Weg met de dollar!?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Iedereen kent de malaise rond de Amerikaanse overheidsfinanciën. Met een tekort van $1300 miljard bovenop een staatschuld van $15000 miljard (bijna $50000 per Amerikaan) is elke besparing dan ook welkom. Gisteren introduceerden de Amerikaanse senatoren Tom Harkin en de bij ons bekende John McCain een wetsvoorstel dat het 1-dollarbiljet binnen vier jaar wil vervangen door de 1-dollarmunt (de Presidential coins). Volgens een berekening zou het geheel vervangen van het zo slijtbare dus kortlevende briefje door de robuuste munt de komende dertig jaar tussen de $5 en $10 miljard moeten besparen. Maar willen de Amerikanen het wel?

De wet van Harkin en McCain is mede onder zware druk van de Dollar Coin Alliance  tot stand gekomen. Deze lobbyclub, bestaande uit o.a. de American Amusement Machine Association, de Copper and Brass Fabricators Council, National Mining Association en de United Steelworkers, wijst op de vele voordelen. In de eerste plaats levert het geld op: Een dollar kost ongeveer 5 cent om te maken, maar gaat maar drie jaar mee. Een munt kost 18 cent, maar gaat 35 jaar mee. Tel uit je winst. Het is ook nog eens beter voor het milieu, want die drie miljard dollar bills die elk jaar verloren gaan (“900 vrachtwagens vol”) moeten worden gedumpt.

Maar er is meer: verkoopautomaten raken minder snel verstopt door munten, voor consumenten is het makkelijk in het gebruik en ook slechtzienden die nu geen wijs worden uit al dat groene briefgeld hebben baat bij een munt. En waarom zou Amerika zo uit de pas lopen met de EU, Japan of Canada, waar het briefgeld pas begint bij €5,  ¥1000, respectievelijk C$5? Het is niet meer dan logisch dat tweederde van de Amerikanen over wil stappen op de munt, aldus de Dollar Coin Alliance.

Maar het helemaal de vraag of de Amerikanen het écht willen. Wie de reacties op het wetsvoorstel langsgaat, stuit op een muur van verontwaardiging: “Is this really the best idea our lawmakers can come up with to save money?”,  “Do THEY want to carry 10 coins in their wallet instead of 10 $1 bills?”, “HOW WOULD I TIP AT THE STRIP CLUB?”.

Het bewijs van de collectieve onwil blijkt wel uit het feit dat van de dollarmunten die al sinds 2007 al in omloop zijn, bijna de helft terugkomt. De Federal Reserve zit nu met bijna anderhalf miljard munten opgescheept. Pure verspilling dus, zeggen tegenstanders. Twee andere senatoren, Scott Brown en John Kerry, hebben juist een wetsvoorstel liggen dat de productie van de impopulaire munt aan banden legt. Ook Obama zag door de onwil recentelijk nog af van verdere stappen om de munt er echt door te drukken.

Maar Harkin en McCain zetten dus door. Hun Currency Optimization, Innovation and National Savings (COINS…)-Act moet Amerikaanse bedrijven en consumenten “helpen” om de goudkleurige munten in hun harten te sluiten. Ook de Dollar Coin Alliance komt de bezwaren van de Amerikaan tegemoet: een dollarmunt, zo is de redenering, weegt namelijk drie keer minder dan vier kwartjes, dus je bespaart juist ruimte in je broekzak! En wist u dat een Snickers 28% meer weegt dan vijf dollarmunten?… Tsja, of dat nu de strijd beslist.

Reacties (26)

#1 tom van doormaal

Mooi verhaaltje: tot hoeveel krankzinnigheid wij worden verleid door het geld, zeker als het gaat over de vormgeving, veeleer dan de waarde ervan. Misschien dat de munt een beetje meer gelijkheid in Amerika weet te scheppen. Je steekt een paar dollar gemakkelijk in de lingerie van een stripper, maar nog gemakkelijker is een munt laten vallen voor een bedelaar.

  • Volgende discussie
#2 NietJeZus

Well, you’re obviously being totally naive“, said the girl, “When you’ve been in marketing as long as I have, you know that before any new product can be developed it has to be properly researched. We’ve got to find out what people want from fire, how they relate to it, what sort of image it has for them.
Stick it up your nose,” he [Ford] said.
Which is precisely the sort of thing we need to know,” insisted the girl. “Do people want fire that can be fitted nasally?“…….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Johan

Maar ze zijn net gestopt met dollarmunten?

Because of budget constraints and increasing stockpiles of the relatively unpopular coins, the production of new Sacagawea and presidential dollar coins for circulation was suspended on December 13, 2011. Future minting of such coins will be made solely for collectors.[30] These coins have been discontinued though.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dollar_coin_%28United_States%29#Sacagawea_dollar_.282000.E2.80.93present.29

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul Teule

Ja. Of in ieder geval teruggeschroefd omdat de vraag naar die munten ver onder het aanbod ligt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rob

Ja, het lijkt allemaal fantastisch zo’n nieuwe munt, maar in Europa weten we inmiddels wel beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 gronk - Reactie op #5

Je bedoelt terug naar de tijd van de papieren rijksdaalder en van het papieren vijfje? dan zit je ongeveer in de jaren 50 van de vorige eeuw, denk ik.

#5.2 Rob - Reactie op #5.1

Mijn plannetje om verwarring te zaaien is gelukt! Mwhoahahaha.

#6 piet de nuttige idioot

heb me altijd verbaasd over die vieze briefjes…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

Wilden de Italianen niet juist een papieren euro hebben?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

Maar alle gekheid op een stokje, als je op jaarbasis 170-330 miljoen dollar kunt besparen door de wijze waarop je je geld uitgeeft, dan moet je je niet laten tegenhouden door het argument dat op de nieuwe wijze geld in str|ppers steken moeilijker wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Rob - Reactie op #9

Het is niet alleen dat. Wie gaat er überhaupt nog naar een stripclub om een eens zo verleidelijke danseres te zien rondhuppelen met een bosje muntjes voor in haar stringetje? De economische schade is niet te overzien.

#10 Bertje

Een oplossing zou kunnen zijn om een 2 dollar munt of 5 dollarmunt in te voeren, dan houd je de 1 dollar briefjes, maar kan je tegelijk in alle automaten met muntgeld betalen. Nu is het muntgeld daar zo goed als waardeloos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Johan

Zoals we hier sentimenten hebben zo heeft een ‘Amerikaan’ die ook.
Een ‘Amerikaan’ bewaart op 2 manieren zijn geld. Groot in de portemonnee, een bundel dollar biljetten in binnenzak. Handig in een land waar men fooien verwacht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 Bismarck - Reactie op #11

Sentimenten zijn leuk en aardig als je je die kan veroorloven, maar als je als land met een structureel fors begrotingstekort zit, moet je keuzes maken. Dan vind ik het toch knap om je sentiment prioriteit te geven boven bijvoorbeeld hoognodig onderhoud aan infrastructuur.

#11.2 Johan - Reactie op #11.1

Het gaat mij niks aan wat ze willen of doen in de USA.
Echter, ik wil cash kunnen blijven betalen, hier willen ze op ‘plastic’ overstappen met als argument ‘veilígheid’.
Dat vind ik eng.

  • Volgende reactie op #11.1
#11.3 L.Brusselman - Reactie op #11.2

Ze willen met dat plastic alleen maar nog meer controle over de burgers hebben
Ik trek altijd al mijn geld uit die automaat(veel is het toch niet)uitgeven doe ik hoe ik wil en waar ik wil zonder dat Big Brother meekijkt via mijn account.

  • Volgende reactie op #11.2
#11.4 Bismarck - Reactie op #11.2

Dat is toch weer een heel andere discussie. Los van het feit dat “veiligheid” (ik spreek liever van controle/spionage) ook bakken vol geld kost. Wat mij betreft wordt “veiligheid” ook slachtoffer van bezuinigingen.

  • Vorige reactie op #11.2
#11.5 Paul Teule - Reactie op #11.4

Wat betreft de sentimenten, kun je natuurlijk de munten van zoveel mogelijk symbolen voorzien, zoals inderdaad met presidenten – misschien grondwet, onafhankelijkheidsverklaring, weet ik het, op de zijkant? M.a.w. hoe krijg je de tea baggers mee?

  • Volgende reactie op #11.4
#11.6 Rob - Reactie op #11.4

Lucky Luke kon zo een muntje opgooien en er een gat inschieten. Dat sprak mij altijd wel aan.

  • Vorige reactie op #11.4
#11.7 Johan - Reactie op #11.1

‘Sentimenten zijn leuk en aardig als je je die kan veroorloven, maar als je als land met een structureel fors begrotingstekort zit, moet je keuzes maken’

Dat is zo maar doe dan iets wat werkelijk iets oplevert zoals bijvoorbeeld een verplichte zorgverzekering: Dit levert veel geld en besparingen op maar op de 1 of andere manier is er heel veel weerstand. Iets met vrije keus waar men de consequenties zelf mag dragen als het te laat is. geen verzekering is schulden overdragen op kinderen, huis opeten etc etc

  • Vorige reactie op #11.1
#12 Taco Zip

De 1 dollar munten zijn helaas nogal zeldzaam. Want je hebt een onhandige grote stapel quarters nodig om de was te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

Wie heeft wel eens een kraaknieuw 5 euro briefje in zijn portemonnee trachten te frommelen?

Heb nog een vers 2,5 gulden biljet (van Juliana onze vorstin)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13.1 larie - Reactie op #13

port de mon aie’s zijn voor mietjes.

Alhoewel, als je een handtasje hebt..

#13.2 Bismarck - Reactie op #13.1

one bridge too far één spatie teveel.

#14 Harry

Biljetten zijn populair bij drugsdealers. Ga d’r maar aanstaan, even met je dagomzet, honderden losse dollar muntjes, een wandelingetje langs de scene maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie