Weekendquote | Utopische rationalisten

Dat heeft deze generatie politici op haar geweten. Het zijn utopisch rationalisten en dat is een heel gevaarlijke combinatie. Ze denken dat je met rationele managementtechnieken Gods koninkrijk op aarde kun creëren. De Canadese schrijver John Ralston Saul noemt ze Voltaire’s Bastards.

Aldus Donald Kalff in de Volkskrant van zaterdag (nee, geen link, dat komt altijd veel later pas bij de VK). Het was zijn reactie op de ontwikkeling waarin het marktdenken en de managementcultuur is opgedrongen aan de collectieve sector.

 1. 1

  Klopt denk ik wel een beetje, naar de praktische kant wordt niet meer gekeken, als er maar op de een of andere manier een markt van gemaakt kan worden dan wordt vanzelf alles beter, lijkt de gedachte te zijn.

  Maar ondertussen is marktwerking gewoon niet te handhaven op sommige gebieden. Er zijn dan zoveel regels nodig om ‘marktwerking’ te creeeren dat zo’n geprivatiseerde collectieve sector juist sterker gereguleerd is dan voor de denationalisatie. Ultieme voorbeeld is natuurlijk het openbaar vervoer en dan met name de treinen.

 2. 2

  Klopt inderdaad wel een beetje, alleen is het wel zo dat de collectieve sector nog wel eens ontzettend verkalktwil zijn, en dat werknemers zichzelf heel erg hebben teruggetrokken in hun ‘comfort zone’ van bestaande regeltjes en procedures en systemen die allang niet meer relevant zijn.

 3. 4

  Ik mag hopen dat politici flink rationeel zijn ja. Als je een samenleving in zijn geheel wilt hoeden dan lijkt mij dat de beste instelling. Wat zijn de alternatieven?

 4. 5

  @erikk: ik geloof dat je niet helemaal goed begrijpt wat er met ‘rationele managementtechnieken’ wordt bedoeld. Je krijgt dan het soort ongein als ‘de politie moet worden afgerekend op hun output. Dus het aantal aangiftes moet omlaag/omhoog, het aantal verkeersboetes moet omlaag/omhoog, het aantal opgeloste aangiftes moet omhoog, etc.’.

  Lijkt een leuk idee, alleen heeft zo’n organisatie binnen de kortste keren door hoe ze zo’n meetsysteem moeten verneuken. Het erge is dat ze daarbij meer interesse hebben in het verneuken van dat meetsysteem dan in het daadwerkelijk uitvoeren van hun taken.
  Zeg maar: als je een auto-ongeluk hebt gekregen, dan mag je zelf regelen dat je niet nog een keer wordt aangereden, want de politie heeft het te druk met het uitschrijven van bonnen voor fietsers zonder licht. Want daarop worden ze namelijk ‘afgerekend’.

 5. 6

  Mescaline

  “Het complement is natuurlijk dat het goede leven (X%) zich niet laat sturen door overheid (Y%).”

  Staat haaks op het vele zogenaamde verdampte geld (X) dat nu en de komende tijd door jarenlange weldoordachte overheidssturing (Y) in de zakken van graaiers (YY) belandt.

 6. 7

  @gronk,

  Dat wilden ze met rechters toch ook? Bepaalde output aan veroordelingen. Doet me denken aan het verhaal over Stalin in het boek “In Europa” van Geert Mak.