Weer een – zelfbedacht – relletje!

Schreeuwen om aandacht kan iedereen. Op een plein in Amsterdam Zuidoost komt een standbeeld van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom, gemaakt door Jikke van Loon.
Als ik er naar kijk een aardig beeld. Leek me een man uit één stuk, die De Kom.

Maar nee hoor, het beeld is ‘racistisch, beledigend, aanstootgevend en stigmatiserend’. Aldus het Comité “Een Waardig Standbeeld Anton de Kom”.

Betere naam: Comité Alle Blanken Zijn Racisten En Wij Geven Anderen De Schuld Van Onze Eigen Tekortkomingen?

 1. 1

  Ik vind het zowaar een mooi beeld.
  Er straalt wel kracht vanuit.

  Ik denk dat het comité een beeld wil wat iets meer bling bling is. Bladgoud, veel diamant en chromen velgen ;) Beetje pimp my verzetsheld ;)

 2. 2

  Wat een onzin. Laten we wel wezen. Slavernij is geen Westerse ontdekking. Anti-slavernij wel (dat de slaven ertegen zijn is niet echt een doorbraak).

  Oftewel Max Havelaar die hoort er te staan. De Bron van deze geestelijke vooruitgang.

 3. 5

  Oeps, val daar toch door de mand.

  Zie Verzet, suriname, racisme en denk meteen aan slavernij.

  Mijn excuus. Maandagochtend effect, werkdag dus weinig tijd voor nadenken over iets anders dan dat…..

  Overigens mijn argument blijft staan alleen als koe op een tang.

 4. 6

  tekortkoming? wat zegt u? …dat sommige wezen gaan bepalen dat tekorkoming aan intelligentie(gebaseerd op IQ volgens westerse manier van denken)ligt, betekent niet dat alle zwarten dom zijn. Ik woon nu 4 jaar in Nederland,trouwens en geef je je honderd jaar tijd om mijn taal te leren.mijn alfabet kan je niet eens uitspreken. ben je dan dom? Nee! je bent gewoon anders en dat mag. alleen, voor velen, zodra dingen niet zijn zoals ze het geleerd hebben of gewend zijn dan is het meteen een tekortkoming. Bull shit! IK vind niet dat alle blanke racistisch zijn. Ik vind de meeste mensen hier gewoon DOM omdat ze dingen zien zoals ze het willen zien en niet zoals ze zijn(het sprekend voobeeld van fundamentalisme).geen balans in gedachten.
  Onze tekorkoming? Leest u heel goed de kranten en echte ouvrages of lees u gewoon boeken die elke nederlander in zijn kast heeft? Da vinci code… noem maar wat. ja Dan is je IQ inderdaad hoog als ik je later vraag waarover dt boek gaat he..
  Met dat beeld denkt men aan het slavernij. waar is het, dat er onze(zwarten) verantwoordelijkheid hierin speelde. waarom zeuren wij? omdat het roept de gedachten van slavernij op. Aan jikke de kunstenares vraag ik dit: wat heeft naaktheid te maken met anton…. wat….wat moet naaktheid betekenen voor Bijlmer? dat we grote lul hebben? of dat zwarte en wilde mensen naar amsterdam zijn gebracht om beschaafd te zijn? Maar we blijven zeuren als het westen het slavernij niet herkent en repareert. Wat zeg ik nou? ….sorry… men heeft hier zijn eigen definitie van wat herkennen is. dus niks heb ik te lullen eigenlijk.
  een beetje JAMMER.

 5. 7

  …dan moet je niet maar beginnen aan tekortkoming…maar over anton, zijn leven en de plaats bijlmer. Weet niet wat voor kunstenaars men in dit land heeft. dit is een werk bestemd voor public space. Dus DENK EVEN NA VOORDAT JIJ ZOIETS MAAKT…Of snap je niet dat slavernij heeft een manier van denken uitgelokt in het westen?

  (twee slagen op de tafel….. )

 6. 8

  Geachte redactie,

  Zelf hebben wij van het comite geen moeite met naakt. Trouwens, een naakte vrouwen lichaam maakt op mij persoonlijk veel meer indruk dan zo’n naakte mannenlijf. Maar dat heeft kennelijk te maken met mijn soort hormonen als man.

  Maar, wanneer het gaat om een standbeeld van een verzetstrijder, iemand die zijn leven gegeven heeft voor ‘het in vrijheid leven’ van de mensheid, dan verwachten wij een zekere respect. En als die persoon nou Martin Luther King, Nelson Mandela, Anne Frank of Anton de Kom heet, maakt weinig uit.

  ‘Racisme’ mag in zo’n situatie beslist geen enkele rol spelen, dat vechten wij elders wel uit. Maar niet op dit podium, absoluut niet!

  En toch gebeurd het, omdat je toch altijd zo’n zieke geest kan tegen komen, die schijt heeft aan God noch gebod, en dat moet je niet toelaten, juist afstraffen.

  Wij over het algemeen, zouden het als plicht moeten beschouwen, om ‘Vrijheid’ altijd te blijven koesteren. En niet alleen met de mond, maar vooral met de ‘daad’.

  En wij van het comite ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’, zijn ervan overtuigd dat ‘VRIJHEID’ hier bedreigt is geworden, en dat behoren wij recht te trekken, als die nou komt van zwart of wit.

  Derhalve gaan wij een serieuse poging wagen, om een correctie te plegen, voornamelijk in naam van diegene die ‘Vrijheid’ koesteren.

  Wij zullen dat doen, is hierbij belooft.

 7. 9

  Mooi beeld. Een beetje een kruising van Michelangelo en kubisme. Een mooi eerbetoon.

  Voor wat betreft het commentaar. Waarschijnlijk niet de juiste doelgroep?

  Een zieke geest trouwens die het bij een eerbetoon voor een verzetsheld over racisme en inperking van vrijheid heeft. Maar ja, je ziet de godsdienstige ondertoon alweer. Niet nadenken maar vasthouden aan je eigen overtuiging? Wat dachten we van respect voor een eerbetoon van anderen. Of mag dat niet?