Weekendquote – Machtsmisbruik Marechaussee

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hij is vervolgens geïntimideerd tijdens zijn transport naar het detentiecentrum en heeft maar liefst tot het einde van de volgende dag vastgezeten. De man kreeg geen eten en drinken. Ook mocht hij zijn werkgever niet bellen om te vertellen dat hij niet kon werken.

Aldus de nationale ombudsman, Brenninkmeijer, over het machtsmisbruik van de Koninklijke Marechaussee. Dit jaar zijn al 22 soortgelijke incidenten gemeld bij de nationale ombudsman.

Een van de belangrijke verworvenheden van de vrije westerse samenlevingen is het feit dat zij die het geweldsmonopolie hebben dat niet langer ongecontroleerd en naar willekeur inzetten tegen andere landen of de eigen burgers.
Deze verworvenheid lijkt het onderspit te delven. Is dit weer een geval van het opofferen van vrijheden om de vrijheid te bewaken?
Ik kan me hier behoorlijk kwaad over maken. Dit is Nederland onwaardig. En nergens lees ik dat er stevige disciplinaire maatregelen zijn genomen. Alleen een cursus hoffelijkheid komt voorbij.
Maar waar ik me nog meer kwaad over maak, is het gebrek aan opwinding over dit bericht. Geen kamervragen, geen minister die publiekelijk een verklaring aflegt, geen praatprogramma waar slachtoffers en daders tegenover elkaar zitten, niets van dat alles.
Kennelijk vinden we het prima dat ook deze Amerikaanse toestanden langzaam onderdeel gaan uitmaken van ons cultuurgoed.

Reacties (33)

#1 S’z

Two words for ya : Semira Adamu.

 • Volgende discussie
#2 Mari

Goed stukje, maar bij het gebruik van de term ‘Amerikaanse toestanden’ valt mijn mond toch weer open. Te pas en te onpas wordt iets een ‘Amerikaanse toestand’ genoemd. Ik vind het onrechtmatig vasthouden van mensen eerder een Chinese toestand, of een Cubaanse toestand. Maar nee, in Amerika, daar zit al het kwaad! Beetje vermoeiend…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hemaworstje

weet je waar ik me kwaad over kan maken steeph, en wat een blogger onwaardig is?
Knipknip plakwerk doen uit krantjes en je adverteerder.
Vervolgens een logische mening eronder poneren dat de mensen te beroerd zijn om in beweging te komen en klaar is kees/steeph.

Blijkbaar is de nederlandse blog consument amerikaanse info gewend met bar weinig toegevoegde waarde.

Bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 HansR

Eens @Mari.

Zelfs al heeft hema gelijk, dan is de crux van dit stukje toch het machtsmisbruik. En dat is niet specifiek Amerikaans maar van alle tijden en alle machten.

Waarom we altijd naar de VS kijken is toch dan wellicht omdat we impliciet hen als voorbeeld zien?

Dat is dan de grootste fout.
En waarom?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hans

Helemaal eens met Mari en HansR. Weet je wat pas amerikaanse toestanden zijn? Dat IEDERE ambtsdrager in Amerika, van de sheriff in Shitville tot de president van de Unie daar door het volk gekozen wordt, in tegenstelling tot de benoemingen via schimmige partijpolitieke achterkamertjesbijeenkomsten in onze schijndemocratie. Wij kunnen nog veel leren van onze bondgenoten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Triboulet

Die rechtstreeks gekozen sheriffs zijn vaak corrupt tot op het bot. Even de dorpsalternativo’s afknijpen en de herverkiezing is weer binnen. Fijn hoor, democratie Amerikaanse stijl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JSK

Kennelijk vinden we het prima dat ook deze Amerikaanse toestanden langzaam onderdeel gaan uitmaken van ons cultuurgoed.

Goh, iedereen is me al voor. Wat ik wil toevoegen: waarom geen Franse, Italiaanse of Oosterijkse toestanden? Ik kan me een geval herrineren dat de Zwitserse Marechaussee een Afrikaan per post stuurde. De Afrikaan overleefde het dan ook niet.

@6: Proberen we niet meer onze anti-Amerikanistische blabla met feiten te onderbouwen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hans

Triboulet: Corruptie vind je overal waar macht in het spel is, dat is echt niet exclusief voorbehouden aan amerikanen. Zie bijvoorbeeld het clientelisme van de PvdA in Amsterdam Zuid-Oost, de bouwfraude enz enz. Je hoort mij niet zeggen dat de amerikanen de perfecte democratie hebben bedacht, maar ons eigen systeem staat nog veel verder van die perfecte democratie af.
Daarom stoort het mij altijd mateloos als er afgegeven wordt op het amerikaanse verkiezingssysteem (of “amerikaanse toestanden” in breder verband), veelal door mensen die er geen flauw idee van hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hanedop

Goed, los van of het nu Amerikaanse toestanden zijn, Nepalese of Opper-Voltese, het kan natuurlijk niet. De marechaussee heeft een belangrijke functie en heeft daartoe machtsmiddelen ter beschikking. Op het gebruik daarvan moet altijd kritisch worden toegezien, met name door de Tweede kamer. Gelukkig functioneren de media in Nederland behoorlijk en brengen die het onder de aandacht. Ben overigens wel benieuwd naar hoor en wederhoor in deze zaak. De betrokken man en met name de vier marechaussees hebben vast ook interesant verhalen die we helaas niet te lezen krijgen. we moeten het doen met een echo van een echo van het rapport van de nationale ombudsman…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 steeph

@hema: het in context plaatsen van dit bericht, is al een stap verder dan wat de media doen. Die melden alleen een incident, zonder duiding.
De referentie naar de VS is heel bewust gekozen. Veel landen waar soortgelijke dingen gebeuren, maar geen land ter wereld dat de laatste jaren zo veranderd is als de VS onder invloed van het veiligheidsdenken. Alsof dat ineens een heel nieuw gedrag toestaat. Die trend heb ik tot nu toe nog niet vernomen uit andere landen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Hanedop

@steeph: dat ‘veiligheidsdenken’ is een interessant punt. in die zin zijn amerikaanse toestanden overigens toestanden zoals de mensen in Noord-Ierland die allang kennen, of mensen in Colombia. geen van beide lijken mij gidslanden voor ons. je hebt beslist gelijk dat het met voortdurende alarmfases etc. wel die kant op gaat. niets is groter dan de angst voor de angst…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 zwartwit

22 incidenten op het totale aantal “klantcontacten” van de KM mag je natuurlijk gewoonweg bestempelen als incidenten. Denk als je de cijfers van voorgaande jaren erbij pakt dat je eenzelfde aantal zal aantreffen. Om nu direct te spreken van Amerikaanse toestanden is iets labiel, en dan druk ik mij zachtjes uit.

Zeiken wij niet dagelijks over het feit dat de kamer bij de waan van de dag leeft en dat de meest stomzinnige zaken worden aangegrepen om spoeddebatten te beleggen en nog stomzinnigere vragen te stellen? Waarom zouden er dan in jezusnaam vragen moeten worden gesteld over incidenten. Waar gehakt wordt etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Spees

Ik denk dat Steeph een goed punt heeft. Als vrijheid wordt opgeofferd voor ondefinieerbare veiligheid (zoals ’terrorisme’/national security) is Amerika een lichtend voorbeeld. De voorbeelden van hysterische maatregelen om de national security veilig te stellen, wat dat ook zijn moge, lopen in aantal hoog op.

Een dronken Afrikaan op deze wijze behandelen toont machtsmisbruik aan, waarschijnlijk handelend vanuit een vooroordeel. Als je niet meer dronken mag rondsjouwen in NL, dan mogen ze ook hier in Utrecht aan het begin van het academische jaar wat stoottroepen van de marechaussee laten rondmarcheren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Hemaworstje

oh verdore ,dan keek ik wel erg snel over je toegevoegde waarde heen heer Steeph ,je plaats dingen in een context.
pfoeh, fijn dat je dat voor me doet kerel
is dat moeilijk?

Wat een heldhaftige actie om dit met een helicopter view aan ons te presenteren.
Schokkende ervaring om te weten nu dat dit gebeurt in ons beschaafd land .
fijn dat je als een tweede ombudswaakhond over de correctheid van de mareschaussee waakt.
Blijf je ze ook volgen de komende tijd of is het een media opvliegertje..?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 larie

Tja hema, na overname van schreeuwende leuwen Lion Capital verwacht je gebrul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Spees

Nee Hemaworst, jouw cynisme voegt echt wat toe. Ga ergens anders zeuren, misschien hebben ze bij de Etos nog worsten nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 steeph

@zwartwit: 22 gemelde incidenten. Lijkt me relevant om dat even te melden. hoeveel procent van de mensen die iets overkomt, zou die moeite nemen?
Verder signaleert de ombudsman een stijging in de laatste jaren. Dat maakt het tot wat meer structureel.
@hema: kennelijk vind je het schieten op de boodschapper interessanter dan de boodschap. Mag dus van jou gewoon gebeuren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 zwartwit

22 gemelde incidenten zijn harde cijfers, in tegenstelling tot jouw veronderstelling aangaande mensen die vermeend niet de moeite zouden nemen. Dat de ombudsman een steiging signaleert geeft aan dat er een toename van incidenten bestaat, in welke mate is duidelijk als je over 22 incidenten spreekt, dat heeft nog helegaar niets met structureel van doen.

Ik kan zelfs een beetje pissig worden dat je veronderstelt dat mensen niet de moeite zouden nemen machtmisbruik te melden. Mensen kunnen bij allerhande instanties en programma’s terecht om welke vorm van ongenoegen dan ook aan te kaarten. Als er een procent meer paardevlees in de mora frikandel zit staat heel radarkijken nederland al op zijn kop.

Begrijp mij niet verkeerd Steeph, aangaande “dit soort zaken” vind je mij al snel aan je zijde, in dit geval ga je in mijn ogen volledig nat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 jb

Ik heb me van de week, na lezing van het bericht over de man verbaasd over het enorme gebrek aan belangstelling voor dit soort kwesties. Langzamerhand ontstaat een controle en politiestaat waarin iedereen bijvoorbaat verdacht is, tal van informatie moet prijsgeven en tal van behandelingen moet ondergaan zonder dat er enige concrete aanwijzing is, behalve, zo lijkt het in steeds meer gevallen, dan die van een donkere huidskleur, marrokaanse achtergrond of ongewoon levenspatroon. Het ergste is nog dat het als verdachte behandelen op basis van dit soort uiterlijke of afwijkende kenmerken, als normaal lijkt te worden beschouwd.

Trouwens, ik vind de inbreuk van 100% controles uberhaupt niet opwegen tegen het doel: opsporen van drugs (opsporen van wapens is een ander verhaal).

De vraag in welke mate dit nu amerikaans, vind ik totaal oninteressant.

Waar blijven de disciplinaire maatregelen? Juist de mensen van instanties met geweldsmonopolie moeten hierin uiterst streng behandeld worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 zwartwit

bah, wat een vieze spelfout weer :]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zwartwit

hapje bibob iemand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 jb

22 incidenten dit jaar lijkt niet erg veel, maar het gebrek aan aandacht voor machtsmisbruik en te verregaande bevoegdheden en inbreuken op privacy is we enorm groot vergeleken met de enorme hoeveelheid aandacht voor terrorisme en de 0 incidenten van dit jaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 zwartwit

@ jb

eens, punt.

@ Steeph

Sorry, nog eentje:
“Dit is Nederland onwaardig.”

Dit is jouw (en wellicht ook mijn) beeld van nederland onwaardig. Neemt niet weg dat Nederland al lang niet meer staat voor voor de verworvenheden waar wij ooit trots op waren.

Nederland is een bekrompen prutsland dat geregeerd wordt door een nog bekrompenere versie neoconservatieve volgers. En als je denkt dat het ergste achter de rug is, wil ik graag verwijzen naar een conclusie die laatst nog ergens werd aangesneden: het volgende kabinet gaat nog vele malen erger worden; de vvd splintermethode, cda, vvd, wilders, ton, cu, oftwel cda en vvd, in een heel nieuw jasje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 m44

Snapt de GGD dan niet dat de vergelijking met Amerika wordt gemaakt uit grote teleurstelling over de afglijding daar ?

Zo slap om het hardst (nee, niet terug)zeuren naar Steeph over deze zaKEN ook uit de post is Sargassanen onwaardig.

De z u i v e r h e i d ja!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 passie

wat mij blijft verbazen is dat de politiek hier zo doof voor is. misschien omdat verder ook niemand ze mond open trekt… en iedereen elke maatregel voor het inperken van zijn eigen vrijheid maar slikt als zoete koek..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Steeph

@zwartwit: Heb je een paar van de omschreven “incidenten” wel gelezen?
Natuurlijk is er altijd een risico bij het uitvoering van het werk dat er iets fout gaat. Maar in beschreven gevallen is er duidelijk sprake van machtsmisbruik, niet het “verkeerd inschatten”.
Gegeven de opleiding die zowel politie als marechausse krijgen, waarin heel veel aandacht is voor hun verantwoordelijk, is het dan des te opmerkelijker als er dit soort incidenten voordoen. Maar iets zorgt ervoor dat dit kan gebeuren. En als hou nu maar 1 keer per jaar zou zijn, dan kan je dat nog wel afdoen als losstaand incident. Nu niet meer.
Maar juist in dit soort zaken is het belangrijk heel snel heel duidelijk te maken dat het niet acceptabel is en de nodige consequenties heeft. Hier is geen sprake van een grijs gebied. Hier is sprake van een fundamenteel principe waar niet aan getoornd mag worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 zwartwit

Nee niet per geval bekeken, word daar alleeen maar ongelukkig van ;)

Maar al te graag geloof ik dat er daadwerkelijk sprake is van machtsmisbruik. Denk dat dat samenhangt met de ondergrens van het opleidingsnivo en de leeftijd van de dienders, hoewel het te flauw en te simpel is de oorzaak louter daar te leggen. (wat haal ik me op de hals met deze uitspraak)

Laat ik het anders stellen; het misbruik in de nederlandse gevallen zal over het algemeen voortkomen uit verkeerde individuele keuzes die uitvoerders maken, niet uit keuzes die beleidsmakers of leidinggevenden maken. Daarom is het in mijn beleving niet structureel. Dat het niet acceptabel is zijn we het over eens.

Tuurlijk besteden zowel politie als KM veel aandacht aan hoe om te gaan met macht, het zou wat zijn als dat niet zou gebeuren. In de bouw wordt extreem veel aandacht aan veiligheid besteed, toch gaat er regelmatig iets mis. Dat betekent niet direct dat de veiligheidsvoorschriften niet deugen maar waarschijnlijker dat er verkeerde individuele keuzes zijn gemaakt. Kijk eens naar de leeftijd van agenten die instromen in de praktijk, dat benne broekies, op mbo-nivo, niet vreemd dat er soms verkeerde keuzes worden gemaakt. Het is echter geen beleid, in tegensteling tot de harde hand en de rechten die overheidsdienaren in de VS hebben. Ga daar eens een discussie aan als je wordt aangehouden en de diender vertelt je dat je uit moet stappen…

En nee, niks mis met mbo-nivo en ja, ook hoger opgeleide maken misbruik van macht. Sociale intelligentie is een niet te onderschatten aspect wanneer je mensen aanstelt die macht mogen uitoefenen en daar vertelt een papiertje bitter weinig over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 zwartwit

Overigens mag je als behandelend chirurg ook geen gereedschappen achterlaten in je patient. Laten we eens naar die cijfers kijken, daar word je toch ook angstig van?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 michel

iemand die weet waarom de beste man ruzie had? mischien was hij wel de aanstichter? word het verhaal wel anders van. Ga er maar aan staan daar op schiphol, iedere nacht hetzelfde met dronken ruziezoekende zwervers/ junks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Bismarck

@28: er is wel een verschil tussen iets achterlaten en iemand twee dagen opsluiten en weigeren hem te laten bellen of eten en drinken te geven. Het één kan heel goed zonder opzet gebeuren, het ander is per definitie opzettelijk.

@29: “dronken ruziezoekende zwervers/ junks”

“Ook mocht hij zijn werkgever niet bellen om te vertellen dat hij niet kon werken.”

Wat denk je zelf? Niet dat het overigens ter zake doet. Ook de grootste boef heeft recht op een telefoontje en dagelijks eten en drinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Hiram

@ S’z (1): Eén woord volstaat: geweldsmonopolie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 zwartwit

@ Bismarck

Hehe, in dat opzicht appels en peren inderdaad, laat mij toelichten.

Zowel medici als overheidsamtenaren beschikken over een vorm van macht, macht die extra verantwoordelijkheid met zich meebrengt ten opzichte van functies waarbij je niet beschikt over iemands welzijn/vrijheid/leven. Mensen die dit soort functies bekleden zouden zich dus extra bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid. Je bent geen waterleiding aan het aanleggen…

Kennelijk komt het regelmatig voor dat mensen die geschikt leken voor een functie met speciale verantwoordelijkheden, daar heel niet geschikt voor zijn. Of je nou moedwillig je macht misbruikt, of achteloos je scalpel tussen de linker en de rechter long van je patient laat slingeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Kerux

Ondertussen is er toch een kamervraag over gesteld: ikregeer.nl

 • Vorige discussie