne Frank om gehangen heeft gekregen. Staat haar prima, niets zieks aan. Dat jij dat meteen bombardeert tot een Fatah-sjaal zegt meer over jezelf. Tegenwoordig is het gewoon een fashion item, ook onder Israelische meisjes.

  Dus niets twee maten, gewoon selectieve verontaardiging, de ene keer van moslims, de andere keer van joden en Richard.

 17. 39

  Bismarck,

  Vraagje:
  – Durf jij een t-shirt met de mohammed cartoons aan te trekken en een paar uurtjes over de dam te gaan lopen?
  – Durf jij een t-shirt met dit AF cartoon aan te trekken en een paar uurtjes over de dam te gaan lopen?

  Dacht ik al.

  Wel stoere praatjes op een anoniem weblogje, maar je weet zelf ook wel dat het gelul is.

 18. 40

  @39: Beetje onzinnige opmerking. Ik heb helemaal geen behoefte om helemaal naar Amsterdam te gaan om daar met een T-shirt over de Dam te gaan lopen. Verder valt deze in de categorie “durf jij met een T-shirt met daarop een fixe Feyenoord-belediging voor een wedstrijd het Feijenoordvak in te lopen?”

  Verder doe ik niet aan “stoere praatjes” of “gelul”. Dat jargon past jou beter, met je haatzaaierij. Deze tekening kan heel makkelijk als niet beledigend geinterpreteerd worden (itt tot de mohammed met een bom) en valt dus niet in dezelfde categorie. Maar welke van de twee wordt bij monde van een 2e kamerlid voorgedragen voor verbod?

  Dacht ik al.

 19. 41

  De metafoor van de samenleving als een gezond lichaam dat door afwijkend gedrag of door vreemde elementen (‘parasieten’) ondermijnd kon worden, was al populair voordat Hitler ter wereld kwam.

  Tegenwoordig weten we dat zodra een lichaam niet bepaalde vreemde cellen of bacterien tot zich krijgt ,dat dat lichaam dan ook geen natuurlijke weerstand kan opbouwen .

 20. 42

  Het “T-shirt” experiment heb ik eens gedaan in Amsterdam (lang geleden hier gemeld) maar dan met “white power” en “Blackpower” tekst en een ikoontje op de shirt. Na een paar honderd meter “White power” werk ik fysiek gestraft. Met blackpower tekst krijg je glimlachtjes.

 21. 43

  @42: Beetje persoonlijke vraag, maar wel relevant in het kader van je shirtjes-experiment: Welke kleur is uw huid?

  Als ik met een backpower-shirt ga rondlopen lacht ook iedereen me uit.

 22. 46

  Backpower ?..is dat zoiets als een bordje wat ik eens bij een Amerikaans kantoor zag “enter at the rear?;..das wel lachen zo’n shirt…en dan aan de achterkant een Histoire d’o margarinekuipje afbeelding.. (melig sorrie)

 23. 49

  Maar het expriment was opgezet als matrix. Surivriend (pikzwart) en ik..we hebben alle combinaties gehad. De conclusie was, al bewegend op onze vloer (suri’s kunnen gewoon niet stilzitten bij een aardig deuntje) dat bakra’s discrimineren naar de bakra’s toe meer dan naar zwarten.

  Tis ook nooit goed :)

 24. 50

  Tot slot..daarna een T-shirt gemaakt met voor de gebalde negervuist en achter de nederlandse vlag met gebalde witte vuist…we konden er ongestoord swingen in mijn toendertijd favodixo Artena..humor werd ingezien.

 25. 54

  Schoppen tegen heilige huisjes..een topic die wat mij betreft lang mag leven. maar maak ik me druk om..vandaag kreeg ik zulke nare brichten uit Kenia…zucht:(

  Nog zo’n heilig huisje..schuld van Bush zeker?

 26. 58

  Kansloos ding, net als ik ook zo’n zelfde kansloos ding had waar men graag over wilde struikelen. Iets met een Nederlands meisje die dan in het verre Colombia ging knokken. En die ging dan ook echt… Doet je verzuchten wat het toch is dat het ineene allemaal ‘niet meer door de beugel kan’ enzo.