Weekendquote – Meltdown

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

….that we’re literally maybe days away from a complete meltdown of our financial system, with all the implications here at home and globally.

Donderdagavond
laat werden congresleden in een besloten sessie ingelicht over de ontwikkelingen in de kredietcrisis door Ben Bernanke (FED) en Henry Paulson (minister van financiën). Naast dat de congresleden heftig ontdaan waren over de ernst van de situatie (“When you listened to him describe it you gulped“) moest er ook gelijk gestart worden met een “reddingsoperatie“. Die komt er op neer dat de overheid ergens in de orde grote van $1 biljoen beschikbaar moet stellen om slechte leningen e.d. af te kopen.
Samen met de $900 miljard die tot nu toe reeds in reddingsoperatie is gestopt, loopt de omvang al snel naar de $2 biljoen.
Vrij vertaald is daarmee de groei van het Amerikaanse BNP van de afgelopen 5 jaar verdampt. En het is maar de vraag of het daarbij blijft.
Eén ding is zeker, u maakt live een historische periode mee gelijk aan de de krach van 1929. Kunt u later uw kleinkinderen over verhalen.

Polletje na de streep.

[poll id=”199″]

Reacties (41)

#1 IdeFX

Matig, impact op de ‘echte’ economie is veel minder dan in 1929…

  • Volgende discussie
#2 Arjan

De wereldeconomie is tegenwoordig juist onderling afhankelijk. Een reus als AIG verzekerd gigantisch veel over de held wereld, de chinezen hebben meer dollars dan de amerikanen, etc.

Reageren op een iphone zuigt overigens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@Arjan: Ik denk dat ik maar weer terug ga naar de pda plugin van vorige week. Bevalt toch beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

@Arjan: Try again

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JSK

Ik wil niet zeiken, maar:
Vrij vertaald is daarmee de groei van het Amerikaanse BNP van de afgelopen 5 jaar verdampt.

Slaat niet echt ergens op. BNP groei is een fysieke grootheid (hoeveelheid goederen en diensten), die 1 a 2 biljoen een monetaire. Het is niet alsof met dat extra geld in de economie de hoeveelheid goederen perse minder wordt. Maar ik geef toe, het zal er niet meer op worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@JSK: We zullen daar altijd van mening over verschillen. Maar wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat de financiele markten in de afgelopen jaren kunstmatig geld hebben gecreeerd. En met dat geld is de economie gegroeid omdat het weer via via in andere zaken gepompt werd.
Nu wordt eigenlijk van dat extra geld gezegd dat het niet bestaat en dat de regering van de VS dat dan maar als schuld op zich neemt.
Daarmee verplaatst de groei van de laatste jaren naar de prullenbak. Die was dus gebaseerd op gebakken lucht. Niet dat het verder iets werkelijk terugdraait natuurlijk. Maar de komende 50 jaar is de mogelijk van de overheid in de VS om de economie te stimuleren aardig afgenomen.
Volgens mij gaat met dit geintje de uitstaande schuld van 8 naar 10 biljoen dollar. Richting de 75% van het BNP.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ronald

@Steeph | 20 September 2008 | 12:09

Volgens mij gaat met dit geintje de uitstaande schuld van 8 naar 10 biljoen dollar. Richting de 75% van het BNP.

Een soort van tophypotheek dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 kim

Dat wat zich in de jaren na 1929 afspeelde heeft europa rijp gemaakt voor fascisme in 1940 .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 zmc

Mijn persoonlijke hypotheek/BPP (Bruto Persoonlijk Product) verhouding ligt zo om en nabij de 250%. Da’s toch ruim 3x zoveel als de verhouding van de VS;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Ronald

@zmc | 20 September 2008 | 12:35

Maar jij hebt het huis als onderpand voor je hypotheek, wat is het onderpand van de VS voor hun hypotheek?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 HansR

…wat is het onderpand van de VS voor hun hypotheek?

De werklust van de onderdanen (de term burgers na even nadenken verworpen). En daar berust het hele geldsysteem dacht ik op. Maar als heren als Bernanke en Paulson over meltdown beginnen te praten werkt het blijkbaar toch anders.

*houdt de adem in*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Peter

Ik vind het opvallend dat de laatste ingreep her en der becommentarieerd wordt als zouden de amerikanen van hun vrije martkgeloof zijn gevallen.

Ik ben geen econoom, heb er de ballen verstand van dus alle reden om ook een duit in het zakje te doen:
Hier is geen sprake van staatsbemoeienis of een afscheid van het vrije markt denken.

Een paar jongesn en meisjes hebben zich misdragen op het marktplein. En ja, als door hun wilde gedrag er een kraampje omdondert, is de kans groot dat er meer meelazeren.
Zo is de markt nu eenmaal gebouwd.
Allemaal vrije jongens, maar met stalen staanders en touwen aan elkaar verbonden.

De marktmeester kent ze allemaal. Sommigen zijn zelfs neefjes of aangetrouwde familieleden. Met sommigen heeft-ie zelfs op school gezeten. De markt is net een grote familie. Ons kent ons. Je verwerft niet makkelijk een standplaatsje in die gemeenschap, tenzij je aardig wat geld inbrengt.
Trouwens, de marktmeester heeft zelf een paar kraampjes op de markt staan, gerund door een paar vertrouwelingen.

De marktmeester is van het “laissez faire”-type.
Als er dan rumoer op de markt is, steken de standhouders en de marktmeester de koppen bij elkaar. En degenen die het meest met elkaar verbonden zijn, door familiebanden of schoolverleden, smeden een plannetjes.

Het doel? Hoe kunnen ze hun markt overeind houden, zonder dat ze het zelf al te veel geld kost, want money makes the world go round en al die martklui moeten er niet aan denken hun kraam op te moeten geven voor een baantje bij een baas, waar ze gecontroleerd worden door personeelszaken en de boekhouder.

De marktmeester zelf komt niet met een eigen oplossing, nee, gezamenlijk komen ze tot het besluit wie er van het marktplein verwijderd dient te worden wie mag blijven en ze verzinnen een constructie om de geleden schade op te vangen.

Wat zou er gebeurd zijn als de marktmeester had gezegd: jongens, jullie hebben er zelf een zootje van gemaakt, jullie lossen het maar helemaal zelf op?
Dan had je een stevige familieruzie gehad en de marktmeester zou zelfs het plein afgeschopt kunnen worden.

En dus voltrekt het wonder van het vrije marktdenken zich opnieuw. Rond de koffiekar wamrt men de handen, maken wat afspraken, sluiten een dealtje en een slimmerd bedenkt waar ze nu weer het nodige geld vandaan zullen halen. Niet uit de eigen beurs natuurlijk.
“Misschien moeten jullie de boel hier eens heel anders opstellen”, roept een voorbijganger nog.
Maar die wordt aangekeken alsof-ie een lastige klant is. Hoort niet bij de familie, waar bemoeit die zich mee?

Ze lossen het onder elaakr wel op. Het lijkt wel een beetje op scenes uit bekende maffia-films. Familieleden die een beetje al te wild te keer zijn gegeaan en de familie in gevaar lijken te brengen worden opgeruimd.
Een paar creatievelingen bedenken wat nieuwe kraampjes op de markt. Maar het basisprincipe van de familie blijft overeind.

Na wat pittige maatregelen gaat de familie weer over tot de orde van de dag: vrije jongens zijn.
Het interesseert ze verder niet wie de slachtoffers zijn en, voor zover die in leven blijven, hoe het met ze gaat.
Na wat pittige maatregelen gaat de familie weer over tot de orde van de dag: vrije jongens zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Arjan

@steeph

Beter inderdaad, maar ik refereerde meer aan het proberen inhoudelijk reageren met een klein touchscherm met fking autocorrect die alles verneukt zittende in het heen en weer hobbelende openbaar vervoer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 ALO

Ik denk dat STeeph er dicht bij zit met zijn gebakken lucht. Alleen is die uitdrukking veel te sterk.

Geld is de vervanging van ruilhandel. Want te lastig: Bakker levert jaar brood (en voor zondag krentenbollen) aan timmerman in ruil voor nieuwe voordeur. Geld is op zich zelf niets, het representeert vermogen. Want we drukken dat uit in geld. Echte economen mogen nu gaan schieten.

En het gaat om het waarderen van het vermogen. Is de waardering van slechte hypotheken hoog dan denk je dat je geld hebt. Blijkt de waardering lager uit te vallen dan ben je dat geld dus kwijt. En dat is het verlies van de Amerikaanse economie.

Overigens vindt het onderscheid tussen reële economie en de bankeconomie op zijn zachts gezegd flauwekul. Het hoort bij het handelsverkeer en als banken lastig worden met het uitlenen van geld aan elkaar, worden ze dat ook naar de particulier. En in die zin hebben we er mee te maken. Hoeveel? Ik weet het niet, maar ik maak me niet ongerust.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 kim

Reeds in 1933 stond Georgi Dimitroff tijdens het Rijksdag-Brandproces voor de Nazi rechters .Hij werd van aangeklaagde tot aanklager . Zijn definitie van fascisme is nog steeds de onze.

Hopelijk stabiliseert dit keer de markt in de USA zodra ze een nieuwe president hebben gekozen , voor het ‘opnieuw’ uit de hand gaat lopen .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 hemaworste

er waren eens tijden dat de valuta waren gekoppeld aan de goudvoorraad, het briefje van 10 vertegenwoordigt een paar gram goud, om het transport te vergemakkelijken en vervalsingen
te voorkomen hebben we munten en papier/giraal geld bedacht.
Als bank zijnde heb je niks aan ruilhandel met de bakker of loodgieter, zou leuk zijn de hypotheek af te losen met halfjes wit maar het is mij nog nooit gelukt.
Verbazingwekkens Steeph dat je in 1 week het algehele economische systeem kunt analyseren en nog kennis genoeg overhoud voor mileu enandere activiteiten.
Geniaal of zo geboren met dat talent?

Amerika zit nog niet eens in een recessie, de vergelijking met 1929 gaat mank doordat het marktplein toen een andere structuur kende.

De schuld die ronald had opgebouwd heeft clinton in 4 jr weer afgelost ,http://www.lafn.org/gvdc/Natl_Debt_Chart.html

Amerika is ( helaas) niet kapot te krijgen en kan als enig land volledig autonoom leven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Ronald

@hemaworste | 20 September 2008 | 14:16

Amerika is ( helaas) niet kapot te krijgen en kan als enig land volledig autonoom leven.

Niet waar, de olie consumptie van de VS is 4 x maal hoger dan wat ze zelf kunnen produceren als ik me niet vergis.

En laat olie nou net de gehele economie van de VS aan de praat houden, als je het ineens met 75% minder olie moet doen dan ga je als land gewoon ten onder, dus ook de VS kan niet (meer) volledig autonoom leven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 kim

De wapenhandel is vandaag de dag weer het meest rendabel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 kim
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Freek

@17, maar laten ze nou net alle touwtjes in handen hebben om ervoor te zorgen dat ze het niet opeens met 75% minder olie hoeven te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Ronald

@Freek | 20 September 2008 | 15:31

Nee zover is het nog niet, eerst moeten ze Iran en Venezuela in het ‘gareel’ brengen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 kim

We hebben er last van (vooral in de VS) de wereldeconomie zal er om hangen net als in 1929 , het is niet te hopen dat de geschiedenis zich herhaald .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Freek

@19 wat een kansloze bedelarij van die bedrijven terwijl ze die contracten gewoon getekend hebben omdat ze er veel winst op dachten te kunnen maken. “ja we maken iets minder winst als we verwacht hadden, is het goed als we niet meer betalen” Terwijl de overheid geinvesteerd heeft en het risico heeft genomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 HansR

Terwijl de overheid geïnvesteerd heeft en het risico heeft genomen.

In die optiek neemt ze dus haar verantwoordelijkheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 mescaline

Heftig ontdaan waren de congresleden he ?
Nou ja, ik zou dat ook zijn na een dieet van Fox en CNN.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Palestrina

Alle dollarbriefjes die over de wereld uitgewaaierd zijn, zullen spoedig huiswaarts keren omdat niemand ze meer wil hebben.
Daarmee zal het liquiditeitsprobleem in een keer opgelost worden, tenminste voor eventjes, want daarna zullen we Weimar achtige toestanden zien in de VS.

Als dat dan een beetje klaar is, en de economische groei gaat weer wat omhoog, komen we plots tot de ontdekking dat de olie productie niet omhoog kan. En dan krijgen Act 2.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Hemaworstje

steeph, amerika heeft voor 250 jaar aan kool voorraad, canada en alaska voor tig jaar aan olie moeilijker winbaar maar ach tijd.
technische oplossingen is iets wat de mens wel kan bedenken.
De moffen hadden ook synthetische olie in 1944
als de nood hoog is bedenkt de mens pas een oplossing is mijn ervaring.

Ten tweede waar moeten die arabieren al die olie kwijt als klant nr 1 zelf gaat produceren, dat spul in hun grond is voor voor de helft van de yankees en ze zullen het dus voor een prikkie kunnen afnemen.

Olie dus geen issue, lastig maar niet onoverkomelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Ketsman
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Steeph

@Hemaworstje: Ik zie de JSF al op kolen vliegen.

Tuurlijk is de VS groot en heeft veel mogelijkheden. Maar deze crisis is al een hele tijd in de maak. Ook al tijdens Clinton trouwens (die geen oorlog in Irak voerde a 1 biljoen en die ook niets deed aan medicare en socialcare sparen).

En verder krijgen we de creditcardcrisis nog. Die is ook al een tijdje in opbouw.

En nee, ik heb mezelf geen economie aangeleerd in 1 week. Kwestie van gewoon heel veel, heel selectief lezen :-)

(Jammer alleen dat het selectieve lezen twee jaar geleden ter aankondiging van de kredietcrisis niet gewaardeerd werd door de juiste mensen)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 RennieB

Spannende tjden… ;p

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 JSK

@29: De Duitsers maakten synthetische vliegtuigbrandstof uit kolen: http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer-Tropsch_synthesis#History

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Hemaworstje

“the United States emerged in 1945 in an incomparably stronger position economically than in 1941″… By 1945 the foundations of the United States’ economic domination over the next quarter of a century had been secured”… This may have been the most influential consequence of the Second World War for the post-war world.

Amerika beheerst zijn eigen economie en voert oorlog indien daar verandering in aangebracht moet worden.
Zoals gezegd niet kapot te krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Hemaworstje

the Air Force hopes to certify all of its C-17 fleet for the synthetic fuel mixture early in 2008

tx jsk..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 RennieB

“the United States emerged in 1945 in an incomparably stronger position economically than in 1941″… By 1945 the foundations of the United States’ economic domination over the next quarter of a century had been secured”… This may have been the most influential consequence of the Second World War for the post-war world.

Nadat ze Engeland en Duitsland een all-out war hebben laten vechten. De financiering van deze oorlog blijft een interessant gegeven.

De VS is niet kapot te krijgen, nadat ze maffia-style onze welvaart hebben doen verdampen. Geef mij een reden waarom waarom de VS het morele vertrouwen krijgt die het nu krijgt. Boeven zijn boeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Chiel

Overigens is er een aardig bij-effectje mogelijk als de crisis door deze maatregel echt bezworen wordt (hoewel niet erg waarschijnlijk). De bezittingen die de overheid dan in het noodfonds heeft worden weer iets waard en de overheid blijkt een zeer succesvol koopjesjager te zijn.
Verder is de 900 miljard volgens mij een optelsom van leningen die steeds doorgeschoven worden. Het is wel beschikbaar gesteld door de overheid, maar het zijn geen ‘kosten’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 JSK

@36: De kans dat dat geld ooit terugkomt is natuurlijk vrij klein. In economische zin zijn het geen kosten maar een soort hervedeling-via-inflatie naar ongeschikte leners en speculanten van het algemene publiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 m44

En de vraag of de euro met de $ moet parren = ook 700mjd bijdrukken.

Stel eens dat de EU hier een fijne financiering van zichzelf uit weet te regelen ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 JSK

Nee lijkt me niet. Een sterke euro is alleen maar goed in tijden van grondstoffenschaarste. True, het maakt de concurrentiepositie wat de unie als geheel wat zwakker, maar wij steunen toch al teveel op onze export.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Steeph

Het wordt nog lastig met die bailout begrijp ik. En daarmee voor de beursen (zie wallstreet vanavond):
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/21/AR2008092102534_pf.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Steeph

Ah, hier een optelsom van al het geld dat de overheid van de VS in de problematiek stopt.

  • Vorige discussie