Wees duurzaam: gebruik net als de pinguïn lichaamswarmte

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 zmc

Duurzaamheid…

Als je er vanuit gaat dat onze planeet eindig is en we daar tegenaan gaan lopen als de wereldbevolking niet stopt met groeien, moet je je terdege afvragen wat ‘duurzaam’ nou helemaal betekent. Volgens mij is het enige wat je bereikt als je duurzaam leeft dat het langer duurt voordat we tegen de eindigheid van de planeet aanlopen. Zodoende heeft een duurzame leefstijl dus feitelijk tot gevolg dat de wereldbevolking groter is op het moment dat we tegen de limiet van de planeet aanlopen. En daarmee zijn de gevolgen ook ernstiger.

Duurzaamheid zonder bevolkingsstabilisatie is jezelf in de voet schieten. ConsuMEERt!

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Als je daarentegen er van uitgaat dat onze planeet een bepaalde capaciteit heeft, is je redenering prullebakwaardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Steeph

Moet het ergens kwijt. Olie sluit op $102.59

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kerux

@2 Nee, de capaciteit is afhankelijk van hoe duurzaam je leeft. Het is alleen jammer dat de bevolkingsgroei niet stopt, want iedere verduurzaming wordt dan teniet gedaan doordat er meer mensen zijn.
Overigens ben ik nog net zo optimistisch dat ik denk dat verduurzamen wel zin heeft als we het echt goed doen, maar de noodzaak dringt nog niet zo door lijkt het. Dat de wereldbevolking niet veel verder kan groeien blijft nog steeds wel het geval overigens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

@ zmc.

Delfstoffen als koper (eerst rood, dan geel) vooral, aluminium, ijzer zijn hoe dan ook (zeker onder huidige niet te stoppen tempo) op/ voor het eind van deze eeuw. Energie komt best goed.
Maar het was handig als met name VS (maar ook EU, China) de laatste decennia wat slagvaardiger was geweest m.b.t. ruimtevaartprojecten. De ongelukken met de ruimteveren hebben e.e.a. jaren teruggeworpen, niettemin had een basis op de maan er al lang moeten zijn. Met uitstapjes naar Mars(voldoende water), en dan is een jump naar die maan (naam vergeten) van …(ook vergeten) of andere plekken die bezaaid liggen met delfstoffen gauw gemaakt.

I.p.v. dat geklootzak van die neo- cons met die lijp op dat ezeltje. Voor decennia op een ander (olie)spoor gezet. Nu zit er een lek in de begroting ter grootte van Jupiter en zal er geen ruimte zijn voor Obama een Grote Stap Voorwaarts te doen in die richting.…

Jammer.

Maar, een kat in het nauw (lees: dichtknijpende keel fossiele brandstof) maakt rare sprongen…dus…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zmc

@YP: Het zijn vooral die rare sprongen die de pret (gaan) verpesten, ben ik bang… biobrandstoffen, waterstofautos, Kyoto, een graanprijs die 5x zo hoog is als 2 jaar terug, kwallen opvissen nu de vis zo goed als op is, Amazone omkappen om er palmolie en soja te verbouwen. Rare sprongen genoeg.

Dat met die delfstoffen zie ik ons nou juist in veel gevallen weer wel oplossen. Zo schijnt bijvoorbeeld Japan de grootste voorraad goud en koper ter wereld te hebben. Op hun afvalbergen. Daar is het een stuk lastiger uit te halen dan uit erts, maar naarmate energie duurder wordt, wordt mijnbouw supersnel duurder en wordt het recyclen van die enorme hopen steeds interessanter. Neemt niet weg dat we daarvoor wel eerst een enorme prijsstijging zullen moeten doormaken. En dat is nu al flink gaande. Denk aan koper, uranium, tellurium, molybdeen en wat dies meer zij.

En ik denk dat je de energiekosten voor reizen binnen ons zonnestelsel ernstig onderschat. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat we hier op aarde ooit heel veel voordeel gaan halen uit interplanetaire mijnbouw; dat lijkt me alleen interessant met het oog op nog verder reizen. Of het moet gaan om zeer specifieke isotopen zoals helium-3 voor kernfusie (maan ligt er vol mee) met een belachelijk hoge bruikbare energiedichtheid.

Mooie grap trouwens dat je niet meer wist welke maan maar even later wel de planeet roept;-) Volgens mij doel je op de manen van Jupiter en dan met name Europa, Ganymedes en Io. Het lijkt me zeer de moeite waard om daar kolonies te stichten, maar materialen naar de aarde slepen lijkt me volstrekt irreeel.

En die Grote Stap Voorwaats waar je het over hebt, moeten we denk ik in de praticuliere sector zoeken – daar zorgen initiatieven als de Ansari X Prize en de Google Lunar X Prize wel voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hans Hermans

Ik woonde in Simpelveld, daar waar 1,8 miljoen jaar de Oermaas stroomde. Thans stroomt de Maas door Maastricht. Die plaats ligt 25 km westerlijk. Tellen wij de historische maasterrassen tussen Simpelveld en Maastricht, dan komen wij op 23 stuks. Het betekent dat iedere 80.000 jaar een ijstijd plaats vindt. Tussen iedere ijstijd in, uiteraard een a-glaciaal met hoge temperaturen. Als we bedenken dat de laatste ijstijd, met de naam Wuerm, haar hoogtepunt ongeveer 40.000 jaar geleden beleefde, is het logisch dat wij thans met ‘grote’ snelheid naar een warme a-glaciale periode afstevenen.
Ergo: minstens 23 ijstijden liggen achter ons de 24e is op komst via een warme tussentijd.
Of willen wij de volgende ijstijd tegenhouden ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

@ zmc

Zo schijnt bijvoorbeeld Japan de grootste voorraad goud en koper ter wereld te hebben op hun afvalbergen.

Genoeg om decennia wereldvraag aan te vullen? Lijkt me niet.

energiekosten voor reizen binnen ons zonnestelsel ernstig onderschat

Tuurlijk, traditionele ruimtevaart met stuwraketten. Verder reizen zal toch echt op andere (energie)bronnen moeten (ionenmotor?). Maar tis (was) de bedoeling dat door driftig reizen naar maan (basis) en mars (i.c. de limit, reis 1-3 jaar) input verkregen wordt waarop wetenschap verder kan borduren…stappen en zo..

Zo kan dit vogeltje (in zijn bloed) in no- time een drukverschil overleven van een duik van 100m in de lucht tot 60 meter ónder water…én weer terug (caissonziekte?, schei es uit), gewoon voor een hapje vis:

Bedoel…techniek ligt voor het opscheppen.

Maar dan moet je wel die limits ópzoeken.

 • Vorige discussie