Weekendquote | Het CDA weet wat goed voor u is

Twee quote’s van (ex-) CDA’ers:
De kloof tussen burger en politiek kan niet groot genoeg zijn.” (Zijderveld)
Een telefoontje of mailtje van een burger is genoeg.” (Schinkelshoek)

In een artikel over de aanstaande ondergang van het burgerinitiatief laat de grootste tegenstander daarvan duidelijk zien waar ze staat. Het CDA vindt dat de volksvertegenwoordigers prima alles voor het volk kunnen beslissen. Maar met name in de uitspraak van Schinkelshoek zit iets raars. Je mag kennelijk bellen of mailen en dan gaan ze aan de slag. Maar als 60.000 mensen een handtekening zetten, wil hij er als gekozen volksvertegenwoordiger niets van weten. De crux zit hem er waarschijnlijk in met wat er na het telefoontje gebeurt.

 1. 1

  “Trrringringtonering…”
  “CDA-buro met Schinkelshoek hier, zegt u het maar”.
  Burger: “Ik zit hietrmet een groot probleem”.
  Schinkelshoek: “Aha, da’s toevallig. Wij ook! Dat schept een band, vindt u niet?”

  Conclusie CDA: uit de vele telefoontjes die we van de mensen uit het land mogen ontvangen, blijkt dat de kloof tussen de mensen en het CDA helemaal niet zo groot is.

 2. 2

  Nou, in dit geval helemaal niets. Ik had gisteren een kort debatje met Schinkelshoek op Radio 1. Ik was nogal verbaasd door zijn stelling dat ‘we geen bureaucratische bypassoperaties’ op touw moeten zetten. Daarmee doelde hij op het burgerinitiatief. Toen ik hem vroeg hoe de helft van Nederland die het gehad heeft met vuurwerk dan een serieus debat voor elkaar moest krijgen, antwoordde hij dat politici niet volgens het principe ‘u vraagt, wij draaien’ zouden moeten werken. Vervolgens stelde hij dat het aan de initiatiefnemers voor het burgerinitiatief is om te bepalen wat er nu mee moet gebeuren. Dat is nogal lef hebben, na als CDA eerst de drempels te verhogen (van 15.000 naar 40.000 handtekeningen en van 1 naar 2 jaar geen besluiten hebben genomen), en vervolgens de term ‘besluit’ zodanig te interpreteren dat zo’n beetje alles er onder valt. Het burgerinitiatief is morsdood, maar als u Schinkelshoek een mailtje stuurt moet u natuurlijk niet verwachten dat hij er iets mee doet.

 3. 4

  De quotes zijn niet gerelateerd, toch ? En lijken zowiezo uit intellectueel heel verschillende soorten breinen te komen. Die laatste bleekneus zegt het meer als een soort algemeen geldende filosofische overweging (‘de taken zijn gedelegeerd geworden’), de eerste gaat meer specifiek in op het burger-initiatief (‘ik weet eigenlijk ook niet wat mijn baan nu eigenlijk inhoudt’). Al met al zijn de bij het artikel gezochte mensen gewoon niet zulke gelukkige keuzes, zo lijkt het.

 4. 5

  Zeer christelijke quotes hoor: u roept maar en wij doen alleen wat wij vinden dat goed is. Of dat voor u goed is interesseert ons niet. Als u morgen dood neervalt wordt u gewoon veel ellende bespaart. Die besparen wij u ook door geen initiatieven toe te staan.

  Logisch toch?
  Wie op dit soort lui stemt is niet wijzer.

 5. 8

  60000 mensen is niet de helft van Nederland. beetje suggestief..

  Ben in zekere zin blij dat het burgerinitatief geen succes is. Op nog meer vervelende drammers met met name verboden zit ik ook niet echt te wachten.
  Daar hebben we er al genoeg van in Den Haag..

 6. 9

  @boer teun
  Ergens vermoed ik dat u koeien produceert en daarvan worsten draait die u rookt en aan de hema verkoopt. Zit ik er ver naast? Ergens familie toch?

 7. 10

  Dat CDA moet echt eens afgezet worden. Ik begrijp niet dat we accepteren dat mensen uit de provincie rechts stemmen. Waarom zetten we niet een groot links offensief in op het platteland? Inclusief een verbod op het CDA, want die brengen de scheiding tussen kerk en staat in gevaar en dienen de belangen van de arbeider dus echt niet.

 8. 11

  @boer teun: 60.000 handtekeningen is geen beslissing. Het is alleen maar om het punt in de Tweede Kamer behandeld te krijgen. Die beslissen.

  Maar ik neem aan dat u die 60.000 mensen geen eigen mening gunt. En kijk graag ff verder dan alleen het laatste burgerinitiatief. Er zijn er nog veel meer gesneuveld.

 9. 13

  Verander de strategie. Zoek voortaan initiatiefnemers uit CDA hoek. Het is tenslotte een partij waar altijd wel ergens een paar dissidenten huizen.

 10. 14

  Die uitspraak over dat de kloof tussen politiek en burger niet groot genoeg kan zijn hoorde ik laatst ergens op uitzendinggemist voorbij komen. DWDD of P&W. Hoogst opmerkelijke uitspraak waar ik weinig mee kon al moet ik bekennen dat de eerlijkheid me dan wel weer charmeert.

 11. 15

  Die kloof is er altijd geweest en heeft ons geen windeieren gelegd. Nu maar weer wachten tot ie zo groot is dat iedereen die van de 123 show houdt weer stopt met stemmen…

 12. 16

  Een burgerinitiatief kan iets op de agenda van de kamer zetten. Meer niet.
  Een burgervoorstel zal nooit door de kamer aangenomen worden, je moet een idioot zijn om dat te verwachten en het is ook nooit beloofd.

 13. 18

  Ik snap niet dat jullie zo verbaasd zijn, dit past toch prima in de CDA ideologie. Je kunt vragen wat je wil maar Het Kabinets wegen zijn ondoorgrondelijk.

 14. 20

  @19: Afgezien van de (on)mogelijkheid om als burgerinitiatief iets op de agenda te krijgen, geeft dit CDA-geluid duidelijk aan hoe er binnen die club over democratie gedacht wordt: “U mag/moet op ons stemmen, maar daarna willen we 4 jaar niets meer van u horen.”

  Dit vloeit ook voort, meen ik, uit het idee dat daar heerst van de door god aangestelde overheid. Niet erg democratisch, eerder theocratisch…