Weekendquote | Een soort koeien

De Oostenrijkse kunstenaar en schrijver Bernard Kathan heeft vorig jaar een boek gepubliceerd, Schöne neue Kuhstallwelt heet het, waarin hij een moderne koeienstal beschrijft, waarin de koeien volledig onder controle worden gehouden door slechts in te spelen op hun natuurlijke behoeften. Ze mogen vrij rondlopen, worden nergens door mensen toe gedwongen. Maar als ze honger krijgen en naar hun eten toelopen, worden ze automatisch gewassen of gemolken. In toenemende mate is onze samenleving zo georganiseerd: er wordt ingespeeld op onze behoeften, onze geestesrust vormt het leidend principe, alles wordt in het werk gesteld om geweld en pijn te voorkomen, maar uiteindelijk gedragen we ons als koeien. We stoppen met nadenken, we schaffen tegenstellingen af, alles moet comfortabel worden, zonder obstakels of conflicten. Het enige wat dan rest is eten en slapen.

Aldus Juli Zeh in een interview met Bas Heijne. Ze schreef samen met Ilija Trojanow het pamflet Aanslag op de vrijheid.

 1. 3

  Wat is er mis met dit principe ? Waarom zou zoiets de vrije gedachte beknotten ? Waarom moeten we lijden ? Ik proef iets heel christelijks achter de voorgewende verontwaardiging hier.

 2. 4

  Brood en spelen. Wij wijzen wijze leiders aan opdat wij niet langer zelfstandig hoeven na te denken. Of we laten God die leiders uitzoeken. Ook makkelijk. Ja, de mens is erg gemakzuchtig geworden. Kijk maar naar hen die onder “protesteren” verstaan het besteden van 40 seconden aan het online zetten van een handtekening onder een petitie. Vaak zijn dat diezelfde mensen die “geen tijd” hebben om hun oma in het verzorgingstehuis op te zoeken. Of zelfs maar om die te bellen. De gemiddelde Nederlander is zo’n zes uren per dag bezig met TV-kijken en internetten. Men zou bijna denken dat dat gedrag gestimuleerd wordt van overheidswege.

 3. 6

  @Steeph; Mythe ! Plato, Aristoteles, Michelangelo en Rafael zijn allemaal geboren met een gouden lepeltje in hun mond, hebben geen seconde conflict en tegenstelling gekend, en liggen ten grondslag aan alles wat mij dierbaar is. Natuurlijk zijn er hun weerszijden, in de vorm van Van Gogh, Socrates, Leonardo en de grensgevallen (Rembrandt maakte het meeste van zijn werk *voordat* hij tot ongeluk verviel), maar er is absoluut geen correlatie, laat staan causaal verband tussen conflict en tegenstellingen en output. Dit is een heel populaire, Rousseau-achtige mythe, maar slaat als een tang op een varken.

 4. 7

  @KJ: ‘Don’t be afraid of your ideas getting stolen. If your idea’s are any good, you’ll have to ram them down peoples throats.’

 5. 8

  Lijkt de maatschappij waarin wij onze kunstjes vertonen niet meer op een varkensmesterij, dan op een koeienstal met ingebouwde primaire behoeftenbevredigings automaat? Varkens zijn intelligenter, vraatzuchtiger en speelser dan koeien. Maar als de karbonaadjes geleverd moeten worden wacht hen hetzelfde lot als wanneer de melkproductie sub-optimaal is.

 6. 9

  @KJ
  Mythe ! Plato, Aristoteles, Michelangelo en Rafael zijn allemaal geboren met een gouden lepeltje in hun mond, hebben geen seconde conflict en tegenstelling gekend

  Je bent een dwaas KJ.

  Ga eens wat lezen over de tijden waar zij in leefden. Niets aan de hand zeker? Alles gladjes toen. Net als nu.

 7. 10

  Lekker hoor, eten en slapen.
  Veel beter dan vechten en honger lijden.

  Ik denk trouwens dat vechten en honger lijden de ontwikkeling meer belemmerd dan eten en slapen.

 8. 11

  @querty; Ok. Ik ben het niet met je eens. Maar ik ga er niet op in. Want mijn stelling was dat er geen correlatie is, of causaal verband tussen ‘lijden’ en ‘denken’, zoals de write-up lijkt te suggereren. Ik zie niet in wat jouw postje daar aan toevoegt of afdoet.

 9. 12

  Volgens mij zit er een denkfout in het ‘ik accepteer niet dat wij een soort koeien worden’, dat boven het NRC-artikel pronkt.
  Ben het eens als het zou gaan over het indelen van de mensheid naar stamboekvee, prijsstieren, melk- of vleeskoeien.
  Maar verder zijn we toch kuddedieren? Dat kan toch gewoon geaccepteerd worden?