Rabobank: mensen moeten leningen gaan afbetalen. #Rutte: “onzin!” Griekenland: betaalt leningen misschien niet terug. Rutte: “schande!” @kajleers
Rabobank is een bank met ideeën. Gisteren lanceerde de bank het idee om terug te keren naar de oerhypotheek: een geleend bedrag dat de consument volledig terugbetaalt. Dit betekent het einde van de aflossingsvrije hypotheek. Daartegenover moet de overheid wel de overdrachtsbelasting afschaffen om het voor starters makkelijker te maken de woningmarkt te betreden. De internationaal vrijwel unieke (en kostbare) hypotheekrenteaftrek blijft wel bestaan in het hypotheekidee van ‘de wereldspeler die zichzelf blijft’.
De verontwaardiging over het Rabobank hypotheekidee was gisteravond oorverdovend. Zelfs de minister-president voelde zich geroepen het idee gelijk af te fakkelen. Rutte houdt de Grieken strak als het gaat om terugbetalen van staatssteun maar blijft zelf liever op de pof leven met een aflossingsvrije hypotheek. Ook Vereniging Eigen Huis meldde angstvallig dat de Rabobank zulke ideeën nu niet mocht lanceren omdat het ‘alleen maar onrust op woningmarkt’ creëert. Alsof de mondiale kredietcrisis gevolgd door een Westerse begrotingscrisis dat nog niet genoeg heeft gedaan?
Rabobank is naast de duurzame kleinere banken Triodos en ASN de enige grote Nederlandse bank die geen overheidssteun heeft ontvangen (discussiepuntje). Misschien doen ze dus wel iets goed en zou de politiek daar eens naar moeten luisteren? De kredietcrisis kon ontstaan door cumulatie van onbegrijpelijke hypotheek- en andere leenconstructies die vervolgens wereldwijd werden verhandeld. Geld was nog nooit zo gratis en er is daardoor veel meer geld in omloop dan dat er werkelijke waarde tegenover staat. Een aflossingsvrije hypotheek is in feite ook gratis geld. Maar het is alleen gratis als de prijs van het huis zoveel stijgt dat bij verkoop de niet afgeloste schuld ermee betaald kan worden. Dat is anticiperen op een eeuwige economische groei en inmiddels is dat onrealistisch gebleken. Teruggaan naar een transparanter en eenvoudiger systeem is dus juist toe te juichen.
Reacties (23)
Nogal wiedes dat het wordt afgefakkeld. Al die tussenpersonen die leven van hypotheekbemiddeling (‘de hypotheker’) kunnen de tent ook wel sluiten.
En dat terwijl de huizenmarkt toch echt een keer moet klappen. We doen steeds maar net alsof we geen bubble hebben gehad hier en alsof de huidige prijzen realistisch zijn. Dat zijn ze niet. Punt.
Van mij mag het nog verder gaan, rente aftrek helemaal afschaffen en dan ook meteen ozb, huurwaardeforfait en overdrachtsbelasting. Het is belachelijk om telkens van je accountant te horen dat het voordeliger is om je hypotheek te verhogen als je wat koopt, bouwt of renoveert. Nu heb ik een hypotheek die ik niet nodig had, dat geld staat vast voor de looptijd van de hypotheek voor een hoger percentage dan ik betaal, mag de rente die ik betaal aftrekken en kan het vermogen verrekenen zodat de winst belastingvrij kan worden geïncasseerd. Het slaat helemaal nergens meer op.
Rutte: http://files.sharenator.com/Shut_up_and_take_my_money_RE_Gues_what_this_is-s500x313-149402-580.jpg
Een onzin vergelijking.Ook bij een een “aflossingsvrije” hypotheek moet je uiteindelijk je schuld aflossen en intussen moet je netjes de rente betalen. Is er bij verkoop geen meerwaarde dan mag je het verschil zelf bijpassen. Bij een “aflossingsvrije” hypotheek betaal je uiteindelijk veel meer rente dan dat je wel aflost tijdens de hypotheek periode er is niets gratis aan.
Bovendien is een hypotheek een investering in iets wat zijn waarde behoudt. De Grieken hebben het grootste deel van het geleende geld over de balk gegooit aan zaken waar nooit meer geld uit terugkomt. Een typische na ons de zonvloed houding waar hier ook een aantal partijen naar lonken, Keynes zou het allemaal wel goed maken, niet dus. Gelukkig hebben wij een veel verstandigere regering gekozen die dit soort toestanden voor ons in de toekomst porbeert te vermijden.
@AntonB
Wat mij altijd verbaast is dat alle goederen minder waard worden naarmate ze verder verslijten. Behalve huizen. die stijgen maar en stijgen maar (inflatie is logisch, de rest niet).
@6
ruimte verslijt niet.
@AntonB
Die (“veel meer”) rente wordt middels de HRA voor een zeer groot deel door de belastingbetaler – ook de huurders! – betaald en niet door de hypotheekgever!
@7: wel met de trend van het leeglopen van gebieden zoals Groningen, Limburg etc… En vanzelfsprekend ook de opstallen die op die ruimte staan.
@7: Maar het wordt ook niet logischerwijs meer waard als de tijd verstrijkt. Niall Furgeson zegt dat de huizenprijzen in de V.S. voor 1980 ongelijk gelijke tred volgende met de inflatie. Dat geeft aan dat de explosieve groei in vastgoedprijzen van de laatste decennia waarschijnlijk meer te maken hebben met “financiële innovatie” dan met simpele vraag-en-aanbod.
Rabobank: mensen moeten leningen gaan afbetalen. #Rutte: “onzin!” Griekenland: betaalt leningen misschien niet terug. Rutte: “schande!
Ja, maar de praktijk wordt natuurlijk precies andersom.
En luistert de bank hierbij nog naar zijn klanten, zoals ondergetekende?
Welnee, die moeten betalen en verder hun mond houden.
@12
Als je bij de Rabobank zit wel, dat is een coorporatie met leden. Je hebt dan dus invloed….
Het systeem is bizar en Rabobank shopt daarin. Zouden ze om liquiditeit verlegen zitten?
@13, ongetwijfeld, maar daar verwacht ik niet veel van…
Banken maak eerst afspraken over de rente en nu ook al over de aflossingen? Zit die Nma echt te pitten?
“Rabobank is een bank met ideeën”
Ik denk eerder een bank in paniek. Door de nieuwe hypotheekregels kunnen starters amper meer een woning kopen. Hierdoor is er geen doorstroom (meer)op de nederlandse woningmarkt. Dit leidt onvermijdelijk tot prijsdalingen op de woningmarkt. Aangezien de Rabobank door al hun vorige ideeen (woekerpolissen enz.) marktleider is op de hypotheekmarkt, doet een prijsdaling op de woningmarkt extra pijn. Vooral met 170 miljard aan uitstaande hypotheken op je balans. Het is dan ook niet voor niets dat een van de kredietbeoordelaars zich onlangs minder positief uitliet over nederlandse woninghypotheken. Een lagere waardering hiervan kon wel is negatief uitwerken op de AAA-status van de Rabobank.
@fons: ik ken de rabo vooral van de generatiehypotheek. Bezopen product.
OT dat eerste is zo’n slecht idee nog niet, de markt gaat uiteraard wel naar de sodemieter, en dus vuurwerk
De rabobank heeft geen overheidssteun gehad dus zou het een goed voorbeeld zijn. Nu zijn er wel een enorm aantal tuinders en boeren die geld hebben geleend bij de Rabo die hun bedrijf de afgelopen jaren gehalveerd zagen worden in waarde. Deze zijn verpand aan de Rabobank. De bedrijven worden niet failliet verklaard door de Rabo maar op de been gehouden tot betere tijden. Als de Rabo echter zijn onderpand zou moeten herwaarderen weet ik zo net nog niet of er geen staatssteun nodig zou zijn.
Wat 3 zegt… en dat bezopen systeem kost ook nog een bakken met geld dat veel nuttiger besteed had kunnen worden. Geld rondpompen als industrie.
@12
De Rabobank luistert eindelijk ook eens naar zijn spaarders die zich afvragen of ze hun geld dat in aflossingsvrije rommelhypotheken is gestoken ooit nog terug zullen zien.
Zonder HRA zouden aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken helemaal niet bestaan. Het is wat mij betreft vooral de combi van HRA en dit soort hypotheekvormen die kwalijk is. Een verbod op dit soort hypotheekvormen zou ervoor zorgen dat daadwerkelijk woningbezit dichter bij komt, hypotheekbezitters minder gevoelig zijn voor prijsdalingen en de HRA de overheid minder geld kost. Maar ik vraag me wel af of het misschien niet simpeler is om gewoon de HRA langzaam af te bouwen, dan verdwijnen die rare hypotheekvormen ook vanzelf.