Weekendquote – Wil de echte conservatief nu opstaan

De echte conservatief bouwt iets op dat bestand is tegen de tand des tijds

Aldus Derk Jan Eppink in het nieuwe weekblad Opinio.
Ook aardig is de volgende:
Nu kan men het Nederlandse socialisme enkel begrijpen als men het ziet als een voortzetting van het calvinisme met andere middelen. Het is een soort calvinisme zonder God. Geloof, trouw en principes domineren het debat, zij het niet altijd de praktijk.

Scan voorpagina OpinioOpinio moet de nieuwe spreekbuis worden van “Links-Conservatief” Nederland. Het linkse karakter kan ik nog niet goed ontdekken. Het conservatieve is wel aanwezig.

De eerste editie is wat taai en voorspelbaar. De prikkeling die men wil bereiken laat nog even op zich wachten. Maar wie weet.

 1. 1

  Mijn eerste gevoel zegt me dat dit een half kerkelijk blaadje gaat worden. Romantisering van God en gebod. Ook “…het Habsburgse Rijk als model voor Europa…” doet me geen goed.

  Twijfel in zeer ernstig hoge mate.
  Zal later nog wel eens verder lezen.

  Lijkt me op het eerste gezicht dom en buiten de tijd.
  Een romantische Sisi-blik (geen frisdrank) op het verleden.

 2. 3

  Links-conservatief, dat is de SP toch? De eerste indruk is gematigd positief, helaas weinig verrassends. Misschien komt dat in de volgende afleveringen nog.
  Anders dan biepbiep vind ik het aanhalen van k.u.k. dubbelmonarchie interessant, maar dat zal ook wel komen door mijn huidige bedlectuur (Radetzkymarsch, inderdaad van Joseph Roth die in dit nummer nog even voorbij komt). Een romantische Sisi-blik op het verleden ben ik nog niet tegengekomen overigens.
  Artikel van AHA bedroevend.

 3. 6

  Volgesn Jaffe Vink slaat het links op zorg voor het onderwijs. Dat schijnt een links item te zijn en links heeft het laten liggen in de afgelopen 30 jaar. Nog afgezien van de tegenstelling in die uitspraak zit is het weer zo typische reactie van het soort lieden dat zijn opinieclubje vormt. Als er iets mis is dan is het de schuld van links.

 4. 8

  Er is helemaal niets “links” aan Opinio (integraal op internet te lezen, trouwens). ’t Is gewoon een verzameling conservatieve schotschriften van de usual suspects (Spruyt, Vink, AHA).

  Opmerkelijk trouwens dat lui die goochelen met de termen “links” en “rechts” zo goed als altijd gewoon Heel Erg Rechts zijn (Fortuyn, Verdonk, etc).

 5. 10

  Ben benieuwd wat die nieuwemedia aspecten van Pieper gaan worden. Misschien die ‘broncode’ techniek wel ;)

  Denk dat het blad zich gaat positioneren als extreem individualistisch. Een papieren versie van de rss reader. Met berichten op de persoon afgestemd. Hoe? ik weet het niet. Maar ik denk wel dat het die kant op gaat…

 6. 11

  Gezien bij Pauw & Witteman gisteren. Integratie met/ op mobiel. Layout van krant ”vooruitlopend op”…een ”heel bewuste, strategische keuze…als je *t.z.t.* een tijdschrift op je mobieltje wilt lezen”…
  En wie weet inderdaad of dat werkt….

 7. 12

  Dat lijkt een omgekeerd ‘horseless carriage syndrome’ te worden. I.p.v. nieuwe techniek in termen van de oude te zien, zouden ze dan oude techniek in termen van nieuwe zien….?!

  Afwachten dus, of weet iemand wat er komen gaat?

 8. 13

  Ik vind Opinio een erg leuk blad en heb het met plezier gelezen. Als Opinio zich afzet tegen traditioneel – volkskrant, pvda, vara – links moet dat toch kunnen? Uiteindelijk zijn rechtse en conservatieve denkers vanaf de jaren ’60 door de linkse kerk vaak gecensureerd, verdacht gemaakt en bespot.
  Een nieuwe generatie linkse journalisten en politici moet natuurlijk wel het voordeel van de twijfel krijgen. De fouten van de linkse kerk moeten niet door de rechtse kerk worden overgedaan. Juist door inhoudelijk te debatteren met progressief-links laat rechts-conservatief blijken hoe slecht taboes en zelfcensuur zijn voor het debat.
  Ik ben het eens met Jaffe Vink dat we optimistisch moeten zijn over de toekomst en de uitdagingen van onze beschaving aan moeten gaan. Daar hoort een scherp debat bij.

 9. 14

  Ik weet niet of Opinio hierin uniek is? Uitgeven van dit blad zorgt in ieder geval vast voor naamsbekendheid. En lezers wennen vast aan de lay-out, opzet, inhoud e.d. voor als e.e.a. op mobiel te lezen is. Moet aanslaan uiteraard,..maar helpt als je de eerste bent. Zo ja, treedt dezelfde concurrentie als op ”gedrukt” in werking…..

  Lijkt mij een slim plan deze zet.

 10. 17

  Ephimenco en Dalrymple LInks??? Conservatief, ja……..
  Nog even en Peppi en Kokki ( de Winter en Ellian) schrijven ook in dit blaadje…..
  Links…*kuch*

 11. 19

  Wat dit blad heel erg uitstraalt is: “We gaan als beschaafde mensen onder elkaar eerste in de vrije natuur op vossenjacht, genieten van het schitterende Hollandse landschap, en dan ’s avonds bij het haardvuur bespreken we de wereldproblemen onder het genot van een goed glas port.”

 12. 20

  Enige reden waarom erover geschreven wordt, overal en nergens, is omdat dit blad zich presenteert als links conservatief.

  Anders niet.

  Laat trouwens goed zien hoe reactief redacties van oude en nieuwe media zijn.

  Als we even eerlijk zijn, dan wísten we toch dat we hier een friemeltje over zouden vinden?

  Niks gelezen over uitgaves van de edmund burkestichting trouwens.

 13. 22

  Ook bij Pauw en Witteman gezien waar gemeld werd dat gekozen was vor de term links-conservatief om mensen aan het denken te zetten over de tegenstelling, niet dat het correct gekozen was. Het werkt blijkbaar, veel mensen reageren op de term.

 14. 23

  Jammer dat het al zo snel weer in een labeldiscussie vervalt en Leon de Winter-bashen. Kijk even om Spruyt en de zijnen heen en zie dat links-progressief misschien wel baat heeft bij een tegenwicht in de doorlopende drang alles maar te willen nivelleren. Die linkse reflex heeft in het verleden het onderwijs al kapotgemaakt.

 15. 25

  @Steeph,

  Daar heb je wel een punt :P

  Maar als iemand links-conservatief gaat roepen dan ben ik op mijn hoede. Bovendien kan ik hier vast niet objectief tegenaan kijken omdat ik als wetenschapper in mijn werk steeds mijn mening en ideeen moet bijstellen. Het door velen zo verfoeide relativisme is bij mij -ben ik bang- een beroepsdeformatie.

  Conservatief associeer ik toch sterk met onwrikbare absolute waarden. Ik vraag mij af wat niet onderhevig is aan verandering. En bij verandering kun je proberen die verandering ongedaan te maken of je aan te passen. Conservatieven kiezen ervoor zich niet aan te passen maar de verandering tegen te gaan. Je zou dan conservatief kunnen zijn waar geen veranderingen op kunnen treden.

  Je kunt dan nog de vraag stellen waar de veranderingen zijn oorsprong hebben. Is dat vanuit de samenleving zelf of is dat van buitenaf. Een conservatief zal elke verandering vanuit de samenleveing zelf de kop willen indrukken. Veranderingen van buitenaf kun je proberen tegen te gaan, maar het is maar zeer de vraag of je daar de controle over kunt verkrijgen (zie ook islamkwestie).

  Conservatisme als doel op zichzelf. Is dat niet een genetisch aspect? Hebben een deel van de mensen in hun brein een dominant conservatieve hersenkwab? Zo ook kun je dat zeggen van mensen die geneigd zijn tot vrijdenken.

  Is conservatisme niet meer kwestie van tijdgeest? Afhankelijk van de omstandigeheden is het voordeliger conservatief te zijn dan wel progressief.

  Tot slot, zoals eerder genoemd sociaal- of ‘collectiefconservatisme’ is een kenmerk van samenlevingen waar religie de bepalende factor is. Voor mij hoeft dat niet.

 16. 26

  @Steeph#24
  OK, wat denk je hiervan:

  Niets is bestand tegen de tijd, zelf de hardste steen niet.
  Er bestaan dus geen echte conservatieven.
  Het zijn altijd simulaties van een droom.

 17. 27

  Nogmaals: het is allemaal nostalgie naar de piepers om vijf uur op tafel en dan eerst een stukje uit de bijbel lezen en dan ganzenborden. Naar tijden dat de dominee en de dokter altijd gelijk hadden en van “leve de koningin!” Back to the Future (die van het Habsburgse Rijk nog wel!), is dat nu echt de oplossing? De kritiek van Pfeiffer hierop wordt door Verbrugge als volgt afgeserveerd: “Dat is niet interessant. Niet meer dan een groenlinksig achterhoedegevecht.” Dat vind ik niet sterk.

 18. 30

  @MP: Nee, weinig. Helaas.

  Misschien te weinig conservatieven alhier.

  Zelf vind ik de uitspraak nogal kortzichtig. Instituten bouwen die de tand des tijds kunnen doorstaan, is hetzelfde als beweren dat de wereld niet verandert.
  Maar aan de andere kant is het ook niet slecht om goed te kijken naar wat goed is en dat toch vooral proberen te houden in plaats van als een gek hard de toekomst in te rennen.

 19. 31

  @Steeph,

  Nou ja ik deed een poging te zeggen wat jij zegt, de wereld is van tijd tot tijd onderhevig aan veranderingen en conservatisme als uitgangspunt lijkt mij dan ook zinloos. Blijft toch een kenmerk van religies die vasthouden aan oude ideeën, zie de RK-kerk ten aanzien van bijvoorbeeld AIDS.

 20. 33

  door z.g. “progressieven” ( lees hippies) is onze samenleving in de jaren 60, 70 en 80 in een rap tempo verhufterd, losgeslagen en gedesintegreerd.

  Een beetje conservatisme om die schade weer te herstellen kan denk ik geen kwaad..

  Tevens een mooie gelegenheid om volgevreten babyboomers de laan uit te sturen..

 21. 35

  @Sikbock 34 Daar heb je het al, ooit hadden ze dat wel.

  Het zou wel eens goed zijn om bv een overzicht te krijgen van de kabinettten vanaf 1860, de discussies van toen, en de uiteindelijk aangenomen wetten onder dat kabinet.

  Ik heb al eens een lijstje laten vallen. Je ziet in de wetgeving chronologisch wel een lijn naar meer bescherming voor meer zwakkere groepen + opheffing van rechtsongelijkheid. In die draad heeft links wel goed werk verricht. Maar ik ben benieuwder naar wat rechts aan wapenfeiten blijkt te hebben…

 22. 36

  verhufterd, losgeslagen en gedesintegreerd.

  Zonder hen zat 95 procent van de Nederlanders nog te bibberen voor die boze god, werd je zus genaaid door de kasteelheer, en zou het internet iets zijn voor amerikaanse generaals.

 23. 38

  …ben benieuwder naar wat rechts aan wapenfeiten blijkt te hebben en: zus genaaid door kasteelheer….

  *Gnuif*

  Sikbock moet nu even heel hard nadenken zeker?,..omdat het zo verdacht stilletjes blijft…..

  Maar ”rechtse wapenfeiten” genoeg. Ik vond alvast deze:

  “Op de hoek van de straat staat een NSB’er,
  ’t Is geen mens, ’t is geen dier, ’t is een farizeeër.
  Met de krant in de hand, staat hij daar te venten.
  En verkoopt zijn Vaderland, voor slechts enk’le centen.”

  Voor enk’le centen,…haha!…en red je dáár maar es uit Anton……

 24. 39

  @Sikbock,

  Je bedoelt met hippies ook die marktconforme graaiende managers die elke organisatie leegzuigen, achterlatend een verrotende hoop ellende?

 25. 40

  De hippies de schuld geven van verhuftering – voor zover die er überhaupt is en als ik de beelden van de krakers- en voetbalrellen anno ’85 vergelijk met het Nederland van nu betwijfel ik dat wel eens – valt in dezelfde categorie als de Amerikanen de schuld geven van het moslimfundamentalisme – “Als jullie A niet hadden gedaan, dan hadden we nu niet last van niet-A, het tegengestelde van wat jullie nastreefden” – , een trekje van (extreem) links waar ze zich rechts volkomen terecht behoorlijk kunnen over opwinden.

 26. 41

  rustig jongens.. ik wil niet terug naar de middeleeuwen.. de afgelopen eeuwen is er inderdaad veel positiefs bereikt..

  het enige dat ik zeg is dat de progessieven in de jaren 60, 70 en 80 te nadrukkelijk hun onwelriekende stempel op het maatschappelijk klimaat hebben gedrukt, met alle kwalijke gevolgen van dien..

  We zijn dus een beetje doorgeschoten. Goed om dat weer een beetje recht te breien toch?

 27. 43

  @Sikbock,

  Kun je wat specifieker zijn, wie gedraagt zich hufterig is losgeslagen en hoe is dit precies gekomen door progressief denken?

  Desintegratie van de maatschappij, bedoel je dan de individualisering ? Ik zie een maatschappij die alleen maar bezig is met geld, consumeren, prestatiebeurzen, prestatiecontracten en alles moet winst opleveren enz enz. En jij wilt dan nog steeds dat mensen aardig tegen elkaar doen hahaha.

 28. 44

  tsja.. ik heb eigenlijk geen zin om jullie een geschiedenislesje te geven..

  Bekijk zelf de documentaire “Wonderland” (3 delen) van de VPRO maar eens.

  klikje

 29. 47

  Ik zal het eens bekijken. Zeker interessant. Ik vind overigens ook dat die babyboomers op hun flikker krijgen met hun gegraai. Maar of dat nou een progressief trekje is, ik vraag het mij af.

 30. 50

  Was de VPRO niet onderdeel van de verderfelijke linkse kerk Sikbock?

  Bovendien is die docu gemaakt door de partner van Femke Halsema (die van de oude Mercedes-rel), die er ook prominent in figureert (niet heel professioneel.) Wat ik me er verder van herinner zat er een extreem linkse terrorist in en Leon Likud die zielig deed omdat de behoofddoekte kassameisjes hem niet aan wilden kijken.

 31. 51

  @Sikbock,

  Ik ben het eigenlijk wel met je eens hoor. Dat er meer respect moet komen voor elkaar in de samenleving . Ik denk ook dat babyboomers hun kinderen te weinig fatsoen mee hebben gegeven. Of dat nou komt door progressief denken weet ik niet. Mijn ouders waren behoorlijk progressief maar ook best wel streng als het op fatsoen aankwam. Maar goed zij zijn geen babyboomers.

  Ik denk toch meer dat de oorzaak ligt in een toename van de welvaart en het grenzeloze consumeren. Alles kan maar aangekocht worden. Ook heeft de jeugd van nu veel meer geld om handen dan vroeger. En het lijkt er toch sterk op dat ze niet met geld om kunnen gaan. Ze zuipen bijvoorbeeld excessief. Minder geld en ze kunnen het niet kopen. Babyboomers moeten ook zo hard werken geen tijd voor de kids, dus als die dan aandacht krijgen wordt er weer geld besteed, want ja we moeten vooral consumeren, dat hoort bij welvaart.

  Ik zat ook nog te denken, is het niet een gebrek aan het leren van verantwoording dragen? Als je acties nooit gevolgen hebben dan word je gewoon een vervelende klier om mee samen te leven.

  ach weet ik veel. geef de linksen maar de schuld en het is probleem opgelost.

 32. 54

  @Mp: volgens mij is het een combinatie van individualisering, toenemende welvaart en de verkwanseling van klassieke deugden ( met dank aan links inderdaad ;-)

 33. 55

  Ik ben het wel met Sickbock eens dat we in Nederland de afgelopen decennia onze cultuur, onze deugden, onze waarden en normen (om die kreet nog maar ’s te gebruiken) overboord gegooid hebben. En daar is niks voor teruggekomen, hoogstens wat vage ideeën en illusies. En nu weten we nier meer wie we zijn, of hoe we ons moeten gedragen. Maar ik denk dat zowel “links” als “rechts” zich daar schuldig aan gemaakt hebben. Het zou wel eens kunnen dat “links” er, in de zestiger jaren, als eerste mee begonnen is.

 34. 56

  @Sikbock,

  Het zijn die volgevreten VVDers die hun kroost maar van alles geven wat hun hartje begeert :)

  Wist je trouwens dat je kleine kinderen niet voor de tv moet zetten om maar rust in huis te krijgen? Dat schijnt allemaal nare concentratiestoornissen zoals ADHD en autisme te kunnen leiden.

  Ik vind dat de jeugd niet meer mag werken totdat ze van school zijn. Geen brommers en geld voor drugs en drank. Dan kan de maatschappij ook nog de oudere generatie aan het werk houden.

 35. 57

  @ Sikbock: excuses voor de tikfout in je naam in #55. Mijn linkerhand lijkt een eigen wil te hebben in deze en hij krijgt die extra c er steeds weer ongemerkt tussengefrommeld…

 36. 58

  @Oplawaai,

  Nou ja wat ik dus gewoon niet begrijp is dat mijn ouders (progressieve linkse kerk hehe) mij wel fatsoen hebben bijgebracht. Dus het is niet zo dat de conservatieve denkwijze van bijvoorbeeld de kerk nodig is (ik probeer dezelfde waarden over te dragen aan mijn dochter).

  Ik denk toch dat het propageren van een consumenten maatschappij asociaal gedrag en desinteresse in de medemens tot gevolg heeft. En dat is toch echt de schuld van de globalisten en voorstanders van de vrije markt :) Ergo de VVD, D66 en de neocons van het CDA. >:D

 37. 61

  @ MP: Ik ben ook blij dat we niet meer in de jaren vijftig leven, hoor. Maar misschien is er wel een verschil tussen een cultuur die zich ontwikkeld en een cultuur die gewoon rigoreus overboord geflikkerd wordt. En ik heb het idee dat we dat laatste gedaan hebben. Alleen nog maar naar het buitenland kijken en onze eigen roots helemaal vergeten. Voorbeeldje (zelfspam): waarom is niemand geïnteresseed in het wereldkampioenschap sjoelbakken en zit half Nederland aan de buis gekluisterd voor het Britse equivalent daarvan (darts, bedoel ik) sinds een paar Nederlanders het daar goed doen?

 38. 62

  Nou ik denk toch echt dat het ontbreken van beperkingen en verantwoordelijkheden bij de jeugd tot verloedering leidt. Je krijgt gewoon hele vervelende verwende types.

 39. 63

  @ oplawaai: je haalt de bekende “weg met ons” metaliteit aan.. bedacht door vnl “progressieven” met een schuldgevoel

  Als protestanten waren we al slecht, maar na de tweede wereldoorlog waren we nog slechter dan slecht.. al die weggevoerde zielige joden uit NL! boehoe!

  Zelfs een bosjesman met een peniskoker is “beter” dan een nederlander

 40. 65

  @Sikock,

  ooooooh! je probeert progressieven te demoniseren!

  Als conservatief was je zeker ook heel erg tegen de industriële revolutie.

 41. 67

  Oke Sikbock, welke van de onderstaande deugden bezit jij dan wel?

  1. Nederigheid
  2. Gulheid
  3. Naastenliefde
  4. Zachtmoedigheid
  5. Kuisheid
  6. Matigheid
  7. IJver

 42. 68

  @ Sikbock: Volgens mij gaat het daar niet over. Het gaat ook niet over een schuldgevoel; eerder over een minderwaardigheidscomplex. Ik heb, laat ik maar zeggen, het idee dat we eigenlijk het liefst met z’n allen Amerikaatje willen spelen.

 43. 69

  @ Oplawaai: ik denk van niet.. ik denk dat dat schuldgevoel toch een belangrijke rol speelt en ingebakken zit in onze “volksaard”

  De kerk heeft daar ook eeuwen handig op ingespeeld

  maar goed, psychologie van de koude grond

 44. 71

  @Sikbock, ik neem aan dat je straks gul wat klappen uit gaat delen ;)

  Diep in je hart weet je dat ik gelijk heb, je komt nog wel op het verlichte pad, ik heb daar alle vertrouwen in :)

 45. 72

  @ Sikbock: Misschien is dat schuldgevoel wel één van die typisch Nederlandse dingen die we de afgelopen tijd zijn kwijtgeraakt. Dat zou wel eens kunnen bijdragen aan de verhuftering. Veel schuldgevoel of schuldbesef kom ik in elk geval tegenwoordig niet tegen, op straat.
  (Bedankt voor je reactie, trouwens)

 46. 74

  @ oplawaai: ik kom ook weinig minderwaardigheidscomplex tegen op straat ;-)

  maar goed, misschien heb je gelijk.. ik weet het niet

 47. 78

  “De echte conservatief bouwt iets op dat bestand is tegen de tand des tijds”

  Eerlijk gezegd ben ik niet zo geïnteresseerd in conservatisme (hoewel ik er eerlijk gezegd ook lang niet uit ben wat dat nu *eigenlijk* inhoudt) – maar wat de quote betreft sluit ik me aan op wat al eerder is gezegd: het is een mooi streven, maar wel wat retorisch. Alsof andere politiek-gezindten niet hetzelfde nastreven.

  Het gaat er maar net om wát je wilt opbouwen. Als ik de columns in Opinio zo lees, ben ik het lang niet altijd eens met wat men wil opbouwen (bijvoorbeeld Scruton: is hij nu serieus of gewoon lekker Engels sarcastisch-prikkelend), maar ik vond het eigenlijk gewoon een prima eerste aflevering, leuk om te lezen: ook Henny Vrienten met de twee gedichten vond ik een mooie.

  Mijn opmerking had vooral te maken met vermoeidheid, dat een nieuw blad alleen maar aanleiding geeft tot de loze hokjesdiscussie over ‘conservatief’, ‘links-progressief’ en wat er beter is.

 48. 79

  Kunnen we constateren dat de meeste anti-authoritair opgevoede Jaspers, Wouters, Martijnen, Jeroenen, Cathelijnes en Sandra’s inmiddels keurige modelburgers zijn? Terwijl de tucht en discipline van de strijdkrachten of de koran weinig schijnen te helpen voor het bijbrengen van normen en waarden?

 49. 80

  @Sikbock,

  Nog bedankt voor de Wonderland linkjes, ik heb met veel plezier gekeken. Het is toch geruststellend om te zien dat dogmatisme in alle lagen voorkomt ;)

  Maar weer terug naar elite en arbeiders. Ik wil dan wel graag bij de elite horen als het even kan.