Weekendquote | Afleren

Ik ben oud genoeg om ervaring te hebben op tal van gebieden. Ik weet dat je een krant koopt als je het laatste nieuws wilt lezen of een baan zoekt; ik weet dat je een cd opzet als je muziek wilt horen; ik weet dat je iemand belt als je ze wilt spreken; ik weet ook dat complexe producten als een encyclopedie en software door professionals moeten worden gemaakt. In de laatste vijftien jaar heb ik dit allemaal moeten afleren – deze en vele andere zaken – omdat ze niet meer klopten.

Clay Shirky zegt in het nawoord van zijn boek “Here comes everybody” dat de huidige revolutie niet zozeer een kwestie is van nieuwe dingen maken alswel van oude patronen afleren. Het boek is een lezenswaardige samenvatting van de grote veranderingen die gekomen zijn met de introductie van computers, netwerken, mobiele telefoons en internet.

 1. 1

  Die grappige tikfout laten staan Steeph! (…een krat koopt als je het laatste nieuws wilt lezen). Dat klopt namelijk aardig met die veranderde wereld: eerst bier, dan het nieuws.

  Je samenvatting komt er eigenlijk hier neer: vroeger miest je zelf in actie komen om te verkijgen wat je wilt. Nu wordt het je van alle kanten opgedrongen. Zo wordt je steeds meer de digitaliteit in gedwongen (Digid, digitale overheidsloketten, de belastingaangifte), muziek komt tot je in alle winkels en langsrijdende auto’s en, als je het mobieltje aan laat staanm, wordt je om de haverklap gebeld.

  Het blijft overigens gissen wat dat met een mens doet en hoe de meesten zich over een tiental jaren zullen gedragen.

 2. 5

  Gadver, is dit weer zo’n blijmoedig boek over hoe tof internet is?
  Dat we geen encyclopedie meer nodig hebben omdat Wiki vol onzin staat?
  Of dat kranten overbodig zijn omdat we zo graag achter een scherm zitten?
  Of is het de opdringerigheid van de ‘internetrevolutie’ waar iedereen aan mee MOET doen ander mis je de boot?

  Let’s just lynch the guru…

 3. 8

  @hoofdletterb: niets. we krijgen alleen ongeveer 2 procent als iemand via de link een boek koopt. Zie ook de over ons pagina.

  @5 en 6: duidelijk geen zin om je werkelijk te verdiepen. het is geen hallelujah boek. het legt een aantal zaken uit, vertelt wat wel en niet werkte tot nu toe. Of mag dat niet?

 4. 11

  laat ons niet binair denken #5 want zie ook #3 : er is een gebrek aan kwaliteit in de lokale (en steeds lokaler denkende) media en het internet compenseert ; tegelijkertijd staat niet alle essentiële info al op www, meer nog, ontbreekt de beste vakliteratuur … vandaar projecten als google books en wolfram alpha … leidt nog wel ergens toe … do see the bigger picture and think positive & innovative, het web staat al vol genoeg van schampere comments en anonieme vuilspuiterij